Nyhet

Emil och Björn klara

Backparet fortsätter i SIK 2009/2010

  Skövde IK har gjort klart med backparet Emil Lundqvist och Björn Gustafsson för nästa säsong. Sportgruppen har sedan en tid tillbaka börjat diskutera framtiden med spelartruppen och visst fokus har lagts på backsidan. Att då kunna presentera andrafemmans backpar först ut av alla är något som glädjer sportchefen Hasse Ljunggren:
- Otroligt kul att två nya spelare som kom utifrån trivs så himla bra är beredda att skriva på snabbt är jättepositivt. Alla spelare som vi kan signera kontrakt med tidigt är viktigt för vår framtida strategi, och ju tidigare vi kan få pusselbitarna på plats desto bättre är det.

Av: Micke Därth

Foto: Ulrik Brandt (arkiv)

   Emil Lundqvist var lustigt nog den ende spelaren i den här säsongens trupp som varken Hasse eller tränarparet Mikael Kvarnström och Patrik Åstemo hade sett in action tidigare. Alla övriga spelare var mer eller mindre scoutade, men Emil gjorde snabbt ett gott intryck och har dessutom växt allteftersom säsongen gått till en av lagets viktigaste pjäser på backsidan. Vi bad Hasse specificera varför:
- Dels är han modern i sitt spel, duktig skridskoåkare, har bra närkampsspel, är rörlig och väldigt allround. Sen har han en bra attityd till hockeyn, det vill säga träningsvillig och har pondus i sitt spel som är jätteviktigt som back.
  Vad har imponerat mest på dig när det gäller Emil?
- Just pondusen, att han tar för sig som han gör på isen, lite obekväm att möta. Trots sin storlek har han bra rörlighet, och när han är så rörlig och får upp farten är han svår att tas med i närkamperna.
- Han har utvecklats mycket i klubben under säsongens gång och det är lite det som är syftet också, att de inte riktigt är flygfärdiga när de kommer hit utan får bra utbildning här också.

Spelskicklig

  Björn Gustafsson scoutades när han spelade med Ulricehamn under slutdelen av föregående säsong, och det var främst hans spelskicklighet som lockade.
  Vad har Björn utvecklat mest under sin tid i SIK?
- Han har utvecklat det mesta. Framförallt har han ökat sitt självförtroende, han var lite omruskad när han kom eftersom han fick byta klubb två gånger förra året. Han behövde stabilitet och trygghet då självförtroendet inte var på topp och det har han byggt upp hos oss. Han har fått förtroende och han och Emil har varit ett bra backpar ihop hela säsongen. De har ju spelat ihop mer eller mindre sedan seriestarten och det är viktigt att man har den kontinuiteten för att bli duktig back och det tar ännu längre tid att bli ett bra backpar.
- De är lite som den onde och den gode de där två, kompletterar varandra väldigt bra.
  Vad vill du se mer av i Björns spel nästa säsong?
- Han ska fortsätta ta initiativ, han har utvecklat sitt spel och tar mer initiativ men han kan ta ännu mer. Då ökar han sin självinsikt och blir en bättre hockeyspelare. Det är fortfarande två unga backar det här som är utvecklingsbara.

Ute i god tid

  Att i god tid börja kunna pussla ihop truppen är viktigt. Det brukar vara huggsexa den första månaden efter att säsongen tagit slut, men Hasse menar att om spelarna vill få det bästa klubben kan erbjuda är det dags att agera tidigare än så.
- Blir man uppvaktad tidigt ska man också få bra förutsättningar. Ganska naturligt. Sen får man respektera att spelare också vill hålla på hanen. Vi har öppet gått ut och sagt till alla spelare i truppen att kan man inte vara med och spela upp klubben uppåt kan man spela upp sig själv, då kan man förstå att vissa vill vänta med att ge besked. Vi tar gärna på oss rollen som den som utbildar spelaren till högre serier, men samtidigt skulle många av våra unga spelare må bra av att stanna ett år till.
  Med tanke på det finansiella klimatet lär SIK få mindre medel att röra sig med under kommande säsong, om man inte är naiv att tro att idrotten inte kommer att påverkas alls. Om man gör ett enkelt överslag hur marknaden har strypts från november till januari är det ingen vild gissning att tro att till exempel sponsorunderlaget kommer att minska med 25-30% till säsongen 2009/2010. Frågan är hur sportgruppen och sportchefen hanterar det i rekryteringen av spelare?

Finanskrisen påverkar

- Först och främst skulle jag vilja säga att finanskrisen är svårbedömd, och den började inte i idrotten och kommer inte att sluta i idrotten. Du har helt rätt i att det kommer påverka idrotten men man kan också vända på det och se en positiv påverkan. Jag är väldigt glad att vi har så många unga spelare i organisationen redan. Jag tänker på vår juniorverksamhet, där vi har juniorer som kan vara mogna för spel i A-laget redan nästa säsong. Ungdoms- och juniorverksamheten kommer att vara vår bas i framtiden och oerhört viktig, och så länge den är bra behöver vi inte vara så oroliga. Så resonerar vi på den sportsliga sidan. Att vi har många unga i laget, och vi kommer släppa fram fler unga, beror inte på finanskrisen, det var en ny strategi sportgruppen valde ungefär vid samma tid som när jag kom in i bilden, och den förändras inte utan förstärks i rådande läge. Därför känns det så bra att vi började redan innan vi visste att det skulle bli sämre tider.
  Är det slut på sötebrödsdagarna för ishockeyspelare som tänkt göra sig en hacka på sitt ishockeyspel i ligorna under Elitserien i Sverige?
- Kan bara tala för oss själva. Vi tillhör inte den kategorin som är kända för att betala ut höga löner, vi är kända för en bra organisation och att vi ger spelaren en bra hockeyutbildning. Finanskrisen kommer att slå hårt mot idrotten, så det gäller att leva inför de förutsättningar som råder och viktigt att ha en bra egen verksamhet.
- Sen kommer det alltid finnas klubbar som har gott om pengar och kan erbjuda bra ekonomiska möjligheter, det kommer vi aldrig ifrån, men det är inte alltid säkert att det är det bästa heller. Finns många exempel på det.

Lönetak?

  Är det dags för Svenska Hockeyförbundet att ta sitt ansvar och införa lönetak i alla serier som de ansvarar för?
- Ska man ha lönetak i Sverige, ska det vara i Elitserien. Börjar man där kommer det dra med sig de andra ligorna, det är jag rätt så övertygad om. Men så länge som Svenska Hockeyförbundets ställning inte är starkare i förhållande till Hockeyligan än vad den är idag blir det svårt.
  Samtalen fortsätter, och enligt Hasse förs de just nu i positiv anda. Satsningen på mycket eget material fortsätter, samtidigt som det egna materialet måste svara upp till viss kvalitet eftersom SIK fortsatt vill vara ett topplag i ettan som vinner mycket matcher, och som krigar om playoff- och kvalplatser in på målsnöret.
  Hur syr ni ihop de minskande medlen med den sportsliga målsättningen?
- Då handlar det om att ta till sig spelare utifrån som inte är färdiga och som fortfarande tycker hockeyn är det viktigaste, är beredda att underkasta sig den träning som krävs och tar till sig den chansen till utveckling som de kan få hos oss. Det blir inte de dyraste spelarna, därför väljer vi att jobba med spelare som är födda 85-87. Vi tror på den melodin, då passar de in i vår modell. Vi får värva smart helt enkelt.

Allsvenskan 2012… en för tuff målsättning?

  Är det rimligt att tro att SIK kommer att kunna svara upp till den slutliga målsättningen att bli allsvenskt 2012?
- Jättesvårt att svara på. Vi vet inte ens om det finns en allsvenska 2012. Men givetvis spelar vi efter de förutsättningar som finns idag. Man har två säsonger på sig och säsong tre ska det ske. Klart att det finns en möjlighet. Samtidigt har tiderna förändrats, ingen kunde förutse finanskrisen och hur den slår är omöjligt att säga. Klart vi har ambitionen kvar, och vi måste stimulera våra sponsorer och våra trogna fans. Styrelsen har dragit upp den riktlinjen och då måste vi självklart tro att det är realistiskt. Man måste ha mål, inte vara destruktiv. Och inget ont utan att det för något gått med sig.
  Om SIK får en ny isyta klar före eller under nästa säsong, hur kommer det att påverka ert arbete framöver, om vi fokuserar på elitdelen av verksamheten och bortser från att de yngsta får bättre träningstider?
- En isyta är inte bara bättre träningstider för mig, utan en chans att bredda vår verksamhet, och bredda vår juniorverksamhet så att vi kan ta hit fler spelare och öka konkurrenssituationen och ha två juniorlag. Det är ett exempel vad en ny isyta skulle betyda för oss och i förlängningen kan vi stimulera fler att börja spela hockey, vilket också är viktigt för att kunna ha en stor juniortrupp.

Härligt Emil och Björn!

  Det känns skönt att kunna skriva att Emil Lundqvist och Björn Gustafsson är klara för nästa säsong. Båda har gjort habila insatser men behöver som övriga delar av laget höja sin lägstanivå för att tävla bättre nästa säsong. Men det krävs mer än två brädor för att bygga ett hus och frågan är därför given:
  Kan du berätta om vilka övriga i truppen som har kontrakt över nästa säsong och hur samtalen i övrigt har fortgått med spelarna?
- Vi har kontrakt med Anton Lindgren, Kristoffer Söder och Kristoffer Johansson. Med alla övriga spelare förs det diskussioner, direkt med spelarna eller indirekt via deras agent. Har lite med tempot att göra och hur många personer som är iblandade hur fort det går, de flesta har agent och det kan ta lite längre tid då.
- Vi har diskuterat med alla spelare redan om den här säsongen, framtiden, vad de själva vill och vad klubben vill och hur det sett ut för dem individuellt. Mycket som ska pusslas ihop, det är inte bara göra klart med en spelare hit och värva en dit. En annan detalj är ju jobbmarknaden, det är viktigt med den sociala biten och har de jobb skapar det trivsel och de kan prestera mer på isen, avslutar Hasse Ljunggren, sportchef i Skövde IK.

Nyhetsbild

  Emil Lundqvist.

Nyhetsbild

  Björn Gustafsson.