Reportage

Slutspurten väntar

Och SIK kan se bakåt med högt huvud

  Skövde IK och övriga lag i Division I E går in i sista tredjedelen av grundserien på söndag. SIK, Skåre och Mariestad har lagt en fin grund för att ta sig till Allettan, medan Vita Hästen, Munkfors, Kumla och i viss mån Tranås ser ut att gå en rejäl fight för att nå dit.
  Men ännu är det för tidigt att ropa hej. Nio matcher innebär chansen att ta 27 poäng och för långa dippar kan ändra tabellens utseende snabbt.
- Det viktigaste är att känna trygghet och det vore skönt att slippa lösa det i sista omgången som vi gjort två år i rad. Ju tidigare du kan vara klar, desto bättre, säger SIK-tränaren Mikael Kvarnström i intervjun med hemsidan.

Av: Micke Därth

Foto: Lars-Åke Johansson AB, Ulrik Heedman (arkiv)

  SIK tog 15 poäng i första tredjedelen av serien, och 19 i andra, men förlorade bara två matcher i respektive tredjedel under ordinarie matchtid. SIK har dock inget vidare facit i förlängningarna, trots bra spel har samtliga fyra oavgjorda matcher gått till straffar och där har laget förlorat samtliga. Kanske den trenden kan vändas i slutdelen av serien?
  Hur som helst är det inte bara poängskörden som vittnar om att laget blivit bättre ju längre serien fortskridit. Helheten har stadigt blivit bättre och även om laget dippade en period tappade de inte sin position som ett av de fyra topplagen.
- Andra tredjedelen är bättre än första, inte bara poängmässigt utan också spelmässigt, håller Kvarnström med om.
- Tycker framförallt att vi generellt sett hittat ett bättre grundspel andra halvan. Det är samma grundspel som innan som vi tror på, och kommer köra vidare på, men vi gör det bättre nu.
  Vad är viktigast inför slutdelen?
- Att du har tryggheten med dig, det är viktigast, det är sånt som ger självförtroende. Då vågar man också vara mer kreativ i anfallszonen i de rätta lägena.
  Har tryggheten i laget ökat i takt med att ni spelat bättre?
- Absolut, visst är det så. Mycket mer harmoni i gänget sista tiden.

Bra med väckarklockor

  Hur kom ni ur den formdippen ni hade, pratade ni mycket om det eller tränade ni bort den?
- Båda delarna, en kombination. Vi går alltid igenom varje match nästa träning, även om vi spelat bra. Det finns alltid saker att förbättra. Känns bra att vi fått några väckarklockor på vägen.
  Hur går ni helst till Allettan, med 18 raka segrar eller med lite mer blandade resultat?
- Det viktigaste är att känna trygghet och det vore skönt att slippa lösa det i sista omgången som vi gjort två år i rad. Ju tidigare du kan vara klar, desto bättre.
  Vilka lag som just nu ligger under strecket tror du har störst chans att utmana något av lagen ovanför detsamma?
- Det är flera lag, men det är svårt att säga. Munkfors ligger först av dom just nu men det är omöjligt att säga vilket lag som är största hotet.
  Skövde IK har använt 27 spelare så här långt; två målvakter, nio backar och 16 forwards. Två av spelarna har lämnat under seriens gång, Kristoffer Johansson till Kungälv och Martin Ericsson till Tranås. En spelare har tillkommit, Emil Rantatalo-Thomas, som först lånades från Växjö men som sedan blev SIK:are resten av säsongen efter en veckas spel med laget.

Tränaren vet bäst

  Hur summerar du målvaktssidan?
- Den har varit okej, tycker jag. Lite upp och ner där precis som bland övriga lagdelar. Ibland gör vi det lättare för målvakterna, ibland svårare.
  Hur går snacket med målvakterna, om positioner och så vidare i spelet, för att de ska få skotten från de rätta ställena?
- Målvakterna är delaktiga i hur vi ska agera i boxplay och såna saker. Vi vill veta var målvakterna vill ha skotten, men sen spelar ju motståndarna annorlunda emot oss men dialogen innehåller även hur de ska stoppa puckar och var de ska göra av dom, hur backarna ska hjälpa dom i kontringslägen två mot en och så vidare.
  Pierre Svensson låg ju efter en hel del med försäsongsträningen på grund av en ryggskada och har, om vi förstått det rätt, på grund av det inte fått mer speltid än han fått hittills. Är det något som ni påverkas av att allt fler vill att just han ska väljas till nästa match, och nästa match och så vidare?
- Det viktigaste är att jag vet vad jag håller på med.

Bra backpar

  Om vi sedan tar ett kliv framåt i banan så hittar vi backarna, vad har du att säga om dom så här långt?
- Allt hänger ihop, backarna ska göra det enkelt för forwards och forwards ska göra det enkelt för backarna, men vi var lite tunna runt eget mål i början vilket har blivit bättre.
  Det känns som ni har fått snabba svar, och positiva sådana, när ni har skiftat i backparen för att hitta bra konstellationer?
- Ja, jag tycker också att den senaste ändringen gjorde att alla känner trygghet och det har varit positivt. Det gäller att hitta kemin, och det är inte så enkelt, men det funkar bra nu.
  Centerforwards?
- Vi har använt fyra centrar som har fått hoppa runt lite och Filip (Hollström) har gjort några matcher, men centrarna är lite av hjärnan i laget. Jag var ju center själv så det är viktigt att de har mycket puck, skrattar Kvarnström och fortsätter lite allvarligare:
- De ska vara hjärnan i femman och hålla ihop båda lagdelarna. Sen tycker jag vi överlag haft bra tekningar. I det sammanhanget kan jag säga att stats.swehockey.se är ett stort skämt. Vi för egen statistik och en sån som Alexander Sundqvist har en bra bit över 50% och tekat riktigt bra, vilket de andra också gjort.

Produktiva forwards

  Att det missas en massa assistenter och att fel målskytt krediteras är något som vi vant oss vid “ särskilt på bortaplan “ men samtidigt verkar ni ha blivit bättre på att påpeka felen för domarna?
- De borde ju kunna ändra när man säger till.
  Niklas Ljunggrens fina assist till tredjemålet borta mot Kumla till exempel, där sa ni till ett par gånger utan att det ändrades.
- Säger en del kanske. Det skiljer en del i plus-minus-statistiken också om man jämför swehockey med hemsidan. Vissa matcher är det prickfritt i protokollet men andra gånger inte helt hundra. Känns som de ser en gubbe och sen tar de hela hans femma, även om det kanske bara är han som är inne från den femman.
  Det blev en liten parentes om statistik. Kunde inte låta bli. Vad säger vi om forwards då? Där måste du vara mycket nöjd, laget har varit väldigt produktivt?
- Det har vi, och det är många som gör mycket mål och poäng. Tittar man hur många som snittar eller nästan snittar en poäng kommer man ganska långt ner i poängligan och det visar på bredden vi har. Sen går det inte att titta för mycket på vilka som gör poäng, man kan göra bra ifrån sig även om man inte gör mycket poäng, poängterar Kvarnström (usch, jag vet, den var dålig, min anm.).

Skåre bäst

  Bästa laget ni mött?
- Skåre naturligtvis, de spelar bäst hockey, tycker jag. De har en förlust på 18 matcher och spelat stabilt.
  Det känns som de under Leif Carlsson hittat ett spel som alla anammar oavsett vilka som är inne på isen, och att de inte är lika fladdriga som för bara ett par år sedan?
- Ledarna har hållit på några år och försöker spela samma spel i varje match. Det borde alla lag göra, eller försöka i alla fall.
  Har du någon favoritspelare i något av de andra lagen?
- En sån som Magnus Nygren (Skåre) är jäkligt duktig, inte minst i powerplay. Han spelade powerplay mot HV igår också… Det finns flera där som har känt på spel i Elitserien och då får de ett annat tempo.

Bra kommunikation

  Känner du som jag, att domarkvalitén har höjts, men att det samtidigt tummats lite på den överenskomna linjen att ta ut för spelförstörande förseelser?
- Ibland blir det det. Det är lite svårt, för vi pratar om att vi ska vara konsekventa och ibland blir det ojämnt faktiskt. När vi mötte Skåre borta till exempel togs det för allt, enligt regelboken, men det togs för allt. Matchen innan togs det ingenting och det måste vi anpassa oss till vad domaren har för nivå för dagen. Vi åkte på massor med utvisningar i början av matchen mot Skåre.
- Totalt sett har jag inte varit så besviken på dom. Sen ser vi inte saker på samma sätt, men det går aldrig att komma ifrån. I mina ögon gör de misstag ibland och ibland är det jag som har fel, men överlag så är det bra.
- Något som har blivit mycket bättre det senaste året är att de flesta har väldigt bra kommunikation när det blir vissa sekvenser i matchen, särskilt om det är avgörande skeden. Då är det lätt att bli upprörd men de har blivit bra på att komma fram och förklara. De ska inte behöva förklara allt, så klart, men det är viktigt att de känner av vissa lägen mer än andra. De har de blivit bättre på också och då blir det bättre stämning på isen också. Hockey handlar mycket om känslor, slår Kvarnström fast.

Självförtroende viktigt

  Powerplay?
- Vi ligger väl på 17% just nu och i Elitserien är det en bra siffra, även om vi inte ligger högt i vår serie. Men tittar man andra halvan ligger vi betydligt högre. Det är en självförtroende-grej det också, vi har varit bra på att ta oss in i zon hela säsongen men fick ingen utdelning i början och när vi fick in några puckar fick vi självförtroende också.
  Vad vill du förbättra i ert powerplay?
- Lite bättre pucktempo, det var orsaken att vi inte fick bättre utdelning i början. Det gäller att få rörelse på dom, och låta pucken gå i mer långa pass.
  Boxplay?
- Vi ligger tvåa i den statistiken, och flertalet av målen i boxplay har kommit mot ett och samma lag (Mjölby), och det har blvit ganska säkra segrar ändå mot dom och kanske att vi fuskat lite i just de matcherna. Överlag har vi gjort det bra.
  Där slutar intervjun med Mikael Kvarnström för den här gången. I helgen startar som sagt den sista tredjedelen av serien hemma mot Västervik för Skövdes del, ett lag som gjort sig av med sin tränare (Mats Gyllenhammar) och kan i och med det fått en puff i rätt riktning.
  SIK har haft lite sjukdomar i laget och i dagsläget är uppställningen inte klar för söndagens match.

Nyhetsbild

  Mikael Kvarnström betonar att tryggheten är viktigast.

Nyhetsbild

  Målvaktsspelet har varit upp och ner, som övriga laget, säger Kvarnström.

Nyhetsbild

  Backarna har blivit tuffare runt eget mål.

Nyhetsbild

  Centrarna ska vara hjärnorna i SIK:s grundspel.

Nyhetsbild

  Forwards har varit produktiva och hela åtta stycken snittar en poäng per match eller mer.

Nyhetsbild

  Domarna har blivit bättre i kommunikationen, tycker Kvarnström.

Nyhetsbild

  En vass powerplaykedja. Elva av 17 mål i powerplay ligger Mikael Persson-Riis, Markus Molin och Fredrik Söder bakom.