Nyhet

Inför Vimmerby HC -SIK

Skövde IK sÀtts Äterigen pÄ prov?

  Onsdagen bjöd pĂ„ en tĂ€mligen sĂ€ker seger Ă€ven om motstĂ„ndaren GrĂ€storp resultatmĂ€ssigt var nĂ€rvarande i tvĂ„ perioder. SkövdemĂ„lvakten Andreas Ellingsen spikade igen och höll nollan. Powerplayspelet ser lysande ut. Med detta i ryggsĂ€cken Ă„ker grabbarna i SIK ivĂ€g för att ta sig an tigrarna i Vimmerby.

Av: Per-Erik Odh

  Skövde IK tog emot GrĂ€storp IK som gĂ€ster pĂ„ Billingehov under onsdagskvĂ€llen. Skövde kontrollerade matchen pĂ„ ett fint sĂ€tt Ă€ven om andra perioden var lite sömnig. MĂ„ltjuven Henrik Thegel inledde mĂ„lskyttet redan efter dryga fyra minuter och det mĂ„let visade sig Ă€ven vara game winning goal dĂ„ Skövdes mĂ„lvakt Andreas Ellingsen stod för en gedigen insatts och höll nollan. Det ger Henrik en helt galen statistik i den kategorin med sex GWG pĂ„ elva spelade matcher. I GrĂ€storps mĂ„l stod den frĂ„n Linköping HC inlĂ„nade mĂ„lvakten Jacob Johansson som gjorde ett stabilt intryck och lyckades hĂ„lla siffrorna nere pĂ„ en anstĂ€ndig nivĂ„.
  Vimmerby HC hade besök av IFK Arboga IK som ser ut att befinna sig i en liten svacka. Det innebar Ă€ven i detta fall en bekvĂ€m seger för hemmalaget som vann med siffrorna 6-1. Det ser ut som om Anders Spaak börjar fĂ„ lite ordning pĂ„ sitt lag.
  Skövde IK mötte Vimmerby i en mĂ„lrik match tidigare under sĂ€songen. Skövde var hela tiden i förarsĂ€tet men Vimmerby vĂ€grade att ge upp och jagade ikapp gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng. Det var i denna match som mĂ„nga började inse vilken otroligt bra arbetsmoral som denna sĂ€songs version av Skövde IK besitter. SIK vann tillslut, och över sextio minuter sett rĂ€ttvist, med siffrorna 6-5.
  Denna gĂ„ng Ă€r det Vimmerby som Ă€ger den lilla favören av hemmaplan men Skövde har upprepade gĂ„nger denna höst visat att det Ă€r inget som avskrĂ€cker.

150 procent

  Anders Spaak arbetar lite pĂ„ den egna firman nĂ€r han svarar i telefon under fredagen. Vimmerby har som vanligt trĂ€ningsfritt under fredagen och dĂ„ passar deras trĂ€nare pĂ„ att arbeta hemmave. Jag frĂ„gar om hans tjĂ€nst som trĂ€nare i Vimmerby och jodĂ„, det Ă€r en heltidstjĂ€nst han har dĂ€r men han mĂ„ste ju Ă€ven hinna med den egna firman ocksĂ„. Han skrattar nĂ€r jag pĂ„pekar att det Ă€r 150% som gĂ€ller för honom samtidigt som han bekrĂ€ftar antagandet. 150% Ă€r vĂ€l för övrigt standardlĂ€ge för alla de som sysslar med hockey pĂ„ division 1 nivĂ„?
  Anders Ă€r nöjd med hur andra delen av serien börjat och det kan man ju förstĂ„ efter 16-2 pĂ„ de inledande tvĂ„ matcherna för laget pĂ„ den andra tredjedelen av serien. Vad han Ă€r mindre nöjd med Ă€r att Vimmerby fick lite mindre poĂ€ng med sig frĂ„n första serievĂ€ndan. Anders tycker det Ă€r lite trĂ„kigt att den offensiva hockey han föresprĂ„kar inte gav riktigt den utdelning han hoppats pĂ„. Vimmerby Ă€r det lag i serien som fĂ„tt ivĂ€g flest skott pĂ„ motstĂ„ndarnas mĂ„l berĂ€ttar han vidare.
  Jag frĂ„gar dĂ„ om han har försökt att Ă€ndra pĂ„ nĂ„got till denna serierunda?
– Nej, inte nĂ„gra direkta förĂ€ndringar utan vi spelar den hockey jag vill och som jag tror pĂ„, hĂ€vdar han.
– Det Ă€r bara att gneta pĂ„ sĂ„ kommer poĂ€ngen, menar han vidare.
  Laget har pĂ„ senare tid drabbats av lite skador men Anders vill inte gĂ„ nĂ€rmare in pĂ„ det.
– Vi vet förresten inte hur det ser ut innan lördagens trĂ€ning, sĂ€ger han.
  Spaak menar ocksĂ„ pĂ„ att eftersom de har en bred trupp gör det inte sĂ„ mycket att nĂ„gra blir skadade utan de brukar ha sĂ„ det rĂ€cker till fyra fulla femmor Ă€ndĂ„.
  Till slut tar jag upp detta med hockeyrinken i Vimmerby och dess mĂ„tt.
– Hehe, skrattar Vimmerbys trĂ€nare, det dĂ€r vet jag inte sĂ„ mycket om mer Ă€n att mina spelare brukar tycka att det Ă€r som att kliva ut pĂ„ ett hav uppe i Arboga. Du fĂ„r kolla med Strid (Göran) om det dĂ€r sĂ€ger han med ett skratt. Den han menar Ă€r förstĂ„s den Göran Strid som var ordförande i Skövde IK för ett tiotal Ă„r sedan och som fortfarande brinner för SIK.
  Det Ă€r ett skratt som fĂ„r mig lite fundersam dĂ„ jag sedan tidigare vet att herrar Strid och Spaak mer eller mindre regelbundet har lĂ„nga samtal om hockey. Min nyfikenhet vaknar och jag anar att det ligger en del interna gliringar i det skrattet. Vi avslutar samtalet med sedvanliga artighetsfraser och jag bestĂ€mmer mig för att följa Anders Spaaks rĂ„d att höra med Strid?

Hockeyrinken!

– En normal hockeyrink i Europa har mĂ„tten 60x30 meter. Hockeyrinken i Vimmerby mĂ€ter 58x28 meter och Vimmerby har sedan mĂ„nga Ă„r dispens för detta, förklarar Göran.
  Han brukar skoja med Anders Spaak om detta sĂ„ Anders har nog en ganska bra uppfattning om storleken Ă€ndĂ„. Göran berĂ€ttar vidare att han mĂ„nga gĂ„nger försökt fĂ„ svar pĂ„ frĂ„gan varför det Ă€r sĂ„, men inte fĂ„tt nĂ„got bra svar.
  En sak till som Göran tycker det Ă€r vĂ€rt att notera:
–Vimmerby spelar pĂ„ detta genom att utnyttja dels den smalare och kortare mittzonen och dels komma till skott redan frĂ„n sidosargen alldeles innanför blĂ„ för dĂ„ Ă€r man redan i skottsektorn. Det var det de vann pĂ„ förra sĂ€songen mot Skövde med 5-2. De sköt som dĂ„rar direkt innanför blĂ„ och gick pĂ„ returer!
  NĂ€r vi Ă€ndĂ„ Ă€r inne pĂ„ detta med hockeyrinkar sĂ„ kan vi passa pĂ„ att nĂ€mna lite mer fakta om en sĂ„dan. I Nordamerika Ă€r en rink lĂ€ngre samt smalare. MĂ„tten Ă€r satta till 61x26 meter och de fyra meters skillnad i bredd jĂ€mfört med övriga vĂ€rldens rinkar har en avsevĂ€rd pĂ„verkan pĂ„ spelet.
  Namnet rink Ă€r en kvarleva frĂ„n den tid dĂ„ ishockey började spelas pĂ„ rinkar avsedda för curling. Sporten curling hĂ€rstammar frĂ„n Skottland och i likhet med en golfplan eller tennisplan kallades spelplanen i curling för "course". Ett annat skotskt ord för "course" var rink och nĂ€r planerna började att anvĂ€ndas för hockey Ă„teranvĂ€ndes det skotska ordet rink. Ett ord som för övrigt anvĂ€ndes redan pĂ„ 1500-talet för att beskriva den spelplan dĂ€r sporten curling utövades.

190 procent

  Jag har noterat tvĂ„ saker pĂ„ dagens trĂ€ning och det Ă€r att Lars Trygg Ă€r frĂ„nvarande och Tim Blom-HĂ€nninen Ă€r nĂ€rvarande. Första frĂ„gan till SkövdetrĂ€naren Fredrik Ljungren handlar dĂ„ om detta? Fredrik förklarar att Lars Ă€r borta med jobbet fredag-lördag men att han naturligtvis Ă€r med pĂ„ bussen till Vimmerby. DĂ€remot Ă€r antagligen inte Tim med.
  Vi fortsĂ€tter att prata om övriga laget direkt och Fredrik sĂ€ger att det Ă€r samma gubbar som vanligt som gĂ€ller. I mĂ„l stĂ„r Ă€ven denna gĂ„ng Andreas Ellingsen. Ett litet skifte kommer dock att göras dĂ„ Carl Lundmark kommer spela pĂ„ Fredrik Söders plats. Det innebĂ€r inte att Söder kommer fĂ„ vila utan han kommer bland annat fĂ„ istid i powerplay.
  Vi fortsĂ€tter med nĂ„gra snabba ord om föregĂ„ende match. Fredrik tycker det Ă€r en vĂ€l genomförd match dĂ€r laget skapar mycket mĂ„lchanser och dĂ€r försvarspelet fungerar bra. Skövde har bra kontroll pĂ„ hĂ€ndelserna, men naturligtvis Ă€r det lite otĂ€ckt att gĂ„ in i tredje perioden med bara 1-0 dĂ„ det snabbt kan Ă€ndras. Andra perioden tycker Fredrik att den var lite svĂ€ngig jĂ€mfört med första och tredj,e men Ă€ndĂ„ kĂ€nns det bra. Skövde har inga direkt lĂ„nga anfall men i spelvĂ€ndningsfaserna och i powerplay Ă€r det bra menar SkövdetrĂ€naren.
  Fredrik har ju tidigare sagt att han tycker det Ă€r viktigare att fĂ„ det egna spelet att fungera Ă€n att lĂ€gga allt för mycket energi pĂ„ motstĂ„ndarna. Jag Ă„terkommer till detta och jag förstĂ„r pĂ„ Fredrik att det Ă€r lite skillnad pĂ„ detta i andrarundan.
– Nu har ju alla lag mötts och det innebĂ€r att man kĂ€nner sin motstĂ„ndare lite bĂ€ttre, förklarar Fredrik.
– Det Ă€r inget vi pratar direkt om, fortsĂ€tter SkövdetrĂ€naren, men sjĂ€lvklart kan jag som trĂ€nare nu lĂ€gga in moment pĂ„ trĂ€ningarna innan en match dĂ€r jag vet att vi behöver vara extra skĂ€rpta mot vissa lag. Vi vĂ€ver in motstĂ„ndarens styrkor och svagheter i vĂ„rt spel. men utan att jag pratar jĂ€ttemycket om det, förklarar Fredrik.
  Sedan kommer vi in pĂ„ det dĂ€r med Fredriks anstĂ€llning som trĂ€nare?
  â€“ Jag tillbringar fritiden i ishallen, sĂ€ger Fredrik med ett skratt. Jag jobbar 90 procent pĂ„ mitt ordinarie jobb och min fritid tillbringar jag i ishallen och det krĂ€ver 100 procent. Det Ă€r sĂ„ vi jobbar hĂ€r. Alla har sina jobb vid sidan om.
  Ett snabbt överslag ger dĂ„ att Fredrik Ă€r en 190 procentare jĂ€mfört med Anders Spaaks 150 procent. Det mĂ„ste ju innebĂ€ra att VimmerbytrĂ€naren Ă€r lite trött dĂ„ som bara kan plocka ut 150 procent tĂ€nker jag och hoppas att Göran Strid kommer ihĂ„g att pĂ„peka för honom att han kunde visa lite större engagemang.
– Det skall bli roligt att Ă„ka till Vimmerby och det kĂ€nns som om vi har allt att vinna, fĂ„r bli de avslutande orden frĂ„n Skövdes trĂ€nare denna gĂ„ngen.

Hög effektivitet och bra försvarsspel

  Det Ă€r ett lag med sjĂ€lvförtroende, bra försvarsspel och ett vĂ€l fungerande powerplay som Ă„ker ner till Vimmerby pĂ„ söndagen. PĂ„ andra sidan stĂ€lls man mot ett lag, som med tanke pĂ„ de senaste resultaten, börjar fĂ„ ordning pĂ„ det offensiva spel man vill spela. Kan Skövde fortsĂ€tta att spela ett bra försvarspel med snabba omstĂ€llningar och dessutom vara effektiva nĂ€r det kommer till avslut kan hemmalaget Vimmerby HC fĂ„ en otĂ€ck överraskning. 190 procent Ă€r mer Ă€n 150 procent och detta med att Skövdelaget har en hög arbetsmoral stĂ€mmer sĂ„ vĂ€l in. TrĂ€gen vinner!