Nyhet

Inför SIK – HC Vita HĂ€sten

Dags att ta poÀng

  HĂ„rdsatsande Norrköpings-laget HC Vita HĂ€sten besöker för tredje gĂ„ngen denna sĂ€song Billingehov. Vi borde dĂ€rmed vara rĂ€tt bekanta med motstĂ„ndet vid detta lag, men Ă€ndĂ„ Ă€r vi det inte. Det rör pĂ„ sig i Vita hĂ€stens trupp mest hela tiden. Under fredagen offentliggjordes det att man gjort klart med ett mĂ„lvaktslĂ„n. Rykten placerar Ă€nnu en gĂ„ng den ruggigt meriterade centerforwarden Michael Nylander i laget. I vilket fall som helst skall han enligt dessa vara med i HĂ€sten och trĂ€na och slĂ„ss för en plats. Under juluppehĂ„llet gjordes det klart med lĂ„n av spelare frĂ„n bĂ„de VĂ€sterĂ„s och Oskarshamn. I media orsakar Vita HĂ€sten stĂ€ndigt rubriker av olika anledningar. Söndagens motstĂ„nd Ă€r onekligen spĂ€nnande och det Ă€r ett lag det hĂ€nder mycket runt ikring.

Av: Per-Erik Odh

  Skövdelaget Ă„kte under onsdagseftermiddagen ivĂ€g till köldhĂ„let Nelson Garden Arena dĂ€r Tingsryds AIF spelar sina hemmamatcher. Hemmalaget Ă€r spelförande i första perioden och skapar en hel del farliga lĂ€gen, men SIK Ă€r heller inte ofarliga nĂ€r de ges eller tar chansen. Den hĂ„rt jobbande David Sjöman gör sĂ„nĂ€r mĂ„l i boxplay. Henrik Thegel sprĂ€cker motstĂ„ndarens nolla i en riktigt lĂ€cker kontring. 1-1 i paus kanske inte speglar matchen sĂ„ lĂ„ngt, men Skövde Ă€r med. I den andra perioden Ă€r det SIK som har ett litet spelövertag, men hemmalaget gĂ„r till pausvila med 3-2. KĂ€nslan inför tredje Ă€r bra. men vĂ€l dĂ€r tar hemmalaget över och efter tre raka mĂ„l slutar matchen med 6-2. Onödigt stora siffror som inte avspeglar Skövdes insats som arbets och krigarmĂ€ssigt var rĂ€tt okej.
  Vita HĂ€sten tog emot Mariestad. VĂ„r lĂ€nsrival har presterat oförskĂ€mt bra i AllEttan och gĂ„r ifrĂ„n till en 2-0-ledning i första perioden. Den följs av en mĂ„llös andra och det Ă€r först i tredje som hemmalaget vaknar till ordentligt. 3-3 efter full tid ger förlĂ€ngning som ocksĂ„ slutar mĂ„llöst. I den avslutande strafflĂ€ggningen Ă€r Mariestad vassast och det Ă€r inte av en hĂ€ndelse att stekhete poĂ€ngkungen Eddie Davidsson stĂ€nker in den avgörande straffen.

Per HĂ„nberg

  Jag kan det snart utantill det svar som Vita HĂ€stens trĂ€nare Per HĂ„nbergs lĂ€mnar pĂ„ sin telefonsvarare.
– Ja, hej! Du har kommit till Pelle HĂ„nberg. Av nĂ„gon anledning sĂ„ kan jag inte ta ditt samtal just nu sĂ„ tala in ett meddelande till mig sĂ„ ringer jag upp dig sĂ„ fort jag kan. Ha en riktigt trevlig dag och ge aldrig upp. Ha det bra. Hej!
  Jag ger aldrig upp, men dĂ€remot kan jag vĂ€lja att skita i nĂ„got. Denna gĂ„ng Ă€r det för att jag tĂ€nker tillbringa lördagseftermiddagen tillsammans med den sköna och positiva grupp mĂ€nniskor som Rebellernas styrelse bestĂ„r av. KvĂ€llen tillbringas sedan i Arena Skövde dĂ€r det lokala idrottslivet fĂ„r vĂ€lförtjĂ€nt uppmĂ€rksamhet. Förra Ă„ret fick bland annat Skövde IK:s trĂ€nare Fredrik Ljunggren ta emot ett pris i denna fantastiska samling av vinnarskallar och tĂ€vlingsmĂ€nniskor. I Ă„r hĂ„ller vi tummarna för Anton StrĂ„lman och Filip Forsmark som har chans att fĂ„ SLA plaketten för Årets Idrottare i VĂ€rlden samt Årets Manliga Junior. Personligen tror jag mycket pĂ„ pris till Filip Forsmark och det kĂ€nns gott i ett SIK hjĂ€rta. Dessa mĂ€nniskor befinner sig dĂ€r de gör till stor del av den stora anledningen att de vĂ€ljer att aldrig ge upp.

Fredrik Ljunggren

  JuniortrĂ€narna hĂ„ller pĂ„ att förbereda sig i trĂ€narummet inför fredagskvĂ€llens match mot BĂ€cken vilket innebĂ€r att jag och Fredrik fĂ„r stĂ€lla oss och prata i korridoren denna gĂ„ng. Fredrik fĂ„r berĂ€tta om onsdagsmatchen.
– Det kĂ€nns konstigt att det blev 6-2 Ă€r vĂ€l min första kĂ€nsla dĂ€r jag tycker att vi stundtals gör en ganska bra bortamatch. Har lite svĂ„rt att komma till klara lĂ€gen, men tycker samtidigt att inledningsvis har de vĂ€l inte sĂ„ mycket lĂ€gen heller. De gör tre powerplay mĂ„l pĂ„ oss och jag tycker att alla tre utvisningarna Ă€r onödiga utvisningar och om det beror pĂ„ oss eller nĂ„gon annan vet jag inte, men jag tycker att vi Ă€r högst delaktiga i det, tre powerplaymĂ„l blir det och det Ă€r ju klart att det har man inte riktigt rĂ„d med heller. Vi har en bĂ€ttre kĂ€nsla Ă€n mot Mörrum, men tyvĂ€rr rĂ€ckte vi inte hela vĂ€gen. 6-2 Ă€r klara siffror, det gĂ„r inte att sĂ€ga nĂ„got annat, men spelmĂ€ssigt ett fall framĂ„t jĂ€mfört med Mörrummatchen, summerar Fredrik.
  MĂ„lvaktslĂ„net frĂ„n Örebro, Johannes Jönsson, var inte ens med ner till Tingsryd. Efter tisdagstrĂ€ningen trodde Fredrik att det skulle bli Jönsson som vaktade kassen, men sĂ„ blev det alltsĂ„ inte. PĂ„ fredagskvĂ€llen Ă€r han inte heller med och trĂ€nar. Hur Ă€r lĂ€get egentligen med Johannes?
– Jag pratade med Jönsson pĂ„ tisdagskvĂ€llen och dĂ„ kĂ€nde han sig inte sĂ„ bra som han hoppats. Han Ă„kte upp till Örebro dĂ„ och de tittade pĂ„ honom och han bestĂ€mde sig sedan att sĂ€ga nej. Han Ă€r dĂ€r uppe nu och kör rehab och har daglig kontakt med Örebros fysteam. Han Ă€r nog inte med mot HĂ€sten, berĂ€ttar Fredrik.
  Johan ErkgĂ€rds Ă€r med pĂ„ fredagstrĂ€ningen, men kommer inte heller att spela match. Men Fredrik förklarar att det Ă€r vĂ€rdefullt att han kan vara med och trĂ€na dĂ„ han har goda egenskaper som gör honom viktig för laget pĂ„ trĂ€ningarna. Johan syntes Ă€ven i bĂ„set borta mot Tingsryd. PĂ„ dagens trĂ€ning saknas Mattias Gudmundson som tar hand om sjuka familjemedlemmar under fredagen. I hans frĂ„nvaro frĂ„n trĂ€ningen intar Johan en backplats medan jag tittar pĂ„. ”Gummis” medverkan pĂ„ söndag Ă€r alltsĂ„ inte hotad. I övrigt Ă€r laget intakt med samma spelare som var med till Tingsryd.
  DĂ€remot funderar Fredrik lite över laguppstĂ€llningen och pĂ„ grund av det vĂ€ntar han till söndag innan han drar laguppstĂ€llningen för spelarna. Men blir det nĂ„gon förĂ€ndring Ă€r det inte nĂ„gon större sĂ„dan meddelar Fredrik.
  NĂ„gra tankar inför HĂ€sten dĂ„?
– Vi har en god kĂ€nsla. Vi har precis pratat om det med grabbarna och vi gjorde det ju jĂ€ttebra uppe i Norrköping (SIK-seger pĂ„ straffar, hemsidans anmĂ€rkning) och vĂ„ran ambition Ă€r att göra det Ă€nnu bĂ€ttre nĂ€r vi fĂ„r spela pĂ„ hemmaplan, och att vĂ„ran prestation ska vara sĂ„ bra att det blir tre poĂ€ng Ă€r det vi Ă€r ute efter. HĂ€sten Ă€r ju ett vĂ€ldigt bra lag med framförallt skickliga spelare som det gĂ€ller att ligga ganska nĂ€ra och bromsa lite. Man behöver vara ganska aktiv pĂ„ dem tycker jag och störa dem bĂ„de i uppspelsfas och som jag sa ligga ganska nĂ€ra. De har tappat poĂ€ng tvĂ„ matcher i rad ocksĂ„ sĂ„ de kanske Ă€r lite fundersamma ocksĂ„ nĂ€r de kommer hit.
  Jag ber Fredrik att han kommenterar det faktum att HĂ€sten gjorde klart med ett mĂ„lvaktslĂ„n under fredagen och att Michael Nylander ser ut att vara pĂ„ vĂ€g in i laget. Han har ju naturligtvis lagt mĂ€rke till detta och kommenterar att Michael Nylander Ă€r en skicklig spelare och att han faktiskt var med i ett av lagens möten i fjol. (5-3 förlust pĂ„ bortaplan, hemsidans anmĂ€rkning).
– Ja, de kĂ€nner vĂ€l som sagt var att de behöver lufta lite och dĂ„ gör de det. Det beror vĂ€l pĂ„ nĂ„got antar jag, att de behöver stĂ€rka upp eller inte kĂ€nner sig riktigt nöjda. Vi fĂ„r vĂ€l se, men det Ă€r klart, vĂ€rvar man nu beror det pĂ„ nĂ„gonting, konstaterar Fredrik.
  I slutet av vĂ„r pratstund sĂ„ mĂ„ste jag ocksĂ„ frĂ„ga Fredrik om hans tankar kring den sista tidens skrala inkomst av poĂ€ng och att det Ă€r mĂ„nga runt ikring som blĂ„ser i domedagshornen och pĂ„stĂ„r att Skövde Ă€r borta?
– Vi var ju borta innan serien startade, skrattar trĂ€naren, och fortsĂ€tter. Jag Ă€r ju inte dummare Ă€n sĂ„ att jag vet att vi mĂ„ste börja ta poĂ€ng. Det Ă€r inget att hymla med det och vi kan inte Ă„ka omkring och förlora fem matcher i rad igen, dĂ„ har vi inget att hĂ€mta. Men det Ă€r heller ingen omöjlig uppgift utan det gĂ€ller att hitta tillbaka till vinnarspĂ„ret igen och kĂ€nslan efter förra matchen, Ă„terigen hur dumt det Ă€n kan lĂ„ta, Ă€r betydligt bĂ€ttre Ă€n efter Mörrumsmatchen och jag tycker ocksĂ„ att grabbarna har en bĂ€ttre glöd Ă€n vi hade i den matchen. Men Ă„terigen, poĂ€ng Ă€r det som rĂ€knas och poĂ€ng Ă€r det som syns och det Ă€r lĂ€ge att börja plocka poĂ€ng. Men det Ă€r ocksĂ„ viktigt att nĂ€r vi kommer hit pĂ„ söndag inte sitter och tĂ€nker poĂ€ng för dĂ„ kommer vi inte ta nĂ„gra poĂ€ng utan vi ska fokusera pĂ„ en prestation och sĂ„ ska vi vara vĂ€rda poĂ€ng sen efterĂ„t nĂ€r vi har gjort rĂ€tt för oss. Det Ă€r det vi mĂ„ste prĂ€nta in i skallen. Men det Ă€r klart att vi behöver vinna. Det Ă€r ingen mĂ„ste match pĂ„ söndag, men det skulle inte skada om vi kunde plocka lite.

Och till sist

  Jag har i snart ett dygns tid försökt att fĂ„ tag i Per HĂ„nberg pĂ„ telefon. Jag har ju som jag ovan beskrivit ocksĂ„ hunnit bli lite bekant med hans telefonsvarare som lĂ€mnar ett riktigt bra meddelande. I slutet av hans meddelande sĂ€ger han orden ”Ge aldrig upp”. Jag antar att det Ă€r en avspegling av hans och mĂ„nga tĂ€vlingsmĂ€nniskors mentalitet för det Ă€r knappast en uppmaning att man ska försöka ringa igen. Jag mĂ„ste sĂ€ga att jag Ă€lskar denna mentalitet. Vi skulle behöva lite mer av den mentaliteten Ă€ven utanför alla sportarenor.
  Att ge upp i förtid skapar inga vinnare. Min upplevelse av stĂ€mningen i Billingehovs katakomber Ă€r att dĂ€r Ă€r det rĂ€tt tĂ€tt mellan vinnarskallarna och dĂ€r Ă€r det ingen som gett upp. Det Ă€r 21 poĂ€ng kvar att fightas om. Det Ă€r precis lika mĂ„nga poĂ€ng som det krĂ€vdes för att ta sig till Playoff föregĂ„ende sĂ€song och Skövde har ju redan 6 poĂ€ng. Innan pucken slĂ€pps pĂ„ söndag sitter alltsĂ„ laget i den sitsen att de kan sluta pĂ„ 27 poĂ€ng. Naturligtvis en svĂ„r uppgift, men absolut ingen omöjlig uppgift.
  Ge aldrig upp!