Nyhet

Sportchefen ser positivt pÄ lagbygget

”Ibland behövs det stora förĂ€ndringar
”

  Tiden gĂ„r och det Ă€r mindre Ă€n tre mĂ„nader kvar till ispremiĂ€ren och de första trĂ€ningsmatcherna! Hemsidan besökte sportchefen/klubbchefen/kaffehĂ€mtaren (med flera befattningar) Hasse Ljunggren pĂ„ kansliet vid Billingehov för att bland annat fĂ„ reda pĂ„ lĂ€get i föreningen och inte minst A-laget och. Raka frĂ„gor och raka svar. HĂ„ll till godo!

Av: Göran Strid

Foto: Göran Strid

  Det Ă„terstĂ„r fyra spelare i truppen. Hur nĂ€ra Ă€r vi, innan den Ă€r komplett?
- Först vill jag kommentera arbetet med truppen lite mera allmĂ€nt. Jag tycker vi sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt har fĂ„tt till det pĂ„ ett bra sĂ€tt. Vi har lyckats stĂ€rka upp backsidan och fĂ„tt in duktiga centrar. Centrallinjen inklusive mĂ„lvaktssidan ser riktigt bra ut. Marcus Melin skall bli intressant att följa i hans utveckling. Marcus fick kĂ€nna pĂ„ hetluften redan förra sĂ€songen och visade dĂ„ att han förtjĂ€nar sin plats i truppen. Pierre Svensson, som ”kommit hem” har skaffat sig erfarenhet och presterat riktigt bra i de lag han spelat i och visat att han Ă€r en toppmĂ„lvakt pĂ„ division 1-nivĂ„. Pierre kommer bli en viktig spelare för oss och det kĂ€nns bra att fĂ„ hit en sĂ„ duktig mĂ„lvakt som dessutom Ă€r fostrad i den lokala myllan.
- NÀr det gÀller backsidan Àr det otroligt viktigt att vi fÄr klart med Erik Rosén. Det beror pÄ fansen hur det skall gÄ. Det ÄterstÄr 21 andelar av de 100 som krÀvs för att vi skall gÄ i mÄl. Dagen D Àr den 30 juni, men ju förr det blir klart desto bÀttre. Det skapar arbetsro bÄde för Erik sjÀlv och för klubben
- Det saknas ju tre ytterforwards, men dÀr Àr jag inte orolig för att vi inte skall lyckas. Vi har valt att vara tÄlmodiga och göra det ÄterstÄende arbetet sÄ noggrant som möjligt. Det Àr viktigt att det blir bra. Vi har flera krokar ute och vi för ocksÄ samtal med nÄgra spelare, som visat intresse och som vi ocksÄ Àr klart intresserade av. Inom nÄgra veckor hoppas vi att det mesta skall vara klart, meddelar Hasse.

Stor omsÀttning av spelare

  Hur bedömer du omsĂ€ttningen i truppen? PĂ„ gott och ont?
- OmsÀttningen Àr större Àn den varit pÄ mÄnga Är och vi Àr inte vana vid det. Det finns olika orsaker till detta. I nÄgot eller nÄgra fall beror det helt enkelt pÄ att vi inte kommit överens om en förlÀngning av avtalet och i vissa fall har vi valt att inte förlÀnga avtalet. I andra fall har spelaren fÄtt chansen att spela högre upp i systemet, nÄgot som vi sjÀlvklart bara ser positivt pÄ för det visar att Skövde IK Àr en bra klubb att utvecklas i. I andra fall sÄ saknas motivationen eller sÄ kan det helt enkelt vara sÄ att den sociala situationen gör att man lÀmnar eller slutar. Dessutom mÄste vi komma ihÄg att vi fÄtt tvÄ hemvÀndare i truppen som bidragit till omsÀttnigen. Jag tÀnker pÄ tidigare nÀmnde Pierre Svensson och Alfred Sjöman, som ju fÄtt sin hockeyuppfostran hos oss. JÀtteroligt att de valt att komma tillbaka!
- Samtidigt Àr det ju sÄ att det ibland behövs stora förÀndringar för att det ska leda till förbÀttringar. Klubben har under mÄnga Är stÄtt och stampat i ett slags givet lÀge, dÀr vi tagit oss till allettan, men sedan har det tagit stopp. Nu har vi hamnat i en situation dÀr vi har möjligheten att göra nÄgot Ät detta och vi har en stark tro pÄ ett lyckat slutresultat.
  Ă„r du nöjd med din budget för till exempel A-laget?
- En sportchef fÄr aldrig vara nöjd! Jag har att följa den budget jag har fÄtt av styrelsen. Samtidigt vill jag pÄpeka att den skurits ned med cirka 40% efter rekonstruktionen, dÀr vi nu alltsÄ Àr inne pÄ andra sÀsongen med den reduceringen. Det krÀver givetvis att vi mÄste vara ytterst noggranna i vad vi gör och jag kan försÀkra att vi vrider och vÀnder pÄ varenda krona för att vara helt pÄ det klara med vad vi skall prioritera inom mitt ansvarsomrÄde. Vi Àr förhÄllandevis konkurrenskraftiga för att vara en toppklubb i ettan, men om vi ser pÄ exempelvis lagen pÄ absolut toppnivÄ som exempelvis kvalserien, sÄ Àr vi inte dÀr. Jag tycker ocksÄ det Àr viktigt att pÄpeka att vi Àr ett av de lag som har flest andel egna produkter, nÄgot vi Àr stolta över.

Egna produkter – en absolut nödvĂ€ndighet

  En given följdfrĂ„ga Ă€r hur du ser pĂ„ framtida möjligheter att producera egna spelare?
- Skall vi kunna hÀnga med inom givna ekonomiska ramar Àr det absolut nödvÀndigt att ha en stor andel av egna spelare och den möjligheten kommer pÄ sikt att bli svÄrare att uppfylla med bara en isyta. Det Àr absolut nödvÀndigt med en ny fullstor isyta för att kunna konkurrera fullt ut med andra klubbar. SÄ Àr det. Idag har klubben inte en chans att utveckla eller öka sin verksamhet nÀr det gÀller nivÄn under A-laget. Idag brottas vi stÀndigt med en i stort sett omöjlig uppgift att skapa drÀgliga villkor för vÄr ungdomshockey, som fÄr kÀmpa med oregelbundna och sena trÀningstider pÄ ett sÀtt som ligger mycket lÄngt frÄn exempelvis fotbollens eller handbollens förutsÀttningar i Skövde. Detta i sig gör ju inte valet lÀttare, om man som talang skall vÀlja hockey före fotboll eller handboll.
  Kan du sĂ€ga nĂ„got om budgeten i allmĂ€nhet? Hur ser det ut inför framtiden?
- Styrelsen hÄller just nu pÄ att arbeta med bokslutet och Ärsredovisningen och det Àr för tidigt att sÀga hur resultatet blir, men vi fÄr slita ont varenda dag för att fÄ det att gÄ runt. Klubben har ingen buffert att ta till om det skulle behövas och att budgetera för en verksamhet i framtiden med sÄ mÄnga osÀkerheter Àr en mycket svÄr uppgift. VÄr verksamhet Àr synnerligen resultatinriktad. Vinner vi kommer det publik. Förlorar vi sÄ kommer fÀrre. En vinst i rÀtt lÀge i allettan ger 2000 pÄ nÀsta match. Förlust och det kommer pÄ sin höjd 800 pÄ samma match. För en enda match kan det alltsÄ skilja upp mot 100 000 kronor i förtjÀnst för klubben.
- En annan omstÀndighet som försvÄrar vÄr verksamhet i jÀmförelse med andra sporter Àr att hockeyn Àr budgetkrÀvande pÄ ett helt annat sÀtt Àn exempelvis fotbollen och handbollen. VÄr materialbudget ligger pÄ 900 000 kronor, en mÄlvaktsutrustning kostar ca 75 000 kronor, en klubba kostar i genomsnitt 1500 kronor och en tekande center förbrukar cirka 15 klubbor under en sÀsong. Vi pratar alltsÄ om en helt annan ekonomisk vÀrld Àn den som mÄnga andra sporter har.

Gasa och bromsa samtidigt - Àr det möjligt?

  NĂ€r vi dĂ„ Ă€r inne pĂ„ detta med ekonomi, hur diskuterar ni i föreningen nĂ€r det gĂ€ller kostnad kontra intĂ€kter för till exempel A-laget och eventuellt risktagande? AlltsĂ„ liten kostnad, sĂ€mre lag och mindre intĂ€kter. Högre kostnad, bĂ€ttre lag större intĂ€kter, men ocksĂ„ större risktagande. Tycker du att ni har balans i den analysen och att ni ligger rĂ€tt?
- Som framgĂ„r av frĂ„gestĂ€llningen, sĂ„ Ă€r detta en mycket viktig frĂ„ga och samtidigt minst lika svĂ„r och komplicerad med sĂ„ stora osĂ€kerheter och svĂ„rbedömda faktorer. Vi jobbar givetvis alltid med detta, precis som sĂ€kert de flesta föreningar gör. Jag tycker att vi i stort sett ligger rĂ€tt inom de förutsĂ€ttningar Skövde IK har som förening. SĂ„ klart kan vi teoretiskt vĂ€lja att köra med ett A-lag med 22 egna produkter, men dĂ„ mĂ„ste vĂ„ra supportrar och sponsorer vara beredda pĂ„ konsekvenserna. Ett sĂ€mre lag ger mindre publik och mindre sponsorpengar. En sponsor vill se resultat och synas i samband med det och samma tankesĂ€tt har publiken. Uteblir framgĂ„ngarna, sĂ„ uteblir publiken. DĂ€rför har vi försökt vĂ€lja en lagom mix av egna spelare som hĂ„ller tillrĂ€ckligt hög nivĂ„ tillsammans med vĂ€rvade spelare inom ramen för tilldelad budget och att dessa spelare tillför den rĂ€tta kompetensen. Jag vill gĂ€rna passa pĂ„ och avliva en myt om att vi skulle ”köpa en massa dyra spelare nu”. SĂ„ Ă€r det inte, man köper inga dyra spelare frĂ„n andra föreningar idag. ÖvergĂ„ngssummor existerar inte och de avtal vi och mĂ„nga klubbar i ettan har med vĂ„ra spelare tĂ€cker i stort sett bara det inkomstbortfall en spelare drabbas av med hĂ€nsyn till frĂ„nvaro pĂ„ grund av resor till bortamatcher och trĂ€ningstider med mera. Dessutom har vĂ„ra A-lagstrĂ€nare fulltidsjobb vid sidan av hockeyn. Som du förstĂ„r sĂ„ behövs en stor portion passion för hockeyn för att vara spelare och ledare pĂ„ division 1-nivĂ„.
  Hur ser du pĂ„ nya serieupplĂ€gget?
- Det Ă€r bra med organisationen Hockeyettan som för vĂ„r talan, nĂ„got som en enskild förening inte har möjlighet till. Det innebĂ€r att vi kan göra vĂ„r röst hörd pĂ„ ett helt annat sĂ€tt och det har vi redan mĂ€rkt pĂ„ ett positivt sĂ€tt. Vi har nu fĂ„tt en ny serieindelning med tolv lag i varje serie och det Ă€r bra. Efter jul fĂ„r en uppdelning med bland annat tvĂ„ allettor. Vi hade hellre sett en rak serie över hela sĂ€songen och dĂ„ med flera streck och följt av bland annat ett playoff-spel. Jag tror att den nya indelningen med tvĂ„ allettor kommer medföra alltför stora kostnader för mĂ„nga klubbar. Ta bara som exempel att Stockholmslagen denna sĂ€song skall spela matcher mot Kalix, PiteĂ„ och Kiruna, och det gĂ€ller föreningar som haft vĂ€ldigt lĂ„ga resekostnader tidigare. För vĂ„r vĂ€stra serie sĂ„ blir det samma sak sĂ€songen dĂ€refter. Det vill sĂ€ga att vĂ€stra serien gĂ„r ihop med norra i en alletta.  Min bedömning Ă€r att Hockeyettan och Svenska Ishockeyförbundet mĂ„ste titta pĂ„ en gemensam lösning gĂ€llande nĂ„gon form av resebidrag till klubbarna. Om lagen i Hockeyettan inte fĂ„r resebidrag eller annat stöd kommer mĂ„nga klubbar givetvis inte att klara detta och hĂ€r tycker jag att man skjutit sig sjĂ€lva i foten nĂ€r det gĂ€ller det nya serieupplĂ€gget.
  SĂ„ avslutade vi samtalet med Hasse, som direkt Ă„tergick till sitt grannlaga jobb att just nu komplettera truppen med de Ă„terstĂ„ende platserna och att försöka skaffa lĂ€genheter, en nog sĂ„ utmanande uppgift i dessa tider av brist pĂ„ bostĂ€der i ett vĂ€xande Skövde!

Nyhetsbild

Hasse Ljunggren.