Nyhet

Sportchefen ser positivt på lagbygget

”Ibland behövs det stora förändringar…”

  Tiden går och det är mindre än tre månader kvar till ispremiären och de första träningsmatcherna! Hemsidan besökte sportchefen/klubbchefen/kaffehämtaren (med flera befattningar) Hasse Ljunggren på kansliet vid Billingehov för att bland annat få reda på läget i föreningen och inte minst A-laget och. Raka frågor och raka svar. Håll till godo!

Av: Göran Strid

Foto: Göran Strid

  Det återstår fyra spelare i truppen. Hur nära är vi, innan den är komplett?
- Först vill jag kommentera arbetet med truppen lite mera allmänt. Jag tycker vi så här långt har fått till det på ett bra sätt. Vi har lyckats stärka upp backsidan och fått in duktiga centrar. Centrallinjen inklusive målvaktssidan ser riktigt bra ut. Marcus Melin skall bli intressant att följa i hans utveckling. Marcus fick känna på hetluften redan förra säsongen och visade då att han förtjänar sin plats i truppen. Pierre Svensson, som ”kommit hem” har skaffat sig erfarenhet och presterat riktigt bra i de lag han spelat i och visat att han är en toppmålvakt på division 1-nivå. Pierre kommer bli en viktig spelare för oss och det känns bra att få hit en så duktig målvakt som dessutom är fostrad i den lokala myllan.
- När det gäller backsidan är det otroligt viktigt att vi får klart med Erik Rosén. Det beror på fansen hur det skall gå. Det återstår 21 andelar av de 100 som krävs för att vi skall gå i mål. Dagen D är den 30 juni, men ju förr det blir klart desto bättre. Det skapar arbetsro både för Erik själv och för klubben
- Det saknas ju tre ytterforwards, men där är jag inte orolig för att vi inte skall lyckas. Vi har valt att vara tålmodiga och göra det återstående arbetet så noggrant som möjligt. Det är viktigt att det blir bra. Vi har flera krokar ute och vi för också samtal med några spelare, som visat intresse och som vi också är klart intresserade av. Inom några veckor hoppas vi att det mesta skall vara klart, meddelar Hasse.

Stor omsättning av spelare

  Hur bedömer du omsättningen i truppen? På gott och ont?
- Omsättningen är större än den varit på många år och vi är inte vana vid det. Det finns olika orsaker till detta. I något eller några fall beror det helt enkelt på att vi inte kommit överens om en förlängning av avtalet och i vissa fall har vi valt att inte förlänga avtalet. I andra fall har spelaren fått chansen att spela högre upp i systemet, något som vi självklart bara ser positivt på för det visar att Skövde IK är en bra klubb att utvecklas i. I andra fall så saknas motivationen eller så kan det helt enkelt vara så att den sociala situationen gör att man lämnar eller slutar. Dessutom måste vi komma ihåg att vi fått två hemvändare i truppen som bidragit till omsättnigen. Jag tänker på tidigare nämnde Pierre Svensson och Alfred Sjöman, som ju fått sin hockeyuppfostran hos oss. Jätteroligt att de valt att komma tillbaka!
- Samtidigt är det ju så att det ibland behövs stora förändringar för att det ska leda till förbättringar. Klubben har under många år stått och stampat i ett slags givet läge, där vi tagit oss till allettan, men sedan har det tagit stopp. Nu har vi hamnat i en situation där vi har möjligheten att göra något åt detta och vi har en stark tro på ett lyckat slutresultat.
  Är du nöjd med din budget för till exempel A-laget?
- En sportchef får aldrig vara nöjd! Jag har att följa den budget jag har fått av styrelsen. Samtidigt vill jag påpeka att den skurits ned med cirka 40% efter rekonstruktionen, där vi nu alltså är inne på andra säsongen med den reduceringen. Det kräver givetvis att vi måste vara ytterst noggranna i vad vi gör och jag kan försäkra att vi vrider och vänder på varenda krona för att vara helt på det klara med vad vi skall prioritera inom mitt ansvarsområde. Vi är förhållandevis konkurrenskraftiga för att vara en toppklubb i ettan, men om vi ser på exempelvis lagen på absolut toppnivå som exempelvis kvalserien, så är vi inte där. Jag tycker också det är viktigt att påpeka att vi är ett av de lag som har flest andel egna produkter, något vi är stolta över.

Egna produkter “ en absolut nödvändighet

  En given följdfråga är hur du ser på framtida möjligheter att producera egna spelare?
- Skall vi kunna hänga med inom givna ekonomiska ramar är det absolut nödvändigt att ha en stor andel av egna spelare och den möjligheten kommer på sikt att bli svårare att uppfylla med bara en isyta. Det är absolut nödvändigt med en ny fullstor isyta för att kunna konkurrera fullt ut med andra klubbar. Så är det. Idag har klubben inte en chans att utveckla eller öka sin verksamhet när det gäller nivån under A-laget. Idag brottas vi ständigt med en i stort sett omöjlig uppgift att skapa drägliga villkor för vår ungdomshockey, som får kämpa med oregelbundna och sena träningstider på ett sätt som ligger mycket långt från exempelvis fotbollens eller handbollens förutsättningar i Skövde. Detta i sig gör ju inte valet lättare, om man som talang skall välja hockey före fotboll eller handboll.
  Kan du säga något om budgeten i allmänhet? Hur ser det ut inför framtiden?
- Styrelsen håller just nu på att arbeta med bokslutet och årsredovisningen och det är för tidigt att säga hur resultatet blir, men vi får slita ont varenda dag för att få det att gå runt. Klubben har ingen buffert att ta till om det skulle behövas och att budgetera för en verksamhet i framtiden med så många osäkerheter är en mycket svår uppgift. Vår verksamhet är synnerligen resultatinriktad. Vinner vi kommer det publik. Förlorar vi så kommer färre. En vinst i rätt läge i allettan ger 2000 på nästa match. Förlust och det kommer på sin höjd 800 på samma match. För en enda match kan det alltså skilja upp mot 100 000 kronor i förtjänst för klubben.
- En annan omständighet som försvårar vår verksamhet i jämförelse med andra sporter är att hockeyn är budgetkrävande på ett helt annat sätt än exempelvis fotbollen och handbollen. Vår materialbudget ligger på 900 000 kronor, en målvaktsutrustning kostar ca 75 000 kronor, en klubba kostar i genomsnitt 1500 kronor och en tekande center förbrukar cirka 15 klubbor under en säsong. Vi pratar alltså om en helt annan ekonomisk värld än den som många andra sporter har.

Gasa och bromsa samtidigt - är det möjligt?

  När vi då är inne på detta med ekonomi, hur diskuterar ni i föreningen när det gäller kostnad kontra intäkter för till exempel A-laget och eventuellt risktagande? Alltså liten kostnad, sämre lag och mindre intäkter. Högre kostnad, bättre lag större intäkter, men också större risktagande. Tycker du att ni har balans i den analysen och att ni ligger rätt?
- Som framgår av frågeställningen, så är detta en mycket viktig fråga och samtidigt minst lika svår och komplicerad med så stora osäkerheter och svårbedömda faktorer. Vi jobbar givetvis alltid med detta, precis som säkert de flesta föreningar gör. Jag tycker att vi i stort sett ligger rätt inom de förutsättningar Skövde IK har som förening. Så klart kan vi teoretiskt välja att köra med ett A-lag med 22 egna produkter, men då måste våra supportrar och sponsorer vara beredda på konsekvenserna. Ett sämre lag ger mindre publik och mindre sponsorpengar. En sponsor vill se resultat och synas i samband med det och samma tankesätt har publiken. Uteblir framgångarna, så uteblir publiken. Därför har vi försökt välja en lagom mix av egna spelare som håller tillräckligt hög nivå tillsammans med värvade spelare inom ramen för tilldelad budget och att dessa spelare tillför den rätta kompetensen. Jag vill gärna passa på och avliva en myt om att vi skulle ”köpa en massa dyra spelare nu”. Så är det inte, man köper inga dyra spelare från andra föreningar idag. Övergångssummor existerar inte och de avtal vi och många klubbar i ettan har med våra spelare täcker i stort sett bara det inkomstbortfall en spelare drabbas av med hänsyn till frånvaro på grund av resor till bortamatcher och träningstider med mera. Dessutom har våra A-lagstränare fulltidsjobb vid sidan av hockeyn. Som du förstår så behövs en stor portion passion för hockeyn för att vara spelare och ledare på division 1-nivå.
  Hur ser du på nya serieupplägget?
- Det är bra med organisationen Hockeyettan som för vår talan, något som en enskild förening inte har möjlighet till. Det innebär att vi kan göra vår röst hörd på ett helt annat sätt och det har vi redan märkt på ett positivt sätt. Vi har nu fått en ny serieindelning med tolv lag i varje serie och det är bra. Efter jul får en uppdelning med bland annat två allettor. Vi hade hellre sett en rak serie över hela säsongen och då med flera streck och följt av bland annat ett playoff-spel. Jag tror att den nya indelningen med två allettor kommer medföra alltför stora kostnader för många klubbar. Ta bara som exempel att Stockholmslagen denna säsong skall spela matcher mot Kalix, Piteå och Kiruna, och det gäller föreningar som haft väldigt låga resekostnader tidigare. För vår västra serie så blir det samma sak säsongen därefter. Det vill säga att västra serien går ihop med norra i en alletta.  Min bedömning är att Hockeyettan och Svenska Ishockeyförbundet måste titta på en gemensam lösning gällande någon form av resebidrag till klubbarna. Om lagen i Hockeyettan inte får resebidrag eller annat stöd kommer många klubbar givetvis inte att klara detta och här tycker jag att man skjutit sig själva i foten när det gäller det nya serieupplägget.
  Så avslutade vi samtalet med Hasse, som direkt återgick till sitt grannlaga jobb att just nu komplettera truppen med de återstående platserna och att försöka skaffa lägenheter, en nog så utmanande uppgift i dessa tider av brist på bostäder i ett växande Skövde!

Nyhetsbild

Hasse Ljunggren.