Nyhet

Temperaturkontroll pÄ barmarkstrÀningen

Spetsat med materialkoll

  Under torsdagseftermiddagen hade spelarna som vanligt barmarkstrĂ€ning. Men inte bara trĂ€ning i den hĂ€rliga försommarvĂ€rmen stod pĂ„ schemat dĂ„ klubben Ă€ven hade besök av materialleverantören. Klubbor, skydd och skridskor presenterades för spelarna som förutom att vĂ€lja utrustning Ă€ven bokade sina tröjnummer. Försommartemperaturen stiger i Skövde IK.

Av: Per-Erik Odh

Foto: Per-Erik Odh

  Just idag Ă€r det exakt en mĂ„nad sedan som lagets gemensamma barmarkstrĂ€ning startade, berĂ€ttar Skövde IKs trĂ€nare, för tredje sĂ€songen i rad, Fredrik Ljunggren, nĂ€r vi slĂ„r oss ned vid ett bord pĂ„ den soliga verandan lĂ€ngs med södervĂ€ggen pĂ„ Skövde IK:s kansli. PĂ„ grĂ€sytan bredvid genomför laget trĂ€ning under överinseende av en man jag inte kĂ€nner igen. Det Ă€r nĂ„gon form av stationer i en cirkel pĂ„ grĂ€smattan som spelarna vĂ€xlar emellan. TvĂ„ spelare spenderar denna del av trĂ€ningen pĂ„ ditburna trĂ€ningscyklar. Den ena ser jag Ă€r den till Östersund förlorade spelaren Markus ”Molla” Molin.
  â€“ Det Ă€r klart att han fĂ„r trĂ€na med oss, förklarar Fredrik.
  I ögonvrĂ„n ser jag att Skövde IK:s nordamerikanska export, Max Friberg, komma cyklande för ett besök. Det kĂ€nns skönt som SIK supporter att se tingens ordning.

Om trÀningen

  Ă„r det bra uppslutning pĂ„ trĂ€ningarna?
– Ja, det Ă€r bra uppslutning, svarar Fredrik. De som Ă€r i sta’n kör ju och sĂ„ har vi kallat upp en del juniorer ocksĂ„. Det Ă€r jĂ€ttebra drag och det Ă€r högintensivt. Det Ă€r bra fart hela tiden och det Ă€r Stefan Hall, en jĂ€tteduktig fystrĂ€nare som sköter det.
  DĂ€rmed har jag fĂ„tt ett namn pĂ„ den för mig okĂ€nde mannen.
– Stefan bor i Mariestad berĂ€ttar Fredrik. En jĂ€tteduktig och driven kille som kör stenhĂ„rt med dem. Vi har fĂ„tt in lite spetskompetens dĂ€r och han kör gemensamt med spelarna fyra dagar i veckan.
  Spelarna har denna gemensamma trĂ€ning mĂ„ndag till torsdag förklarar trĂ€naren. Utöver det har spelarna fĂ„tt individuella program av Stefan som de kör med ytterligare en eller tvĂ„ dagar över helgen beroende pĂ„ behov och liknande.
  Hur lĂ€nge kör ni sĂ„ hĂ€r?
– Vi Ă€r lediga nĂ€stan fyra veckor under semesterperioden och sedan börjar vi den 25 juli igen och dĂ„ Ă€r det tio dagar vi har innan vi gĂ„r pĂ„ is.
  Kör de med individuella program över semestern dĂ„?
– Ja, det kommer de att fĂ„, svarar trĂ€naren. Men det Ă€r Stefan som sköter allt det dĂ€r.

Ny trÀnarkonstellation

  Du har fĂ„tt nya wingmen (assisterande trĂ€narna Niklas Werner och Greger Walette) sedan förra sĂ€songen, vad har de för bakgrund?
– Ja, bĂ„da tvĂ„ har ju varit med pĂ„ juniorlagen hĂ€r nĂ„gra Ă„r, inleder Fredrik. Greger (tidigare Bryntesson, hemsidans anm.) Ă€r vĂ€l ganska kĂ€nd hĂ€r som spelare om man har gĂ„tt pĂ„ hockey i Skövde mĂ„nga Ă„r och sĂ„ var han assisterande till Kempe (Tomas). Niklas Werner Ă€r ocksĂ„ gammal spelare. En Skarafostrad spelare som vĂ€l var i Mariestad nĂ„gra Ă„r för lĂ€nge sedan. Han Ă€r lite Ă€ldre Ă€n mig. Det kĂ€nns jĂ€ttebra och vi har ju lĂ€rt kĂ€nna varandra hĂ€r via juniorleden. Det Ă€r ocksĂ„ spĂ€nnande att vi blir tre vilket skapar mer tid till spelarna.
  Ni kommer vara tre i bĂ„set pĂ„ matcherna ocksĂ„?
– Ja, vi kommer vara tre hela tiden.
  Tillsammans med Lars Trygg var ju coach sysslan uppdelad sĂ„ att Fredrik coachade forwards och Lars coachade backarna, blir det nĂ„got liknande nu?
– Vi Ă€r vĂ€l ganska klara pĂ„ det, men vi lugnar oss med det lite. Vi ska vĂ€l lĂ„ta spelarna veta det först, skrattar Fredrik. Det blir vĂ€l nĂ„got likvĂ€rdigt, men delat pĂ„ tre sysslor och hur vi delar pĂ„ det kommer vi med senare.

Laget

  Hur mĂ„nga av de nya Ă€r med och trĂ€nar idag?
– Ja, idag var det bara Pierre Svensson, Anton Karlsson och Max Örnskog som var med och trĂ€nade. Alfred Sjöman Ă€r inte riktigt redo för sĂ„dan hĂ€r trĂ€ning Ă€nnu utan han kör sitt eget.
  Det fattas ju nĂ„gra i laget innan det Ă€r komplett, men hur tycker du det kĂ€nns sĂ„hĂ€r?
– Jag tycker det kĂ€nns jĂ€ttebra. Vi ska ha in tvĂ„ forwards till och sĂ„ Ă€r det ju de hĂ€r detaljerna vi pratade om med AndelsspelaRen RosĂ©n (Erik) som jag inte Ă€r sĂ„ insatt i dĂ„. Backsidan har vi bara bytt ut fĂ„ dĂ€r vi har fĂ„tt in Anton (Karlsson) och TĂ„ng (Henrik) istĂ€llet och jag tycker det kĂ€nns bra. Forwardssidan har det vĂ€l blivit ganska stora rockader pĂ„, och det Ă€r vĂ€l inte alla som vi ville det med, utan det Ă€r vĂ€l nĂ„gra som sökt sig vidare. Vi har jobbat med att fĂ„ in backar och centrar och sedan fylla pĂ„ med ytterforwards dĂ€refter och det kĂ€nns bra. Vi ligger lĂ„ngt framme och sedan kan man ha lite is i magen pĂ„ slutet, förklara Fredrik.

Materialprovning

  Efter dagens trĂ€ning Ă€r det ju materielutprovning. Är det nytt material till spelarna varje Ă„r?
– Mycket Ă€r ju nytt och det kommer ju nytt och det tittas pĂ„ klubbor och skridskor, men alla behöver ju inte nytt av allting. Det hoppas jag inte de ska i varje fall, men jag vet inte.
  Vad har de för ramar att hĂ„lla sig till?
– Det vet jag inte. Det jag vet Ă€r att vi ska följa de mĂ€rken och leverantörer vi har, men vad de har för regler har jag inte en aning om utan det finns det andra som fĂ„r fundera pĂ„. Jag Ă€r nöjd nĂ€r de har grejer pĂ„ sig dĂ„ vi gĂ„r pĂ„ is, skrattar Fredrik.

Tredje sÀsongen med barmarstrÀning

  Med erfarenhet frĂ„n de andra Ă„ren du trĂ€nat A-laget, Ă€r semestern formförstörande?
- Nej det tycker jag inte det har varit. Vi kör ju tester hÀr och det följer vi upp nÀr vi kommer tillbaka efter semestern och jag tycker inte det faller nÄgot pÄ de veckorna de Àr lediga. De kanske inte blir sÄ mycket bÀttre, men de faller inte igenom heller utan det Àr jÀttebra disciplin pÄ det dÀr, tycker jag.
  Förut har ni kört wushu, hur Ă€r det med det?
– Nej, det har vi inte nu. Nu har vi Stefan som kör helheten istĂ€llet. Det var en fantastiskt bra trĂ€ning och den var omtyckt av killarna ocksĂ„, men vi fick vĂ€lja lite spĂ„r hĂ€r.
  Vad kör ni för trĂ€ning nu?
– Stefan hĂ„ller ju i det dĂ€r och Ă€r med hela tiden och instruerar och sĂ„, men mĂ„ndagar kör vi pĂ„ gymmet. PĂ„ tisdagar Ă€r vi pĂ„ arena och spelar innebandy en timme och sedan Ă€r det gymmet dĂ€r ocksĂ„. Sen Ă€r det sĂ„dant som du sĂ„g hĂ€r ute nu med högintensiv trĂ€ning, korta intervaller och hög puls. Det Ă€r inte att springa en massa och springa lĂ„ngt utan det Ă€r hockeylikt Ă€r vĂ€l tanken. Det Ă€r korta byten och sedan ska du Ă„terhĂ€mta dig fort och köra igen. Sen vill vi jobba upp lite snabbhet vighet och spĂ€nst pĂ„ dem ocksĂ„.
  Jag försöker fĂ„ Fredrik att berĂ€tta lite om planeringen kring trĂ€ningsmatcherna som skall komma men dĂ€r vill han inte avslöja sĂ„ mycket. Det Ă€r inte riktigt klart Ă€nnu och Fredrik menar pĂ„ att kĂ€nslan Ă€r att alla Ă€r lite senare i Ă„r i den planeringen. Kanske ville de vĂ€nta in den nya serieindelningen! I vilket fall som helst sĂ„ lĂ„ter det som om vi kanske kan fĂ„ en hel hockeyhelg nĂ„gon stans i likhet med förra sĂ€songens trĂ€ningsmatchande.

Stefan Hall

  Jag kommer Ă„t att prata nĂ„gra ord med Stefan Hall medan spelarna lyssnar pĂ„ den person som presenterar materialet pratar. Jag trĂ€ffar en person som jag upplever som sympatisk, engagerad, erfaren och kunnig. Vad jag förstĂ„r Ă€r det med mĂ€nniskors fysik Stefan jobbar med som profession. Han har Ă€ven tidigare planerat och skött mycket fystrĂ€ning Ă„t hockeylag och hockeyspelare.
  Vi pratar bland annat om vikten av att förbereda sĂ€songen med trĂ€ning som förebygger belastningsskador. Vidare pratar vi om skillnaderna i trĂ€ning för ett division I-lag och ett lag som spelar högre upp i seriesystemet. Stefan förklara att det inte Ă€r nĂ„gon större skillnad i hur killarna i ett satsande division I-lag trĂ€nar jĂ€mfört med ett lag högre upp. Skillnaden ligger mest i det faktum att spelare högre upp har hockeyn som heltidssyssla och det ger en bĂ€ttre Ă„terhĂ€mtning Ă€n pĂ„ vĂ„r nivĂ„ dĂ€r spelarna oftast kombinerar trĂ€ning med ett jobb.
  Det blir spĂ€nnande att till hösten följa hur Stefans trĂ€ning förberett spelarna för att gĂ„ pĂ„ is. Det blir ocksĂ„ spĂ€nnande att se hur lagets coachning kommer att se ut. FrĂ„gor att ta med sig nĂ€r laget gĂ„r pĂ„ is.
  Jag instĂ€mmer i vad Fredrik tidigare sagt till mig. Det gĂ„r rasande fort tills laget gĂ„r pĂ„ is och snart Ă€r vi dĂ€r. HĂ€rligt!

Nyhetsbild

Stefan Hall.