Nyhet

Ordföranden i lÄng intervju

Om nutid och framtid

  I onsdags höll Skövde Ishockeyklubb Ă„rsmöte i klubbhuset, och den stora snackisen efter det i media och pĂ„ supporterforum har varit den förlust pĂ„ nĂ€ra 230 000 kronor som dĂ„ redovisades. PĂ„ samma Ă„rsmöte valdes ocksĂ„ Göran Strid in som ny ordförande att ta över efter avgĂ„ende Stig Kronberg som lett klubben genom de hittills svĂ„raste Ă„ren i föreningens historia. I en lĂ„ng och öppenhjĂ€rtlig intervju pĂ„ söndagsförmiddagen berĂ€ttar Göran Strid - en trogen SIK-supporter, flitig tyckare och debattör pĂ„ diverse forum och hockeysajter som gĂ€ller hockeyettan i allmĂ€nhet och Skövde IK i synnerhet, och ibland Ă€ven inbjuden som bisittare i websĂ€nda matcher, om de stora utmaningarna som ligger framför fötterna, om lagbygget, om tidigare beslut, visioner, ishallen, det kommande 30-Ă„rsjubileumet och mycket mer för hemsidan.

Av: Martin Gustavsson

Foto: Martin Gustavsson (arkiv)

  Göran Strid, den numera pensionerade officeren och tidigare bland annat skribent pĂ„ denna hemsida, har tidigare sagt att han blev överraskad att han fick frĂ„gan att ta över klubban i styrelserummet, men att han kommer in med stor entusiasm och att han har en kortare startstrĂ€cka Ă€n normalt dĂ„ han faktiskt redan suttit pĂ„ den positionen i klubben tidigare. Men klubbhjĂ€rtat för en förening cirka sex mil frĂ„n hemorten gjorde att han kĂ€nde sig hedrad av nomineringen.
  Nu vĂ€ntar ett hĂ„rt arbete, dĂ€r klubben med hjĂ€lp av styrelsens beslut och vĂ€gledning, ska göra allt för att vĂ€nda minus till plus, att vinna tillbaka sĂ„vĂ€l publik som sponsorer och att ge föreningen en stabil grund att stĂ„ pĂ„. Den nybildade styrelsen kommer sĂ€tta sig ner redan nu pĂ„ mĂ„ndag och sedan trĂ€ffas vid ytterligare ett tillfĂ€lle innan den stundande högsommaren.

De röda siffrorna

  Jag ber inledningsvis klubbens ordförande att kommentera resultatet pĂ„ Ă„rsmötet:
- Enligt föreningens Ärsbokslut sÄ Àr Ärets resultat ett minus. Det hÀr kommer vi att arbeta med för att ta bort, sÄ att vi nÀsta Är har ett plusresultat. Det Àr det primÀra mÄlet just nu.
- NÄgot annat fÄr inte finnas pÄ kartan Àn att vi ska gÄ plus, och nÀr vi nu kommer att granska den budgeten som den avgÄende styrelsen har jobbat med inför kommande verksamhetsÄr, sÄ kommer vi att granska den sÄ att den har tillrÀcklig marginal för att vi ska nÄ ett plusresultat.
  Och just ett plusresultat Ă€r nĂ„got Strid tror starkt pĂ„ att klubben ska fixa.
- Jag kan se just nu att vi har goda möjligheter att lösa den uppgiften. Vi i styrelsen Àr fullstÀndigt överens om att nÄgot annat Àn ett plusresultat kommer inte pÄ frÄga.
- Vi kommer detaljgranska alla tÀnkbara möjligheter till att minska utgifter och öka intÀkter. Och hÀr ser vi möjligheter till att faktiskt klara detta. Det som jag tycker Àr viktigt att pÄpeka hÀr Àr att min bedömning Àr att den avgÄende styrelsens budget för 13/14 uppvisar ett bra arbete man genomfört, för trots allt sÄ Àr avvikelsen bara tre procent, och det Àr bra, Àven om man sjÀlvklart hade önskat att det skulle vara plus tre procent. VÄr ambition Àr att vi ska gÄ plus tre procent i vÄr budget, i den budget som kommer att gÀlla för 2014/2015, sÀger han, och han förklarar vidare att de kommer följa upp budgeten och att den fortlöpande kan komma att justeras.
  SĂ€mre sponsor - och publikintĂ€kter uppgavs vara de frĂ€msta orsakerna till förlusten. Kunde föreningen gjort nĂ„got för att förhindra det?
- Ja, genom att uppnÄ ett bÀttre sportsligt resultat. DÄ hade vi inte haft den hÀr situationen, sÀger Göran, och det var Àven förenings revisor Roland Sandberg, tydlig med pÄ Ärsmötet.
- Marginalerna Ă€r smĂ„, och hade man presterat ett bĂ€ttre resultat - och det gĂ€ller bĂ„de under höst och vĂ„r – vad det gĂ€ller A-laget, dĂ„ hade vi inte suttit i den hĂ€r situationen. DĂ„ hade vi haft plus. SĂ„ smĂ„ Ă€r marginalerna. Ju bĂ€ttre man presterar, desto högre blir intĂ€kterna. Och jag menar, sponsorer och publik vill se resultat, och alla vill se positiva resultat. Och det Ă€r dĂ€rför det hĂ€r minuset mĂ„ste vĂ€ndas till ett plus alltsĂ„, sĂ€ger Strid med tyngd i orden. Och han vill heller inte hĂ€nga den gamla styrelsen som nĂ„gra syndabockar:
- Jag tycker inte styrelsen kunde ha gjort mer, det tycker jag inte, utan de har haft oflyt och otur med att det blev som det blev, sÀger han.

”Vi Ă€r den fattige pojken frĂ„n landet”

  Men det Ă€r en tuff verklighet Skövde IK lever i, och det Ă€r de knappast ensamma om. OmsĂ€ttningen Ă€r förhĂ„llandevis lĂ„g, omkring sju miljoner, och den Ă€r inte pĂ„ lĂ„nga vĂ€gar i nĂ€rheten av vad som krĂ€vs av en klubb i allsvenskan. Inte ens en toppklubb i division ett, om man ska vara helt krass. Även vad gĂ€ller spelarbudget sĂ„ ligger Skövde IK lĂ„ngt ifrĂ„n nĂ„gra fantasisummor. Enligt Strid sĂ„ Ă€r man lĂ„ngt, lĂ„ngt ifrĂ„n toppen bland division ett-klubbarna i det avseendet ocksĂ„.
  Med tanke pĂ„ det sĂ„ Ă€r ordförande Strid full av beundran över sportchef Hans Ljunggrens arbete med lagbygget:
- Det Àr ett oerhört bra arbete som Hasse har gjort, den saken Àr sÀker. Vi Àr den fattige pojken frÄn landet som gör nÄgot enastÄende egentligen, om man tÀnker efter.
- Det jag vill framhÄlla Àr att vÄr sportsliga budget Àr liten alltsÄ, jÀmfört med mÄnga andra. Det Àr en skröna att folk tror att vi ligger i topp, det gör vi absolut inte. Som du förstÄr vill jag inte kommentera nÄgra siffror för andra klubbar, men jag vet att det Àr sÄ.
  Lagbygget har imponerat pĂ„ mĂ„nga, sĂ„ Ă€ven utanför Skövde. Vad Ă€r din kĂ€nsla om den?
- Jag har under alla tjugo Är som jag arbetat inom klubben alltid haft en vÀldigt positiv kÀnsla av att i Är ser det vÀldigt bra ut, men ibland blir det besvikelser och ibland blir det lite överraskningar, som nÀr vi gick upp i allsvenskan. DÄ hade vi ett vÀldigt bra lag, och inga jÀmförelser i övrigt, men det Àr lÀngesen vi hade en sÄdan uppstÀllning i den hÀr truppen pÄ tjugotvÄ gubbar, sÀger han och fortsÀtter:
- Det kommer gÄ jÀttefort pÄ isen. Det Àr en annan struktur pÄ Ärets spelartrupp Àn förra Ärets, vad det gÀller hastighet och tempo.
- Jag tycker det ser vÀldigt spÀnnande ut. M-e-n, man ska ha klart för sig, precis som för alla andra division ett-klubbar sÄ Àr ju truppen skadekÀnslig.
- Sedan en annan sak som jag tycker Àr rolig att framhÄlla Àr att utav de Ätta nya som kommit in sÄ Àr tre hemvÀndare, och det tycker jag Àr vÀldigt glÀdjande, sÀger Göran och tillÀgger att utöver de tre sÄ finns det sedan innan en hel del egna produkter och dessutom ytterligare spelare frÄn nÀromrÄdet.
- Över femtio procent i A-truppen Ă€r nĂ€rrekryterade och lokalrekryterade, och vilka har det? Det Ă€r inte mĂ„nga. Ja, vi har ju grannen i norr dĂ„, som har en stor andel egna spelare och frĂ„n nĂ€romrĂ„det, men tittar man pĂ„ mĂ„nga andra klubbar sĂ„ finns det Ă„tskilliga som har en eller tvĂ„, eller i vart fall vĂ€ldigt fĂ„.

MĂ„nga som ska dela

  I tvĂ„ Ă„r nu har Skövde IK samarbetat med BAES pĂ„ marknadsbiten. Det Ă€r ett samarbete som kommer fortsĂ€tta Ă€ven i Ă„r, och Mikael Andersson frĂ„n BAES sitter ocksĂ„ nu i Görans Strids styrelse.
- IntĂ€ktsidan Ă€r kĂ€rv vad det gĂ€ller sponsorintĂ€kter, det Ă€r en tuff marknad och det ska man vara medveten om,  sĂ€ger Strid och menar att konkurrensen pĂ„ marknaden Ă€r stenhĂ„rd med tvĂ„ elitföreningar i handboll och Skövde AIK i fotboll som spelar pĂ„ samma nivĂ„ som SIK. DĂ€rtill mĂ€ngder med andra idrotter som Ă€ven de slĂ„ss om samma sponsorer, om Ă€n pĂ„ en lĂ€gre nivĂ„, eller i mindre idrotter.
  Har Skövde rĂ„d att ha fyra klubbar med likvĂ€rdig, eller rĂ€ttare sagt sĂ„ hög ambition?
- Ja, frÄgan Àr ju givetvis jÀtteintressant, och den hÀnger ju pÄ sitt sÀtt i luften.
- Samtidigt har vi, utan att dra nĂ„gra övriga paralleller, ett litet samhĂ€lle som Åtvidaberg, som Ă€r betydligt mindre Ă€n Skövde, som har en framgĂ„ngsrik förening som spelar i allsvenskan i fotboll. Deferfors ett annat exempel, MjĂ€llby ett tredje.
- SÄ frÄgan, har vi fyra föreningar som har rÄd att bedriva sin verksamhet hÀnger i luften, och jag har egentligen inget bra svar pÄ den frÄgan. Vi kan bara jobba enligt de förutsÀttningar som finns, konstaterar han.

Den extra isytan Àr livsviktig

  Jag fĂ„r ibland höra av folk utifrĂ„n som tycker att Skövde IK inte satsar tillrĂ€ckligt pĂ„ sina egna spelare och bara köper nytt. Vad sĂ€ger du om det pĂ„stĂ„endet?
- Till att börja med sĂ„ köps det inte in nĂ„gra spelare, utan utifrĂ„n en bas av egna spelare sĂ„ plockar man in tillrĂ€cklig kompetens för att vara med pĂ„ ett sĂ„dant konkurrenskraftigt sĂ€tt att man Ă€r med pĂ„ ett sĂ„dant sĂ€tt att det genererar intĂ€kter, som Ă€r helt nödvĂ€ndiga för att kunna bedriva bland annat junior – och ungdomsverksamhet, bemöter Strid den kritiken. Och Ă„terigen sĂ„ belyser han vikten av ytterligare en fullstor isyta:
- SÄ lÀnge vi bara har en isyta sÄ kan vi inte utveckla vÄr verksamhet, det Àr den enkla sanningen. Redan i dag sÄ lever vÄra ungdomar under vÀldigt orÀttvisa förhÄllanden sett till jÀmförelse med bÄde fotboll, handboll och friidrott i kommunen. DÀr finns det rik tillgÄng pÄ planer, medan vi har en enda isyta, som gör att förÀldrar fÄr hÀmta halv elva pÄ kvÀllarna för att det inte finns mer istid. Och det ska dÄ delas med konstÄkningsklubben och allmÀnhetens Äkning, sÀger Göran och undrar vilka andra föreningar som kan stÀlla upp med tvÄ juniorlag, som kostar massor med pengar.
- Spelarbussen kostar lika mycket för juniorerna som för A-laget. Det som begrÀnsar att vi kan utvecklas Àr tillgÄngen pÄ en isyta.
- Jag förstÄr inte varför vi pÄstÄs snÄla pÄ ungdomsverksamheten pÄ bekostnad av A-laget. Man mÄste se det hÀr i ett gemensamt sammanhang, sÀger han
  Vore det katastrofalt om Skövde IK skulle spela med ett mindre namnkunnigt lag och ramla ner i division tvĂ„?
- Om vi tÀnker oss att alla intÀkter försvinner och om vi inte har nÄgot A-lag som kan konkurrera, dÄ kommer vi spela i division tvÄ förstÄs, och dÄ fÄr man ta stÀllning till det dÄ.
- Och frĂ„gan dĂ„ Ă€r ju vilka ideella krafter vill dĂ„ jobba för att utveckla Skövde IK om vi spelar i division tvĂ„ eller tre? Vilka intĂ€kter fĂ„r vi dĂ„ för att kunna bedriva junior – och ungdomsverksamhet jĂ€mfört med dagen?
- Men tycker vĂ„ra medlemmar och kommunen att vi ska göra sĂ„, sĂ„ fĂ„r man ju ta det beslutet, men jag kommer inte ta det beslutet sĂ„ lĂ€nge jag Ă€r ordförande. Jag försöker efter bĂ€sta förmĂ„ga med sittande styrelse att utveckla föreningen och att vi stĂ„r pĂ„ en stabil ekonomisk grund. Men jag aktar mig noga för att sĂ€ga nĂ„gon mĂ„lsĂ€ttning ”att ett visst Ă„r sĂ„ skall vi spela allsvenskt kval för att nĂ€sta Ă„r eller Ă„ret dĂ€rpĂ„ spela i allsvenskan”, det tĂ€nker jag inte göra, utan det primĂ€ra mĂ„ste vara att skapa en realistisk mĂ„lsĂ€ttning att vi stĂ„r pĂ„ en stabil ekonomisk grund, och det första Ă€r att vi nĂ„r ett plusresultat detta Ă„r, och nĂ„got annat finns inte pĂ„ kartan.
- Jag tÀnker inte redovisa nÄgon vision eller mÄlsÀttning. Det Àr alldeles för tidigt att göra det.
- Det har funnits olika visioner tidigare, men nu lÀgger vi det bakom oss och tittar framÄt, och dÄ innefattar det; plusresultat, jobba för en extra isyta, och att ha en förening som vilar pÄ stabila ekonomiska grunder.

Kommunens beslut kostar skattebetalarna massor i onödan

  Och den extra isytan ja, detta Ă„terkommande problem. Man kan nĂ€stan pĂ„stĂ„ att Billingehov inte byggdes fĂ€rdigt för sitt Ă€ndamĂ„l nĂ€r den invigdes för i Ă„r trettio Ă„r sedan.
  Redan 1994 nĂ€r Göran Strid kom in i klubben som ansvarig för matcharrangemang sĂ„ var diskussionen om en extra isyta en mycket aktuell frĂ„ga. Och bara nĂ„gra Ă„r senare, vid millennieskiftet, nĂ€r han tilltrĂ€dde som ordförande, sĂ„ fanns en utredning om att en extra fullstor isyta skulle kosta sju miljoner. Det Ă€r en kostnad som i dag Ă€r ungefĂ€r fem gĂ„nger sĂ„ hög, och inte lĂ€r det bli billigare med Ă„ren heller. För alla skattebetalare kan det ses som kapitalförstöring utan dess like. Göran Strid som Ă€r relativt insatt i Ă€mnet förklarar att man inte isolerade betongplattan, vilket har gjort att man mĂ„ste frysa marken först innan man kan spola upp isen.
  För möjlighet sett till mark och sĂ„ vidare kan inte varit nĂ„got problem?
- Det fanns! Det fördes pÄ tal och det diskuterades ocksÄ att man skulle fortsatt i det hörnet och bygga ut en fullstor isyta inom den mark som fanns tillgÀnglig. Men man snÄlade in och hade ett kortsiktigt tÀnkande, enligt det som berÀttats för mig, att man gjorde en nödlösning och skapade en liten extrayta som starkt begrÀnsar möjligheterna för hockeytrÀning.
- Det som borde ha skett skulle vara att bryta upp betongplattan och göra en isolering. Det hade sparat massor med pengar under de hÀr trettio Ären!
  Och om inget hĂ€nder inom ett par Ă„r, vad innebĂ€r det dĂ„?
- Det vill jag inte tÀnka pÄ. Jag vill inte tÀnka pÄ en framtid dÀr vi stÄr utan en extra isyta. Vi mÄste i föreningen tÀnka sÄ att det skall bli en extra isyta, och det Àr min förhoppning att den instÀllningen delas av dem som har att fatta beslut, tycker Strid och skickar en passning till kommunen.

SHL-lag i Billingehov

  Men det finns ocksĂ„ glĂ€djeĂ€mnen. Och dĂ„ tĂ€nker Göran Strid i första hand pĂ„ den 8 augusti. Skövde IK:s första match för sĂ€songen. Det vill sĂ€ga jubileumsmatchen i firandet av 30-Ă„riga Billingehov.
- Det hoppas vi verkligen ska bli den folkfest som Billingehov, Skövde Kommun och föreningen sÄ vÀl behöver! Med vÀlfyllda lÀktare och arrangemang som rimligen borta locka folk dit.
  Med besök av Max Friberg och Anton StrĂ„lman, musik och fest, och att ett av Ă„rets SHL-finallag sĂ„ vĂ€lvilligt stĂ€ller upp, och kommer hit och spelar. Med en lagledning som för övrigt spelade invigningsmatchen.
  För motstĂ„ndet stĂ„r en av Sveriges mest klassiska föreningar alla kategorier – FĂ€rjestads BK, och det för att det var just mellan Skövde IK och FĂ€rjestads BK som Billingehovs invigningsmatch spelades.
Extra kul naturligtvis i Är, dÄ flera av spelarna i Ärets upplaga av SIK kommer frÄn Karlstad och VÀrmlands lÀn.
  Vi har haft nĂ„gra sĂ„dana hĂ€r speciella matcher tidigare i Billingehov med stora lag pĂ„ besök, men det har inte lockat speciellt mycket folk Ă€ndĂ„. Vad Ă€r din kĂ€nsla dĂ€r?
- Jag tror och hoppas att det kommer mycket folk, dÀrför att det blir kringarrangemang i form av musik och mycket annat. Det skulle förvÄna mig om det inte kommer mycket folk.
- Jag menar, det Àr trettioÄrsjubileum, vi möter en fin motstÄndare, vi har en spÀnnande trupp som fÄr mÀta sina krafter mot ett lag som Àr kvalificerat. Det vore vÀldigt konstigt om det inte kom folk.

Nytt serieupplÀgg

  Vad tror du att det nya serieupplĂ€gget kommer att betyda för föreningen, och de andra föreningarna ocksĂ„ för den delen?
- Positivt! Sportsligt framför allt, det andra vÄgar jag inte ha nÄgon uppfattning om. Totalt sett tycker jag det Àr positivt, det Àr positiva signaler man fÄr överallt. Det enda negativa man hör Àr att det pÄ sikt kan innebÀra ökade kostnader för deltagande klubbar.
  Och det blir lite lĂ€ngre resor.
- För vÀstra och östra serien. Vi ska inte tala om östra serien som har haft smÄ resekostnader. Nu ska de plötsligt Äka flyg, övernatta tvÄ gÄnger, sÄ det Àr tufft för lagen som gÄr till allettan.
- Men jag tycker man ska se det hÀr positivt alltsÄ, sÀger Göran Strid innan han sjÀlv avrundar intervjun med en egen liten sommarhÀlsning:
- Om jag fÄr tillÀgga nÄgot, sÄ Àr det att tacka alla i föreningen, som gjort stora och fina insatser under det gÄngna Äret. MÄnga storstilade insatser görs i det fördolda bakom kulisserna, dÀr det lÀggs ner tusentals timmar över ett verksamhetsÄr. Jag brukar ofta tÀnka pÄ den sÄ kallade "arbetaren i vingÄrden", det vill sÀga han eller hon som Àr helt nödvÀndig för att helheten ska fungera. Denne arbetare i vingÄrden finns pÄ isen. Han och hon finns i korridorerna, pÄ kansliet, i köket, pÄ hemsidans redaktion, i hockeyförÀldrarnas hÀmtningsbil sent pÄ kvÀllen och pÄ Billingehovs parkeringsplats sommar som vinter. Kort sagt överallt inom vÄr verksamhet. Det Àr till denne arbetare jag och styrelsen riktar ett alldeles sÀrskilt tack. Tack för att ni finns!
- Jag önskar alla en fin sommar och vÀl mött nÀr isen Àr plats och vi börjar med att gÄ pÄ hockeyfest den 8 augusti!

Nyhetsbild

Göran Strid, ordförande.