Nyhet

SM-finalisten vill ta vara på möjligheten

Jubileumsmatchen är viktig för FBK på flera plan

  På fredag blir det ett rejält kalas när Billingehov ska fira sina 30 år. Förutom musikunderhållning (Ammotrack) och andra kringarrangemang så är kvällens stora begivenhet förstås hockeymatchen - reprisen på invigningsmatchen 1984 - när anrika Färjestad BK med sina nio SM-tecken kommer till Skövde igen.
  Hemsidan ringde upp Tommy Samuelsson, som är nygammal tränare i FBK, när han satt i bilen på väg hem från tisdagsträningen, och Tommy var själv med när det begav sig. Något han har blivit varse.
- Det har jag förstått. Jag blir påmind om det i alla fall, men jag kommer inte ihåg det. Men det var ju 30 år sedan, försvarar han sig med.

Av: Martin Gustavsson

Foto: Daniel Briander/FBK (arkiv)

  54-årige Samuelsson är en profil naturligtvis, och med en diger meritlista behöver han knappast någon närmare presentation. Han tillhör så klart en av de största i så väl Färjestad som riket i stort för sin gärning i framför allt svensk ishockey.
  Utöver en lång och framgångsrik spelarkarriär i flera decennier, med otaliga säsonger i Karlstad-klubben, har han även känt på proffslivet i Europa och landslagsspel. Även tränarkarriären är lång och framgångsrik, så väl i Europa som i SHL och hockeyallsvenskan, där han bland annat lyckades att återföra Skellefteå AIK till SHL efter många år i andraligan, och där har de hängt kvar sedan dess, och så sent som i våras så tog de sitt andra raka SM-tecken efter att ha slagit ut just Färjestad som sensationellt tog sig hela vägen till final efter en turbulent säsongsinledning.
  Nu är han alltså tillbaka i Karlstad och Löfbergs Arena, sedan succétränaren Leif Carlsson (som även han var med i Billingehovs invigningsmatch) blivit General manager, och senast kommer han från tre raka säsonger i Österrike.

Målskytt tillbaka som tränare

  Tommy nämnde tidigare att han inte mindes matchen i Billingehov för 30 år sedan, men när undertecknad dessutom informerar honom att han gjorde två av målen i matchen som FBK vann med 6-3 inför mer än välfyllda läktare, blir han glatt överraskad och nära på förvånad:
- Skojar du?! Det borde jag komma ihåg, för det hände inte så många gånger i min karriär, säger han med ett skratt.
  Men av själva matchen minns han alltså inget direkt.
- Nej, det gör jag faktiskt inte. Någonstans bak i minnet kanske jag har det när du nämner det, men inget bildminne.
  Har du någon koll på Skövde i dag?
- Nej, inte mycket eftersom jag varit utomlands i tre år, och vet knappt mycket om mitt eget lag, höll jag på att säga. Det är mycket nytt där med.
- Det är tre spelare kvar sedan jag var hemma sist, inflikar han och fortsätter:
- Det jag vet har jag läst mig till på nätet och jag vet att Hans Ljunggren är kvar, och jag vet att hans son är tränare tror jag, eller var i alla fall…
  Jo då, han är kvar. Adam Rundqvist känner du förstås också till?
- Ja, det vet jag ju. Rundqvist, och att Henrik Tång också är där. Jag bor faktiskt granne med Tångs pappa, så dem känner jag till. Jag har haft båda två egentligen. Henrik hade jag på hockeygymnasiet. När jag började min tränarkarriär i Färjestad så hade jag honom på hockeyhögstadiet på den tiden, och Adam var ju med i a-laget under den perioden jag var hemma förra gången, berättar Tommy och säger också att han känner SIK-produkten Fredrik Söder, men har noterat att han inte längre är kvar och numera tillhör Tibro IK.
  Johan Erkgärds är också i Skövde.
- Ja, Johan hade jag också på hockeyhögstadiet. Han är född -85 han också tror jag.  
- Det ska bli trevligt att återse dem, säger Samuelsson, som dock troligen har förväxlat Johan med brorsan Stefan, som är född -85.

Tror på stjärnfyllt lag

  Laget är förstås inte uttaget än, men vet du om någon definitivt inte följer med ner?
- Nej, det vet jag inte, men det mest troliga är att merparten är med. Vi har inte så många tillfällen. Vi börjar om drygt en och en halv vecka och vi hade en träningsmatch mot Leksand (förlust med 2-5 i Arvika, reds. anm.), det var efter tre dagar, eller tre träningar, så vi får ta vara på alla tillfällen vi får att spela lite mer allvarlig match än bara träning, så det troliga är att de flesta är med, informerar han, och coachen hoppas att man bygger vidare från den första matchen och att spelarna tar till sig det de pratat om och tränat på, och han säger att de ändrat lite detaljer i spelet.

Viktig match i förberedelserna

  Att en av Sveriges mest anrika ishockeyföreningar kommer ner och möter ett lag på en så pass mycket lägre nivå som division ett ändå är, återkommer han till att alla tillfällen är viktiga.
- Vi pratade lite om det i dag. Som jag sa till dig tidigare så behöver vi alla tillfällen att skola in varandra i kemin. Vi är tio nya spelare, ny coach och allt det här, så vi behöver nog alla tillfällen att vara tillsammans, och då spelar det nog inte så stor roll egentligen vad vi gör, om vi tränar eller spelar match.
  Utöver chansen att få ännu en match i benen, mot ett förhoppningsvis heltaggat Skövde IK, så är det givetvis en chans för Färjestad att visa upp sig för så väl nya som gamla fans ute i landet, och i Skaraborg finns det en hel del FBK-fans som nu får se sitt lag på närmre håll, och det menar FBK-coachen är jätteviktigt, som själv har en historia i Skaraborg och Mariestad.
- Det är klart att för oss är det viktigt att vara ute med vårt varumärke. Inte bara i regionen Värmland, utan även i regionen Skaraborg. Vi har ju en konkurrent där nere också som är med och drar i marknaden eller folket. HV, eller Jönköping, ligger ju i närheten, det gäller att vi är ute och visar upp oss, säger han och hoppas att Skaraborgarna verkligen tar vara på den här möjligheten att se bra ishockey när chansen bjuds:
- Det finns inte så många tillfällen för oss längre, och det blir nog mindre och mindre i framtiden också. Med tanke på Champions Hockey League och allting så kommer det bli mindre och mindre sådana här tillställningar, gissar Samuelsson och inflikar:
- De tillfällen som är, det gäller att ta vara på dem till hundra procent.

Bekanta med Ljunggren

  Vet du hur kontakten togs och hur relationen mellan föreningarna är?
- Både jag, och framför allt Thomas (Rundqvist), som jobbar på marknadssidan nu, tidigare sportchef, både han och jag är ju uppväxta med Ljunggren. Eftersom han är från Karlstad och spelade i juniorlaget när vi kom till Karlstad så var ju Hans där.
- Så den kontakten tror jag att Thomas och Hans har skött.
  I vilken fas i träningen är ni nu?
- Vi gjorde faktiskt vårt sjunde ispass i dag, så vi försöker lägga mycket tonvikt vid fart, spelvändningar och strukturerade träningar helt enkelt.
- Det blir jobbigt så här i början. Vi tränar dubbelpass, eller trippelpass kan man väl säga, hela denna vecka måndag till torsdag då, så det är enda veckan vi kan lägga ner lite extra kraft, för sen till veckan så börjar vi lite uppstart inför Champions Hockey League, och så småningom SHL, där FBK i egenskap av SM-finalist i våras gissningsvis får känna lite press.
- Jag vet inte om man pratar press längre i den här föreningen. Man behöver inte nämna någon målsättning eller visioner, för det är ändå så att visionen behöver man aldrig nämna i den här föreningen, den har varit samma i de 30, eller 32 åren som jag varit i föreningen, så jag kan inget och vet inget annat, och jag lever efter de premisserna, säger han och antyder att det inte är någon mening att blicka så långt redan nu.
- Vårt fokus måste ligga på att vara så bra som vi kan vara varenda dag, och lyckas vi med det så finns det stora möjligheter att vi kan vara med och leka och matcha fram i mars-april också, men det gäller att ta vara på dem stunderna och dagarna vi har fram till dess.

”Ta vara på tillfället!”

  Slutligen, har du någon hälsning till fansen häromkring, eller publiken i stort?
- Det är ju ett 30-årsjubileum, så jag hoppas att så många sluter upp som möjligt, både Skövde IK-fans och folk i allmänhet, som håller på oss i det distriktet. Som jag sa, det är inte så många tillfällen som vi kan spela på mindre orter ute i landet, och jag hoppas att de anhängarna vi har i den delen av landet kommer och tar chansen att titta på oss, och tar det tillfället i akt.
- Ta vara på tillfället, uppmanar värmlänningen som coachar den 82-åriga föreningen.
  Pucken släpps alltså på fredag den 8 augusti 19:00 och arrangemanget börjar redan kl 17. Mer om matchen kan du läsa om på hemsidan. Låt oss fira Billingehov riktigt ordentligt och samtidigt passa på att se ett av Sveriges bästa lag på nära håll. Vem vet om chansen någonsin kommer igen?

Nyhetsbild

Tommy Samuelsson blev tvåmålsskytt i Billingehov för 30 år sedan.

Nyhetsbild

Tommy Samuelsson har en lång och framgångsrik karriär bakom sig, både som spelare och tränare.