Nyhet

SM-finalisten vill ta vara pÄ möjligheten

Jubileumsmatchen Àr viktig för FBK pÄ flera plan

  PĂ„ fredag blir det ett rejĂ€lt kalas nĂ€r Billingehov ska fira sina 30 Ă„r. Förutom musikunderhĂ„llning (Ammotrack) och andra kringarrangemang sĂ„ Ă€r kvĂ€llens stora begivenhet förstĂ„s hockeymatchen - reprisen pĂ„ invigningsmatchen 1984 - nĂ€r anrika FĂ€rjestad BK med sina nio SM-tecken kommer till Skövde igen.
  Hemsidan ringde upp Tommy Samuelsson, som Ă€r nygammal trĂ€nare i FBK, nĂ€r han satt i bilen pĂ„ vĂ€g hem frĂ„n tisdagstrĂ€ningen, och Tommy var sjĂ€lv med nĂ€r det begav sig. NĂ„got han har blivit varse.
- Det har jag förstÄtt. Jag blir pÄmind om det i alla fall, men jag kommer inte ihÄg det. Men det var ju 30 Är sedan, försvarar han sig med.

Av: Martin Gustavsson

Foto: Daniel Briander/FBK (arkiv)

  54-Ă„rige Samuelsson Ă€r en profil naturligtvis, och med en diger meritlista behöver han knappast nĂ„gon nĂ€rmare presentation. Han tillhör sĂ„ klart en av de största i sĂ„ vĂ€l FĂ€rjestad som riket i stort för sin gĂ€rning i framför allt svensk ishockey.
  Utöver en lĂ„ng och framgĂ„ngsrik spelarkarriĂ€r i flera decennier, med otaliga sĂ€songer i Karlstad-klubben, har han Ă€ven kĂ€nt pĂ„ proffslivet i Europa och landslagsspel. Även trĂ€narkarriĂ€ren Ă€r lĂ„ng och framgĂ„ngsrik, sĂ„ vĂ€l i Europa som i SHL och hockeyallsvenskan, dĂ€r han bland annat lyckades att Ă„terföra SkellefteĂ„ AIK till SHL efter mĂ„nga Ă„r i andraligan, och dĂ€r har de hĂ€ngt kvar sedan dess, och sĂ„ sent som i vĂ„ras sĂ„ tog de sitt andra raka SM-tecken efter att ha slagit ut just FĂ€rjestad som sensationellt tog sig hela vĂ€gen till final efter en turbulent sĂ€songsinledning.
  Nu Ă€r han alltsĂ„ tillbaka i Karlstad och Löfbergs Arena, sedan succĂ©trĂ€naren Leif Carlsson (som Ă€ven han var med i Billingehovs invigningsmatch) blivit General manager, och senast kommer han frĂ„n tre raka sĂ€songer i Österrike.

MÄlskytt tillbaka som trÀnare

  Tommy nĂ€mnde tidigare att han inte mindes matchen i Billingehov för 30 Ă„r sedan, men nĂ€r undertecknad dessutom informerar honom att han gjorde tvĂ„ av mĂ„len i matchen som FBK vann med 6-3 inför mer Ă€n vĂ€lfyllda lĂ€ktare, blir han glatt överraskad och nĂ€ra pĂ„ förvĂ„nad:
- Skojar du?! Det borde jag komma ihÄg, för det hÀnde inte sÄ mÄnga gÄnger i min karriÀr, sÀger han med ett skratt.
  Men av sjĂ€lva matchen minns han alltsĂ„ inget direkt.
- Nej, det gör jag faktiskt inte. NÄgonstans bak i minnet kanske jag har det nÀr du nÀmner det, men inget bildminne.
  Har du nĂ„gon koll pĂ„ Skövde i dag?
- Nej, inte mycket eftersom jag varit utomlands i tre Är, och vet knappt mycket om mitt eget lag, höll jag pÄ att sÀga. Det Àr mycket nytt dÀr med.
- Det Àr tre spelare kvar sedan jag var hemma sist, inflikar han och fortsÀtter:
- Det jag vet har jag lÀst mig till pÄ nÀtet och jag vet att Hans Ljunggren Àr kvar, och jag vet att hans son Àr trÀnare tror jag, eller var i alla fall

  Jo dĂ„, han Ă€r kvar. Adam Rundqvist kĂ€nner du förstĂ„s ocksĂ„ till?
- Ja, det vet jag ju. Rundqvist, och att Henrik TÄng ocksÄ Àr dÀr. Jag bor faktiskt granne med TÄngs pappa, sÄ dem kÀnner jag till. Jag har haft bÄda tvÄ egentligen. Henrik hade jag pÄ hockeygymnasiet. NÀr jag började min trÀnarkarriÀr i FÀrjestad sÄ hade jag honom pÄ hockeyhögstadiet pÄ den tiden, och Adam var ju med i a-laget under den perioden jag var hemma förra gÄngen, berÀttar Tommy och sÀger ocksÄ att han kÀnner SIK-produkten Fredrik Söder, men har noterat att han inte lÀngre Àr kvar och numera tillhör Tibro IK.
  Johan ErkgĂ€rds Ă€r ocksĂ„ i Skövde.
- Ja, Johan hade jag ocksĂ„ pĂ„ hockeyhögstadiet. Han Ă€r född -85 han ocksĂ„ tror jag.  
- Det ska bli trevligt att Äterse dem, sÀger Samuelsson, som dock troligen har förvÀxlat Johan med brorsan Stefan, som Àr född -85.

Tror pÄ stjÀrnfyllt lag

  Laget Ă€r förstĂ„s inte uttaget Ă€n, men vet du om nĂ„gon definitivt inte följer med ner?
- Nej, det vet jag inte, men det mest troliga Àr att merparten Àr med. Vi har inte sÄ mÄnga tillfÀllen. Vi börjar om drygt en och en halv vecka och vi hade en trÀningsmatch mot Leksand (förlust med 2-5 i Arvika, reds. anm.), det var efter tre dagar, eller tre trÀningar, sÄ vi fÄr ta vara pÄ alla tillfÀllen vi fÄr att spela lite mer allvarlig match Àn bara trÀning, sÄ det troliga Àr att de flesta Àr med, informerar han, och coachen hoppas att man bygger vidare frÄn den första matchen och att spelarna tar till sig det de pratat om och trÀnat pÄ, och han sÀger att de Àndrat lite detaljer i spelet.

Viktig match i förberedelserna

  Att en av Sveriges mest anrika ishockeyföreningar kommer ner och möter ett lag pĂ„ en sĂ„ pass mycket lĂ€gre nivĂ„ som division ett Ă€ndĂ„ Ă€r, Ă„terkommer han till att alla tillfĂ€llen Ă€r viktiga.
- Vi pratade lite om det i dag. Som jag sa till dig tidigare sÄ behöver vi alla tillfÀllen att skola in varandra i kemin. Vi Àr tio nya spelare, ny coach och allt det hÀr, sÄ vi behöver nog alla tillfÀllen att vara tillsammans, och dÄ spelar det nog inte sÄ stor roll egentligen vad vi gör, om vi trÀnar eller spelar match.
  Utöver chansen att fĂ„ Ă€nnu en match i benen, mot ett förhoppningsvis heltaggat Skövde IK, sĂ„ Ă€r det givetvis en chans för FĂ€rjestad att visa upp sig för sĂ„ vĂ€l nya som gamla fans ute i landet, och i Skaraborg finns det en hel del FBK-fans som nu fĂ„r se sitt lag pĂ„ nĂ€rmre hĂ„ll, och det menar FBK-coachen Ă€r jĂ€tteviktigt, som sjĂ€lv har en historia i Skaraborg och Mariestad.
- Det Àr klart att för oss Àr det viktigt att vara ute med vÄrt varumÀrke. Inte bara i regionen VÀrmland, utan Àven i regionen Skaraborg. Vi har ju en konkurrent dÀr nere ocksÄ som Àr med och drar i marknaden eller folket. HV, eller Jönköping, ligger ju i nÀrheten, det gÀller att vi Àr ute och visar upp oss, sÀger han och hoppas att Skaraborgarna verkligen tar vara pÄ den hÀr möjligheten att se bra ishockey nÀr chansen bjuds:
- Det finns inte sÄ mÄnga tillfÀllen för oss lÀngre, och det blir nog mindre och mindre i framtiden ocksÄ. Med tanke pÄ Champions Hockey League och allting sÄ kommer det bli mindre och mindre sÄdana hÀr tillstÀllningar, gissar Samuelsson och inflikar:
- De tillfÀllen som Àr, det gÀller att ta vara pÄ dem till hundra procent.

Bekanta med Ljunggren

  Vet du hur kontakten togs och hur relationen mellan föreningarna Ă€r?
- BÄde jag, och framför allt Thomas (Rundqvist), som jobbar pÄ marknadssidan nu, tidigare sportchef, bÄde han och jag Àr ju uppvÀxta med Ljunggren. Eftersom han Àr frÄn Karlstad och spelade i juniorlaget nÀr vi kom till Karlstad sÄ var ju Hans dÀr.
- SÄ den kontakten tror jag att Thomas och Hans har skött.
  I vilken fas i trĂ€ningen Ă€r ni nu?
- Vi gjorde faktiskt vÄrt sjunde ispass i dag, sÄ vi försöker lÀgga mycket tonvikt vid fart, spelvÀndningar och strukturerade trÀningar helt enkelt.
- Det blir jobbigt sÄ hÀr i början. Vi trÀnar dubbelpass, eller trippelpass kan man vÀl sÀga, hela denna vecka mÄndag till torsdag dÄ, sÄ det Àr enda veckan vi kan lÀgga ner lite extra kraft, för sen till veckan sÄ börjar vi lite uppstart inför Champions Hockey League, och sÄ smÄningom SHL, dÀr FBK i egenskap av SM-finalist i vÄras gissningsvis fÄr kÀnna lite press.
- Jag vet inte om man pratar press lÀngre i den hÀr föreningen. Man behöver inte nÀmna nÄgon mÄlsÀttning eller visioner, för det Àr ÀndÄ sÄ att visionen behöver man aldrig nÀmna i den hÀr föreningen, den har varit samma i de 30, eller 32 Ären som jag varit i föreningen, sÄ jag kan inget och vet inget annat, och jag lever efter de premisserna, sÀger han och antyder att det inte Àr nÄgon mening att blicka sÄ lÄngt redan nu.
- VÄrt fokus mÄste ligga pÄ att vara sÄ bra som vi kan vara varenda dag, och lyckas vi med det sÄ finns det stora möjligheter att vi kan vara med och leka och matcha fram i mars-april ocksÄ, men det gÀller att ta vara pÄ dem stunderna och dagarna vi har fram till dess.

”Ta vara pĂ„ tillfĂ€llet!”

  Slutligen, har du nĂ„gon hĂ€lsning till fansen hĂ€romkring, eller publiken i stort?
- Det Àr ju ett 30-Ärsjubileum, sÄ jag hoppas att sÄ mÄnga sluter upp som möjligt, bÄde Skövde IK-fans och folk i allmÀnhet, som hÄller pÄ oss i det distriktet. Som jag sa, det Àr inte sÄ mÄnga tillfÀllen som vi kan spela pÄ mindre orter ute i landet, och jag hoppas att de anhÀngarna vi har i den delen av landet kommer och tar chansen att titta pÄ oss, och tar det tillfÀllet i akt.
- Ta vara pÄ tillfÀllet, uppmanar vÀrmlÀnningen som coachar den 82-Äriga föreningen.
  Pucken slĂ€pps alltsĂ„ pĂ„ fredag den 8 augusti 19:00 och arrangemanget börjar redan kl 17. Mer om matchen kan du lĂ€sa om pĂ„ hemsidan. LĂ„t oss fira Billingehov riktigt ordentligt och samtidigt passa pĂ„ att se ett av Sveriges bĂ€sta lag pĂ„ nĂ€ra hĂ„ll. Vem vet om chansen nĂ„gonsin kommer igen?

Nyhetsbild

Tommy Samuelsson blev tvÄmÄlsskytt i Billingehov för 30 Är sedan.

Nyhetsbild

Tommy Samuelsson har en lÄng och framgÄngsrik karriÀr bakom sig, bÄde som spelare och trÀnare.