Nyhet

Erik Dahné historisk stipendiat

Mottog första Max Friberg-stipendiet

  I slutet av juni tillkĂ€nnagav Skövde Ishockeyklubbs klubbchef Hans Ljunggren att föreningen tillsammans med den i klubben fostrade Max Friberg, instiftat ett stipendium, vilket Ă€r tĂ€nkt att vara ett Ă„rligt Ă„terkommande fenomen. Det historiska första stipendiet delades ut inför storpublik under periodpaus i matchen mellan Skövde IK-FĂ€rjestads BK i fredags, och stipendiaten heter Erik DahnĂ©, en ung, lovande talang, som Ă€r fostrad i klubben, och som stannat i klubben, i stĂ€llet för att lĂ€mna för en större förening. NĂ„got han nu fick ett erkĂ€nnande för.

Av: Martin Gustavsson

  Erik DahnĂ© flankerades av Hans Ljunggren och Max Friberg inför dryga 2300 Ă„skĂ„dare under den första trĂ€ningsmatchen för sĂ€songen, och Hasse tog till orda och förklarade varför stipendiet kommit till, och vad som ska uppfyllas för att fĂ„ det:
- Vi har kommit fram till att vi vill instifta ett stipendium. Max Friberg tillsammans med Skövde Ishockeyklubb vill uppmÀrksamma en juniorspelare som gjort en god prestation i juniorlaget, Àr en ambitiös kille, men vi tycker ocksÄ att det Àr viktigt att man Àr en bra kamrat, och en god förebild, och att man accepterar föreningens vÀrdegrunder. Priset Àr nyinstiftat, det Àr första gÄngen vi delar ut det, och meningen Àr att det ska vara Ärligt Äterkommande, berÀttade han och fortsatte:
- Förutom ett diplom med de kriterier som jag nyss nÀmnde, sÄ fÄr man ocksÄ en prischeck pÄ 5000 kronor, som Max Friberg tillsammans med klubben stÄr bakom, berÀttade klubbchefen, och berÀttade om bakgrunden till stipendiet.
- Max Àr fostrad i den hÀr föreningen, och han tycker det Àr viktigt att premiera en spelare som gÀrna vill vara kvar, och vÀljer att vara kvar i föreningen, och satsar i föreningen under hela juniortiden, för att sen förhoppningsvis ta steget upp i a-laget, som han sjÀlv gjorde, sa han innan han avslöjade vem den historiska stipendiaten var.

Valt att stanna kvar

  Hemsidan ville sĂ„klart prata med Erik efter att han mottagit Max Friberg-stipendiet och ringde upp honom pĂ„ onsdagseftermiddagen, och Erik DahnĂ© fick sjĂ€lv berĂ€tta om hur ceremonin gick till.
- Det var jag, Max och Hasse, och sÄ berÀttade Hasse om motiveringen, sÀger han och berÀttar vad han minns av motiveringen:
- Det var vÀl lite det att jag valde att stanna kvar i klubben och inte flyttade i vÀg, och att jag Àr ambitiös och sÄ.
  Att det var just Erik som skulle fĂ„ utmĂ€rkelsen, som förutom Ă€ran och en plats i historieboken, var ett diplom och en summa pĂ„ 5000 kronor, precis som Hasse berĂ€ttade. Priset delades ut av klubbens store son, och tillika huvudpersonen bakom stipendiet – Max Friberg.

Följer Max

  Max gick sjĂ€lv hela vĂ€gen frĂ„n de första skridskoskĂ€ren i Billingehov genom klubben, debuterade i a-laget redan som 16-Ă„ring, och valde alltsĂ„ att stanna kvar under hela gymnasietiden, innan karriĂ€ren gick vidare till TimrĂ„ IK i SHL, och sedermera Norfolk Admirals , samtidigt som han tillhör en NHL-organisation (Anaheim Ducks). Hur lĂ„ngt Erik DahnĂ© nĂ„r lĂ€r framtiden utvisa, men han följer i Fribergs fotspĂ„r. Det Ă€r inte unikt, men det blir mer och mer sĂ€llsynt, och det Ă€r den krassa verkligheten som klubbar i Skövdes kostym fĂ„r leva med. Friberg visade i vilket fall att det gick alldeles utmĂ€rkt att ta den ”lĂ„nga” vĂ€gen, och att det gĂ„r att nĂ„ landets högsta nivĂ„, trots det. DahnĂ© berĂ€ttar om varför han blev kvar i klubben och staden:
- Nej, men egentligen hade jag inte jÀttemycket val. Om jag verkligen hade velat flytta vÀldigt mycket sÄ hade jag vÀl kunnat göra det, men jag kÀnde att det var bra hÀr, bra trÀnare och sÄ, sÄ det var lite sÄ jag kÀnde, sÀger den talangfulle SIK-junioren som nu ska börja det andra Äret av ekonomiska studier pÄ VÀsterhöjdsgymnasiet.
- Det kÀndes fantastiskt! VÀldigt motiverande, sÄ det kÀnns jÀttekul, fortsÀtter han.
- Vi fÄr hoppas att priset blir kvar, dÄ skulle det bli riktigt stort, sÀger han om det faktum att han alltid kommer att bli ihÄgkommen som den första pristagaren.
  Och hur kĂ€ndes det att betrĂ€da isen och motta utmĂ€rkelsen?
- Det var hÀftigt, lite nervös var jag vÀl, men det gav sig.

Redan historisk

  Erik DahnĂ© tillhörde ocksĂ„ det lag som för ett par sĂ€songer sedan gick lĂ„ngt i SM-slutspelet, och tog sig hela vĂ€gen till Scandinavium i Göteborg nĂ€r det hela skulle avgöras, men dĂ€r var de till sist ett lite för lĂ€tt byte mot de större klubbarna. Redan dĂ€r var han med och skrev historia, men av det laget Ă€r det knappt hĂ€lften av spelarna som fortfarande Ă€r aktiva eller kvar i föreningen.
  17-Ă„ringens primĂ€ra mĂ„l Ă€r att göra bra ifrĂ„n sig, men siktet Ă€r sĂ„ klart högt stĂ€llt och han fortsĂ€tter nog gĂ€rna klampa i Fribergs fotspĂ„r Ă€ven i framtiden. Likt Max Friberg Ă€r han ingen bjĂ€sse, och han menar sjĂ€lv att han fĂ„r kompensera sin storlek pĂ„ andra vis:
- Hyfsat spelsinne har jag vÀl, och hyfsad teknik. Jag Àr ju inte sÄ stor, sÄ det Àr mycket det jag lever pÄ, sÀger centerforwarden, och berÀttar om sÀsongens mÄl:
- Det Àr J18 och försöka ta en plats i J20. Det hade jag vÀl förra Äret ocksÄ, men jag ska försöka ta den igen, och liksom kÀmpa pÄ och göra det bÀsta av situationen.
  Hemsidan vill Ă€n en gĂ„ng gratulera Erik DahnĂ© till utmĂ€rkelsen!
  Bild pĂ„ Erik hittar du hĂ€r.