Nyhet

Inför BorlĂ€nge HF – SIK

SeriepremiÀr pÄ bortaplan

  Ă„ntligen dags för seriepremiĂ€r i Hockeyettan VĂ€stra som Ă€r det nya namnet pĂ„ vĂ„r omgjorda serie. Skövde IK inleder direkt med den lĂ€ngsta bortaresan och det mot ett förvĂ€ntat toppmotstĂ„nd dĂ„ BorlĂ€nge skall besökas. Det Ă€r ett förvĂ€ntansfullt och taggat gĂ€ng Skövdespelare som Ă„ker norrut och i bakhasorna pĂ„ spelarbussen följer en buss med minst lika taggade och förvĂ€ntansfulla supportrar.

Av: Per-Erik Odh

Foto: KlubbmÀrke

  Genrepet inför seriepremiĂ€ren spelades pĂ„ bortaplan mot HC Dalen. Det var en match dĂ€r hemmalaget stod för det mesta. men en storspelande Pierre Svensson i Skövdes mĂ„l sĂ„g Ă€ndĂ„ till att det stod 1-1 efter 60 minuter. Sett till matchbilden var det rĂ€ttvist att Dalen avgjorde i förlĂ€ngningen.

Division ett i ny tappning

  Till denna sĂ€song har division ett förĂ€ndrats pĂ„ flera sĂ€tt. Till att börja med har division ett bytt namn till Hockeyettan. Antalet lag och serier har minskats ned. Det Ă€r numer indelat i fyra serier bestĂ„ende av södra, norra, vĂ€stra och östra Hockeyettan. Serierna innehĂ„ller tolv lag vardera förutom den norra serien som kommer spelas haltande med elva lag. De fyra bĂ€st placerade lagen gĂ„r efter jul in i spel i Allettan och övriga spelar i fortsĂ€ttningsserien.
  Ett antal regelĂ€ndringar har som vanligt genomförts. Av dessa sticker en ut i mĂ€ngden. Tanken Ă€r till stor del att fĂ„ till lĂ€ngre spelsekvenser. Detta Ă€r hybridicing som ger en anfallande jagande spelare möjlighet att hinna först till pucken och dĂ€rmed fortsĂ€tter spelet istĂ€llet för en icingavblĂ„sning. Detta icke att förvĂ€xla med den kritiserade touch icing som ökade skaderisken för spelare. Vidare har de tvĂ„ ytterzonerna vuxit i och med att de blĂ„ linjerna flyttat en och en halv meter nĂ€rmare mittlinjen. Dessa större ytterzoner anses frĂ€mja offensiv hockey.

BorlÀnge HF

  BorlĂ€nge Ă€r egentligen en sammanslagning av tre klubbar alla hemmahörande i BorlĂ€nge. IF Tunabro samt Kvarnsvededens GoIF inledde denna sammanslagning under namnet BorlĂ€nge HC 1977 (ett Ă„teruppstĂ„tt Kvarnsvedens GoIF 1979 existerar Ă€ven idag). IF Tunabro bildades 1960 och i Kvarnsvedens fall har de haft idrottsverksamhet Ă€nda sedan 1907.
  SĂ€songen 80/81 var sĂ€rdeles het med tvĂ„ division ett lag i BorlĂ€nge som slogs pĂ„ samma nivĂ„ i seriesystemet. Efter denna sĂ€song gick Ă€ven det frĂ„n början tredje laget, IK Rommehed, som faktiskt en sĂ€song spelat playoff till elitserien, upp i BorlĂ€nge HC. IK Rommehed, som bildades 1965, och Skövde IK har stött pĂ„ varandra i trĂ€ningsmatcher vid fem tillfĂ€llen. I samband med att Rommehed gick upp i BorlĂ€nge HC antog man namnet HC Dobel och har i denna skepnad mött Skövde IK i seriespel vid 12 tillfĂ€llen runt 1980 samt i en trĂ€ningsmatch. Efter ett antal Ă„r som HC Dobel Ă„tertogs namnet BorlĂ€nge HF.  I denna skepnad har de mött SIK i en trĂ€ningsmatch. BorlĂ€nge HF har de fem senaste sĂ€songerna vid inte mindre Ă€n tre tillfĂ€llen spelat Allsvenskt kval. Senaste mötet mellan SIK och BHF var försĂ€songen 99/00.
  BorlĂ€ngespelarna har nĂ„got lĂ€gre medelĂ„lder, men Ă€r dĂ€remot nĂ„got lite lĂ€ngre och tyngre Ă€n Skövdes dito. I Skövdelaget Ă„terfins dock lite mer erfarenhet frĂ„n spel i högre ligor medan BHF andas mer rutin frĂ„n spel i det egna laget. BorlĂ€nge trĂ€nas av Christer Sjöberg som vid sin sida har Adam KĂ€llberg och Mikael Andersson. Kapten i laget och ocksĂ„ den spelare i laget som stĂ„r för lagets rutin frĂ„n Elitserien Ă€r forwarden Daniel Eklund med nr 92 pĂ„ ryggen.
  TyvĂ€rr kan jag inte bjuda pĂ„ Christer Sjöbergs tankar inför matchen dĂ„ han inte varit antrĂ€ffbar pĂ„ telefon.

Fredrik Ljunggren

  Som supporter Ă€r det lĂ€tt gjort att lĂ€gga stort fokus pĂ„ negativa saker. Naturligtvis Ă€r det en viss besvikelse efter det ej godkĂ€nda genrepet i tisdags.
  En drivkraft i hockeyn Ă€r att hitta positiva saker?
– Ja, och en bra sak Ă€r att i hockey kommer matcher oftast tĂ€tt inpĂ„ och man har möjlighet att hĂ€vda sig igen och möjligheter att förbĂ€ttra det man tycker inte har varit bra. Det gĂ€ller att vĂ€nda det till nĂ„got bra hela tiden, svarar Fredrik
  Vad tar du med dig för positivt frĂ„n genrepet?
– Det som var mest positivt var att vi bara slĂ€ppte in ett mĂ„l över sextio minuter.
  Pierre ”masken” Svensson var vĂ€ldigt duktig?
– Absolut!
  Nu blir det seriepremiĂ€r mot ett nytt lag?
– Ja, och det ska bli roligt, berĂ€ttar Fredrik med förvĂ€ntansfull röst. BorlĂ€nge vet vi egentligen inget om och jag kĂ€nner att jag inte funderar sĂ„ mycket över det heller utan vi Ă„ker dit pĂ„ vĂ„ra villkor och ska göra det sĂ„ bra vi bara kan. Vi utgĂ„r dĂ€rifrĂ„n.
  Ni saknade fyra spelare i genrepet, hur ser det ut nu?
– Mattias Gudmundson opererade sig igĂ„r (fredag) sĂ„ han hoppar pĂ„ kryckor, men de andra tre Ă€r tillbaka. I torsdags var första gĂ„ngen som vi hade med alla förutom ”Gummi” sedan vecka ett. Det var jĂ€ttekul och vi kĂ€nner att det börjar ordna upp sig. Alla dessa kanske inte Ă€r i hundraprocentig form Ă€nnu, men man har ju alternativ nu.
  SĂ„hĂ€r till seriestarten Ă€r det naturligtvis intressant med laguppstĂ€llningen Ă€ven om jag misstĂ€nker att vi kĂ€nner igen den?
– Pierre Svensson kommer att stĂ„. Henrik TĂ„ng, Albin Lindgren, Emil AlengĂ„rd, Adam Rundqvist och Robin Klasson. Erik RosĂ©n, Anton Karlsson, Mikael Persson-Riis, Johan ErkgĂ€rds och Jesper Hultman. Albin Andersson och Anton Lindgren, Alfred Sjöman, Max Örnskog och Oskar Back. Anton Zell, Anton Tano, Oscar Forsmark, Victor WĂ€nghult och Anton Gustavsson med. Det Ă€r 20 utespelare som Ă„ker och det kĂ€nns jĂ€kligt inspirerande att dra igĂ„ng det hĂ€r.
  Detta Ă€r ju den lĂ€ngsta resan till en bortamatch med en gĂ„ng. Är det bra eller dĂ„ligt?
– Det Ă€r lika bra att ha det avklarat, men det spelar egentligen inte mig sĂ„ stor roll. Det Ă€r bra att det Ă€r en söndag som man ska ut och Ă„ka lĂ„ngt om man skall hitta nĂ„got positivt med den lĂ€nga resan, men jag tĂ€nker inte pĂ„ det. Vi skall Ă„ka och spela hockeymatch. Det kĂ€nns bra att det drar igĂ„ng nu och att det kommer rulla pĂ„ hĂ€r med matcher söndag och onsdag igen.
  Vi Ă€r ett gĂ€ng supportrar som följer med er de trettio milen upp. Har du nĂ„gon kommentar om det?
– Det skall bli roligt att tvĂ„ bussar Ă„ker upp, det Ă€r perfekt det, förklara Fredrik leende.
  Ă„r det nĂ„got du vill tillĂ€gga?
– Det kĂ€nns att vi Ă€r hĂ€r igen efter tisdagen och har fĂ„tt ett vĂ€ldigt taggat och hungrigt lag. Jag tycker det har varit bra koncentration pĂ„ trĂ€ning och det kĂ€nns som att det ligger och pyr lite och att vi skall slĂ€ppa loss ordentlig nu.

VĂ€rt att notera

  Klockan 10 pĂ„ söndag förmiddag Ă„ker supporterbussen ivĂ€g frĂ„n Arena Skövde med mĂ„l BorlĂ€nge ishall. Det finns platser kvar och för endast 60 kronor Ă„ker medlemmar i Rebellerna med. 200 kronor Ă€r kostnaden för övriga, men det gĂ„r bra att lösa medlemskap i supporterklubben pĂ„ bussen. Vill du Ă„ka med kontaktar du mig pĂ„ 0730-91 49 80.
  Du har vĂ€l heller inte missat den roliga tĂ€vlingen med namnet guldfemman. DĂ€r har du möjligheten att under sĂ€songen coacha din egen femma med Skövde IK spelare. Information hittar du pĂ„ http://www.guldfemman.se/skovde-ik.
  PĂ„ BorlĂ€nges kansli samt i deras sportgrupp jobbar Mats Tjernström. Mats har tidigare varit lagledare i Mjölby HC under ett antal Ă„r. Mats var i hög grad inblandad nĂ€r Skövdes tidigare trĂ€nare Mikael Kvarnström vĂ€rvades till Mjölby. Med sin anknytning till Mjölby HC Ă€r Mats Ă€ven bekant med vĂ„r egen Emil AlengĂ„rd. Mats ringde upp Emil för en kort intervju inför söndagens möte och den hittar du hĂ€r: http://www.borlange-hockey.se/bhf/nyheter/542311/skovde-laddade-infor-premiaren.
  Sist men inte minst. Ett stort tack till Micke DĂ€rth vars fantastisk samling av Skövde IK fakta till stor del, och för tredje Ă„ret i rad, ger mig möjlighet att erbjuda den riktigt nördige en massa rolig och intressant fakta kring SIK och dess motstĂ„ndare.

Nyhetsbild