Nyhet

Inför SIK – Forshaga IF

Jakten pÄ första hemmasegern fortsÀtter

  NĂ€sta lag att besöka Billingehov Ă€r VĂ€rmlandslaget Forshaga IF. MotstĂ„ndarna jagar i likhet med Skövde IK efter sĂ€songens första serieseger. Laget som vi vid tre tillfĂ€llen mötte under förra sĂ€songen kĂ€nner vi som en motstĂ„ndare dĂ€r man kör för fulla muggar. Vi kommer dessutom bjudas pĂ„ en intressant match i matchen dĂ„ vĂ„r forward Johan ErkgĂ€rds storebror Stefan spelar back i Forshaga. Att bĂ€gge tvĂ„ dessutom rĂ€knas till de bĂ€rande spelarna i respektive lag gör inte den interna fighten mindre intessant.

Av: Per-Erik Odh

Foto: KlubbmÀrke

  Skövde hade besök av TranĂ„s AIF IF pĂ„ onsdagen. Inte mindre Ă€n 53 skott innanför mĂ„lramen avlossade Skövde, men i mĂ„lskyttet gick det troll dĂ„ endast tvĂ„ av puckarna hittade vĂ€gen över mĂ„llinjen. Matchen avgjordes pĂ„ straffar och extrapoĂ€ngen hamnade hos motstĂ„ndarna.

Forshaga IF

  1907 bildades Forshaga IF och 1938 började man spela hockey. Under mĂ„nga Ă„r tillhörde klubben den högsta ligan i Sverige. I Forshaga IF:s hemmahall hĂ€nger tre tröjor i taket. Tröjor som har burits av de klassiska spelarna Nils ”Dubbel-Nisse” Nilsson, Ulf ”Uffe” Sterner samt Hans Adrian. De tvĂ„ först nĂ€mnda spelarna var tongivande nĂ€r Tre Kronor vann mot Kanada i finalen under VM 1962 och dĂ€rmed blev vĂ€rldsmĂ€stare. Hans Adrian har vunnit skytteligan i Sveriges högsta liga vid tvĂ„ tillfĂ€llen.
  Skövde har mött Forshaga vid 24 tillfĂ€llen varav 15 i seriespel. 1973 tvĂ„lade Forshaga IF till Skövde ordentligt i det klassiska istĂ€ltet belĂ€get vid Södra IP, slutsiffrorna skrevs 0-7. Desto roligare var det dĂ€remot förra sĂ€songen dĂ„ Skövde vann en mĂ„lrik match i Billingehov med hela 9-5. Den Skövdespelare som gjort flest mĂ„l pĂ„ Forshaga Ă€r Lars-Erik Lundström med nio strutar.
  Forshaga har sedan förra sĂ€songen genomsnittligt ökat i bĂ„de lĂ€ngd, vikt och Ă„lder och ligger lite före Skövde i samtliga dessa kategorier. TrĂ€naren Peter Nordström har massor av rutin och stĂ„tar med inte mindre Ă€n nio SM-guld och silver. Hemma i bokhyllan hĂ€nger det dessutom medaljer i samma valörer frĂ„n vĂ€rldsmĂ€sterskapen i hockey och de Ă€r dessutom flankerade av VM-brons. Han gĂ„r nu in i sin fjĂ€rde sĂ€song som trĂ€nare och alla dessa har han tillbringat i VĂ€rmlandsklubben. I backen Stefan ErkgĂ€rds Ă„terfinns det massor av rutin med bland annat 153 matcher i elitserien.

Fredrik Ljunggren

  Vi kör onsdagsmatchen?
– Ja, det var ett steg i rĂ€tt riktning, inleder Fredrik. En ganska fartfylld match tycker jag dĂ€r vi bjuder till pĂ„ ett bra sĂ€tt och jobbar för varandra, tĂ€cker mycket skott och tar oss in i slottet pĂ„ ett betydligt bĂ€ttre sĂ€tt Ă€n vad vi gjort tidigare. Vi tog oss in bĂ€ttre pĂ„ returer, skymningar och andrasituationer sĂ„ det var mycket som var bĂ€ttre.
  Men det har gĂ„tt lite troll i det dĂ€r med avslut?
– Jag tycker att om vi tar senaste matchen sĂ„ gjorde vi mycket rĂ€tt avslut och tog oss till mĂ„l pĂ„ ett bĂ€ttre sĂ€tt. Egentligen tycker jag det var den bĂ€sta matchen om man ser till att vara dĂ€r, men det Ă€r klart att man kanske behöver vĂ€nja sig vid att vara dĂ€r ocksĂ„ sĂ„ det dĂ€r kommer att lossna, det Ă€r jag helt övertygad om!
  Jag roade mig med lite statistik innan jag gick hit idag. I sĂ€songens matcher har ni 322 skott pĂ„ mĂ„l, men bara 19 i mĂ„l.
  Var det detta jag sĂ„g pĂ„ dagens trĂ€ning att ni försöker förbĂ€ttra?
– Ja, det Ă€r ju klart att vi skulle ta oss till mĂ„l. Vi spelade ju pĂ„ lite mindre ytor och tvĂ„ mot tvĂ„ och tre mot tre sĂ„ det var ju lite kamp för att ta sig in som var grejen dĂ€r plus att försvararna skulle jobba med rĂ€tt grejer för att vinna kampen framför mĂ„l.
  Och sedan avslutade ni trĂ€ningen med strafflĂ€ggning?
– Haha, ja och den hann vi inte riktigt fĂ€rdigt sĂ„ vi fĂ„r fortsĂ€tta vid ett annat tillfĂ€lle. Men vi har en sĂ„dan den sista fredagen varje mĂ„nad dĂ€r förloraren skall se ut som AlengĂ„rd (Emil) gör just nu med mustasch. Men en del har det frivilligt ocksĂ„, skrattar Fredrik.
  Fick ni nĂ„gra skador i onsdagsmatchen?
– Nja, det Ă€r vĂ€l ”Linkan” (Anton Lindgren) som Ă€r lite osĂ€ker. Han tĂ€ckte skott som vanligt sĂ„ vi fĂ„r vĂ€l se pĂ„ söndag. (Han sĂ„g pigg ut frĂ„n lĂ€ktaren pĂ„ fredagens trĂ€ning, hemsidans anm.)
  Kommer det se likadant ut i laget mot Forshaga som det gjorde sist mot TranĂ„s?
– Vi hĂ„ller det pĂ„ samma sĂ€tt, svarar trĂ€naren.
  Nu Ă€r det Forshaga pĂ„ söndag och de lĂ€rde du kĂ€nna tre gĂ„nger förra sĂ€songen?
– Hmm, ja det Ă€r lite nytt, men ganska likvĂ€rdigt lag och med samma trĂ€nare sĂ„ jag tror vi möter ett liknande lag som vi gjorde dĂ„. De spelade med mycket fart dĂ„ och bara körde helt enkelt. Inte sĂ„ mycket annorlunda mot övrigt motstĂ„nd vi har haft hĂ€r. Det ska bli jĂ€kligt kul och det Ă€r skitkul att matcherna kommer sĂ„hĂ€r nu med onsdag, söndag och det Ă€r serierytm.
  Jo, det Ă€r klart att man snabbt vill reparera?
– Jo, men oavsett vinst eller förlust sĂ„ Ă€r det en sĂ„ hĂ€rlig kĂ€nsla detta med tvĂ„ gĂ„nger i veckan och hela tiden mĂ€ta krafter. Det Ă€r en rolig tid!
  Sedan blir det en liten brödrakamp i matchen med Johan och Stefan ErkgĂ€rds i varsitt lag?
– Hehe, ja dĂ„ fĂ„r vi hoppas att Johan gĂ„r segrande ur den kampen, ler Fredrik. Han fĂ„r göra nĂ„gon fin dragning pĂ„ bror sin dĂ€r.
  NĂ„got annat?
– Nej, men vi ska fortsĂ€tta att bygga vidare pĂ„ de positiva delarna som vi hade mot TranĂ„s med farten och drivet vi hade dĂ€r och ta oss pĂ„ mĂ„l och dĂ„ kommer det andra ocksĂ„.

EfteRsnacket

  I onsdags höll för första gĂ„ngen Rebellerna spelarintervjuer efter matchen. Konceptet kallas för efteRsnacket och det Ă€r meningen att detta skall upprepas vid alla hemmamatcher fram till jul. Det Ă€r du som publik som avgör en eventuell fortsĂ€ttning dĂ€refter!
   I premiĂ€ren intervjuades andelsspelaRen Erik RosĂ©n tillsammans med matchens lirare i Skövde, Emil AlengĂ„rd.  Vilka det blir efter söndagens match Ă„terstĂ„r att se. Men Simon Olsson som hĂ„ller i mikrofonen gör garanterat sitt yttersta för att skapa ett intressant mervĂ€rde för de intresserade Skövdesupportrar som vĂ€ljer att stanna en stund extra efter matchen. Dessutom slipper du ju kön ut frĂ„n parkeringen.
  Bara segrar rĂ€knas!

Nyhetsbild