Nyhet

Inför Kumla HC – SIK

En motstÄndare att visa respekt

  PĂ„ onsdagen ger sig Skövde IK ivĂ€g till Kumla och Weidermans Arena för match mot Kumla HC Black Bulls. Och visst har motstĂ„ndet inlett seriespelet som riktiga tjurar och förtjĂ€nar verkligen sin respekt. Detta blir nĂ„got att bita i för ett Skövde som tog sin första trepoĂ€ngare i söndags.

Av: Per-Erik Odh

Foto: KlubbmÀrke

  SĂ„ kom den dĂ„ Ă€ntligen, den efterlĂ€ngtade första trepoĂ€ngaren. Detta i en match som inleddes utan nĂ„got skönspel, men dĂ€r de rödvita krigarna vĂ€xte in i matchen och tog hem segern via övertygande 7-4. Ett resultat som innebar islossning för Skövdes fina forwardsbesĂ€ttning dĂ€r alla sju mĂ„len signerades forwards. Dessutom bjöd Johan ErkgĂ€rds pĂ„ ett hattrick och som inte det skulle rĂ€cka, ett riktigt uppvisningsmĂ„l med kedjepartnern Jesper Hultman dĂ€r de nĂ€stan tvingade ForshagamĂ„lvaktens nacke ur led.

Kumla HC

  1963 bildades en hockeysektion i IFK Kumla IK. Fram till 1988 spelade man hockey pĂ„ en uterink, men det Ă„ret stod isladan - som haft sĂ„ mĂ„nga namn - klar och klubben kom in under tak. Klubben har tillbringat totalt tre sĂ€songer i Allsvenskan och spelade dessutom i kvalserien till Allsvenskan den sĂ€song Skövde IK ocksĂ„ avslutade dĂ€r. Ljuvliga minnen!
  2012 bildades Kumla HC dĂ„ hockeysektionen i IFK Kumla IK bildade en egen förening. Man anvĂ€nder sig av epitetet Black Bulls dĂ„ klubbemblemet förestĂ€ller en svart tjur.
  Klubben har levt i skuggan av storebror Örebro vilket under ett antal Ă„r gav mĂ„nga hĂ€rliga derbyfighter.  Klubben har i likhet med SIK haft ekonomiska problem och sĂ„ sent som förra vintern genomgick de en 25 % ackordsuppgörelse som ledde till att klubben överlevde och blev skuldfri.
  NĂ„gra vĂ€lkĂ€nda Skövdeprofiler som spelat i Kumla Ă€r forwarden Carl-Johan Sjögren som numera Ă„terfinns i Pantern. En annan Ă€r trollkarlen Andreas Jensen som tyvĂ€rr för hockeypubliken lagt skridskorna pĂ„ hyllan denna sĂ€song. I centerforwarden Viktor Jörnevik hittar vi ett bekant ansikte dĂ„ Skövde IK mött honom i Skaraborgsderbyn dĂ€r han representerat bĂ„de GrĂ€storp och Mariestad.
  I laget Ă„terfinns ett tiotal spelare med allsvensk rutin. TrĂ€naren Ă€r Stockholmaren Gunnar Leidborg som har en gedigen bakgrund som trĂ€nare för en uppsjö olika Europeiska lag. Vid sin sida har han relativt oprövade Johan Holmstedt.
  I Skövde Ă„terfinns det nĂ„got mer rutin frĂ„n SHL och Allsvenskan. MedellĂ€ngd och medelĂ„lder Ă€r jĂ€mförbar mellan lagen medan det dĂ€remot skiljer drygt fyra kilo i medelvikt mellan lagen och dĂ„ Ă€r det SIK som vĂ€ger tyngst. Skövde har mött de olika konstellationerna frĂ„n Kumla vid sammanlagt 44 tillfĂ€llen. Ett inte alltför ovanligt resultat mellan klubbarna Ă€r oavgjort vid full tid. Ett resultat som intrĂ€ffar nĂ€stan vid var fjĂ€rde match.
  De tvĂ„ Skövdespelare som gjort flest SkövdepoĂ€ng mot Kumla befinner sig med pĂ„ bussen upp till bortamatchen. Det Ă€r Jesper Hultman med 13 poĂ€ng och Mikael Persson-Riis med 12 poĂ€ng. Som god trea befinner sig lagets lĂ„ngtidsskadade back, Mattias ”Gummi” Gudmundson med 11 poĂ€ng.
  Kumla har inlett seriespelet pĂ„ ett respektingivande sĂ€tt. I seriepremiĂ€ren bortaslog man Arboga med 5-1. DĂ€refter besegrades BorlĂ€nge och nu i söndags tvingade de fram TranĂ„s till en strafflĂ€ggning för att avgöra den matchen som spelades i TranĂ„s. Det Ă€r helt klart ett gĂ€ng hungriga grabbar som spelar för NĂ€rkeklubben.

#23 Anton Lindgren

Sedan seriestarten har Rebellerna hÄllit i det sÄ kallade efteRsnacket. Vid det första tillfÀllet intervjuades matchens lirare Emil AlengÄrd samt andelsspelaRen Erik Rosén. Vid det andra tillfÀllet var det Äterigen dags för matchens lirare, denna gÄng Adam Rundqvist. Dessutom kom ytterligare en spelare som lyst lite extra under matchen, en spelare som Àr pÄ god vÀg att bli en Skövdeikon. Skövde IK:s resligaste spelare, backen Anton Lindgren. Jag fick fatt i honom efter tisdagstrÀningen.
  Det kĂ€nns som om trĂ€narna har skickat upp framtrĂ€dande spelare till efteRsnacket och det betyder ju att du stack ut i Forshagamatchen?
– Nja, det vet jag inte, svarar Anton ödmjukt.
  Tittar man pĂ„ matchstatistiken och plus minus sĂ„ gick du pĂ„ plus tre? (statistiken rĂ€knas plus/minusmĂ„l med lika antal spelare pĂ„ isen, hemsidans anm.)
– Ja, det var skönt att snygga till de siffrorna lite för jag hade nog lika mĂ„nga minus innan.
  Ja, det gjorde du snyggt, bekrĂ€ftar jag och ber samtidigt ”Linkan” att berĂ€tta om matchen?
– SpelmĂ€ssigt Ă€r det ingen höjdare faktiskt dĂ€r första perioden Ă€r jĂ€ttedĂ„lig, men sedan Ă€r det starkt att kunna göra sju mĂ„l och vinna.
  Du spelar ju i samma lag som din bror, backen med tolv pĂ„ ryggen, Albin Lindgren. Hur Ă€r det att spela med bror sin?
– Det Ă€r vĂ€l inget jag tĂ€nker pĂ„ direkt, men det Ă€r kul.
  Det blir dubbelt sĂ„ nervöst och dubbelt sĂ„ roligt för din mor som alltid Ă€r pĂ„ lĂ€ktaren?
– He he, ja, det blir vĂ€l det och det Ă€r kul. Det blir mycket hockeysnack hemma och det Ă€r kul.
  Du börjar bli en riktig Skövdeikon nu efter mĂ„nga Ă„r i Skövde förutom ett kort gĂ€stspel i KRIF?
– Ja, det har blivit mĂ„nga Ă„r nu, sĂ€ger Anton med ett leende. Jag vet inte riktigt hur mĂ„nga, men det var sĂ€songen 07/08 jag kom upp i A-laget.
  En annan sak som du sticker ut med Ă€r att du Ă€r bĂ„de lĂ€ngst och tyngst i Ă„rets SIK. Är det du som stĂ„r för musklerna?
– He he, det vet jag int,e men det Ă€r ganska bra att ha.
  Vad Ă€r din roll i laget?
– Ja, just nu Ă€r det att jag ska vara tight bakĂ„t. Jag spelar ju inte i powerplay, men jag spelar i boxplay. Jag ska vara inne pĂ„ sĂ„ lite mĂ„l bakĂ„t som möjligt, men fĂ„r jag lĂ€ge gĂ„r jag framĂ„t.
  Jag uppfattar dig som en vĂ€ldigt uppoffrande spelare som bland annat tĂ€cker mycket skott. Det har vĂ€l knappt gĂ„tt en sĂ€song utan att du fĂ„tt skelettskador?
– Nej, det har vĂ€l vart lite, men förra sĂ€songen var det egentligen ingen fara för dĂ„ var vĂ€l sĂ€songen nĂ€stan slut nĂ€r jag skadade mig. Ahh det Ă€r vĂ€l ganska lindrigt Ă€ndĂ„.
  Kumla imorgon, vad sĂ€ger du om det?
– Det Ă€r alltid svĂ„ra matcher dĂ€r borta och det gĂ„r inte att vi spelar som mot Forshaga för dĂ„ kommer vi ligga under med ett par tre puckar med en gĂ„ng!

Fredrik Ljunggren

  Grattis, det var skönt med första hemmasegern?
– Det var absolut skönt. Fantastiskt skönt att ta första trean och det var nog skönt för laget tror jag att fĂ„ göra det och inte behöva vĂ€nta lĂ€ngre. Det var en hĂ€rlig glĂ€dje!
  Ă„r det en risk om man fĂ„r vĂ€nta pĂ„ första segern lĂ€nge?
– Ja, det Ă€r vĂ€l dumt att sĂ€ga nĂ„got annat för det Ă€r ju mycket psykologi i det Ă€ven fast vi inte har pratat om det och tvĂ„ matcher Ă€r ingen lĂ„ng svit sĂ„ att sĂ€ga. Det var ju uddamĂ„l lite snöpligt i BorlĂ€nge och straffar hĂ€r sĂ„ vi har ju inte varit utspelade pĂ„ det viset.
  Vad sĂ€ger du om Forshagamatchen?
– Ja, jag vill sĂ€ga att vi Ă€r nöjda med att vi gjorde sju mĂ„l och tog tre poĂ€ng Ă€r vĂ€l en bra sammanfattning, skrattar trĂ€naren. SpelmĂ€ssigt finns det vĂ€l en del som det bara Ă€r att gnugga pĂ„ med. Men det viktiga var poĂ€ngen och de tog vi.
  Sedan hĂ€nde det nĂ„got i första som vi inte Ă€r sĂ„ vana vid?
– Ja, ett sjĂ€lvmĂ„l, men det Ă€r inte sĂ„ mycket att prata om. Alla sĂ„g vad som hĂ€nde och för oss Ă€r det bara att ruska av sig det och göra nĂ€sta byte sĂ„ bra man kan. Det Ă€r vad det Ă€r och det Ă€r starkt att skaka av sig det och gĂ„ vidare i matchen. Ett snöpligt 1-1 mĂ„l och shit happens.
  DĂ„ var det desto skönare att se samma back lĂ€gga en fenomenal passning till Johan ErkgĂ€rds i boxplay?
– Ja, den var hĂ€rlig. Den var riktigt bra och man mĂ„ste ju hela tiden gĂ„ vidare och blicka framĂ„t i nĂ€sta byte oavsett om det gĂ„r bra eller dĂ„ligt. BaklĂ€ngesmĂ„let var snöpligt, men det var inget vare sig vi eller grabbarna la nĂ„gon vikt pĂ„ utan det var vĂ€l bara ett ”faan ocksĂ„â€ och sedan kör vi vidare.
  Vi fick se ”Gus” (Anton Gustavsson) göra sina första byten i seriespel?
– Ja, och det var ett bra sĂ€tt att fĂ„ in honom i lite matchtempo och han Ă€r vĂ€ldigt engagerad ifrĂ„n bĂ„set ocksĂ„ sĂ„ det kĂ€ndes bra att fĂ„ ge honom den möjligheten.
  Jag saknade Jesper Hultman pĂ„ dagens trĂ€ning?
– Jo, han var med inledningsvis, men klev av lite för sĂ€kerhets skull. Han har som fotbollspelare brukar sĂ€ga, lite kĂ€nning, men jag rĂ€knar med att han spelar.
  Hur ser laget ut dĂ„?
– Vi byter mĂ„lvakt och sedan gĂ„r ”Gus” in och spelar istĂ€llet för Forsmark (Oscar), men han Ă„ker med som trettonde forward. Det Ă€r de Ă€ndringarna och jag vill sĂ€ga att vi tycker Pierre har gjort det bra. DĂ€remot kĂ€nns det som att det Ă€r dags för Melin (Marcus) i seriespelet och fĂ„ igĂ„ng han ocksĂ„. Vi vill ha igĂ„ng bĂ„da och vi tycker att bĂ„da Ă€r bra. Han fĂ„r inte stĂ„ och bli kall och vĂ€nta för lĂ€nge.
  Kumla nĂ€sta motstĂ„ndare?
– Ja, de har ju börjat vĂ€ldigt starkt hĂ€r och Kumla över lag Ă€r vĂ€ldigt svĂ„rspelat lag och har varit de Ă„ren jag har varit med i varje fall. Det Ă€r vĂ€ldigt tufft att Ă„ka dit och möta dem i Kumla och jag tror inte att det Ă€r nĂ„got annorlunda i Ă„r. Ny trĂ€nare och lite nytt folk, men det Ă€r nog inte sĂ„ annorlunda. Det gĂ€ller att vi presterar bra ishockey i sextio minuter.  MotstĂ„ndarna fĂ„r heta vad de vill och det Ă€r vi som ska upp i nivĂ„ med vĂ„r kravbild.
  Jag tĂ€nker Ă„ka dit och titta och jag hoppas fĂ„ se en trepoĂ€ngare?
– Ja, det Ă€r det vi Ă„ker dit för. Vi Ă„ker inte upp för att titta pĂ„ nĂ„gon annan utan vi Ă„ker dit för tre poĂ€ng. Vi Ă€r fullt medvetna om att det kommer vara en tuff fight och att Kumla Ă€r ett bra lag, men vi ska Ă„ka dit och göra allt vi kan och jobba stenhĂ„rt för tre tillbaka.

Nyhetsbild