Nyhet

Inför Lindlövens IF – SIK

Kan Skövde förlÀnga sin svit?

  Nu har det gĂ„tt bra ett tag och SIK klĂ€ttrade i söndags över strecket för första gĂ„ngen denna sĂ€song. Tuppkammen vĂ€xer naturligtvis, men det finns heller inget farligare Ă€n en stor tuppkam. Den fĂ„r gĂ€rna vĂ€xa men det vill till att den vĂ€xer med ödmjukhet för annars kan den lika snabbt som den kom börja luta. Bland supportrar finns det mĂ„nga som rĂ€knar in Lindlöven som sĂ€kra poĂ€ng. Det finns inget dummare och det Ă€r bara att hoppas att spelarna i Skövde Ă€r ödmjuka inför uppgiften. Hos motstĂ„ndaren finns till exempel Fabian Ilestedt som redan gjort fem mĂ„l och han Ă€r ute efter att göra fler!

Av: Per-Erik Odh

Foto: KlubbmÀrke

  Serieledande och formtoppade VĂ€stervik var pĂ„ besök. Det var tvĂ„ bra lag som gjorde upp om poĂ€ngen dĂ€r ledningen skiftade under matchens gĂ„ng. Mikael Persson-Riis rĂ€ddade en poĂ€ng nĂ€r han sköt in kvitteringspucken till 3-3 med 90 sekunder kvar av matchen. Max Örnskog höll sĂ„nĂ€r pĂ„ att bli matchvinnare, men hesa Fredrik var tiondelen snabbare. I förlĂ€ngningen dröjde det bara tio sekunder innan skridskosnabba Anton Tano gjorde sitt första seriemĂ„l i Skövde. GlĂ€djen visade inga grĂ€nser.

Lindlövens IF

  1907 bildades IFK Lindesberg och 1945 startades en hockeysektion i idrottsklubben. Denna klubb har vid sex tillfĂ€llen mött Skövde IK och antalet segrar mellan lagen Ă€r jĂ€mnt fördelat. 1976 lades denna sektion ned och samtidigt sĂ„g Lindlövens IF dagens ljus. PĂ„ vĂ„ren 2005 tog sĂ„ laget Ă€ntligen det efterlĂ€ngtade steget upp i division ett och har dĂ€refter stannat kvar pĂ„ den nivĂ„n.
  SĂ€songen 2005/06 lĂ„g de i samma serie som Skövde och lagen möttes vid fyra tillfĂ€llen dĂ€r Skövde stod som segrare vid samtliga. DĂ€refter har lagen mötts vid sex tillfĂ€llen i trĂ€ningsmatcher varav Lindlöven vann en sĂ„dan i Billingehov i sudden death 2008. Lindlöven har ytterligare en seger och den intrĂ€ffade med uddamĂ„let under försĂ€songen i fjol.
  Lars Gunnar ”Krobbe” Lundberg spelade i Lindlövens IF sĂ€songen 86/87.
  Ă…rets upplaga av Lindlöven slĂ„r Skövdespelarnas medelvĂ€rden i alla de tre kategorierna Ă„lder, lĂ€ngd och vikt. De har Ă€ven spelat ett hundratal fler matcher i Lindlövens fĂ€rger Ă€n Skövdespelarnas dito. DĂ€remot finns det nĂ„got mer erfarenhet i Skövde frĂ„n spel i högre ligor. Mycket av rutinen i Lindlöven stĂ„r forwarden Alexander Kovalonok för som varit med tidigare och stĂ€llt till det för Skövde som spelare i bĂ„de Arboga och Gislaved. PĂ„ de bĂ€gge mĂ„lvaktsplatserna Ă„terfinns den Leksandsfostrade talangen Henrik Hjerpe samt Ed Belfours son Dayn.  NĂ€r jag rĂ€knar in lagets nyförvĂ€rv pĂ„ eliteprospects.com ser jag att det Ă€r hela femton nya spelare!

Anton Tano

  Det lilla (kortast i SIK fram till i onsdags) kvicka yrvĂ€dret, den i snöstorm och drivis fostrade högerforwarden satte sin första seriestrut för Skövde IK i onsdags. Det var inte vilket mĂ„l som helst utan med det mĂ„let fick han agera skarprĂ€ttare i sudden spelet mot VĂ€stervik. Vi lĂ„ter Anton berĂ€tta lite om mĂ„let och sig sjĂ€lv.
  Vad hĂ€rligt och rafflande det var i söndags med ”PR”:s kvittering med en och en halv kvar, Max trycker in pucken under mĂ„lvakten tiondelen för sent och sedan du som gjorde processen kort i sudden?
– Ja, och det var starkt av oss som lag ocksĂ„ att komma ikapp och ta tvĂ„ poĂ€ng. Det var ett roligt sĂ€tt att fĂ„ göra första mĂ„let pĂ„, förklarar Anton.
  Ja, det mĂ„ste kĂ€nnas jĂ€ttebra att fĂ„ göra ett sĂ„dant förstamĂ„l?
– Ja, verkligen, det var som en, ja, man vill ju vĂ€ldigt gĂ€rna ge bort sitt förstamĂ„l sĂ„ fort som möjligt och hellre ett sĂ„dant mĂ„l Ă€n ett i nacken och in.
  Ja, du bara valde att bryta in och komma till avslut?
– Ja, jag försökte komma till ett snabbt skott bara och den satt bra och det Ă€r vĂ€l inte mycket mer att sĂ€ga om det. Skönt att den satt.
  Vad gör du mer i Skövde Ă€n att spela hockey?
– Jag har börjat pĂ„ Högskolan och lĂ€ser tekniskt och naturvetenskapligt basĂ„r sĂ„ det Ă€r plugg pĂ„ sidan om och hockey, det Ă€r inte mycket mer. Det Ă€r en ettĂ„rig utbildning som Ă€r som förberedande för antingen ingenjörsutbildning eller om man vill jobba inom medicin eller, ja, det ger en bra grund att stĂ„ pĂ„. Jag har vĂ€l tĂ€nkt högskoleprov och sĂ„dant och jag fĂ„r vĂ€l se hur duktig jag Ă€r pĂ„ det och vad som hĂ€nder. Det Ă€r mest för att det Ă€r en bra grund.
  Du kommer frĂ„n Kiruna och kanske född i Kiruna till och med?
– Ja det Ă€r jag. Jag har bott dĂ€r fram till jag började gymnasiet. Sedan flyttade jag till SkellefteĂ„ och spelade dĂ€r i fyra Ă„r samtidigt som gymnasiet och sedan flyttade jag hem till Kiruna ett Ă„r igen och spelade dĂ€r i division ett och jobbade i gruvan som elektriker.
  DĂ€r jobbar alla i Kirunas lag?
– Det Ă€r mĂ„nga som gör det. Det Ă€r ett jĂ€ttebra jobb och bra betalt. Det Ă€r mĂ„nga som trivs dĂ€r.
  Om man jĂ€mför de norra lagen med lagen hĂ€r nere, ser du nĂ„gon skillnad?
– Ja, alltsĂ„ topplagen i norra Ă€r riktigt bra. Förra Ă„ret var vi ett av dem, Sundsvall, Kalix, Östersund, det Ă€r riktigt bra lag. Sedan finns det nĂ„gra sĂ€mre lag som Lejon och Kovland som kanske inte riktigt hĂ„ller division ett klass. HĂ€r nere finns det egentligen inget riktigt dynggĂ€ng om man sĂ€ger sĂ„. Det Ă€r bra lag rĂ€tt över och en jĂ€mnare serie, men topplagen Ă€r nog lika bra.
  DĂ€r uppe hade du Anders Spaak som trĂ€nare?
– JajemĂ€n!
  Nu Ă€r han i GrĂ€storp, har du nĂ„gon kontakt med honom?
– Nej, det har jag inte, men det skall bli kul och stöta pĂ„ och höra nĂ€r han skriker lite frĂ„n bĂ„set förhoppningsvis för att man gör nĂ„got bra, ha ha.
  I Norrland Ă€r det lĂ„nga avstĂ„nd och hĂ€r hinner du knappt sĂ€tta dig ned i bussen?
– Nej, hĂ€r Ă€r det mĂ„nga som gnĂ€ller nĂ€r vi har en tvĂ„ och en halv timmes bussresa. DĂ„ tar ju inte ens jag med mig en kudde utan sĂ€tter mig med jackan pĂ„ och sĂ„. Det Ă€r stor skillnad, det var mycket buss och mycket hotell förra Ă„ret. Det var fredag till söndag natt varannan helg. NĂ€rmsta matchen var 35 mil och lĂ€ngsta var 90 sĂ„ det var nĂ€stan alltid match lördag och söndag i norra serien.
  Hur fĂ„r de lagen ihop ekonomin?
– Ja, alltsĂ„ det funderar jag ocksĂ„ pĂ„, verkligen. Men lönen Ă€r lite lĂ€gre och sĂ„ finns det bra sponsorer i Kiruna. Det Ă€r ju en gruvstad och mĂ„nga firmor som har mycket pengar.
  Behöver vi vĂ€nta fem matcher till pĂ„ nĂ€sta mĂ„l eller?
– Nej, det hoppas jag inte. Jag hade tĂ€nkt att göra mĂ„l imorgon!
  Det lĂ„ter jĂ€ttebra det?
– Ja, det finns inget bĂ€ttre Ă€n att göra mĂ„l.

Fredrik Ljunggren

  Jag fĂ„r vĂ€l sĂ€ga grattis!
– Ja den kör vi vidare pĂ„, skrattar Fredrik.
  Vilket sĂ€tt ni vinner pĂ„, det mĂ„ste varit skithĂ€rligt?
– Ja, det var det verkligen! Det Ă€r skönt att kvittera med en och en halv kvar bara det och sedan nĂ€r man fĂ„r med sig bonuspoĂ€ngen dĂ€r sĂ„ kĂ€nns det som en seger pĂ„ riktigt. Hade man förlorat den sĂ„ hade inte kvitteringen blivit samma hĂ€rliga kĂ€nsla. Det var skönt att vi inte behövde sĂ„ lĂ„ng tid pĂ„ oss i förlĂ€ngningen dĂ€r ocksĂ„.
  Ni hade lite tur med kvitteringen dĂ€r att inte domaren blĂ„ste för handpassning?
– Ja, han skulle ju tagit utvisning innan dĂ€r sĂ„ hade vi gjort mĂ„l i powerplay istĂ€llet. TĂ„ng (Henrik) blev nedriven pĂ„ ingĂ„ngen dĂ€r sĂ„ om man ska se det sĂ„ blev det 1-1 i situationer. Det blir vad det blir.
  Hur gick det med spelarna i matchen dĂ„, höll alla?
– Ja!
  Betyder det att alla Ă€r friska?
– Ja, alla Ă€r friska och Pierre Svensson Ă€r tillbaka i trĂ€ning.
  Imorgon Ă€r det Lindlöven?
– Ja, det blir en liten ny bekantskap i seriesammanhang i varje fall. Vi har ju mött dem i trĂ€ningsmatcher tidigare tvĂ„ Ă„r i rad förutom i Ă„r dĂ„. Det Ă€r som vi alltid sagt tidigare att det Ă€r allt som oftast jĂ€mna lag och det kan hĂ€nda det mesta i serien. Alla lag Ă€r bra och sĂ„ enkelt Ă€r det. Lindlöven Ă€r inget undantag sĂ„ det Ă€r en tuff bortamatch att vĂ€nta.
  Nu har ni fĂ„tt nĂ„gra bra segrar. Finns det nĂ„gon risk att man börjar tycka man Ă€r bĂ€ttre Ă€n vad man Ă€r?
– Nej, det tycker jag inte ska finnas utan vi har ju vunnit, och nĂ„gra matcher har varit bra och nĂ„gra har varit okej sĂ„ att vi har fortfarande mycket att bygga vidare pĂ„ för att ha en prestation som Ă€r hundraprocentig sĂ„ att sĂ€ga. Det gĂ€ller att göra samma sak. Goda vanor, he he. Det Ă€r viktigt att köra vidare och förstĂ„ varför man vinner matcher och bygga vidare pĂ„ samma sĂ€tt hela tiden.
  NĂ€r jag ska gĂ„ in pĂ„ nĂ€sta pĂ„stĂ„ende snurrar jag till det ordentligt och Fredrik visar att han har huvudet pĂ„ skaft nĂ€r jag tappar mitt. Men i vilket fall sĂ„ pĂ„minner jag honom om att han berömde VĂ€stervik innan förra matchen för att de tagit fyra raka och menade att det betyder att det Ă€r ett bra lag.
  Nu Ă€r Skövde vid en seger mot Lindlöven uppe i samma svit och enligt samma resonemang ett bra lag?
– He he, nej, men det ska vi ju försöka göra, det Ă€r inget snack om det och vi kĂ€nner ju att vi blir starkare för varje dag egentligen, alla Ă€r hela och friska och vi har byggt upp lite sjĂ€lvförtroende och det Ă€r bra hetta pĂ„ trĂ€ningarna ocksĂ„. Det kĂ€nns som att vi jobbar oss framĂ„t hela tiden.
  Ni ligger pĂ„ en delad sista plats nĂ€r man tittar pĂ„ statistik över vilka lag som vunnit sin första period med noll vunna. Nu Ă€r det ju efter sextio minuter som gĂ€ller men Ă€ndĂ„?
– Ja, du ser, men det Ă€r klart att det Ă€r ju ingen bra egenskap. Vi vill ju gĂ„ ut och ta tag i spelet med vĂ„r fart och energi frĂ„n första nedslĂ€pp egentligen. Det Ă€r ingen vald strategi att ligga lĂ„gt i början kan jag inte pĂ„stĂ„.
  NĂ€r jag stĂ„r pĂ„ lĂ€ktaren sĂ„ blir jag otroligt stressad. Hur Ă€r det i bĂ„set med stresspĂ„slaget, Ă€r det svĂ„rt att överföra det i energi?
– Jag blir inte stressad av nĂ„gra resultat i bĂ„set vill jag inte pĂ„stĂ„. Det Ă€r nog vĂ€rre att vara pĂ„ lĂ€ktaren. Man Ă€r sĂ„ inne i det sĂ„ att man hinner inte bli nĂ„got nervös pĂ„ det viset. DĂ€remot gĂ€ller det att vara vaken hela tiden och ha koll pĂ„ resultat, men nervös det blir man inte i bĂ„set.
  Sedan mĂ„ste jag berĂ€tta för dig att efteRsnacket var bĂ€st hittills i söndags. Det var sĂ€kert ett femtiotal personer!
– Vad kul. Jag har inte pratat med grabbarna sĂ„ mycket hur det Ă€r, men det Ă€r kul att det fungerar bra. Det lĂ„ter bra det.
  En sista frĂ„ga bara. Pierre var tillbaka nu. InnebĂ€r det att han fĂ„r stĂ„ mot Lindlöven?
– Nej, Melin (Marcus) fĂ„r fortsatt förtroende!

VĂ€rt att notera

  NĂ„gra, som jag tycker, spĂ€nnande frĂ„gor inför matchen imorgon blir om Skövde kan förlĂ€nga sin svit, gĂ„ till första pausvilan med en mĂ„lmĂ€ssig ledning och om Anton Tano följer upp med ytterligare mĂ„l? Jag tar för givet att ni som lĂ€st Ă€nda hit har mĂ„nga fler frĂ„gor. GĂ„ in pĂ„ Rebellernas forum och diskutera dessa och andra tankar kring hockey i allmĂ€nhet och Skövde IK i synnerhet.
  PĂ„ Rebellernas hemsida hittar du Ă€ven information om nĂ€sta supporterresa till Mariestad samt tioĂ„rsfesten som nĂ€rmar sig med stormsteg. Det finns massor av kul att glĂ€djas Ă„t som SIK supporter.
  KĂ€ka spik och skit taggtrĂ„d!

Nyhetsbild