Nyhet

Inför SIK – Vimmerby HC

Vass motstÄndare pÄ besök

  Söndagens motstĂ„ndare i Billingehov Ă€r serietvĂ„an Vimmerby. De har endast en förlust pĂ„ de inledande sex omgĂ„ngarna. Senast i fredags besegrade de TranĂ„s AIF IF med siffrorna 7-3. Vimmerby Ă€r dessutom den i sĂ€rklass mĂ„lfarligaste motstĂ„ndaren med 35 gjorda mĂ„l pĂ„ sex matcher. TvĂ„an ligger pĂ„ 27 mĂ„l och trean Skövde pĂ„ 25. Skövdes mĂ„lvakt fĂ„r en svettig afton och pĂ„ isen lĂ€r det bli det Ă„ka av. Det Ă€r i vilket fall en inte allt för vĂ„gad gissning.

Av: Per-Erik Odh

Foto: KlubbmÀrke

  Skövdespelarna hade bortamatch mot Lindlövens IF pĂ„ onsdagskvĂ€llen. Efter dryga sex minuter gör Skövde sitt första mĂ„l och sĂ„ fortsĂ€tter det. Efter tvĂ„ perioder har laget en betryggande bortaledning med 0-5 och kostar pĂ„ sig att slappna av lite i den sista perioden. NĂ€r samtidigt motstĂ„ndaren trampar gasen i botten resulterar det i tre baklĂ€ngesmĂ„l. Naturligtvis en liten flĂ€ck i protokollet men totalt sett en gedigen bortamatch.
  Kaffe kaka, fyra raka!

Vimmerby HC

  Vimmerby IF bildades 1919, men det Ă€r oklart nĂ€r det började spelas hockey, men det finns en anekdot frĂ„n sĂ€songen 56/57 sĂ„ dĂ„ bör de ha spelat hockey. Anekdoten lyder i vilket fall att i en match denna sĂ€songen nĂ€r domaren skulle visa ut en Vimmerbyspelare sĂ„ slet denna spelare av sig rören, hoppade över sargen för att kuta hem. Över axeln ropade han till domaren: ”Visa ut sĂ„ mycket du vill, hĂ€r kammar du noll!”.
  Första gĂ„ngen SIK och Vimmerby drabbar samman Ă€r 1972 i en trĂ€ningsmatch. Totalt har dessa klubbar mötts vid 13 tillfĂ€llen i trĂ€nings och seriematcher.
  Skövdes centerforward Adam Rundqvists pappa Ă€r den meriterade Thomas Rundqvist vars moderklubb Ă€r Vimmerby IF.
  Hockeysektionen lades ner 1993 i Vimmerby IF och Vimmerby HC bildades samma Ă„r, och sĂ€songen 10/11 inleddes en storsatsning mot ettan och skövdebekanta Anders Spaak tog plats som trĂ€nare. Satsningen bar frukt omedelbart och pĂ„följande sĂ€song spelade man i ettan.
  För andra Ă„ret i rad trĂ€nar Tomas Sandlin, son till den legendariske trĂ€naren Tommy Sandlin, laget. Vimmerby Ă€r ett lag som spelar med mycket energi. Skövde IK och Vimmerby HC har redan stött pĂ„ varandra i cupspel under försĂ€songen i en match. DĂ„ vann Vimmerby efter att matchen fĂ„tt avgöras via straffar.
  Vimmerby HC Ă€r av tradition en svĂ„r motstĂ„ndare för SIK. I sin senare skepnad har Vimmerbylaget mött Skövde vid tjugo olika tillfĂ€llen i serie och trĂ€ningssammanhang. Skövde har vunnit ungefĂ€r var tredje match. Den spelare i Skövdes nuvarande lag som hittat nĂ€tet flest gĂ„nger mot Vimmerby Ă€r Oskar Back med tre strutar. I Vimmerby finns det dĂ€remot med ett antal spelare som gillar att göra mĂ„l pĂ„ de rödvita. Det Ă€r de duktiga forwardspelarna Simon Dahl, Jim Nordh och Björn Jonasson. Se upp!
  MedelĂ„lder och lĂ€ngd Ă€r marginellt högre i Vimmerby medan Skövdes spelare Ă€r dryga kilot tyngre. Skövdelaget innehĂ„ller snĂ€ppet mer rutin frĂ„n spel i det egna laget, Allsvenskan och SHL. Dessutom innehĂ„ller ju Skövde rutin frĂ„n Vimmerby i de tvĂ„ spelarna Adam Rundqvist och Henrik TĂ„ng som de tvĂ„ senaste sĂ€songerna spelat i Vimmerby HC. De har tillsammans inte mindre Ă€n 158 seriematcher hos Skövdes motstĂ„ndare pĂ„ söndag. Den senare dessutom som assisterande kapten för SmĂ„lĂ€nningarna.

Henrik TĂ„ng

  Vimmerby pĂ„ söndag, dĂ€r har du tillbringat de senaste tvĂ„ Ă„ren som assisterande kapten?
- Ja, jag var det första Äret, svarar Henrik.
  Du har gjort dig kĂ€nd som en ganska hĂ„rdför back, mĂ„nga utvisningsminuter och jag lĂ€ste pĂ„ nĂ„gon hemsida dĂ€r du till och med blev kallad för riksbuse. Vad sĂ€ger du om det?
– Nej, men jag Ă€r ingen buse sĂ„, utan det gĂ€ller bara att stĂ€lla upp lite och hjĂ€lpa sina lagkamrater om det behövs och jag kanske Ă€r en av dem som klarar av en sĂ„dan uppgift, stĂ€lla upp och ta pĂ„ mig den rollen lite.
  Du backar inte ur en situation sĂ„?
– Nej, det kan man inte göra.
  Du kom ju hit frĂ„n Vimmerby tillsammans med Adam Rundqvist och jag ser att ni har följts Ă„t en hel del under karriĂ€ren?
– Ja, Adam spelade ju i Hammarö nĂ€r vi var i FĂ€rjestads J18 och sĂ„ kom han sista Ă„ret i J18. Sedan var det ju SkĂ„re dĂ„. Sedan var ju Adam ivĂ€g lite och jag var i HĂ€sten och sedan möttes vi i Vimmerby igen och nu Ă€r vi i Skövde.
  Det Ă€r nĂ„gra fler i Skövde som du kamperat ihop med?
– Johan (ErkgĂ€rds) har jag ju spelat med i mĂ„nga Ă„r frĂ„n FĂ€rjestadstiden och i SkĂ„re. Har vĂ€l alltid följt varandra sĂ„dĂ€r och trĂ€ffar varandra lite under somrarna. Det Ă€r roligt att spela ihop med Johan igen, Adam har jag ju spelat med de tvĂ„ senaste sĂ€songerna. Det Ă€r kul.
  Du har rĂ€tt stor erfarenhet av att möta Skövde, hur har det varit?
– Ja, jag har mött dem i ett antal lag och det har varit bĂ„de och, tycker jag. Det har varit beroende pĂ„ vart man varit och i vilket lag om man sĂ€ger sĂ„. I Vimmerby, om jag minns rĂ€tt, sĂ„ hade vi relativt lĂ€tt nĂ€r vi mötte Skövde. I HĂ€sten kommer jag inte riktigt ihĂ„g hur det var, men det har alltid varit tufft att spela hĂ€r och det Ă€r kul att vara hĂ€r pĂ„ andra sidan.
  Jag tittar pĂ„ hemsidans plus/minus statistik och dĂ€r ligger du och Jesper Hultman i topp pĂ„ sju pluspoĂ€ng, det Ă€r rĂ€tt sĂ„ bra?
– Ja, man fĂ„r vĂ€l stĂ€lla upp lite framför eget mĂ„l och sĂ„dĂ€r och defensiven Ă€r en styrka och sedan har vi ju bra forwardsuppsĂ€ttning och poĂ€nggörare ocksĂ„ och stĂ€ller man upp sĂ„ blir det oftast att man Ă€r inne pĂ„ nĂ„got mĂ„l hĂ€r och dĂ€r. Det beror lite pĂ„ vad man har för spelare runt i kring för jag gör inte speciellt mycket poĂ€ng, men det gĂ„r bra Ă€ndĂ„ och det har det gjort ganska mĂ„nga Ă„r kanske.
  Din roll i Skövde dĂ„, Ă€r det att se till sĂ„ det Ă€r rent framför mĂ„l?
– Jag har ju ”Abbe” (Albin) Lindgren som polare bredvid mig och han fĂ„r ju ta den offensivare delen lite mer och Ă€r vĂ€ldigt skicklig pĂ„ blĂ„linjen och har fĂ„tt göra nĂ„gra poĂ€ng nu och det Ă€r bara kul. Jag sjĂ€lv Ă„ker inte och tĂ€nker pĂ„ om man gör poĂ€ng eller inte, bara vi vinner matcherna och man gör sitt jobb sĂ„.
  Nu har du varit nĂ„gra mĂ„nader i Skövde och hur Ă€r det om du jĂ€mför med andra klubbar du varit i?
– Ja, Skövde har ju Ă€ndĂ„ varit i Allsvenskan Ă€ven om det var en tio Ă„r sedan och det mĂ€rker man. Det Ă€r till exempel hur man följer upp till skillnad mot Vimmerby som Ă€r ett mycket mindre stĂ€lle och en klubb som kom upp frĂ„n division tvĂ„ för nĂ„gra Ă„r sedan. Organisatoriskt runt om sĂ„ Ă€r det vĂ€ldigt bra i Skövde. Vita HĂ€sten var ungefĂ€r liknande som hĂ€r. Men det Ă€r bara positivt allt som Ă€r runt hĂ€r.
  Vad tror du om Skövdes chanser denna sĂ€song dĂ„?
– Ja, fĂ„r vi till allting och alla spelare kommer ihop som lag har vi vĂ€ldigt goda chanser, tycker jag. Vi har ju mĂ„l inom gruppen som vi hĂ„ller dĂ€r och sĂ„. Men man skall vara vĂ€ldigt ödmjuk inför alla matcher och trĂ€ningar och man mĂ„ste jobba hĂ„rt för man vinner inga poĂ€ng eller matcher pĂ„ att man har ett bra lag pĂ„ papperet. Det Ă€r tidigt pĂ„ sĂ€songen för att sĂ€ga nĂ„got, men det ser ju bra ut och vi har bra material att gĂ„ lĂ„ngt. Sedan gĂ€ller det att utnyttja materialet ocksĂ„.
  Vad gör du mer i Skövde dĂ„ förutom att spela hockey?
– Nja, he he, jag har inte gjort sĂ„ mycket faktiskt. Det har varit lite strul sĂ„ du kan vĂ€l skriva pĂ„ hemsidan att Ă€r det nĂ„gon som har ett vettigt jobb sĂ„ fĂ„r de gĂ€rna höra av sig, skrattar Henrik. Men jag söker jobb i varje fall.
  Skall det bli kul att möta Vimmerby?
– Nej, men det Ă€r kul. Sedan Ă€r det lite som andra matcher ocksĂ„, tycker jag. Man kopplar bort det dĂ€r vilka som stĂ„r pĂ„ andra sidan. Jag mötte ju Vita HĂ€sten nĂ€r jag var i Vimmerby och dĂ€r hade jag ocksĂ„ kompisar, men nĂ€r det vĂ€l Ă€r match sĂ„ tĂ€nker man inte pĂ„ det sĂ„. Man snackar lite pĂ„ isen och sĂ„, men det brukar inte vara nĂ„gon annorlunda stĂ€mning utan man vill ju vinna och det vill ju de ocksĂ„.
  Ibland blir det ju lite heta kĂ€nslor ute pĂ„ isen, kan man slĂ€ppa det vid slutsignal?
– Det beror helt vad det Ă€r för folk. Vissa mĂ€rker man ju pĂ„ hur de Ă€r i skallen och sĂ„, vissa har det och vissa inte. Det finns ju vissa spelare i vĂ„r serie som inte har det dĂ€r riktigt i skallen och förstĂ„r sig pĂ„ saker och ting. Bland annat nĂ„gra vi mötte för ett tag sedan hĂ€r hemma, men vilka sĂ€ger jag inte.
  He he, vi fĂ„r vĂ€l försöka gissa vilka det var, men lycka till nu pĂ„ söndag och sĂ„ fĂ„r vi hoppas det blir en bra match.
– Ja, det hoppas vi och tack ska du ha.

Fredrik Ljunggren

  Det skojas friskt i materialrummet med Johan ErkgĂ€rds och hans Ă„kning in pĂ„ isen i samband med introt nĂ€r jag sitter och vĂ€ntar dĂ€r pĂ„ Fredrik. ”Nu kör vi” brukar han sĂ€ga och sĂ„ gĂ„r vi bort till trĂ€narnas omklĂ€dningsrum för ett snack. Idag blir jag före in för Fredrik vill nog vara med och reta Johan lite.
– Grattis, sĂ€ger trĂ€naren glatt nĂ€r han kommer in i rummet, eller vart börjar vi?
  Det tycker jag blir jĂ€ttebra för det var ju sĂ„ jag tĂ€nkte inleda för fjĂ€rde gĂ„ngen i rad!
– Ja, vi börjar ju lĂ€ra oss lite nu och det Ă€r ju den goda vanan vi pratat om tidigare, skrattar Fredrik.
  Jag satt ju och följde matchen pĂ„ swehockey och det sĂ„g ju fantastiskt bra ut!
– Ja, det var en bra match vi gjorde, det tycker jag absolut!
  Ni var effektiva?
– Ja, men vi tog oss till bra lĂ€gen och hade avsluten pĂ„ rĂ€tt bra lĂ€gen i slottet dĂ€r i första perioden och sĂ€tter dit dem. Vi har ju nĂ„gra till lĂ€gen dĂ€r ocksĂ„, tror vi hade ett i deras första byte bland annat. Vi hade flera lĂ€gen, men det Ă€r klart att vi var effektiva.
  Men sedan hĂ€nder det nĂ„got i slutet av matchen. Är det bara otur eller hade ni redan rĂ€knat hem poĂ€ngen och slappnar av lite?
– Nej, vi har inte slappnat av. De gör 1-5 i tredje efter tio minuter och det Ă€r vĂ€l inte sÄ  ja, jag vet inte, och sedan fĂ„r de ett i fem mot tre och ett i fem mot fyra. De har ett bra powerplay. De gör ett mĂ„l i fem mot fem och sedan tvĂ„ i powerplay som Ă€r lite olyckligt kanske. Om man sitter hemma och tittar pĂ„ swehockey sĂ„ förstĂ„r jag att man funderar, men jag tycker vi hade ganska sĂ„ bra koll pĂ„ det. Sedan Ă€r det klart att de gĂ„r ut och kör, men det var absolut ingen 25-3 period. (den officiella skottstatistiken i sista perioden var 25-3. hemsidans anm.) Det kĂ€nns stabilt. Det Ă€r klart att de gjorde ju tre mĂ„l och det Ă€r olyckligt, men jag vĂ€ljer vĂ€l att inte se periodsiffror utan vi vinner med 5-3.
  Nu vann ni förstaperioden som jag frĂ„gade efter sist?
– Jo, men dĂ„ förlorade vi tredje perioden istĂ€llet. Jag tycker vi gör sĂ„ att vi rĂ€knar efter sextio!
  Sedan var det en back som fick halta av och jag sĂ„g honom inte pĂ„ trĂ€ningen idag heller (Anton Karlsson)?
– Nej, han har haft lite problem dĂ€r sedan tidigare sĂ„ vi fĂ„r se vad som hĂ€nder. Vi vĂ€ntar pĂ„ nĂ„gon liten röntgen dĂ€r och fĂ„r se hur det gĂ„r.
  DĂ„ kommer han att bli borta ett tag?
– Som det ser ut nu sĂ„ Ă€r han ju inte med pĂ„ söndag, men min förhoppning Ă€r ju att det inte skall vara nĂ„got lĂ„ngvarigt, men det vet jag inte Ă€nnu.
  Melin (Markus) har gjort det bra i tre matcher nu. FĂ„r han fortsatt förtroende pĂ„ söndag?
– Vi byter och Pierre Svensson fĂ„r stĂ„. Vi sĂ€ger som sist att vi hĂ„ller igĂ„ng bĂ„da och byter nĂ€r de har gjort det bra. De Ă€r med och tĂ€vlar om det hela tiden och byter vi nĂ€r de varit bra kommer de in igen med stort sjĂ€lvförtroende. Pierre avslutade ju bra ocksĂ„ sĂ„ det kĂ€nns som vi har en angenĂ€m situation pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt.
  Jag har för mig att jag kĂ€nner igen detta frĂ„n förra Ă„ret och att det var lagets mĂ„lvaktstrĂ€nare som pratade om det dĂ„?
– Absolut, det Ă€r Thomas Högbergs idĂ©er som vi lyssnar pĂ„ och nĂ€r det gĂ„r bra och man kĂ€nner att man har en bra konkurrens situation om spaden som vi tycker att vi har sĂ„ kan man köra sĂ„.
  Nu Ă€r det Vimmerby pĂ„ söndag. Du har redan mött dem under sĂ€songen och ett antal gĂ„nger tidigare nu som A-lagstrĂ€nare. Det Ă€r ett hĂ€ftigt lag?
– Ja, absolut, det Ă€r ett bra lag. Ja, vad ska man sĂ€ga, men som de brukar spela sĂ„ Ă€r det ju ett lag som brukar spela med snabb hockey med bra skridskoĂ„kning och bra fart i det de gör sĂ„ det gĂ€ller att vi svarar upp med fart och ligger nĂ€ra. Ja, att vi stĂ„r för den bĂ€sta farten helt enkelt.
  Du vet om att Rebellerna fyller tio Ă„r i Ă„r?
– Jo, jag vet det.
  Det vore kul om det Ă€r lite trĂ€nare, spelare och materialare som anmĂ€ler sig till festen. Jag tror att det kommer lite spelare frĂ„n det Allsvenska laget.
– Ja, jag vet att de har fĂ„tt inbjudan i vilket fall. Jag har ju en del jag kĂ€nner dĂ€r. ”Gummi” och min bror var ju med dĂ€r bland annat. Men jag har inte koll pĂ„ nĂ„got datum?
  Lucia, vi tĂ€nkte att man klarar av dagisfirandet och sĂ„dant dĂ€r under dagen och sedan Ă€r det skönt att komma hemifrĂ„n under kvĂ€llen.
– He he, ja vi fĂ„r vĂ€l se hur det ser ut dĂ€r dĂ„.
  NĂ€sta gĂ„ng jag kommer hoppas jag att jag fĂ„r sĂ€ga grattis för femte gĂ„ngen i rad!
– Nej, men det hoppas jag med. Det kĂ€nns jĂ€tteskönt att vi börjat vinna och Ă€r inne i en sĂ„dan dĂ€r hĂ€rlig trend. De Ă€r jĂ€kligt tufft och alla poĂ€ng Ă€r skitviktiga sĂ„ det Ă€r jĂ€ttekul att vi har börjat samla ihop det sĂ„hĂ€r. Alla lag Ă€r bra och det Ă€r tuffa matcher hela tiden. Det Ă€r hĂ€ftigt och det gĂ„r fort. Det Ă€r kul att det rullar pĂ„, det Ă€r en hĂ€rlig vardag med bra rutiner hela tiden.

Supporterkiosken

  Supporterkiosken Ă€r en pĂ„taglig bild av samarbetet mellan Skövdes supportrar Rebellerna samt den förening, Skövde IK, som sĂ„ mĂ„nga av oss Ă€lskar att stötta. HĂ€r kan du handla supporterprylar, anmĂ€la dig till supporterresor eller jubileumsfesten. HĂ€r Ă€r det lĂ€mpligt att snacka hockey och utbyta Ă„sikter. HĂ€r hĂ„lls matchintervjuer med Skövdespelare cirka tio minuter efter slutsignal. HĂ€r finns ocksĂ„ en bilpĂ€rm dĂ€r du kan anteckna ditt intresse att Ă„ka med i eller köra en personbil till bortamatcher. SamĂ„kning gynnar alla samtidigt som du fĂ„r möjlighet att trĂ€ffa likasinnade. Just nu leker livet!
  Kaffe kaka, femte raka?

Nyhetsbild