Nyhet

Kapten Rosén summerar första rundan

”När vi spelar på topp är vi ett av de bättre lagen”

  Hockeyettan Västra är halvvägs gången och lagen har haft en efterlängtad spelledig onsdag innan allvaret drar i gång igen. Hemsidan stämde träff med lagkapten Erik Rosén efter torsdagens träning, och Rosén tyckte till om såväl lagets insats, serien som helhet, ett annat spelupplägg, och tillvaron i största allmänhet som han trivs bra med. Och med nio raka segrar och en bra poängskörd så blir man nyfiken att ta pulsen på lagkaptenen.

Av: Martin Gustavsson

Foto: Martin Gustavsson

  Erik Rosén förlängde i somras sitt kontrakt med Skövde IK till föreningen och fansens stora glädje.
Han blev framröstad till Årets spelare den gångna säsongen, och många trodde nog att den skottskicklige Stockholmaren var förlorad. Men fansen och klubben gjorde vad man kunde för att försöka hålla honom kvar, och efter att ha samlat in en bra slant så möjliggjorde man att Erik kunde komma skriva nytt kontrakt “ över två säsonger!
- Först och främst vill jag tacka alla som hjälpt till och stöttat både mig och föreningen och gjort så att det gick att lösa. Det är väldigt inspirerande!
- Det är kul att både föreningen och de runt omkring tror på det jag gör, så jag ska göra mitt bästa för att inte göra någon besviken.

Viktigt vapen i special teams

  Rosén och hans sambo Jennifer fick en dotter i somras, och bytte tvårummaren mot ett hus i stan när de återvände efter sommaren, och han fick dessutom ett C på bröstet, och hockeyn kombinerar han med att plugga till snickare under dagarna.
  Hur fungerar det att vara pappa då med alla träningar, resor och matcher?
- Jo, men det fungerar förvånansvärt bra. Nu är ju tjejen mammaledig så jag får sova på nätterna, men hon sover bra. Man har ju hört en del skräckhistorier, eller det är ju bara skräckhistorierna man hör, som att allt ifrån att man aldrig får äta varm mat till att man inte får sova på nätterna, men hon sover i princip hela nätterna, säger han nöjt.
  Och backklippan, som ofta slog klubban i plexit efter onödiga förluster förra säsongen, har så här långt lett sitt lag med framgång, och de har tillsammans en riktigt fin formkurva inför den andra rundan och harmonin är på topp i gruppen, och själv är han en tongivande back som mäktat med sju poäng, och målen har kommit i powerplay.  
- Jag tycker att det fungerar rätt bra. De matcher vi spelat på det sätt som vi vill göra, i hela matchen “ eller större delen av matchen “ har vi vunnit och haft rätt bra kontroll.
- De matcher där vi inte riktigt har kommit upp dit vi vill har vi ändå lyckats vinna, och det är en styrka i sig, säger han och tillägger:
- Men vi känner att när vi väl får spelet att stämma så är vi riktigt bra.

”Det är det man har försäsong till”

  Försäsongen var ingen dans på rosor, och i seriepremiären kom den första plumpen i protokollet. Där blev det en uddamålsförlust mot Borlänge HF, ett lag som var en ny bekantskap. När sedan förlusten följdes upp med en första hemmamatch mot Tranås AIF som inte var helt fläckfri så skruvade publiken på sig och undrade om detta var en säsong som redan var körd, trots att man enligt många hörde till förhandsfavoriterna i serien, kanske rent av i Hockeyettan i stort.
- Det var mycket nytt inför säsongen, och det är väl det man har försäsongen till. Att spela ihop alla, och få ordning på lite femmor, säger Erik, och vi ska komma ihåg att laget hade en hel del skador som försvårade just det, och tränartrion fick pussla rejält bland formationerna.
  Efter de två inledande matcherna som endast genererade en poäng av sex möjliga, såg förhandsfavoriten sargade ut. Och även om spelet inte var klockrent så började trepoängarna komma, och även ett par tunga fullpoängare på svåra bortamatcher. Poäng som kommer bli viktiga att ha som buffert. Och med poängen och segrarna som duggat tätt senaste månaden så har gruppen stärkts, och känslan är bra i truppen.
- Vi har fått in en bra känsla i gänget, och det gör att vi tar poäng i de matcher som går lite tyngre i spelet. Den känslan hade vi inte riktigt förra året. Då tappade vi någon poäng. Eller alla poäng, säger Rosén, som har senaste hemmamatchen mot jumbon Grästorp, där det till sist blev vinst efter straffar, färskt på näthinnan:
- Hade det varit samma match förra året hade vi kanske förlorat, spekulerar 27-åringen.

Ska fortsätta träna bra

  Det finns inga genvägar brukar man säga, eller för att ta Eriks ord; ”som man tränar spelar man”. Och även om det i supporterled är lätt att få hybris när det går riktigt bra så vet man att ju mer laget vinner, desto mer vill de andra lagen slå SIK.
- Vi ska fortsätta träna bra. Tränar man bra, då spelar man oftast bra också. Framför allt om vi har en kontinuitet i träningen.
  Vad tycker du om det nya serieupplägget?
- Jag tycker det är lite bättre, själva upplägget då. Lagen är i princip de samma.
  Förra året hade vi trippelmöten före jul, och nu är det dubbelmöten.
- Nu spelar vi onsdag, söndag och förra året kunde vi vara lediga i tio dagar och sen spelar man onsdag, fredag, söndag två veckor i rad.
  Och Rosén menar att det mest blir kännbart för föreningarna, och kanske för spelarna, där långt ifrån alla får ersättning för utebliven arbetstid, på den här nivån.
- För spelarna fysiskt är det inte jobbigt, men det blir jobbigt för föreningarna, och det blir tufft för spelarna ekonomiskt.

”Fullt hus” på lördag

  Härnäst blir det dock varken onsdag eller söndag, utan en lördagsmatch, i returmötet mot Borlänge. Rosén ser fram mot det och hoppas på mycket folk i arenan.
- Det är roligare både för spelarna och publiken. På ett sätt säljer det mer för klubben. Inte bara alkohol då, utan det är lättare att göra en heldag av det, käka lite korv och så.
- Första matchen var premiärmatch och det kan gå lite hur som helst. Vi märkte att vi hade lite “ inte premiärnerver “ men man märkte att det var premiär och det var en del i spelet som inte stämde. Men efter Borlänge och Tranås så har vi bara blivit bättre och bättre, så vi har revansch att utkräva, säger Erik Rosén.

Nyhetsbild

Erik Rosén - lagkapten.