Nyhet

Kapten Rosén summerar första rundan

”NĂ€r vi spelar pĂ„ topp Ă€r vi ett av de bĂ€ttre lagen”

  Hockeyettan VĂ€stra Ă€r halvvĂ€gs gĂ„ngen och lagen har haft en efterlĂ€ngtad spelledig onsdag innan allvaret drar i gĂ„ng igen. Hemsidan stĂ€mde trĂ€ff med lagkapten Erik RosĂ©n efter torsdagens trĂ€ning, och RosĂ©n tyckte till om sĂ„vĂ€l lagets insats, serien som helhet, ett annat spelupplĂ€gg, och tillvaron i största allmĂ€nhet som han trivs bra med. Och med nio raka segrar och en bra poĂ€ngskörd sĂ„ blir man nyfiken att ta pulsen pĂ„ lagkaptenen.

Av: Martin Gustavsson

Foto: Martin Gustavsson

  Erik RosĂ©n förlĂ€ngde i somras sitt kontrakt med Skövde IK till föreningen och fansens stora glĂ€dje.
Han blev framröstad till Årets spelare den gĂ„ngna sĂ€songen, och mĂ„nga trodde nog att den skottskicklige Stockholmaren var förlorad. Men fansen och klubben gjorde vad man kunde för att försöka hĂ„lla honom kvar, och efter att ha samlat in en bra slant sĂ„ möjliggjorde man att Erik kunde komma skriva nytt kontrakt – över tvĂ„ sĂ€songer!
- Först och frÀmst vill jag tacka alla som hjÀlpt till och stöttat bÄde mig och föreningen och gjort sÄ att det gick att lösa. Det Àr vÀldigt inspirerande!
- Det Àr kul att bÄde föreningen och de runt omkring tror pÄ det jag gör, sÄ jag ska göra mitt bÀsta för att inte göra nÄgon besviken.

Viktigt vapen i special teams

  RosĂ©n och hans sambo Jennifer fick en dotter i somras, och bytte tvĂ„rummaren mot ett hus i stan nĂ€r de Ă„tervĂ€nde efter sommaren, och han fick dessutom ett C pĂ„ bröstet, och hockeyn kombinerar han med att plugga till snickare under dagarna.
  Hur fungerar det att vara pappa dĂ„ med alla trĂ€ningar, resor och matcher?
- Jo, men det fungerar förvÄnansvÀrt bra. Nu Àr ju tjejen mammaledig sÄ jag fÄr sova pÄ nÀtterna, men hon sover bra. Man har ju hört en del skrÀckhistorier, eller det Àr ju bara skrÀckhistorierna man hör, som att allt ifrÄn att man aldrig fÄr Àta varm mat till att man inte fÄr sova pÄ nÀtterna, men hon sover i princip hela nÀtterna, sÀger han nöjt.
  Och backklippan, som ofta slog klubban i plexit efter onödiga förluster förra sĂ€songen, har sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt lett sitt lag med framgĂ„ng, och de har tillsammans en riktigt fin formkurva inför den andra rundan och harmonin Ă€r pĂ„ topp i gruppen, och sjĂ€lv Ă€r han en tongivande back som mĂ€ktat med sju poĂ€ng, och mĂ„len har kommit i powerplay.  
- Jag tycker att det fungerar rĂ€tt bra. De matcher vi spelat pĂ„ det sĂ€tt som vi vill göra, i hela matchen – eller större delen av matchen – har vi vunnit och haft rĂ€tt bra kontroll.
- De matcher dÀr vi inte riktigt har kommit upp dit vi vill har vi ÀndÄ lyckats vinna, och det Àr en styrka i sig, sÀger han och tillÀgger:
- Men vi kÀnner att nÀr vi vÀl fÄr spelet att stÀmma sÄ Àr vi riktigt bra.

”Det Ă€r det man har försĂ€song till”

  FörsĂ€songen var ingen dans pĂ„ rosor, och i seriepremiĂ€ren kom den första plumpen i protokollet. DĂ€r blev det en uddamĂ„lsförlust mot BorlĂ€nge HF, ett lag som var en ny bekantskap. NĂ€r sedan förlusten följdes upp med en första hemmamatch mot TranĂ„s AIF som inte var helt flĂ€ckfri sĂ„ skruvade publiken pĂ„ sig och undrade om detta var en sĂ€song som redan var körd, trots att man enligt mĂ„nga hörde till förhandsfavoriterna i serien, kanske rent av i Hockeyettan i stort.
- Det var mycket nytt inför sÀsongen, och det Àr vÀl det man har försÀsongen till. Att spela ihop alla, och fÄ ordning pÄ lite femmor, sÀger Erik, och vi ska komma ihÄg att laget hade en hel del skador som försvÄrade just det, och trÀnartrion fick pussla rejÀlt bland formationerna.
  Efter de tvĂ„ inledande matcherna som endast genererade en poĂ€ng av sex möjliga, sĂ„g förhandsfavoriten sargade ut. Och Ă€ven om spelet inte var klockrent sĂ„ började trepoĂ€ngarna komma, och Ă€ven ett par tunga fullpoĂ€ngare pĂ„ svĂ„ra bortamatcher. PoĂ€ng som kommer bli viktiga att ha som buffert. Och med poĂ€ngen och segrarna som duggat tĂ€tt senaste mĂ„naden sĂ„ har gruppen stĂ€rkts, och kĂ€nslan Ă€r bra i truppen.
- Vi har fÄtt in en bra kÀnsla i gÀnget, och det gör att vi tar poÀng i de matcher som gÄr lite tyngre i spelet. Den kÀnslan hade vi inte riktigt förra Äret. DÄ tappade vi nÄgon poÀng. Eller alla poÀng, sÀger Rosén, som har senaste hemmamatchen mot jumbon GrÀstorp, dÀr det till sist blev vinst efter straffar, fÀrskt pÄ nÀthinnan:
- Hade det varit samma match förra Äret hade vi kanske förlorat, spekulerar 27-Äringen.

Ska fortsÀtta trÀna bra

  Det finns inga genvĂ€gar brukar man sĂ€ga, eller för att ta Eriks ord; ”som man trĂ€nar spelar man”. Och Ă€ven om det i supporterled Ă€r lĂ€tt att fĂ„ hybris nĂ€r det gĂ„r riktigt bra sĂ„ vet man att ju mer laget vinner, desto mer vill de andra lagen slĂ„ SIK.
- Vi ska fortsÀtta trÀna bra. TrÀnar man bra, dÄ spelar man oftast bra ocksÄ. Framför allt om vi har en kontinuitet i trÀningen.
  Vad tycker du om det nya serieupplĂ€gget?
- Jag tycker det Àr lite bÀttre, sjÀlva upplÀgget dÄ. Lagen Àr i princip de samma.
  Förra Ă„ret hade vi trippelmöten före jul, och nu Ă€r det dubbelmöten.
- Nu spelar vi onsdag, söndag och förra Äret kunde vi vara lediga i tio dagar och sen spelar man onsdag, fredag, söndag tvÄ veckor i rad.
  Och RosĂ©n menar att det mest blir kĂ€nnbart för föreningarna, och kanske för spelarna, dĂ€r lĂ„ngt ifrĂ„n alla fĂ„r ersĂ€ttning för utebliven arbetstid, pĂ„ den hĂ€r nivĂ„n.
- För spelarna fysiskt Àr det inte jobbigt, men det blir jobbigt för föreningarna, och det blir tufft för spelarna ekonomiskt.

”Fullt hus” pĂ„ lördag

  HĂ€rnĂ€st blir det dock varken onsdag eller söndag, utan en lördagsmatch, i returmötet mot BorlĂ€nge. RosĂ©n ser fram mot det och hoppas pĂ„ mycket folk i arenan.
- Det Àr roligare bÄde för spelarna och publiken. PÄ ett sÀtt sÀljer det mer för klubben. Inte bara alkohol dÄ, utan det Àr lÀttare att göra en heldag av det, kÀka lite korv och sÄ.
- Första matchen var premiĂ€rmatch och det kan gĂ„ lite hur som helst. Vi mĂ€rkte att vi hade lite – inte premiĂ€rnerver – men man mĂ€rkte att det var premiĂ€r och det var en del i spelet som inte stĂ€mde. Men efter BorlĂ€nge och TranĂ„s sĂ„ har vi bara blivit bĂ€ttre och bĂ€ttre, sĂ„ vi har revansch att utkrĂ€va, sĂ€ger Erik RosĂ©n.

Nyhetsbild

Erik Rosén - lagkapten.