Nyhet

Inför SIK – Kumla HC

Avgörs det i special teams?

  Skövde IK Ă€r pĂ„ vinnarspĂ„ret igen efter seger borta mot Forshaga IF i en klurig match dĂ€r det som alltid gĂ€llde att möta upp Forshagas energi och fart. Det klarade SIK mycket bra och trots att hemmalaget kom tillbaka och kvitterade tre gĂ„nger kunde gĂ€sternas lite starkare kollektiv och lite vassare spets till slut fĂ€lla avgörandet.
- Skönt att komma tillbaka och vinna direkt, det var en svÄr match dÀr vi tog ledningen och de kvitterade och sÄ höll det pÄ sÄ. Tufft lag att möta, sÀrskilt nÀr vi hade frÄnvaro pÄ backsidan eftersom de spelar med press och fart. Skönt att vi redde ut det, sÀger trÀnaren Fredrik Ljunggren.

Av: Micke DĂ€rth

Foto: KlubbmÀrke

  I matchen saknades Anton Zell sedan tidigare i de bakre leden och Anton Lindgren hade fĂ„tt kasta in handduken pĂ„ grund av sjukdom. Anton Lundh följde med för att fylla den luckan, men den blev snabbt vakant igen nĂ€r Erik RosĂ©n fick matchstraff innan första minuten av andra perioden var fĂ€rdigspelad.
- VÄra backar skötte sig bra, tycker jag och spelade enkelt. Det kÀndes stabilt trots att det blev lite orytmiskt i laget eftersom vi anvÀnde mer forwards Àn vi gjort i matcherna innan ocksÄ. HÀrliga poÀng, för vi vill inte förlora tvÄ pÄ raken.

Kumla under radarn

  NĂ€r serien började var det kanske nĂ„gon som höjde ett litet varningens finger för BorlĂ€nge, men framförallt framstod TranĂ„s som den stora utmanaren till kvartetten Skövde, Vimmerby, VĂ€stervik och Mariestad. Men det var inte mĂ„nga som nĂ€mnde Kumla, SIK:s motstĂ„ndare imorgon. Laget har onekligen hittat ett sĂ€tt att vinna matcher pĂ„ och en stor del i framgĂ„ngen Ă€r framgĂ„ngsrikt spel i box- och powerplay. Laget Ă€r nĂ€st efter Skövde effektivast i powerplay och i boxplay Ă€r de outstanding med 93,44%, och de har ocksĂ„ gjort flest mĂ„l framĂ„t i boxplay tillsammans med Lindlöven (fyra mĂ„l). En sĂ„dan statistik gĂ„r att slĂ„ sönder med att de kanske inte haft sĂ„ mĂ„nga boxplay, eller minuter i boxplay, men det gĂ€ller inte för Kumla. Laget Ă€r inte i topp i fair-play-ligan utan ligger pĂ„ femte plats och har en matinĂ©film i boxplay sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt (113 minuter).

Ändrar lite i powerplay

  För SIK:s del har de senaste trĂ€ningarna handlat om övningar med puck, och pĂ„ frĂ„gan om det Ă€r svĂ„rt att hitta rĂ€tt saker att trĂ€na pĂ„ nĂ€r segrarna staplas pĂ„ hög och fokus hamnar pĂ„ det som Ă€r bra, sĂ€ger Fredrik:
- Nej, det Àr vÀl lite sÄ att problemen uppmÀrksammas inte förrÀn man förlorar, och lite sÄ var det för oss efter TranÄs-matchen, sÄ vi har trÀnat spel med puck, spelvÀndningar och lite powerplay, ingÄngar i anfallen genom mittzonen sÄ att vi har flera alternativ.
  Ă„ndrar ni lite pĂ„ ert powerplay nu nĂ€r serien har vĂ€nt och ni möter samma motstĂ„ndare igen?
- Ja, vi Àndrar lite, men inte pÄ grund av det. Snarare anpassar man sitt spel i boxplay efter motstÄndarnas powerplay, för powerplay handlar om kreativitet i spelet och i boxplay Àr det lÀttare att styra upp och vara destruktiv.

Kumla statistiskt starka i special teams

  Kumla har ju gjort starka avtryck i bĂ„de box- och powerplay, kommentar om det?
- NÀr vi mötte dem sÄ hade vi inte sÄ mÄnga powerplay eller boxplay, Àven om de gjorde sitt första i powerplay om jag nu minns rÀtt, sÄ de visade kanske inte sÄ mycket mot oss, men vi vet att de har nÄgra skickliga spelare i powerplay, sÄ vi ska se till att det inte blir sÄ mÄnga boxplay för oss.
  Ni startade segerraden hemma mot Forshaga, men det kĂ€ndes som att det var i matchen mot Kumla borta som det spelmĂ€ssigt föll mĂ„nga bitar pĂ„ plats, hĂ„ller du med?
- Ja, matchen i Kumla var bra genomförd frÄn vÄr sida, och vÄr första match över 60 minuter som var riktigt bra. Vi slÀppte vÀldigt fÄ mÄlchanser och det var dÀrifrÄn det vÀnde spelmÀssigt dÀr vi Äkte mycket skridskor och satte press utan att tappa folk i anfallen som vi gjort tidigare.

Ändrar i backparen

  LĂ€get i truppen? Erik RosĂ©n fick en riktig tjuvsmĂ€ll utan Ă„tgĂ€rd i matchen, till exempel.
- Det Àr ingen fara med Rosén och Lindgren (Anton) Àr tillbaka. Zell (Anton) Àr inte fit-for-fight.
- Vi hade ju tĂ€nkt Ă€ndra lite i backparen inför Forshaga-matchen, och det fick vi i och för sig göra nĂ€r vi fick kasta in Anton Lundh, men vi har Ă€ndrat lite sĂ„ Albin Andersson spelar ihop med RosĂ©n och Anton Karlsson med Anton Lindgren, men ”Abbe” (Albin Lindgren) och TĂ„ng (Henrik) fortsĂ€tter tillsammans.
- Bland forwards plockar vi tillbaka Persson-Riis (Mikael) med ErkgĂ€rds (Johan) och Hultman (Jesper) igen och AlengĂ„rd (Emil) gĂ„r in med Adam (Rundqvist) och Klasson (Robin). Tano (Anton) spelar med ”Gus” (Anton Gustavsson) och WĂ€nghult (Victor) och Max (Örnskog) kedja Ă€r oförĂ€ndrad (Örnskog-Oskar Back-Alfred Sjöman).
- AlengÄrd Àr helt ÄterstÀlld igen, sÄ vi vill ge honom lite mer is, men det Àr inga stora justeringar egentligen. Det Àr mer att vi Àndrar tillbaka efter att ha testat lite annat i tre matcher. Vi har ju hÄllit laget vÀldigt intakt och har inte gjort nÄgra stora rockader.
- Pierre (Svensson) fÄr fortsatt förtroende i mÄl.
  NĂ„got mer du vill tillĂ€gga?
- Det ska bli kul att möta Kumla, det Àr ett skickligt lag som har gÄtt vÀldigt bra, kanske lite över förvÀntan, men vi ska vara pÄ tÄ och jobba i 60 minuter med fart och energi i vÄrt spel, avrundar SIK-trÀnaren Fredrik Ljunggren.

Nyhetsbild