Referat

Tung förlust mot skickligt Vimmerby

SIK spelade bra, men hade svårt att få in pucken

VIMMERBY. Efter derbysegern mot Grästorp i onsdags begav sig Skövde IK till Vimmerby, Anders Spaaks topptippade lag, som inför matchen lÃ¥g femma i serien. Och Vimmerby var en tuff uppgift för SIK, som fick vända hemÃ¥t tomhänta. Vimmerby vann med klara 5-2 (2-0, 1-1, 2-1) trots att gästerna sköt 28 skott mot Vimmerbys 27. Men att det var rättvist var det inget snack om, även om det mÃ¥lmässigt drog i väg lite för mycket för att spegla matchbilden.
- Vi måste göra lite mer som när vi gör målen, vi måste gå till mål utan puck. Det måste vara lite trafik och det kostar på att göra mål, menade Fredrik Ljunggren efter den tredje förlusten, samtliga på bortaplan.

Av: Martin Gustavsson

Matcherna mellan Skövde IK och Vimmerby brukar vara mÃ¥lrika tillställningar, sÃ¥ även denna, men inledningsvis var de bÃ¥da lagens mÃ¥lvakter, Andreas Ellingsen (SIK) Calle Brattenberger (Vimmerby) stundtals helt arbetslösa. Första perioden svängde ordentligt och de riktigt heta mÃ¥lchanserna lös med sin frÃ¥nvaro trots var sitt spel i numerärt överläge. TvÃ¥ mÃ¥l föll dock, och bÃ¥da gÃ¥ngerna var det Ellingsen som fick vittja nätmaskorna. Värmlänningen Adam Rundqvist inledde mÃ¥lskyttet i den 15:e minuten och satte pÃ¥ egen hand pucken högt bakom Ellingsen. 2-0 kom knappt tvÃ¥ minuter senare genom Simon Dahl precis framför mÃ¥l.

Goda intentioner inledningsvis

Den andra perioden inledde bortalaget piggt med mycket puck, men fick inte till det sista, nÃ¥got som var signifikativt för laget hela matchen. Spelmässigt var SIK bra, väl sÃ¥ bra som hemmalaget, men skillnaden var att hemmalaget var hetare i det sista momentet. SIK hade sÃ¥ pass mycket puck i början att det dröjde sex minuter innan smÃ¥länningarna fick sin första chans, genom Simon Dahl som kom ensam med mÃ¥lvakten utan att fÃ¥ in pucken. Första halvan av andra perioden var annars ett enda ställningskrig och stundtals var det virrigt i egen zon och lÃ¥ngsamma uppspel där backarna istället stannade upp och valde att vända hem igen med pucken.
  Men just dÃ¥ skickade Jonatan Bremer en kalaspassning frÃ¥n egen sargrundel rakt upp i banan där skridskostarke Julius Selle-Larsson stack i väg och kom ensam mot mÃ¥l, men avslutet tog i överliggaren.
- Första tio tycker jag vi skapar mycket. Vi är bra i den perioden, menade Ljunggren, men som kunde konstatera att pucken bara inte ville in.

Hett på slutet

Det var fÃ¥ utvisningar i den första perioden och sÃ¥ sÃ¥g det ut att bli även i den andra, men det blev det ändring pÃ¥ i slutet av perioden.
  Det hela började med att Simon Dahl gjorde sitt andra mÃ¥l för dagen efter 17,35, som följdes upp med en tiominuters utvisning pÃ¥ Markus Molin. Bara ett fÃ¥tal sekunder senare utbröt det ett vilt tumult framför Brattenberger. Domartrion konfererade länge och väl och tog sedan efter moget övervägande ut tvÃ¥ spelare i vardera lag för roughing, men fortsatt fem man var pÃ¥ isen, men inte sÃ¥ länge eftersom Vimmerby kort därpÃ¥ Ã¥kt ute ytterligare en gÃ¥ng och dÃ¥ kom snabbt ocksÃ¥ reduceringen till 3-1, med en och en halv minut kvar. Björn Hallner sköt ett skott frÃ¥n backposition som till slut damp ner framför mÃ¥l och Alexander Sundqvist var sist pÃ¥ pucken. Viktigt mÃ¥l för gästerna, 3-0 kunde annars lika gärna varit ridÃ¥ ner.

Nästa mål avgjorde

Med ett tvÃ¥mÃ¥lsunderläge som utgÃ¥ngsläge inför tredje kunde det gÃ¥ precis hur som helst. Men Vimmerby var starkast i kväll och tänkte ta de blytunga tre poängen i jakten om en topp fyra-placering och det gjorde de ocksÃ¥. Det blev en del fula efterslängar och domaren som flera gÃ¥nger retat upp sÃ¥ väl de bÃ¥da lagen som den fanatiska hemmapubliken, hamnade tyvärr lite i centrum i den sista tredjedelen och spelet blev förryckt. Vimmerby fick tidigt i perioden in det fjärde mÃ¥let och dÃ¥ bedömdes det frÃ¥n läktarplats som att matchen var över även om Vimmerby ocksÃ¥ skulle göra 5-1 innan SIK kunde reducera pÃ¥ nytt, genom Alexander Sundqvist som före mÃ¥let slet hÃ¥rt i rundeln och bäddade för att det överhuvudtaget skulle bli en chans. Sundqvist drog för övrigt pÃ¥ sig en onödig utvisning i mitten av perioden vid ställningen 4-1, när han tryckte upp handskarna i ansiktet pÃ¥ en hemmaspelare precis framför bÃ¥set. Sundqvist förklarade efter matchen att han höll med om att det var onödigt, men att han försökte skydda sig frÃ¥n att fÃ¥ en klubba i ansiktet. Sundqvist träffades av en klubba i ansiktet i första perioden och Ã¥kte av isen blödandes, men domaren missade uppenbarligen det eftersom det inte blev nÃ¥gon utvisning. Sundqvist hade tur och fick hela bladet i ansiktet i stället för bara spetsen.
- Det här får Arboga sota för, sa lagkaptenen innan han lunkade i väg utanför hallen för att jogga av sig matchen.
  Och Fredrik Ljunggren som hatar att förlora var ändÃ¥ nöjd med spelet:
- Inför tredje tyckte vi att vi hade chansen när vi ligger under med 3-1, men sedan blir det inte riktigt den sista nerven eftersom de göra fyran och femman före vi gör det.
- Men de är vassa. Man får inte bjuda på något, man måste vara konsekvent och vara noggrann hela tiden.
  För SIK:s del väntar tvÃ¥ hemmamatcher, efter Arboga väntar Vita Hästen i vad som kan komma att bli en ren seriefinal.