Referat

FBK gav SIK en genomkörare

Fantastisk inramning nĂ€r ”Hovet” fyllde 30

  Billingehov 30 Ă„r! Vad Ă€r det man brukar sĂ€ga, tiden gĂ„r fort nĂ€r man har roligt, och det Ă€r ju tur att födelsedagar kan vara extra roliga. Arrangören Skövde Kommun tillsammans med föreningarna Skövde IK och Skövde KK bjöd verkligen upp till dans nĂ€r Ammotrack rivstartade en fantastisk kvĂ€ll redan 17:30. DĂ„ ringlade köerna fortfarande utanför Billingehov, och till slut hade nĂ€rmare 2400 personer löst entrĂ© för matchen mellan SIK och FĂ€rjestad BK.
  FĂ€rjestad blev givetvis för tunga i slutĂ€nden och vann komfortabelt med 4-1 (0-0, 3-0, 1-1), men SIK visade prov pĂ„ stort mod och konstruktivitet trots den ovanligt tidiga matchen och gjorde en klart godkĂ€nd insats mot SHL-laget.

Av: Micke DĂ€rth

Foto: Ulrik Heedman

  Tommy Samuelsson fick ordet först under presskonferensen efterĂ„t och var nöjd med bĂ„de arrangemanget och hur hans lag agerade.
- Totalt sett ett jÀttetrevligt arrangemang, inledde han.
- Skövde fick en bra start och fick med sig tvÄ powerplay och fick energi av det. En jÀmn första period Àven om det inte var mycket chanser eller skott, summerade FBK-trÀnaren.
  Ja, SIK kom igĂ„ng riktigt bra i matchen och var laget med mest offensivt initiativ inledningsvis. Det utmynnade i ett par utvisningar, och Ă€ven om dessa inte resulterade i nĂ„got konstruktivt – det Ă€r ju ingen del i spelet som laget trĂ€nat nĂ„got pĂ„ Ă€nnu – sĂ„ var det Ă€ndĂ„ roligt att se laget spela jĂ€mnt med FĂ€rjestad, och lyckades lika bra som de att hĂ„lla anfallen pĂ„ utsidan. Det var överhuvudtaget vĂ€ldigt klokt och följsamt spel i försvarsarbetet, dĂ€r hemĂ„kningen frĂ„n centrarna var ypperlig och backarna tog snabbt rĂ€tt beslut i puckhanteringen. Det sĂ„g riktigt proffsigt ut.
  ChansmĂ€ssigt var det som Samuelsson sa lite torftigt i första perioden, och ganska enkla avslut att hantera för de bĂ„da mĂ„lvakterna Pierre Svensson i SIK och Justin Pogge i FBK. Det var heller inget av lagen som fick nĂ„got riktigt bra lĂ€ge i slottet heller.

FBK tryckte pÄ gasen

  I andra perioden höjdes intensiteten hos gĂ€sterna gradvis, och Ă€ven om SIK matchade vĂ€l under de första tio minuterna blev ett par misstag avgörande för en snabb tvĂ„mĂ„ls-ledning för gĂ€sterna. I en snabb spelvĂ€ndning kunde Jakub Klepis överlista Svensson med ett skott genom tĂ€cket. En dryg minut senare kom 0-2 genom Joakim Hillding efter att FĂ€rjestad brutit ett uppspel innanför anfallsblĂ„, och levererat ett par snabba pass och avslut. DĂ„ hade Ă€ndĂ„ Anton Karlsson stoppat en puck bakom Pierre Svensson decimetern frĂ„n mĂ„llinjen dĂ€remellan, sĂ„ dĂ„ förstĂ„r ni nog att FBK tryckte pĂ„ ordentligt under ett par minuter.
- I andra perioden snÀpper FÀrjestad upp det och vi tappade lite puckar. Vi blev lite halv stressade, kommenterade Fredrik Ljunggren.
- Kvalitén höjdes i andra och vi fick lite ketchup-effekt och energin gick ner för Skövde efter vi gör 0-1, tyckte Samuelsson som ÀndÄ passade pÄ att ge motstÄndaren en klapp pÄ axeln:
- Det Àr inte bara att slÄ pucken till en tom yta och Äka ifrÄn nÄgot lag, för alla kan Äka skridskor och vinna nÀrkamper, dÀrför spelar det inte sÄ stor roll vilka man möter, och det hÀr var en bra match för oss för att skapa en vana att vinna.

TvÄ bra lÀgen

  Lite oturligt kom FĂ€rjestads knackande pĂ„ ketchupflaskan under en period dĂ„ SIK faktiskt spelade riktigt bra och man hade bommat ett fint lĂ€ge i tre-mot-en efter 8.36, dĂ€r Johan ErkgĂ€rds öppnade upp anfallszonen med en lĂ„ng sidledspassning, och dĂ€r Albin Lindgren till slut inte riktigt fick sprĂ€tt pĂ„ avslutet.
  Ett par minuter efter det försökte Johan ErkgĂ€rds nĂ„ in framför mĂ„l med en passning i en ny kontring, denna gĂ„ngen tvĂ„-mot-en, men skicklige burvĂ€ktaren Pogge strĂ€ckte ut och fĂ„ngade in pucken.
  FĂ€rjestad fick i slutminuten tvĂ„ chanser pĂ„ sig att göra 0-3, för det sĂ„g först ut som att de gjort det efter 19.08, men Jakub Klepis puck sĂ„gs aldrig vara över linjen av domare Christoffer Karlsson och slogs av. Pucken studsade pĂ„ Pierre Svensson nĂ„gra gĂ„nger och det sĂ„g ut som pucken var inne nĂ€r den svĂ€vade i luften.
  MĂ„let kom istĂ€llet 19.39 och Ă„terigen var det Joakim Hillding som var sist pĂ„ pucken.

Trötta i sista

  I den tredje perioden kroknade SIK nĂ„got, samtidigt som FĂ€rjestad inte gjorde avkall pĂ„ sitt spel och under de första tio minuterna Ă„kte de helt sonika ifrĂ„n hemmalaget och gjorde det mesta bĂ€ttre Ă€n motstĂ„ndaren. Hillding gjorde hattrick, men SIK kĂ€mpade till sig ett mĂ„l i slutminuten dĂ„ Anton Zell smart utnyttjade sargen bakom mĂ„l och fick in pucken framför detsamma. DĂ€r kunde Jesper Hultman med en halvtrĂ€ff överlista Pogge till publikens förtjusning.
- Kul att sprÀcka nollan, tyckte Ljunggren.
- Vi gick ut med energi som vi fick gratis eftersom vi fick spela trÀningsmatch mot FÀrjestad och vi hade bra med publik och visade gott gry frÄn start.
- Vi Àr nöjda med laget, vi spelade vÄrdat med pucken och var inte rÀdda och slÀngde ifrÄn oss puckarna. Kul att spelarna vÄgade spela hockey och trodde pÄ det. Jag Àr jÀttenöjd i det stora hela Àven om vi tröttnade stundtals.
  Pierre Svensson visade att han kommer bli nyttig nĂ€r serien drar igĂ„ng, och fick strĂ€cka ut ordentligt i slutperioden för att hĂ„lla siffrorna nere. Andra plustecken var Johan ErkgĂ€rds och backen Albin Andersson.
  Tommy Samuelsson var mest nöjd med sin fjĂ€rdelina dĂ€r Martin Röymark, Christoffer Forsberg och Joachim Rhodin huserade. Han var Ă€ven nöjd att hans tĂ€nkta mĂ„lskytt i vinter, Jakub Klepis, fick sĂ€tta en strut och att Hillding fick göra hattrick.
- Han slog mitt rekord hÀr, skrattade Samuelsson som var den som sÄ lÄngt gjort flest mÄl för FBK i Billingehov med sina tvÄ mÄl frÄn matchen 1984.
- Det var mycket som var positivt, Àven om det tog ett tag för oss att ta oss in i det, avslutade FBK-trÀnaren.

Erik Dahné stipendiat

  I övrigt kan det nĂ€mnas att Max Fribergs nyinstiftade stipendium delades ut för första gĂ„ngen under en av pauserna. Diplomet och 5000 kr delas ut till en juniorspelare som har stĂ„tt för en god prestation, Ă€r ambitiös och som visat andra vĂ€rdegrunder som att vara en god kamrat och som accepterat föreningens vĂ€rdegrunder. Max Friberg tycker det Ă€r viktigt att premiera spelare som vĂ€ljer att vara kvar hela sin juniortid i moderklubben precis som han sjĂ€lv gjorde, för att senare kunna utmana om en plats i A-laget.
  Priset 2014 delades ut av Max Friberg till Erik DahnĂ©, född 1997.

Ny isyta inom fyra Ă„r

  Representanterna frĂ„n Skövde Kommun, Kaj-Eve Enroth (fp) och Katarina Jonsson (m) höll tal inför första nedslĂ€pp och prisade bĂ„de de som sköter om Billingehov och de som dagligen sköter sina verksamheter dĂ€r och nĂ€mnde Skövde KK, Skövde IK, Flames och Rebellerna. De drog upp nĂ„gra minnesvĂ€rda ögonblick som Billingehov stĂ„tt vĂ€rd för, bland annat rockgruppen Europes besök, SIK:s avancemang till Allsvenskan och prisandet av svenska soldater i Afghanistan.
  Jonsson drog dock ner flest applĂ„der nĂ€r hon under nĂ€sta mandatperiod lovade ett första spadtag till en ytterligare isyta.
    Fler bilder frĂ„n matchen hittar du hĂ€r.

Nyhetsbild

Celebert besök nÀr Billingehov firade 30 Är: FÀrjestads BK.

Nyhetsbild

Albin Andersson gjorde en grym match. Vi glömmer gÀrna indianaren.

Nyhetsbild

Adam Rundqvist sÄg ut att trivas mot sitt gamla lag.

Nyhetsbild

Pierre Svensson fick göra nÄgra riktigt svettiga parader.

Nyhetsbild

Johan ErkgÀrds hade bra lÀge i en tvÄ-mot-en-kontring, men Justin Pogge snodde passningen.

Nyhetsbild

Jesper Hultman sprÀckte nollan efter sargpass av Anton Zell.