Referat

Dyster fredag nÀr nykomlingen vann

Bortasegern rÀttvis, men onödigt stor

  Skövde IK fĂ„r vĂ€nta pĂ„ första segerjublet pĂ„ hemmaplan. Det stod klart efter att nykomlingen HC Dalen frĂ„n bruksorten Norrahammar söder om Jönköping betvingade SIK i den tredje matchen under försĂ€songsmatchandet.
  Skövde gjorde en slĂ€t figur och nĂ€r 60 minuter spelats sĂ„ var det fler frĂ„getecken Ă€n utropstecken, efter slutresultatet 2-7 (1-2,0-3,1-2) inför drygt 400 betalande vittnen.
  SIK-trĂ€naren Fredrik Ljunggren var pĂ„tagligt besviken efter matchen, dĂ€r hans lag inte kunde följa upp söndagens straffseger i Halmstad.
- Det Àr för dÄligt! Det Àr pojklagshockey rakt igenom. Vi bjuder pÄ alldeles för mycket, dundrade Ljunggren efterÄt.

Av: Martin Gustavsson

Foto: Ulrik Heedman

  Skövde hade pratat om att gĂ„ ut frĂ„n start och ta initiativet, men trots ett tidigt numerĂ€rt överlĂ€ge för hemmalaget sĂ„ var det gĂ€stande Dalen som tog initiativet sĂ„vĂ€l spelmĂ€ssigt som mĂ„lmĂ€ssigt. Det hade inte bjudits pĂ„ nĂ„gra större hĂ€ndelser innan gĂ€sterna gjorde 1-0 bakom Pierre Svensson som efter en match vid sidan av Ă„ter planenligt fick chansen mellan stolparna.
  2-0 kom bara nĂ„gra minuter senare, och det var den forne SIK-spelaren Julius Selle-Larsson, som var ofin nog att göra mĂ„l pĂ„ sina gamla kamrater.
- Jag tror det var ett backskott som jag fick bra i slottet, och som studsade fram. Fick pucken lÄngt ifrÄn mig och försökte trycka den mot mÄl. Jag tror den tog pÄ ett blad och sÄ seglade den upp, sÄ det var kul, sa Lidköpingskillen Selle-Larsson efterÄt.

Pigga juniorer i Walette och Oscar Forsmark

  SIK sattes omgĂ„ende pĂ„ prov alltsĂ„ och fick jaga för att nĂ„ i första hand en reduceringspuck, vilket de ocksĂ„ kĂ€mpade sig till i mitten av första perioden, och det i en period av matchen dĂ€r SIK spelat upp sig, och sista halvan av perioden var kanske rent av den bĂ€sta för hemmalaget under hela matchen.
  Reduceringen stod Adam Rundqvist för, nĂ€r han omarkerad i slottet fick stĂ€nka in sin första puck för sin nya hemmapublik, fint framspelad av Dennis Walette och Emil AlengĂ„rd. Just Walette och AlengĂ„rd gjorde bĂ„da sina första framtrĂ€danden i SIK:s a-lagströja i kvĂ€ll. Walette (son till assisterande trĂ€naren Greger) Ă€r dĂ€rmed den tredje i SkaraslĂ€kten Walette som spelar a-lagshockey i Skövde, samtidigt som AlengĂ„rd fick göra debut efter att en skada tidigare hindrat frĂ„n spel.
- Sista tio i första Àr helt okej. Men jag tycker att som helhet spelar vi för krÄngligt, vi spelar med huvudet under armen, och vi tror för mycket om oss sjÀlva, menade Ljunggren.

Dalen i förarsÀtet

  Eftersom SIK avslutat första perioden pĂ„ ett bra sĂ€tt sĂ„ hade publiken förhoppningar om att hemmalaget skulle komma ut heltaggade för att jaga kvittering i den andra akten, men i stĂ€llet utökade Dalen ledningen redan i den första minuten genom en soloprestation av Timmie Persson, som alldeles obehindrad kunde avancera i banan och fĂ„ pucken förbi Pierre Svensson. Dalen blev en obehaglig överraskning för Skövde och bjöd pĂ„ en anfallsglad hockey med bra fart bĂ„de pĂ„ fötterna och pucken stundtals. SIK dĂ„? Jo dĂ„, de var inte chanslösa, men det blev för omstĂ€ndigt, och de riktigt heta mĂ„lchanserna uteblev. En av de bĂ€ttre stod lagkapten Erik RosĂ©n för, som först satte in en ordentlig bröstvĂ€rmare pĂ„ Tim Hertzberg mitt framför gĂ€sternas bĂ„s, och sekunderna senare var han nĂ€ra att pilla in en puck vid bortre stolpen pĂ„ andra planhalvan. Men spelet vĂ€nde och i en tvĂ„ mot etta kontrade Timmie Persson och Erik Glimberg mot en ensam Anton Lindgren och Glimberg satte pucken vid sidan om Svensson i kassen.

Dyrköpta utvisningar

  En enda utvisning hade domarna hittat under den första halvan av matchen, och nĂ€r matchen i princip nĂ„tt just halvvĂ€gs kom sĂ„ Dalens första powerplay, sedan Johan ErkgĂ€rds Ă„kt ut för en charging i kortplanket. Fem mot fyra-spelet blev sedan ocksĂ„ fem mot tre bara 30 sekunder senare nĂ€r SIK Ă„terigen Ă„kt ut, och dĂ„ kom ocksĂ„ periodens tredje raka Dalen-mĂ„l, sedan SIK-keepern var överspelad och inte kunde nĂ„ pucken pĂ„ sin vĂ€nstra stolpe. Pierre revanscherade sig dock i fyra mot fem-spelet dĂ„ han Ă„terigen blev liggande pĂ„ isen, men den gĂ„ngen fredade han mĂ„let med sin kropp tvĂ€rs över mĂ„lgĂ„rden.
  1-5 var alldeles för stora siffror, och SIK skulle behövt ett mĂ„l allra helst före pausvilan, men nĂ€rmare Ă€n en snabb spelvĂ€ndning i sista minuten dĂ€r Anton Tano pĂ„ vĂ€nsterkanten fick ett bra lĂ€ge som han inte lyckades förvalta kom de inte.

AlengÄrd 1+1

  Reduceringen kom dock i femte minuten av sista perioden nĂ€r Emil AlengĂ„rd fick kröna sin debut och ocksĂ„ göra ett mĂ„l. Snabbe AlengĂ„rd haffade en puck vid offensiva blĂ„linjen, gick mot mĂ„l och hĂ€ngde in den första kassen. GlĂ€djen kom dock av sig, gĂ€sterna gjorde nĂ€mligen 6-2 bara en halvminut senare, nĂ€r Erik Glimberg satte sitt andra och lagets sjĂ€tte mĂ„l i SIK-mĂ„lvaktens plockhörn.
  SIK försökte, men den trygga bortaledningen skyddades bra, och SIK hade svĂ„rt att nĂ„ hela vĂ€gen fram trots en hel del puck i anfallszon. Men SIK mötte ofta samlat försvar och nĂ€r chansen gavs stack gĂ€sterna direkt, som nĂ€r Johan Lindström bröt en puck pĂ„ egen blĂ„linje frĂ„n Adam Rundqvist fick frilĂ€ge och skar in framför Pierre, och Tim Hertzberg som med hög press tryckte undan bĂ„de puck och Mikael Persson-Riis pĂ„ fel sida av blĂ„linjen. Pucken hittade fram till Markus Pettersson vars avslut dock styrdes över.

”Viktigt att vinna”

  BĂ„da lagen fick var sin chans i powerplay mot slutet. SIK skapade ingenting av vĂ€rde i den spelformen, hade svĂ„rt att komma till klara avslut, och med knappa tvĂ„ minuter kvar faststĂ€llde Victor Wallin slutresultatet.
  Okej, det Ă€r bara tredje matchen, SIK kan fortfarande inte mönstra ordinarie lag, och det spelas inte om nĂ„gra poĂ€ng Ă€nnu, men Fredrik Ljunggren var tydlig efter matchen om att han vill vinna:
- Jag gÄr inte ut till en trÀningsmatch för att inte vinna. Det Àr jÀtteviktigt att vinna. Det skapar bra trender, sÄ det vill man alltid göra, kommenterade han.
- SÀttet vi förlorar pÄ i dag Àr inte okej heller. Jag tycker att det Àr vi som ger dem sina mÄlchanser alldeles för lÀtt.

Lag under inskolning

  Om Ljunggren och övriga i SIK-truppen hĂ€ngde lĂ€pp efter nederlaget sĂ„ var Dalen-nyförvĂ€rvet och SIK-bekantingen Julius Selle- Larsson desto gladare. Förlusten i onsdags fick SIK betala för i dag:
- Vi hade match för tvÄ dagar sen mot TranÄs dÀr vi lÀrde oss mycket. Vi var alldeles för passiva och inte tillrÀckligt aggressiva över hela banan. Vi tog till oss det och spelar puck snabbare och Àr aggressivare, och det fick vi utdelning för i dag, sa Julius efter matchen.
  Och trots det faktum att de Ă€r nykomlingar sĂ„ kommer de nog att kunna bli en obehaglig överraskning för fler lag Ă€n SIK.
- Vi försöker anpassa oss till division ett-nivÄ. Vi har mÄnga gubbar som lirat i tvÄan, och det Àr ganska stor omstÀllning, avslutar han.
  För Skövdes del fĂ„r man fortsĂ€tta och nöta och gnugga, och till kommande helg blir det intensivt med en cup i Tingsryd mot Visby/Roma, Tingsryd och Vimmerby. Idel bra motstĂ„nd med andra ord. Ska det bli en lycksosam cup krĂ€vs det en rejĂ€l uppryckning i nĂ€sta vecka.
- Det Àr inget som sticker ut i dag Ät nÄgot hÄll, utan det Àr som lag vi fallerar i dag, menade Fredrik Ljunggren avslutningsvis.
    Fler bilder frĂ„n matchen hittar du hĂ€r.

Nyhetsbild

David Fredriksson rakar in 1-5 bakom Pierre Svensson.

Nyhetsbild

Puckarna ramlade in med jÀmna mellanrum...

Nyhetsbild

Dennis Walette gjorde en stabil debut.

Nyhetsbild

Trassligt för SIK i anfallszonen.