Referat

Vimmerby straffade SIK

Simon Dahl hittade femte hÄlet

  Skövde IK inledde cupspelet mot Vimmerby HC pĂ„ fredagseftermiddagen. Det blev en jĂ€mn match som helhet dĂ€r spelet vĂ€xlade frĂ„n tillknĂ€ppt till öppet och lĂ€mnade en del övrigt att önska av bĂ„da lagen nĂ€r det gĂ€ller skĂ€rpa och intensitet.
- Som helhet var det ÀndÄ ett fall framÄt jÀmfört med Dalen-matchen, men vi behöver fÄ upp jÀmnheten och att vi har fokus i varje byte. Varje beslut och nÀrkamp Àr viktig, sÄ Àven om det var bÀttre senast behöver vi upp ett snÀpp till, sa trÀnaren Fredrik Ljunggren efter förlusten pÄ straffar med 3-4 (0-0, 2-3, 1-0, 0-0, 0-1).

Av: Micke DĂ€rth

  Under den första perioden tog lagen ut varandra och bjöd inte pĂ„ nĂ„gonting. Spelet blev stundtals ganska fastlĂ„st och egentligen inget hett avslut frĂ„n slotten avlossades. SIK hade lite mer offensivt initiativ under slutdelen av perioden, och Mikael Persson-Riis försökte trĂ€ in pucken frĂ„n nĂ€ra hĂ„ll ett par gĂ„nger i ett numerĂ€rt överlĂ€ge i slutet. Calle Brattenberger i Vimmerby-mĂ„let höll tĂ€tt.
  SIK matchade en ren junior-kedja med Dennis Walette, Oscar Forsmark och Markus Svensson dĂ„ Ă€ven Anton Tano saknades jĂ€mte redan inrĂ€knade skadade spelarna Anton Gustavsson och Jesper Hultman. Tano fick en smĂ€ll mot Dalen, och Ă€ven om han trĂ€nat det senaste var han inte aktuell för spel. Junior-kedjan var pigg, sĂ€rskilt i den första perioden, och spelade inspirerat.
- I första blev det tillknÀppt lÄnga stunder och lagen tog ut varandra. Det var inga jÀtteklara mÄlchanser, konstaterade Ljunggren.
  Ljunggren höll med om att SIK hade offensivt initiativ i första, men tycker att laget sedan tappade över det till Vimmerby i resterande del av matchen.
- NÀr vi kom in i zonen med fart hade vi svÄrt att hitta alternativ.

Öppnare spel

  I den andra perioden öppnade spelet upp sig och det blev mer respektlöst spel. SIK blev lite för passiva i försvarsspelet, men pĂ„ andra sidan röda linjen var de effektiva under de första tio minuterna. TyvĂ€rr var Vimmerby det ocksĂ„.
  Mikael Persson-Riis gav SIK ledningen genom att trĂ€ upp en passning frĂ„n Johan ErkgĂ€rds i krysset vid första stolpen i ett snabbt anfall. NĂ€r SIK lĂ€t pucken gĂ„ pĂ„ det viset hotade de mer Ă€n nĂ€r de försökte hĂ„lla i pucken i jakt pĂ„ fri yta i anfallszonen. Vimmerby var duktiga pĂ„ att boxa ut Skövde-spelarna och ligga i skottlinjen.
  Vimmerby kvitterade knappt tvĂ„ och en halv minut efter SIK:s ledningsmĂ„l efter att ha kontrat fyra-mot-tvĂ„. Lite Dalen-vibbar?
- Det blev ju lite annorlunda dÄ det blev mÄl efter retur, men vi blev lite för ivriga och det straffar sig direkt.
  SIK repade sig dock frĂ„n den repliken och Ă„tertog ledningen tvĂ„ minuter senare. Emil AlengĂ„rd fintade skott pĂ„ vĂ€nstersidan, kom runt Brattenberger som gick ut lite frĂ„n sin bur och fick in pucken framför mĂ„l mellan mĂ„lvakten och stolpen. DĂ€r kunde till slut Albin Lindgren skjuta via försvarare i mĂ„l.
  I det lĂ€get sĂ„g SIK ut att ha matchen under ganska bra kontroll, och 1-1-mĂ„let kĂ€ndes som ett misstag man kunde leva med. Men efter att Vimmerby kvitterat till 2-2 gick initiativet över helt till smĂ„lĂ€nningarna som Ă€ven skyfflade in 3-2 bara minuten efter kvitteringen.
- Det böljade mycket i andra, mÄlen kom tÀtt och det speglade spelet. Det var betydligt mer chanser i andra, men vi behöver vinna kamperna i slottet framför eget mÄl. De fick göra ett par mÄl pÄ oss dÀr och stÄ och styra in i öppen kasse. Vi mÄste bli bÀttre pÄ att vinna kamperna och förstÄ att det Àr prio ett-omrÄde.

SIK kvitterade

  I tredje perioden var det mycket Vimmerby första halvan, och SIK fick ett andrum efter drygt tio minuter dĂ„ Björn Jonasson skadade sig. TyvĂ€rr verkade det vara en allvarlig skada dĂ„ Jonasson lĂ€mnade Nelson Garden Arenas is pĂ„ bĂ„r.
- Vi fick ett litet break och pratade ihop oss om att bli mer desperata och spela mycket mer mot mÄl och ge det chansen. SlÄ lite enklare puckar pÄ mÄl istÀllet för att ta pucken dit.
  Det utmynnade i ett ett par powerplay och pĂ„ det andra skickade Adam Rundqvist in trissan pĂ„ sina gamla lagkamrater ur smal vinkel frĂ„n vĂ€nstersidan.
- Det var skönt, tyckte Ljunggren.
  Det körs utan förlĂ€ngningar i XL-Bygg Cup och istĂ€llet fick lagen avgöra pĂ„ straffar direkt. Mikael Persson-Riis trĂ€ffade stolpen med den första straffen. Alexander Holmberg gav Vimmerby ledningen med en snygg dragning innan Emil AlengĂ„rd utjĂ€mnade med en lĂ„ng backhand-dragning.
  Lagen missade sedan var sin innan Simon Dahl kunde slĂ„ pucken mellan benskydden pĂ„ Marcus Melin för extra poĂ€ngen.
  SIK möter Visby/Roma HK imorgon i cupens andra omgĂ„ng.