Referat

Vimmerby straffade SIK

Simon Dahl hittade femte hålet

Skövde IK inledde cupspelet mot Vimmerby HC pÃ¥ fredagseftermiddagen. Det blev en jämn match som helhet där spelet växlade frÃ¥n tillknäppt till öppet och lämnade en del övrigt att önska av bÃ¥da lagen när det gäller skärpa och intensitet.
- Som helhet var det ändå ett fall framåt jämfört med Dalen-matchen, men vi behöver få upp jämnheten och att vi har fokus i varje byte. Varje beslut och närkamp är viktig, så även om det var bättre senast behöver vi upp ett snäpp till, sa tränaren Fredrik Ljunggren efter förlusten på straffar med 3-4 (0-0, 2-3, 1-0, 0-0, 0-1).

Av: Micke Därth

Under den första perioden tog lagen ut varandra och bjöd inte pÃ¥ nÃ¥gonting. Spelet blev stundtals ganska fastlÃ¥st och egentligen inget hett avslut frÃ¥n slotten avlossades. SIK hade lite mer offensivt initiativ under slutdelen av perioden, och Mikael Persson-Riis försökte trä in pucken frÃ¥n nära hÃ¥ll ett par gÃ¥nger i ett numerärt överläge i slutet. Calle Brattenberger i Vimmerby-mÃ¥let höll tätt.
  SIK matchade en ren junior-kedja med Dennis Walette, Oscar Forsmark och Markus Svensson dÃ¥ även Anton Tano saknades jämte redan inräknade skadade spelarna Anton Gustavsson och Jesper Hultman. Tano fick en smäll mot Dalen, och även om han tränat det senaste var han inte aktuell för spel. Junior-kedjan var pigg, särskilt i den första perioden, och spelade inspirerat.
- I första blev det tillknäppt långa stunder och lagen tog ut varandra. Det var inga jätteklara målchanser, konstaterade Ljunggren.
  Ljunggren höll med om att SIK hade offensivt initiativ i första, men tycker att laget sedan tappade över det till Vimmerby i resterande del av matchen.
- När vi kom in i zonen med fart hade vi svårt att hitta alternativ.

Öppnare spel

I den andra perioden öppnade spelet upp sig och det blev mer respektlöst spel. SIK blev lite för passiva i försvarsspelet, men pÃ¥ andra sidan röda linjen var de effektiva under de första tio minuterna. Tyvärr var Vimmerby det ocksÃ¥.
  Mikael Persson-Riis gav SIK ledningen genom att trä upp en passning frÃ¥n Johan Erkgärds i krysset vid första stolpen i ett snabbt anfall. När SIK lät pucken gÃ¥ pÃ¥ det viset hotade de mer än när de försökte hÃ¥lla i pucken i jakt pÃ¥ fri yta i anfallszonen. Vimmerby var duktiga pÃ¥ att boxa ut Skövde-spelarna och ligga i skottlinjen.
  Vimmerby kvitterade knappt tvÃ¥ och en halv minut efter SIK:s ledningsmÃ¥l efter att ha kontrat fyra-mot-tvÃ¥. Lite Dalen-vibbar?
- Det blev ju lite annorlunda då det blev mål efter retur, men vi blev lite för ivriga och det straffar sig direkt.
  SIK repade sig dock frÃ¥n den repliken och Ã¥tertog ledningen tvÃ¥ minuter senare. Emil AlengÃ¥rd fintade skott pÃ¥ vänstersidan, kom runt Brattenberger som gick ut lite frÃ¥n sin bur och fick in pucken framför mÃ¥l mellan mÃ¥lvakten och stolpen. Där kunde till slut Albin Lindgren skjuta via försvarare i mÃ¥l.
  I det läget sÃ¥g SIK ut att ha matchen under ganska bra kontroll, och 1-1-mÃ¥let kändes som ett misstag man kunde leva med. Men efter att Vimmerby kvitterat till 2-2 gick initiativet över helt till smÃ¥länningarna som även skyfflade in 3-2 bara minuten efter kvitteringen.
- Det böljade mycket i andra, målen kom tätt och det speglade spelet. Det var betydligt mer chanser i andra, men vi behöver vinna kamperna i slottet framför eget mål. De fick göra ett par mål på oss där och stå och styra in i öppen kasse. Vi måste bli bättre på att vinna kamperna och förstå att det är prio ett-område.

SIK kvitterade

I tredje perioden var det mycket Vimmerby första halvan, och SIK fick ett andrum efter drygt tio minuter dÃ¥ Björn Jonasson skadade sig. Tyvärr verkade det vara en allvarlig skada dÃ¥ Jonasson lämnade Nelson Garden Arenas is pÃ¥ bÃ¥r.
- Vi fick ett litet break och pratade ihop oss om att bli mer desperata och spela mycket mer mot mål och ge det chansen. Slå lite enklare puckar på mål istället för att ta pucken dit.
  Det utmynnade i ett ett par powerplay och pÃ¥ det andra skickade Adam Rundqvist in trissan pÃ¥ sina gamla lagkamrater ur smal vinkel frÃ¥n vänstersidan.
- Det var skönt, tyckte Ljunggren.
  Det körs utan förlängningar i XL-Bygg Cup och istället fick lagen avgöra pÃ¥ straffar direkt. Mikael Persson-Riis träffade stolpen med den första straffen. Alexander Holmberg gav Vimmerby ledningen med en snygg dragning innan Emil AlengÃ¥rd utjämnade med en lÃ¥ng backhand-dragning.
  Lagen missade sedan var sin innan Simon Dahl kunde slÃ¥ pucken mellan benskydden pÃ¥ Marcus Melin för extra poängen.
  SIK möter Visby/Roma HK imorgon i cupens andra omgÃ¥ng.