Referat

Övertygande SIK-seger

Svensson nollade Visby/Roma

Skövde IK gjorde sin bästa match för säsongen när andra omgÃ¥ngen av XL-Bygg Cup gick av stapeln mot Visby/Roma HK. SIK vann med klara 3-0 (1-0, 0-0, 2-0), och Pierre Svensson fick hÃ¥lla nollan.
  Det var första gÃ¥ngen SIK mötte Visby/Roma, eller nÃ¥got lag frÃ¥n Gotland överhuvudtaget.
- Som helhet så är det under 60 minuter vår bästa arbetsinsats, där det tidigare inte riktigt kuggat i försvarsspelet, men vi spelade väldigt kontrollerat, sa tränaren Fredrik Ljunggren.

Av: Micke Därth

Efter en jämn inledning pÃ¥ matchen, ganska temposvag sÃ¥dan, höjde SIK temperaturen pÃ¥ matchen successivt och fick med sig nÃ¥gra utvisningar pÃ¥ köpet. SIK spelade bra i sina powerplay, men hade i den första perioden lite för lÃ¥gt pucktempo för att spela till sig tillräckligt bra skottlägen. Det fanns embryon, men dÃ¥ dröjde istället skotten lite för länge. Bästa läget i numerärt överläge i första perioden fick Oskar Back som gled igenom pÃ¥ högerkanten i en omställning och sköt över via axeln pÃ¥ mÃ¥lvakten Robert Hestmann.
  Annars var första perioden kanske inte en sprudlande tillställning av rader av heta mÃ¥lchanser, men SIK:s spel imponerade, särskilt i omställningarna, om man jämför med fredagsmötet mot Vimmerby.
- Vi fick en del powerplay, men det var en jättebra period från oss där vi fick trafik på mål för styrningar och returtagningar som vi pratat om. En av våra bästa perioder. Rolig period också där vi spelmässigt hittade kombinationer med tre-fyra pass när vi anföll, det var kreativt.
  Och försvarsmässigt höll man Visby/Roma stÃ¥ngen som inte fick behandla pucken i slottet alls.
- Mycket bättre där också, höll Ljunggren med.

Klasson styrde

SIK tog ledningen när slutminuten var tre sekunder gammal, och bara ett par minuter före mÃ¥let hade Mikael Persson-Riis och Oskar Back varit nära att skyffla in en retur frÃ¥n Albin Andersson framför mÃ¥let. Robin Klasson styrde lite nätt in pucken pÃ¥ ett nytt skott frÃ¥n Andersson som gav SIK ledningen, men även om det var snyggt var nog Emil AlengÃ¥rds öppnande diagonalpassning frÃ¥n högra sarghörnet till Albin Andersson ännu snyggare.
  I andra perioden hade Visby/Roma lite mer puck offensivt, och skapade ett par bra lägen att kvittera. Bland annat hade det ett bra powerplay när Anton Zell satt utvisad, men SIK höll ihop sin box bra och höll rent framför Pierre Svensson. Betydligt alertare än i de föregÃ¥ende träningsmatcherna.
- Tycker det var jämnt i andra, vi bjöd in dem lite, tycker jag, när vi gav bort puckar i egen zon. Vi hade bra kontroll på deras offensiv, men efter att vi vunnit tillbaka pucken slog vi några felpass och när vi fick nytt tryck på oss blev det lite rörigt. Vi har haft en tendens att bli lite röriga när vi fått långa anfall emot oss, men som helhet kändes det bättre idag.

SIK malde

I tredje perioden malde SIK metodiskt ner Visby och kunde rättvist öka pÃ¥ ledningen till 2-0 efter 5.26. Victor Wänghult blev av med pucken i en enmans-attack, men den fÃ¥ngades upp strax innanför blÃ¥ av backen Henrik TÃ¥ng. Visby överrumplades av den framstöten, och TÃ¥ng kom fri pÃ¥ vänsterkanten och lyfte elegant upp pucken i nättaket bakom en maktlös Hestmann.
  Sen fick SIK värja sig i boxplay ganska mycket under slutdelen av matchen, men Visby hade jättesvÃ¥rt att etablera spel och fick ofta se pÃ¥ hur bland annat Johan Erkgärds Ã¥kte omkring med pucken istället.
- Tycker resultatet var välförtjänt. Jag hade räknat med att de skulle komma med en större anstormning i tredje.

Tränat powerplay

Just Johan Erkgärds var den som fastställde slutresultatet. I lagets enda hela powerplay i sista perioden imponerade SIK i den spelformen och Erkgärds uppställning kunde skörda frukten av en mycket bra inledande minut av Rundqvists uppställning. Det sÃ¥g riktigt bra ut i powerplay, och det fanns en liten orsak till det.
- Vi tränade powerplay idag på förmiddagen och vi hade gjort två uppställningar. Det syntes att de fått förtroendet, men vi behöver mer än en träning och en match givetvis, men det syntes att det var bättre fokus, berömde Ljunggren.
  Erkgärds avslutade med ett direktskott, framspelad av Henrik TÃ¥ng och Oskar Back.
  I övrigt kan vi rapportera att Erik Rosén bara spelade en period. Han klev av efter första med känningar i ljumskarna. Hans ganska aggressiva skridskoÃ¥kning tar ganska hÃ¥rt pÃ¥ hans ljumskar i upptakten av säsongerna, och hade liknande problem förra säsongen. Bättre att lÃ¥ta dem vila, och Anton Lundh som fick istid istället gjorde det riktigt bra.
  Mest nöjd var Ljunggren annars med vad han fick samlat över 60 minuter denna tillställning:
- Det vi vill åt är att höja lägstanivån, då höjs högstanivån också.
  SIK leder nu tillfälligt cupen inför Tingsryds match mot Vimmerby.