Referat

PÄ vÀg mot första hemmasegern

Men ineffektiviteten fÀllde avgörandet

  Den tredje och sista hemmamatchen under försĂ€songen sĂ„g ut att inbringa en seger, men trots ett kraftigt spel- och puckinnehav för de rödvita Skövdespelarna sĂ„ fick Halmstad HF gruvlig revansch för straffavgörandet mot Skövde IK i det första mötet lagen emellan. Den anfallsinriktade men mĂ„lsnĂ„la tillstĂ€llningen slutade med övertidsförlust 1-2 (0-0,1-0,0-1,0-1) eter att ”Hammers” lyckats fĂ„ till en kvittering med bara 17 sekunder kvar av den tredje perioden, efter en lyckad timeout och med utplockad mĂ„lvakt. En tung och onödig förlust, dĂ€r SIK var bĂ€ttre sett över hela matchen.
- Ett mÄl pÄ 33 skott straffar sig. DÄ bjuder man in motstÄndaren i matchen. Vi skulle ha dödat matchen efter tvÄ perioder om vi hade haft lite killer i det, summerade Fredrik Ljunggren efterÄt.

Av: Martin Gustavsson

Foto: Ulrik Heedman

  SĂ„ som matchen utvecklade sig sĂ„ var förlusten ett tungt nederlag för Skövde IK i hemmagenrepet.
SIK Àgde matchen i stort sett frÄn början till slut, men nÀr de inte lyckades ta matchen helt i hamn sÄ tog hallÀnningarna vara pÄ tillfÀllet och kunde först kvittera och i övertidsperioden ocksÄ avgöra.
SIK borde ha kunnat avgöra matchen tidigare, men oförmÄgan att lyckas med den sista avgörande detaljen straffade sig rejÀlt. SIK gjorde mÄnga bra saker i matchen, och framför allt i andra perioden borde de fÄtt mer utdelning, nÀr de dessutom fick spela bÄde fem mot tre och fem mot fyra flera gÄnger om. MÄl blev det dock, och det svarade Johan ErkgÀrds för, nÀr han i mitten av den andra perioden sköt in 1-0 i just numerÀrt överlÀge, strax utanför den högra tekningscirkeln i anfallsriktningen, framspelad av Erik Rosén och Oskar Back, pÄ det tredje försöket i den spelformen i just den perioden.

Mycket boxplay

  Annars var det gĂ€stande Halmstad som fick spela mycket powerplay inledningsvis i matchen. Redan i matchens första minut Ă„kte Henrik TĂ„ng ut, ett straff som Anton Zell satt av eftersom TĂ„ng tĂ€ckte skott under den avvaktande utvisningen och fick rejĂ€lt ont. Knappt en halvminut senare öppnades bĂ„sdörren pĂ„ nytt dĂ„ Ă€ven Anton Karlsson skickades ut för en slashing. De mĂ„nga SIK-utvisningarna gav Halmstad mycket puck och spel, men SIK försvarade sig bra och redde ut samtliga utvisningar förtjĂ€nstfullt. De tre SIK-utvisningarna följdes av tre raka Halmstadsutvisningar i andra halvan av perioden och dĂ„ tog SIK över hĂ€ndelserna helt och hĂ„llet och vann skottstatistiken övertygande. Men den sista lilla touchen saknades, och de mĂ„nga avsluten mot Elias Axelsson-Svensson i Halmstadkassen resulterade inte i nĂ„got mĂ„l. NĂ€rmast var Adam Rundqvist, som bara minuter före pausvilan hade öppet mĂ„l vid mĂ„lvaktens vĂ€nstra stolpe, och stod för kvĂ€llens bĂ€sta lĂ€ge, efter fint förarbete av mustaschprydde Emil AlengĂ„rd, som var duktig matchen igenom.
- Tycker vi spelar helt okej ishockey inledningsvis, och det börjar med att vi fÄr reda ut boxplay, tre-mot-fem-spel och det gör vi jÀttebra. Sen lyfter vi och vi vinner skotten klart i första perioden, men det jag saknar dÀr Àr att vi inte smutsar ner oss ordentligt för att göra mÄl. Vi spelar runt och Àr inte riktigt dÀr.

1-0 klart i underkant

  I den andra perioden, som SIK alltsĂ„ vann med 1-0, fick SIK tre raka utvisningar med sig, och det gav en fortsatt klar hemmadominans. 1-0 var klart i underkant, och matchen borde avgjorts dĂ€r och dĂ„.
Halmstad var inte ofarliga, men de fick nöja sig med att spela andrafiolen och kunde inte störa SIK mer Àn vid nÄgra ströchanser. En av de bÀttre möjligheterna fick Henrik Reis, som fick ett fint öppnande pass att Äka pÄ, men SIK kunde avvÀpna den chansen innan det blev riktigt farligt. Kort dÀrefter blev det farligt igen dÄ en puck damp ner framför Marcus Melin i hemmamÄlet, som stod pÄ benskydden och lyckades blockera till sist. Halmstad jublade ocksÄ för mÄl i slutet av den andra perioden, efter ett frÀsande skott som tog i överliggaren, enligt ÄskÄdare som stod nÀra mÄlet, och domaren Christian Ewertzon stod bra placerad och vinkade avvÀrjande.
  KĂ€nslor fanns det gott om, och kanske kan det tillskrivas att det var jĂ€mt mĂ„lmĂ€ssigt och att de bĂ„da lagen var allt för ineffektiva i de avgörande momenten.
  Marcus Melin stod dock för en mycket solid insats mellan stolparna, och spelade med ett lugn och han hade mycket vĂ€l varit förtjĂ€nst av att fĂ„ hĂ„lla nollan i kvĂ€ll.
  Och just nollan sĂ„g han ut att fĂ„ hĂ„lla. Tredje perioden blev lite intetsĂ€gande, och SIK slog vakt om ledningen lite för tidigt skulle det visa sig. SIK försvarade sig bra i det inledande numerĂ€ra underlĂ€get som bjöds, och skickade ner puckarna djupt, och hade ocksĂ„ chanser att ta sig framĂ„t i banan. Alfred Sjöman var nĂ€ra mĂ„l med bara sekunden kvar av Anton Lindgrens interferenceutvisning.
  Lagen turades om att anfalla i den tredje perioden, men det sĂ„g inte ut att bli nĂ„gra fler mĂ„l, och det var fortsatt lite smĂ„irriterat bland spelarna.  
- Tredjeperioden blev lite av en transportstrÀcka dÀr vi bevakar det lie för tidigt, tyckte Fredrik Ljunggren.

Lyckad timeout

  Med en minut och femton sekunder kvar tog Halmstad timeout och passade dĂ„ samtidigt pĂ„ att lyfta ut mĂ„lvakten, Ă€ven han duktig sista utpost i kvĂ€ll, och det var en effektiv timeout skulle det visa sig. Halmstadledningen ville se att man fick ner pucken mot SIK-kassen och dĂ€r igenom kunna etablera tryck, och de hade ett par chanser. Melin tĂ€ckte undan det mesta, med sĂ„ vĂ€l ben som klubba, men nĂ€r blott 17 sekunder Ă„terstod fick han kapitulera nĂ€r Sebastian Reis fick in kvitteringen till 1-1 och publiken i Billingehov som laddat för segerjubel satte andan i halsen med Halmstads sex utespelare mot Skövdes fem.
- Det Àr klart att jag tycker att ett sÄnt hÀr spelövertag ska generera mer mÄl. Sen fÄr man se det positivt att vi slÀpper till vÀldigt fÄ mÄlchanser mot oss, menade Ljunggren, som antydde att han sÀkert hade varit betydligt mer nöjd om hans lag hÄllt ut i 60 minuter.
- Vi gör mycket bra saker. Vi har bra spel och mycket puck, men Äterigen, ett mÄl pÄ 33 skott, dÄ blir det svÄrt.

Reis stor matchjÀlte

  Matchen gick till förlĂ€ngning och dĂ€r drog Halmstad det lĂ€ngsta strĂ„et, nĂ€r Henrik Reis krönte sin match med sitt och lagets andra mĂ„l för aftonen. Halmstad fick den energi som de sĂ„ vĂ€l behövde och det sena mĂ„let i tredje perioden var uppenbarligen för svĂ„rt för SIK att hĂ€mta kraft ifrĂ„n. Reis skar igenom zonen och gjorde inget misstag nĂ€r han hĂ€ngde in segermĂ„let.
  Fredrik Ljunggren var av förklarliga skĂ€l dĂ€mpad efter matchen, och tycket sĂ„klart att förlusten var onödig.
- PÄ det stora hela Àr det helt okej, men man mÄste göra mer Àn ett mÄl pÄ sÄ mycket puckinnehav och skott. DÄ behöver man smutsa ner sig lite, tyckte han.
  SIK fĂ„r nu trĂ€na vidare innan SIK ska Ă„ka ner till Norrahammar och i sin tur ta revansch mot Hc Dalen som vid besöket i Skövde i augusti vann alldeles för komfortabelt. Sedan den matchen har SIK Ă€ndĂ„ lyft sig rejĂ€lt och gĂ„t frĂ„n klarhet till klarhet, och tagit lĂ€rdom av den förlusten dĂ€r de bjöd pĂ„ i stort sett allt.
- Vi Àr i försvarspelet mycket mer gedigna Àn vad vi var för ett par veckor sedan. Det Àr positivt, menar Fredrik som hoppas att han kan fÄ tillbaka nÄgra fler spelare i nÀsta vecka.
- NÀrmast Àr Hultman (Jesper) och Tano (Anton), men jag har inga klara besked att ge, avslutar SIK-coachen.
    Fler bilder frĂ„n matchen hittar du hĂ€r.

Nyhetsbild

Marcus Melin var nÀra att hÄlla nollan, och gjorde en solid insats.

Nyhetsbild

Adam Rundqvist laddar efter sidledspass av Robin Klasson, men pucken studsar till och Rundqvist missade öppet mÄl.

Nyhetsbild

Alfred Sjöman hade ett par fina lÀgen i slottet, men fick inte till avsluten.

Nyhetsbild

SIK fick jubla en gÄng, efter Johan ErkgÀrds ledningsmÄl. Det hade varit rÀttvist om de fÄtt jubla lite mer.

Nyhetsbild

Anton Karlsson var tillbaka efter sin hjÀrnskakning, var pigg och tog mÄnga bra initiativ bÄde defensivt och offensivt.