Referat

På väg mot första hemmasegern

Men ineffektiviteten fällde avgörandet

Den tredje och sista hemmamatchen under försäsongen såg ut att inbringa en seger, men trots ett kraftigt spel- och puckinnehav för de rödvita Skövdespelarna så fick Halmstad HF gruvlig revansch för straffavgörandet mot Skövde IK i det första mötet lagen emellan. Den anfallsinriktade men målsnåla tillställningen slutade med övertidsförlust 1-2 (0-0,1-0,0-1,0-1) eter att ”Hammers” lyckats få till en kvittering med bara 17 sekunder kvar av den tredje perioden, efter en lyckad timeout och med utplockad målvakt. En tung och onödig förlust, där SIK var bättre sett över hela matchen.
- Ett mål på 33 skott straffar sig. Då bjuder man in motståndaren i matchen. Vi skulle ha dödat matchen efter två perioder om vi hade haft lite killer i det, summerade Fredrik Ljunggren efteråt.

Av: Martin Gustavsson

Så som matchen utvecklade sig så var förlusten ett tungt nederlag för Skövde IK i hemmagenrepet.
SIK ägde matchen i stort sett från början till slut, men när de inte lyckades ta matchen helt i hamn så tog hallänningarna vara på tillfället och kunde först kvittera och i övertidsperioden också avgöra.
SIK borde ha kunnat avgöra matchen tidigare, men oförmågan att lyckas med den sista avgörande detaljen straffade sig rejält. SIK gjorde många bra saker i matchen, och framför allt i andra perioden borde de fått mer utdelning, när de dessutom fick spela både fem mot tre och fem mot fyra flera gånger om. Mål blev det dock, och det svarade Johan Erkgärds för, när han i mitten av den andra perioden sköt in 1-0 i just numerärt överläge, strax utanför den högra tekningscirkeln i anfallsriktningen, framspelad av Erik Rosén och Oskar Back, på det tredje försöket i den spelformen i just den perioden.

Mycket boxplay

Annars var det gästande Halmstad som fick spela mycket powerplay inledningsvis i matchen. Redan i matchens första minut åkte Henrik Tång ut, ett straff som Anton Zell satt av eftersom Tång täckte skott under den avvaktande utvisningen och fick rejält ont. Knappt en halvminut senare öppnades båsdörren på nytt då även Anton Karlsson skickades ut för en slashing. De många SIK-utvisningarna gav Halmstad mycket puck och spel, men SIK försvarade sig bra och redde ut samtliga utvisningar förtjänstfullt. De tre SIK-utvisningarna följdes av tre raka Halmstadsutvisningar i andra halvan av perioden och då tog SIK över händelserna helt och hållet och vann skottstatistiken övertygande. Men den sista lilla touchen saknades, och de många avsluten mot Elias Axelsson-Svensson i Halmstadkassen resulterade inte i något mål. Närmast var Adam Rundqvist, som bara minuter före pausvilan hade öppet mål vid målvaktens vänstra stolpe, och stod för kvällens bästa läge, efter fint förarbete av mustaschprydde Emil Alengård, som var duktig matchen igenom.
- Tycker vi spelar helt okej ishockey inledningsvis, och det börjar med att vi får reda ut boxplay, tre-mot-fem-spel och det gör vi jättebra. Sen lyfter vi och vi vinner skotten klart i första perioden, men det jag saknar där är att vi inte smutsar ner oss ordentligt för att göra mål. Vi spelar runt och är inte riktigt där.

1-0 klart i underkant

I den andra perioden, som SIK alltså vann med 1-0, fick SIK tre raka utvisningar med sig, och det gav en fortsatt klar hemmadominans. 1-0 var klart i underkant, och matchen borde avgjorts där och då.
Halmstad var inte ofarliga, men de fick nöja sig med att spela andrafiolen och kunde inte störa SIK mer än vid några ströchanser. En av de bättre möjligheterna fick Henrik Reis, som fick ett fint öppnande pass att åka på, men SIK kunde avväpna den chansen innan det blev riktigt farligt. Kort därefter blev det farligt igen då en puck damp ner framför Marcus Melin i hemmamålet, som stod på benskydden och lyckades blockera till sist. Halmstad jublade också för mål i slutet av den andra perioden, efter ett fräsande skott som tog i överliggaren, enligt åskådare som stod nära målet, och domaren Christian Ewertzon stod bra placerad och vinkade avvärjande.
  Känslor fanns det gott om, och kanske kan det tillskrivas att det var jämt målmässigt och att de båda lagen var allt för ineffektiva i de avgörande momenten.
  Marcus Melin stod dock för en mycket solid insats mellan stolparna, och spelade med ett lugn och han hade mycket väl varit förtjänst av att få hålla nollan i kväll.
  Och just nollan såg han ut att få hålla. Tredje perioden blev lite intetsägande, och SIK slog vakt om ledningen lite för tidigt skulle det visa sig. SIK försvarade sig bra i det inledande numerära underläget som bjöds, och skickade ner puckarna djupt, och hade också chanser att ta sig framåt i banan. Alfred Sjöman var nära mål med bara sekunden kvar av Anton Lindgrens interferenceutvisning.
  Lagen turades om att anfalla i den tredje perioden, men det såg inte ut att bli några fler mål, och det var fortsatt lite småirriterat bland spelarna.
- Tredjeperioden blev lite av en transportsträcka där vi bevakar det lie för tidigt, tyckte Fredrik Ljunggren.

Lyckad timeout

Med en minut och femton sekunder kvar tog Halmstad timeout och passade då samtidigt på att lyfta ut målvakten, även han duktig sista utpost i kväll, och det var en effektiv timeout skulle det visa sig. Halmstadledningen ville se att man fick ner pucken mot SIK-kassen och där igenom kunna etablera tryck, och de hade ett par chanser. Melin täckte undan det mesta, med så väl ben som klubba, men när blott 17 sekunder återstod fick han kapitulera när Sebastian Reis fick in kvitteringen till 1-1 och publiken i Billingehov som laddat för segerjubel satte andan i halsen med Halmstads sex utespelare mot Skövdes fem.
- Det är klart att jag tycker att ett sånt här spelövertag ska generera mer mål. Sen får man se det positivt att vi släpper till väldigt få målchanser mot oss, menade Ljunggren, som antydde att han säkert hade varit betydligt mer nöjd om hans lag hållt ut i 60 minuter.
- Vi gör mycket bra saker. Vi har bra spel och mycket puck, men återigen, ett mål på 33 skott, då blir det svårt.

Reis stor matchjälte

Matchen gick till förlängning och där drog Halmstad det längsta strået, när Henrik Reis krönte sin match med sitt och lagets andra mål för aftonen. Halmstad fick den energi som de så väl behövde och det sena målet i tredje perioden var uppenbarligen för svårt för SIK att hämta kraft ifrån. Reis skar igenom zonen och gjorde inget misstag när han hängde in segermålet.
  Fredrik Ljunggren var av förklarliga skäl dämpad efter matchen, och tycket såklart att förlusten var onödig.
- På det stora hela är det helt okej, men man måste göra mer än ett mål på så mycket puckinnehav och skott. Då behöver man smutsa ner sig lite, tyckte han.
  SIK får nu träna vidare innan SIK ska åka ner till Norrahammar och i sin tur ta revansch mot Hc Dalen som vid besöket i Skövde i augusti vann alldeles för komfortabelt. Sedan den matchen har SIK ändå lyft sig rejält och gåt från klarhet till klarhet, och tagit lärdom av den förlusten där de bjöd på i stort sett allt.
- Vi är i försvarspelet mycket mer gedigna än vad vi var för ett par veckor sedan. Det är positivt, menar Fredrik som hoppas att han kan få tillbaka några fler spelare i nästa vecka.
- Närmast är Hultman (Jesper) och Tano (Anton), men jag har inga klara besked att ge, avslutar SIK-coachen.
    Fler bilder från matchen hittar du här.

Nyhetsbild

Marcus Melin var nära att hålla nollan, och gjorde en solid insats.

Nyhetsbild

Adam Rundqvist laddar efter sidledspass av Robin Klasson, men pucken studsar till och Rundqvist missade öppet mål.

Nyhetsbild

Alfred Sjöman hade ett par fina lägen i slottet, men fick inte till avsluten.

Nyhetsbild

SIK fick jubla en gång, efter Johan Erkgärds ledningsmål. Det hade varit rättvist om de fått jubla lite mer.