Referat

SvÀngigt i genrepet

SIK bjöd pÄ gott och blandat mot Dalen

  NORRAHAMMAR. Skövde IK fick slita bĂ„de med sig sjĂ€lva och motstĂ„ndaren i genrepet i gamla Parcahallen i Norrahammar – numera med det flashiga namnet Skandia MĂ€klarna Center – dĂ€r HC Dalen precis som i Billingehov (SIK-förlust 2-7) visade sig passa Skaraborgarna illa. I första och andra perioden hade hemmalaget ett fastare tag om taktpinnen, dĂ€r SIK först i tredje började hitta lite tempo i spelet och passningar i fart istĂ€llet för i stillastĂ„ende positioner. Men det krĂ€vdes en hĂ„rtork av klassiskt Ferguson-snitt. Fredrik Ljunggren tog timeout i inledningen av tredje och gjorde sig milt sagt hörd i arenan.
- TrÄkigt att behöva ta den efter tvÄ och en halv minut och sÀga samma sak som vi pratat om i periodpausen, sa SIK-trÀnaren efter förlusten i sudden, 1-2 (0-1, 0-0, 1-0, 0-1).

Av: Micke DĂ€rth

  SIK hade sĂ„ lĂ„ngt bĂ„de imponerat och inte imponerat. Lagets spel varierade friskt med nĂ„gra riktigt fina inslag, som varvades med nĂ„gra riktiga botten-byten dĂ€r laget spelade svĂ„rt nĂ€r laget vann puck och lite bekvĂ€mt i anfallszonen. Det blev mycket spel till stillastĂ„ende spelare och överhuvudtaget ett ganska tamt tempo hos gĂ€sterna i jĂ€mförelse med betydligt piggare Dalen.
- En svÀngig match dÀr de har betydligt fler mÄlchanser. I andra perioden hade vi problem dÄ det blev ganska orytmiskt i bytena dÀr nÄgra spelare Àr trötta och nÄgra Àr pigga, och vi blev ganska ihÄliga i försvarszonen, konstaterade Ljunggren.
  Nej, HC Dalen har inte utmĂ„lat sig som nĂ„gon favoritmotstĂ„ndare precis, och de bjöd precis som i Billingehov vid första mötet pĂ„ högt Ă„ktempo, kvicka spelvĂ€ndningar dĂ€r de vĂ„gade spela mot markerad spelare vid första passet, och de gĂ„nger de vann ett eventuellt ihopslag slog de snabbt om pĂ„ sovande sidan och skapade numerĂ€ra överlĂ€gen. Ett enkelt spel som man nog hade hoppats att Ă€ven SIK hade trĂ€nat sig till den hĂ€r tiden pĂ„ sĂ€songen. Men SIK gick i fĂ€llan gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng inledningsvis att tro att det gick att skruva ner tempot, anfalla samlat – vilket ju i och för sig Ă€r efterstrĂ€vansvĂ€rt sĂ„klart – men nĂ€r Dalen forecheckade ganska rakt norr-söder med tvĂ„ man vĂ€xelvis tvingades SIK-backarna tillbaka i planen, och mĂ„nga gĂ„nger till eget burskydd, och inte ens dĂ€r fick de vara i fred. Problemet var bara att det sedan synkade dĂ„ligt i uppspelen och det bjöd in till lĂ„nga pucktransporter av framjagade backar, vilket drog ner tempot.

BĂ€ttre i 60 minuter

  Vad behöver ni slipa pĂ„ mest inför seriestarten?
- Att vara bÀttre i 60 minuter. Vi mÄste hÄlla ihop laget bÀttre, med kortare byten och byta tillsammans. Sen behöver vi bli tÀtare i hemjobbet för vi fick problem idag nÀr vi försvarade oss för att vi spelade för lÄngsamt och att vi skulle spela oss ur snyggt. SjÀlvklart vill vi vÄrda pucken, men inte till överdrift.
  Första perioden var kanske inte sĂ„ chansrik – det kom istĂ€llet drösvis i andra perioden – men det kĂ€ndes Ă€ndĂ„ som att hemmalaget snabbt fick ett övertag i matchen. Mycket hĂ€ngde pĂ„ lagets starka skridskoĂ„kning och en skön boost med ledningsmĂ„l i powerplay efter 2.52. Dalen hittade passningar i triangel pĂ„ vĂ€nstra sidan och till sist stod Erik Glimberg fri framför Pierre Svensson och kunde placera in pucken.
  MĂ„let följdes av en period av ganska avvaktande spel frĂ„n SIK:s sida, och det bjöds pĂ„ en hel del slarv frĂ„n bĂ„da lagen, men det kĂ€ndes som Dalen kom lite lĂ€ngre hela tiden Ă€n vad gĂ€sterna gjorde. SIK fick ett bra lĂ€gen att spotta upp sig efter halva perioden i sitt första powerplay, men det blev lite stelt dĂ€r ocksĂ„. Passningarna blev lite för lĂ€ttlĂ€sta och en aning felriktade vilket gjorde hemmalagets boxplay lite enklare.
  SIK höll Ă€ndĂ„ pĂ„ att kvittera redan i första perioden dĂ„ Mikael Persson-Riis frĂ€ste ivĂ€g ett skott strax över ribban efter 16.03 direkt efter tekning, men det hade inte varit rĂ€ttvist sett till spelet.
  Dalen var i sĂ„ fall nĂ€rmare 2-0 i slutsekunderna dĂ„ David Fredriksson hamnade fri efter en sidledspassning framför mĂ„l, men sköt över.

Svensson imponerade

  I andra perioden blev det lite fler mĂ„lchanser, och framförallt spelvĂ€nde Dalen effektivt pĂ„ SIK och hade ett par lĂ€gen med tvĂ„-mot-en och tre-mot-en-kontringar. Som tur var visade Pierre Svensson mycket god form och lĂ€ste spelet förnĂ€mligt. SIK:s klart bĂ€ste spelare i matchen, och det kĂ€nns Ă€ndĂ„ tryggt inför fortsĂ€ttningen.
  Och Ă€ven om SIK tappade en del försvarsmĂ€ssigt i dessa spelvĂ€ndningar försvarade sig Ă€ndĂ„ SIK ganska bra i matchen och vann tillbaka en hel del puckar, men hade sedan vĂ€ldigt svĂ„rt att omsĂ€tta puckvinsterna i egna spelvĂ€ndningar.
- Vi Äkte pÄ spelvÀndningar Äterigen och det Àr ett ansvar att trÀffa mÄlet nÀr vi skjuter och ett ansvar för de som ligger bakom att rÀkna in hur mÄnga som ligger framför, men vi tappade det emellanÄt. De hade klarare mÄlchanser Àn oss, och i tredje hade de kunnat göra 2-1 i vÄrt eget powerplay.
- Tycker ÀndÄ vi hade vÄra bÀsta delar av matchen i tredje.

HÄrtorken tÀnde laget

  Det var efter den nĂ€mnda hĂ„rtorken som avslutades med att whiteboarden Ă„kte i sarggolvet. Även om SIK-trĂ€naren inte fick ett omedelbart svar skapade Ă€ndĂ„ SIK bĂ€st tryck med fönat hĂ„r och kedjan med Robin Klasson, Adam Rundqvist och Emil AlengĂ„rd klev fram ordentligt nĂ€r de dels lĂ„g bakom kvitteringen frĂ„n Albin Lindgren (som snyggt avslutade ett intensivt anfall med sĂ€kra platsskiften och bra passningsspel), och Ă€ven ett nĂ€sta anfall dĂ€r hemmalaget pressades ner i egen zon, och ett par styrningar ven just utanför mĂ„lramen. Avslutningen av matchen var Ă€ndĂ„ klart godkĂ€nd frĂ„n SIK-gĂ€nget, dĂ€r Jesper Hultman bland annat gjorde come-back efter sin operation. Inte i fullt trim Ă€nnu, sĂ„klart, men betydelsen av honom i laget ska inte underskattas.
  Annars var det som sagt sista utposten Svensson som ska ha hyllningarna denna afton framförallt, och i den hyllningen instĂ€mde Ă€ven Ljunggren i pĂ„ hemsidans frĂ„ga.
  Kanske inte nĂ„gon som Ă€r vĂ€rd fem brödrostar idag, men nĂ„gon kanske Ă€r vĂ€rd tre?
- Pierre fÄr fem. Han fick flÀka ut sig en del och inte bara mota skott i stabil position och gjorde nÄgra riktigt fina rÀddningar. Vi har haft bra mÄlvaktsspel ett tag nu, Àven Melin (Marcus) senast.
- Men han blev för ensam ibland, och det kÀnns onödigt att ge dem det.
- Men överlag var det mÄnga som spelade bra i perioder, men var lika bleka i andra perioder, och det behöver vi rÀtta till.
  Dalen kunde sedan avgöra i sudden efter att Svensson missbedömt en stötbrytning och försmĂ€dligt fĂ„tt pucken under sig, men det var vĂ€l Ă„ andra sidan enda misstaget frĂ„n SIK-keepern i matchen.
  SIK har nu fyra dagar pĂ„ sig att fila pĂ„ spelet innan serien drar igĂ„ng borta mot BorlĂ€nge.