Referat

UddamÄlsförlust i premiÀren

SIK hÀmtade upp tre mÄl förgÀves

  BORLÄNGE. Skövde IK kammade noll i premiĂ€ren av Hockeyettan VĂ€stra pĂ„ söndagseftermiddagen. Ett fysiskt och offervilligt dala-lag drog i vĂ€g till 3-0, och hade bud pĂ„ Ă€nnu fler mĂ„l innan Skövde IK pĂ„ riktigt vaknade och svarade för en stark sista akt, men dĂ€r BorlĂ€nge HF Ă€ndĂ„ drog lĂ€ngsta strĂ„et och vann matchen i ruffiga, men tillputsade, BorlĂ€nge Ishall med 4-3 (2-0, 1-1, 1-2) inför 430 Ă„skĂ„dare.
  Ingen drömstart pĂ„ seriespelet, som i Ă„r Ă€r ett antal matcher fĂ€rre.
- Nej, det var det vÀl inte. BorlÀnge kom ut och spelade en vÀldigt fysisk hockey, spelade rakt och enkelt och krÄnglade inte till det egentligen, menade Fredrik Ljunggren efterÄt som ocksÄ sa att han hela tiden trott att BorlÀnge ska vara med och nosa pÄ Allettan-plats efter jul.

Av: Martin Gustavsson

  BorlĂ€nge HF Ă€r en ny bekantskap för Skövde IK pĂ„ den omritade division ett-kartan, och de svarade för ett mycket frejdigt och fysiskt spel mot vĂ€stgötarna och hade flera riktigt vassa pjĂ€ser.
  Men att BorlĂ€nge Ă€r okĂ€nda för SIK var inget Fredrik Ljunggren lagt nĂ„got krut pĂ„:
- Det var inget vi pratade om alls, utan vi hade fullt fokus pÄ vÄrat eget och ta det dÀrifrÄn.
  Matchen inleddes vĂ€ldigt böljande och satte sig inte riktigt förrĂ€n BorlĂ€nge gjorde 1-0 i den sjĂ€tte minuten genom duktiga centern Marcus Andersson, som fri med Pierre Svensson i SIK-kassen vann den duellen. SIK repade visst mod och hade ett antal bra chanser, genom i tur och ordning Mikael Persson- Riis som sköt över mĂ„let mellan cirklarna, Viktor WĂ€nghult som trĂ€ffade bortre stolpen efter att ha skurit in mot mĂ„l efter vunnen tekning av Oscar Forsmark, och backen Anton Karlsson som utmanade BHF-keepern Niklas Lerbrink pĂ„ första stolpen, men Lerbrink knep igen benen. IstĂ€llet kom 2-0 ett par minuter för pausvilan, ett mĂ„l som Ă„terigen fĂ„r sĂ€ttas pĂ„ kontot spelvĂ€ndning. Daniel Eklund blev frispelad pĂ„ offensiva blĂ„linjen av Henrik Bergenström, bror till mer kĂ€nde Leksandsikonen Jens Bergenström.

BorlÀnge fortsatte gÀcka

  Andra perioden var BorlĂ€nge fortsatt fysiska i sitt spel och bĂ„da lagen fick var sin chans i numerĂ€rt överlĂ€ge. NĂ€r bara ett tiotal sekunder Ă„terstod av Henrik TĂ„ngs utvisning för hög klubba utökade BHF till 3-0, Ă„terigen av Marcus Andersson. BorlĂ€nge var sedan snubblande nĂ€ra att göra Ă€ven 4-0 genom Bergenström som stressade SIK-backarna i boxplay, nĂ€r han vann en puck intill sargen och hade öppet mĂ„l, men Pierre Svensson hann liggandes fĂ„ upp en skridsko i luften mot den högra stolpen dĂ€r Bergenström siktat in sig.
  BorlĂ€nge Ă„ngade pĂ„ och SIK sĂ„g ut som ett slaget lag, trots att bara halva matchen gĂ„tt. BorlĂ€nge hade fler bra chanser och kom igenom lite vĂ€l lĂ€tt. NĂ€r klockan tickat upp pĂ„ exakt 14 minuter var det Ă„terigen nĂ€ra 4-0, nĂ€r Niklas Nilsen Unger frispelats pĂ„ offensiva blĂ„linjen som enda man, men föll strax framför mĂ„l och domaren Daniel Eriksson som stod bra till vinkade direkt bort situationen utan Ă„tgĂ€rd. I stĂ€llet kom den för matchen oerhört viktiga reduceringen till 1-3 knappt minuten senare genom Albin Andersson efter tekning i offensiv zon. Pucken hittade fram till Tibrosonen som vid mĂ„lvaktens högra hörn skickade in pucken.
  MĂ„let gav en riktig injektion för SIK som kom in mer och mer och BorlĂ€nge sĂ„g nĂ„got nöjda ut med sin överraskande stora ledning. Det gav SIK luft under vingarna och gav Ă€ven brĂ€nsle till den tillresta bortaklacken.

BHF trötta och SIK klev uppÄt

  I den tredje och avslutande perioden fortsatte SIK trumma pĂ„ samtidigt som BorlĂ€nge för tidigt slog vakt om sin ledning. SIK lĂ„g bĂ€ttre i banan, vann fler kamper och satte mer tryck pĂ„ dalkarlarna. Samtidigt började Lerbrink slĂ€ppa fler och fler returer och ett mer aggressivt bortalag fick dĂ€rigenom ytterligare chanser till mĂ„l reducering.
  Fyra och en halv minut in i tredje kom 2-3 genom Albin Lindgren i ett hĂ€ndelserikt skede och publiken fick se en dubbelutvisning efter en kamp i kortplanket, en snabb kontring av Anton Tano som kom i hög fart pĂ„ högerkanten, men som föll i höjd med mĂ„lburen, Ă„terigen utan vare sig utvisning eller straffslag, och en riktigt vass plock av Pierre Svensson i SkövdemĂ„let, pĂ„ Marcus Anderssons avslut. En mer eller mindre avgörande rĂ€ddning i det lĂ€get. Men i stĂ€llet för ett ”avgörande”  4-2 i nĂ€mnda lĂ€ge kom kvitteringen till 3-3 inte ens minuten senare, Ă„terigen ett backmĂ„l, och den gĂ„ngen av Henrik TĂ„ng som sköt upp pucken i bortre krysset.
  BorlĂ€nge tog timeout och SIK var inne i en riktigt stark period.
- I slutet av andra tyckte jag att BorlÀnge sÄg lite mÀtta ut, och det var nÄgot vi tryckte pÄ inför tredje, och jag tycker att inledningen av tredje visar det ocksÄ, dÀr de egentligen inte har nÄgonting. Det Àr vÀl ett trötthetstecken, menade Fredrik Ljunggren.

BorlÀnge kom tillbaka

  TyvĂ€rr sĂ„ lyckades de inte hĂ„lla det, och BorlĂ€nge fick mĂ„ljubla för fjĂ€rde gĂ„ngen kort efter att SIK blivit fulltaliga efter en utvisning pĂ„ Max Örnskog, genom Marcus Andersson som hela tiden var i hĂ€ndelsernas centrum. SIK gjorde ett sista frest, plockade ut Pierre Svensson i slutminuterna, och SIK satte bra tryck mot BorlĂ€ngekassen i spelet med sex man, men riktigt farligt blev det aldrig. Ljunggren var sĂ„klart inte munter efter förlusten, men det fanns moment i matchen som gladde:
- Jag Àr nöjd med uppryckningen vi gör dÀr vi trycker ner BorlÀnge i tredje, och jag tar ocksÄ med mig att vi mÄste minimera vÄra egna misstag. Ettan, tvÄan och trean behöver de inte förta sig för att göra, avslutade Fredrik Ljunggren som efter en lÄng bussresa söderut nu fÄr börja finslipa inför hemmapremiÀren mot TranÄs AIF IF pÄ onsdag. LÄt oss dÄ hoppas att forwards hittar mÄlet precis som backarna gjorde i kvÀll.