Referat

Uddamålsförlust i premiären

SIK hämtade upp tre mål förgäves

BORLÄNGE. Skövde IK kammade noll i premiären av Hockeyettan Västra på söndagseftermiddagen. Ett fysiskt och offervilligt dala-lag drog i väg till 3-0, och hade bud på ännu fler mål innan Skövde IK på riktigt vaknade och svarade för en stark sista akt, men där Borlänge HF ändå drog längsta strået och vann matchen i ruffiga, men tillputsade, Borlänge Ishall med 4-3 (2-0, 1-1, 1-2) inför 430 åskådare.
  Ingen drömstart på seriespelet, som i år är ett antal matcher färre.
- Nej, det var det väl inte. Borlänge kom ut och spelade en väldigt fysisk hockey, spelade rakt och enkelt och krånglade inte till det egentligen, menade Fredrik Ljunggren efteråt som också sa att han hela tiden trott att Borlänge ska vara med och nosa på Allettan-plats efter jul.

Av: Martin Gustavsson

Borlänge HF är en ny bekantskap för Skövde IK på den omritade division ett-kartan, och de svarade för ett mycket frejdigt och fysiskt spel mot västgötarna och hade flera riktigt vassa pjäser.
  Men att Borlänge är okända för SIK var inget Fredrik Ljunggren lagt något krut på:
- Det var inget vi pratade om alls, utan vi hade fullt fokus på vårat eget och ta det därifrån.
  Matchen inleddes väldigt böljande och satte sig inte riktigt förrän Borlänge gjorde 1-0 i den sjätte minuten genom duktiga centern Marcus Andersson, som fri med Pierre Svensson i SIK-kassen vann den duellen. SIK repade visst mod och hade ett antal bra chanser, genom i tur och ordning Mikael Persson- Riis som sköt över målet mellan cirklarna, Viktor Wänghult som träffade bortre stolpen efter att ha skurit in mot mål efter vunnen tekning av Oscar Forsmark, och backen Anton Karlsson som utmanade BHF-keepern Niklas Lerbrink på första stolpen, men Lerbrink knep igen benen. Istället kom 2-0 ett par minuter för pausvilan, ett mål som återigen får sättas på kontot spelvändning. Daniel Eklund blev frispelad på offensiva blålinjen av Henrik Bergenström, bror till mer kände Leksandsikonen Jens Bergenström.

Borlänge fortsatte gäcka

Andra perioden var Borlänge fortsatt fysiska i sitt spel och båda lagen fick var sin chans i numerärt överläge. När bara ett tiotal sekunder återstod av Henrik Tångs utvisning för hög klubba utökade BHF till 3-0, återigen av Marcus Andersson. Borlänge var sedan snubblande nära att göra även 4-0 genom Bergenström som stressade SIK-backarna i boxplay, när han vann en puck intill sargen och hade öppet mål, men Pierre Svensson hann liggandes få upp en skridsko i luften mot den högra stolpen där Bergenström siktat in sig.
  Borlänge ångade på och SIK såg ut som ett slaget lag, trots att bara halva matchen gått. Borlänge hade fler bra chanser och kom igenom lite väl lätt. När klockan tickat upp på exakt 14 minuter var det återigen nära 4-0, när Niklas Nilsen Unger frispelats på offensiva blålinjen som enda man, men föll strax framför mål och domaren Daniel Eriksson som stod bra till vinkade direkt bort situationen utan åtgärd. I stället kom den för matchen oerhört viktiga reduceringen till 1-3 knappt minuten senare genom Albin Andersson efter tekning i offensiv zon. Pucken hittade fram till Tibrosonen som vid målvaktens högra hörn skickade in pucken.
  Målet gav en riktig injektion för SIK som kom in mer och mer och Borlänge såg något nöjda ut med sin överraskande stora ledning. Det gav SIK luft under vingarna och gav även bränsle till den tillresta bortaklacken.

BHF trötta och SIK klev uppåt

I den tredje och avslutande perioden fortsatte SIK trumma på samtidigt som Borlänge för tidigt slog vakt om sin ledning. SIK låg bättre i banan, vann fler kamper och satte mer tryck på dalkarlarna. Samtidigt började Lerbrink släppa fler och fler returer och ett mer aggressivt bortalag fick därigenom ytterligare chanser till mål reducering.
  Fyra och en halv minut in i tredje kom 2-3 genom Albin Lindgren i ett händelserikt skede och publiken fick se en dubbelutvisning efter en kamp i kortplanket, en snabb kontring av Anton Tano som kom i hög fart på högerkanten, men som föll i höjd med målburen, återigen utan vare sig utvisning eller straffslag, och en riktigt vass plock av Pierre Svensson i Skövdemålet, på Marcus Anderssons avslut. En mer eller mindre avgörande räddning i det läget. Men i stället för ett ”avgörande”  4-2 i nämnda läge kom kvitteringen till 3-3 inte ens minuten senare, återigen ett backmål, och den gången av Henrik Tång som sköt upp pucken i bortre krysset.
  Borlänge tog timeout och SIK var inne i en riktigt stark period.
- I slutet av andra tyckte jag att Borlänge såg lite mätta ut, och det var något vi tryckte på inför tredje, och jag tycker att inledningen av tredje visar det också, där de egentligen inte har någonting. Det är väl ett trötthetstecken, menade Fredrik Ljunggren.

Borlänge kom tillbaka

Tyvärr så lyckades de inte hålla det, och Borlänge fick måljubla för fjärde gången kort efter att SIK blivit fulltaliga efter en utvisning på Max Örnskog, genom Marcus Andersson som hela tiden var i händelsernas centrum. SIK gjorde ett sista frest, plockade ut Pierre Svensson i slutminuterna, och SIK satte bra tryck mot Borlängekassen i spelet med sex man, men riktigt farligt blev det aldrig. Ljunggren var såklart inte munter efter förlusten, men det fanns moment i matchen som gladde:
- Jag är nöjd med uppryckningen vi gör där vi trycker ner Borlänge i tredje, och jag tar också med mig att vi måste minimera våra egna misstag. Ettan, tvåan och trean behöver de inte förta sig för att göra, avslutade Fredrik Ljunggren som efter en lång bussresa söderut nu får börja finslipa inför hemmapremiären mot Tranås AIF IF på onsdag. Låt oss då hoppas att forwards hittar målet precis som backarna gjorde i kväll.