Referat

Straffavgörande i hemmapremiären

SIK  fortsätter att skapa, men fÃ¥r dÃ¥ligt betalt

Mer än 50 skott, men bara tvÃ¥ mÃ¥l framÃ¥t. Skövde IK fortsätter att skapa mÃ¥lchanser genom mycket skott mot motstÃ¥ndarmÃ¥let, men det ger klen utdelning. SÃ¥ blev fallet även i hemmapremiären mot TranÃ¥s AIF IF, där SIK hamnade i underläge, gick i kapp och fullbordade vändningen. Men det blev Ã¥terigen ett nervöst slut tack vare ett sent bortamÃ¥l i tredje perioden, som gav en mÃ¥llös förlängning och ett snabbt straffavgörande, där TranÃ¥s var resoluta och gjorde processen kort med skaraborgarna.
  Efter fyra perioder och straffavgörandet förkunnade resultattavlan 2-3 (1-1, 1-0, 0-1, 0-0, 0-1) inför svaga 831 Ã¥skÃ¥dare i Billingehov, i en match som SIK-coachen Fredrik Ljunggren hade velat lägga beslag pÃ¥ samtliga poäng och efterlyste lite mer kyla och smarthet i avsluten.
- Nej, jag är inte nöjd med en poäng i dag. Vi gick för tre och jag tycker att vi borde ha tre i dag.

Av: Martin Gustavsson

Efter premiärförlusten i Borlänge ville SIK visa upp sig med fart och finess inför sin hemmapublik.
SIK var på spelhumör och ville tidigt ta revansch efter det färska nederlaget, i matchen mot Tranås.
  Men det var gästande TranÃ¥s som tog ledningen genom Viktor Ekman redan i den sjätte matchminuten, när han framför Pierre Svensson trÃ¥cklade in pucken över mÃ¥llinjen.
  DÃ¥ hade lagkompisen David Bremer redan haft en jättechans, sedan han blivit frispelad pÃ¥ offensiva blÃ¥linjen med en jättemacka som gick rakt igenom mittzon och förbi SIK-försvaret, men Svensson var med och stötte pucken utanför sin kasse. SIK hade ocksÃ¥ ganska precis spelat i numerärt överläge, när periodens huvudperson Ekman suttit av sin första av samtliga tvÃ¥ utvisningar i öppningsperioden.
  Efter baklängesmÃ¥let blev det mer övervikt i SIK:s vÃ¥gskÃ¥l och mitt i perioden fick de ocksÃ¥ sin rättmätiga kvittering till 1-1 genom Max Örnskog, Jönköpingskillens första kasse i SIK-tröjan, som han hängde upp bakom Emil Jidskog, och efter mÃ¥let var det bara mer och mer SIK, som ocksÃ¥ alltsÃ¥ fick ytterligare en chans att spela powerplay. Där flyttade de puck inom laget, och skapade en del, men inget sÃ¥ pass farligt att det resulterade.
- Stundtals tycker jag vi spelar väldigt bra offensiv hockey där vi skapar en hel del, säger Fredrik Ljunggren.
- Första perioden kan jag tycka att vi släpper till lite för mycket, några två-mot-ettor och sådär, men på det stora en helt okej period.

SIK tvingade fram timeout

SIK kom ut riktigt hÃ¥rt i den andra perioden och tvingade till och med TAIF-ledningen till att ta en timeout tidigt. Aatu Hämäläinen hade en av TranÃ¥s bästa chanser i mitten av perioden, när han strax innanför blÃ¥linjen avlossade ett skott, som dock seglade över ribban.
  SÃ¥ lÃ¥ngt hade det bara varit tvÃ¥ utvisningar i en snäll match, men i sista halvan av perioden blev det i stället lite sönderhackat av utvisningar i parti och minut. Efter fyra raka SIK-utvisningar (varav en dubbelutvisning för roughing) sÃ¥ visade Christian Ewertzon ut Albin Torstensson i den artonde minuten, och dÃ¥ behövde SIK bara en halv minut pÃ¥ sig att fÃ¥ utdelning. Inte helt ologiskt var det lagkapten Erik Rosén som stänkte in ledningsmÃ¥let och SIK var äntligen även mÃ¥lmässigt i ledning.
- De får tre raka powerplay, och det är sex minuter i princip som vi spelar boxplay på raken. Men vi reder ut det, vi täcker mycket skott och offrar oss. Men så när vi får powerplay, så stänker Rosén dit en bomb, så det var härligt.
- Andra perioden börjar vi fantastiskt bra, där vi trycker tillbaka dem ordentligt de första minuterna och de får ta en timeout, analyserade Ljunggren.

Tranås repade mod

Men TranÃ¥s ville inte lämna Skövde tomhänta. Det är ett bra lag, inget snack om den saken, och de saknade inte chanser. Efter en jämn tredjeperiod, där lagen inledningsvis bytte mycket puck och anfall med varandra sÃ¥ kvitterade TranÃ¥s i mitten av perioden och det blev Ã¥terigen en nervös avslutning. Aatu Hämäläinen blev TranÃ¥s hjälte genom sin kvittering, och den kom efter att smÃ¥länningarna spelvänt pÃ¥ SIK som just haft ett tvÃ¥-mot-ett-läge, där Alfred Sjömans tänkta passning till Johan Erkgärds pÃ¥ vänsterkanten inte blev vad den var tänkt att bli.
  I stället gick matchen till förlängning, där hemmalaget ocksÃ¥ fick ett drömläge med fyra-mot-tre-spel när drygt tvÃ¥ minuter Ã¥terstod och begärd timeout för att snacka ihop sig. Det spelade dock ingen roll att SIK ägde puck och skapade, de riktigt heta chanserna uteblev trots bra spel.
  En poäng förvisso, och det är ingen skam mot ett av de flesta topptippade TranÃ¥s, men endast en pinne var klart i underkant sett till puckinnehav, skott och chanser för SIK i kväll.
- Vi pratade inför tredje perioden om att gå ut och våga spela på samma sätt och gå för det. Men vi bjuder in dem och de behöver inte vara bättre än oss, utan det är vi som blir lite passiva, och det straffar sig såklart.

Få men högklassiga straffar

Och i straffavgörandet som föll gjorde TranÃ¥s processen kort, trots att Mikael Persson-Riis inledde straffdudellerna med att distinkt sprätta upp den första straffen i nättaket bakom Jidskog. Men när skridskoskicklige Anton Tano brände lagets andra straff utan att ens fÃ¥ komma till avslut, sÃ¥ var matchpucken TAIF:s. Hämäläinen satte sin straff före Tanos olyckliga pucktapp med en fantastiskt läcker dragning som lurade skjortan av SIK-keepern. Pierre fick sen revanschera sig med sin smidighet, och sträckte ut sig och hÃ¥vade in Mikael Brancalions försök.
  Dessvärre sÃ¥ brände SIK ytterligare en straff (Johan Erkgärds) och dÃ¥ fick Johan Eriksson i stället avgöra med den sista, som han dribblandes lade in till vänster om en i övrigt duktig Pierre Svensson som var aktiv i kassen, de tre insläppta puckarna till trots.

Första hemmasegern låter vänta på sig

En poäng var klart i underkant som sagt, och det var hängande mungipor pÃ¥ Ã¥skÃ¥darna som stannat kvar för att bevittna straffarna. Nu fÃ¥r SIK en ny chans pÃ¥ söndag dÃ¥ det är ny hemmamatch. Forshaga som ännu är poänglösa i Hockeyettan Västra, kommer pÃ¥ besök, och vi fÃ¥r hoppas att publiken hittar in till Billingehov dÃ¥, för att hjälpa laget till den första hemmasegern för i Ã¥r. Säsongen har just startat och nu är det dags för tre poäng för att inte hamna för lÃ¥ngt efter topptäten.
    Fler bilder frÃ¥n matchen hittar du här.

Nyhetsbild

Johan Eriksson satte sin straff elegant och plockade därmed hem bonusen till Tranås.

Nyhetsbild

SIK sköt 53 skott, men fick bara två över linjen.

Nyhetsbild

Anton Tano var pigg i matchen, men hade ingen lycka med avsluten. Straffmissen var jobbig att bevittna.