Referat

Straffavgörande i hemmapremiÀren

SIK  fortsĂ€tter att skapa, men fĂ„r dĂ„ligt betalt

  Mer Ă€n 50 skott, men bara tvĂ„ mĂ„l framĂ„t. Skövde IK fortsĂ€tter att skapa mĂ„lchanser genom mycket skott mot motstĂ„ndarmĂ„let, men det ger klen utdelning. SĂ„ blev fallet Ă€ven i hemmapremiĂ€ren mot TranĂ„s AIF IF, dĂ€r SIK hamnade i underlĂ€ge, gick i kapp och fullbordade vĂ€ndningen. Men det blev Ă„terigen ett nervöst slut tack vare ett sent bortamĂ„l i tredje perioden, som gav en mĂ„llös förlĂ€ngning och ett snabbt straffavgörande, dĂ€r TranĂ„s var resoluta och gjorde processen kort med skaraborgarna.
  Efter fyra perioder och straffavgörandet förkunnade resultattavlan 2-3 (1-1, 1-0, 0-1, 0-0, 0-1) inför svaga 831 Ă„skĂ„dare i Billingehov, i en match som SIK-coachen Fredrik Ljunggren hade velat lĂ€gga beslag pĂ„ samtliga poĂ€ng och efterlyste lite mer kyla och smarthet i avsluten.
- Nej, jag Àr inte nöjd med en poÀng i dag. Vi gick för tre och jag tycker att vi borde ha tre i dag.

Av: Martin Gustavsson

Foto: Ulrik Heedman

  Efter premiĂ€rförlusten i BorlĂ€nge ville SIK visa upp sig med fart och finess inför sin hemmapublik.
SIK var pÄ spelhumör och ville tidigt ta revansch efter det fÀrska nederlaget, i matchen mot TranÄs.
  Men det var gĂ€stande TranĂ„s som tog ledningen genom Viktor Ekman redan i den sjĂ€tte matchminuten, nĂ€r han framför Pierre Svensson trĂ„cklade in pucken över mĂ„llinjen.
  DĂ„ hade lagkompisen David Bremer redan haft en jĂ€ttechans, sedan han blivit frispelad pĂ„ offensiva blĂ„linjen med en jĂ€ttemacka som gick rakt igenom mittzon och förbi SIK-försvaret, men Svensson var med och stötte pucken utanför sin kasse. SIK hade ocksĂ„ ganska precis spelat i numerĂ€rt överlĂ€ge, nĂ€r periodens huvudperson Ekman suttit av sin första av samtliga tvĂ„ utvisningar i öppningsperioden.
  Efter baklĂ€ngesmĂ„let blev det mer övervikt i SIK:s vĂ„gskĂ„l och mitt i perioden fick de ocksĂ„ sin rĂ€ttmĂ€tiga kvittering till 1-1 genom Max Örnskog, Jönköpingskillens första kasse i SIK-tröjan, som han hĂ€ngde upp bakom Emil Jidskog, och efter mĂ„let var det bara mer och mer SIK, som ocksĂ„ alltsĂ„ fick ytterligare en chans att spela powerplay. DĂ€r flyttade de puck inom laget, och skapade en del, men inget sĂ„ pass farligt att det resulterade.
- Stundtals tycker jag vi spelar vÀldigt bra offensiv hockey dÀr vi skapar en hel del, sÀger Fredrik Ljunggren.
- Första perioden kan jag tycka att vi slÀpper till lite för mycket, nÄgra tvÄ-mot-ettor och sÄdÀr, men pÄ det stora en helt okej period.

SIK tvingade fram timeout

  SIK kom ut riktigt hĂ„rt i den andra perioden och tvingade till och med TAIF-ledningen till att ta en timeout tidigt. Aatu HĂ€mĂ€lĂ€inen hade en av TranĂ„s bĂ€sta chanser i mitten av perioden, nĂ€r han strax innanför blĂ„linjen avlossade ett skott, som dock seglade över ribban.
  SĂ„ lĂ„ngt hade det bara varit tvĂ„ utvisningar i en snĂ€ll match, men i sista halvan av perioden blev det i stĂ€llet lite sönderhackat av utvisningar i parti och minut. Efter fyra raka SIK-utvisningar (varav en dubbelutvisning för roughing) sĂ„ visade Christian Ewertzon ut Albin Torstensson i den artonde minuten, och dĂ„ behövde SIK bara en halv minut pĂ„ sig att fĂ„ utdelning. Inte helt ologiskt var det lagkapten Erik RosĂ©n som stĂ€nkte in ledningsmĂ„let och SIK var Ă€ntligen Ă€ven mĂ„lmĂ€ssigt i ledning.
- De fÄr tre raka powerplay, och det Àr sex minuter i princip som vi spelar boxplay pÄ raken. Men vi reder ut det, vi tÀcker mycket skott och offrar oss. Men sÄ nÀr vi fÄr powerplay, sÄ stÀnker Rosén dit en bomb, sÄ det var hÀrligt.
- Andra perioden börjar vi fantastiskt bra, dÀr vi trycker tillbaka dem ordentligt de första minuterna och de fÄr ta en timeout, analyserade Ljunggren.

TranÄs repade mod

  Men TranĂ„s ville inte lĂ€mna Skövde tomhĂ€nta. Det Ă€r ett bra lag, inget snack om den saken, och de saknade inte chanser. Efter en jĂ€mn tredjeperiod, dĂ€r lagen inledningsvis bytte mycket puck och anfall med varandra sĂ„ kvitterade TranĂ„s i mitten av perioden och det blev Ă„terigen en nervös avslutning. Aatu HĂ€mĂ€lĂ€inen blev TranĂ„s hjĂ€lte genom sin kvittering, och den kom efter att smĂ„lĂ€nningarna spelvĂ€nt pĂ„ SIK som just haft ett tvĂ„-mot-ett-lĂ€ge, dĂ€r Alfred Sjömans tĂ€nkta passning till Johan ErkgĂ€rds pĂ„ vĂ€nsterkanten inte blev vad den var tĂ€nkt att bli.
  I stĂ€llet gick matchen till förlĂ€ngning, dĂ€r hemmalaget ocksĂ„ fick ett drömlĂ€ge med fyra-mot-tre-spel nĂ€r drygt tvĂ„ minuter Ă„terstod och begĂ€rd timeout för att snacka ihop sig. Det spelade dock ingen roll att SIK Ă€gde puck och skapade, de riktigt heta chanserna uteblev trots bra spel.
  En poĂ€ng förvisso, och det Ă€r ingen skam mot ett av de flesta topptippade TranĂ„s, men endast en pinne var klart i underkant sett till puckinnehav, skott och chanser för SIK i kvĂ€ll.
- Vi pratade inför tredje perioden om att gÄ ut och vÄga spela pÄ samma sÀtt och gÄ för det. Men vi bjuder in dem och de behöver inte vara bÀttre Àn oss, utan det Àr vi som blir lite passiva, och det straffar sig sÄklart.

FÄ men högklassiga straffar

  Och i straffavgörandet som föll gjorde TranĂ„s processen kort, trots att Mikael Persson-Riis inledde straffdudellerna med att distinkt sprĂ€tta upp den första straffen i nĂ€ttaket bakom Jidskog. Men nĂ€r skridskoskicklige Anton Tano brĂ€nde lagets andra straff utan att ens fĂ„ komma till avslut, sĂ„ var matchpucken TAIF:s. HĂ€mĂ€lĂ€inen satte sin straff före Tanos olyckliga pucktapp med en fantastiskt lĂ€cker dragning som lurade skjortan av SIK-keepern. Pierre fick sen revanschera sig med sin smidighet, och strĂ€ckte ut sig och hĂ„vade in Mikael Brancalions försök.
  DessvĂ€rre sĂ„ brĂ€nde SIK ytterligare en straff (Johan ErkgĂ€rds) och dĂ„ fick Johan Eriksson i stĂ€llet avgöra med den sista, som han dribblandes lade in till vĂ€nster om en i övrigt duktig Pierre Svensson som var aktiv i kassen, de tre inslĂ€ppta puckarna till trots.

Första hemmasegern lÄter vÀnta pÄ sig

  En poĂ€ng var klart i underkant som sagt, och det var hĂ€ngande mungipor pĂ„ Ă„skĂ„darna som stannat kvar för att bevittna straffarna. Nu fĂ„r SIK en ny chans pĂ„ söndag dĂ„ det Ă€r ny hemmamatch. Forshaga som Ă€nnu Ă€r poĂ€nglösa i Hockeyettan VĂ€stra, kommer pĂ„ besök, och vi fĂ„r hoppas att publiken hittar in till Billingehov dĂ„, för att hjĂ€lpa laget till den första hemmasegern för i Ă„r. SĂ€songen har just startat och nu Ă€r det dags för tre poĂ€ng för att inte hamna för lĂ„ngt efter topptĂ€ten.
    Fler bilder frĂ„n matchen hittar du hĂ€r.

Nyhetsbild

Johan Eriksson satte sin straff elegant och plockade dÀrmed hem bonusen till TranÄs.

Nyhetsbild

SIK sköt 53 skott, men fick bara tvÄ över linjen.

Nyhetsbild

Anton Tano var pigg i matchen, men hade ingen lycka med avsluten. Straffmissen var jobbig att bevittna.

Nyhetsbild

SIK satt i förarsÀtet efter 2-1, men spelade för Àngsligt i slutperioden.

Nyhetsbild

SIK perfekt lÀge med spel fyra-mot-tre i sudden, men spelet blev för statiskt.