Referat

SIK fick slita för tre poÀng

SpelmÀssigt finns en del att jobba med

  Skövde IK tog sin första seger hemma mot Forshaga IF med 7-4 (1-2, 2-0, 4-2), och SIK fick slita med bĂ„de sig sjĂ€lv och mostĂ„ndaren för att ro hem första trepoĂ€ngaren. Laget fick inget flyt i spelet i första, och fick seda dra pĂ„ sig blĂ„stĂ€llet i de tvĂ„ avslutande perioderna för att ta sig förbi ett Forshaga som inte bad om ursĂ€kt för nĂ„gonting.
- Det viktigaste var tre poÀng. Som det sÄg ut var det inget vidare, men vi jobbade oss in i det efter att det varit slappt i början. Starkt att vÀnda pÄ det, tyckte trÀnaren Fredrik Ljunggren.

Av: Micke DĂ€rth

Foto: Ulrik Heedman

  I den första perioden tog SIK en tidig ledning genom Max Örnskog som snappade upp en frikostig retur frĂ„n mĂ„lvakten Oliver KĂ€llbom. En och en halv minut pĂ„ uret och SIK fick precis den start man önskade – trots att de tvĂ„ första bytena inte riktigt bjöd upp till en sĂ„dan start rent spelmĂ€ssigt.
  Och SIK skulle fortsĂ€tta ha problem med spelet, och dĂ„ sĂ€rskilt spelet i egen zon och i passningsspelet.
- Spelet stÀmde inte till hundra procent och i första var det inte speciellt bra. Vi vÀntade pÄ att nÄgon annan skulle göra jobbet och det svajade lite.

SjÀlvmÄl

  Forshaga kunde bĂ„de kvittera och ta ledningen, och kvitteringsmĂ„let var ett rent sjĂ€lvmĂ„l, dĂ€r Henrik TĂ„ngs puck frĂ„n sarghörnet tog pĂ„ Pierre Svenssons klubba och svĂ€vade över axeln pĂ„ en stĂ€lld SIK-mĂ„lvakt. DrĂ„pligt, sĂ„ klart.
  1-2 var lite rejĂ€lare frĂ„n Forshagas sida, och dĂ„ frĂ€mst mĂ„lskytten Stefan Thellberg som utnyttjade SIK:s överbelastning uppe till vĂ€nster vid blĂ„ i numerĂ€rt underlĂ€ge, och Forshaga stĂ€lldes tre-mot-en i slottet. Thellberg behövde dock inte utnyttja sina kamrater pĂ„ var sida stolpen, utan placerade in pucken i första hörnet.
  Det var ett yvigt SIK, mot ett stundtals lika yvigt Forshaga, och spelkvalitĂ©n totalt sett i perioden var undermĂ„lig. Segt tempo och svagt passningsspel fick inte publiken i Billingehov att göra vĂ„gen direkt.
  I andra perioden blev det bĂ€ttre, och SIK jobbade hĂ„rdare i varje situation och det började betala sig. Redan efter 1.39 satt kvitteringspucken bakom KĂ€llbom. Jesper Hultman rundade kassen och spelade in framför, dĂ€r vĂ€nde Johan ErkgĂ€rds om och lyfte in en backhand.

SIK vÀnde tillbaka

  SIK dominerade första halvan av perioden och hade bud pĂ„ ledningsmĂ„l flera gĂ„nger. Henrik TĂ„ng blev till exempel frispelad av Albin Lindgren efter 5.19, fick till ett bra avslut som KĂ€llbom fick lite hjĂ€lmkĂ€nning pĂ„ och styrde utanför. Tre minuter senare fick Emil AlengĂ„rd fint lĂ€ge pĂ„ vĂ€nsterkanten, men Forshagas mĂ„lvakt tĂ€ppte till vid första stolpen dĂ€r SIK-forwarden försökte hitta en springa i puckstorlek.
  LedningsmĂ„let kom till slut i numerĂ€rt överlĂ€ge. Under andra halvan av perioden satte sig domaren David Gustafsson i fokus med en hel rad utvisningar som sĂ€kert kan diskuteras av bĂ„da lagen, och SIK utnyttjade sitt powerplay pĂ„ ett snyggt sĂ€tt. Albin Lindgren höjde pucktempot frĂ„n point och efter triangelspel med Anton Tano och Adam Rundqvist kunde den senare kliva in i slottet och prickskjuta in trean för SIK.

Konstig utvisning

  Det gick dock inte att andas ut precis. SIK sattes under press nĂ€r utvisningarna duggade tĂ€tt, dĂ€r en var extra mĂ€rklig. SIK avslutade ett anfall och sköt i masken pĂ„ KĂ€llbom. KĂ€llbom tog till och med av sig hjĂ€lmen för att kika pĂ„ mĂ€rket. Domartrion lyfte ut tekningen helt felaktigt i mittzonen, och SIK-spelarna protesterade frĂ„n bĂ„set – med all rĂ€tt. DĂ„ Ă„kte laget pĂ„ ett lagstraff för abuse

- Han (domaren) hÀvdade fortfarande efter matchen att den tagit pÄ en av vÄra klubbor, konstaterade Ljunggren.
  Att det ska vara sĂ„ svĂ„rt att erkĂ€nna ett misstag som domare, Ă€ven om de tvingades till det lite senare dĂ„ de blĂ„ste av SIK för icing nĂ€r de spelade fyra-mot-fem.
  SIK redde dock ut de numerĂ€ra underlĂ€gena som innehöll bĂ„de tre-mot-fyra och tre-mot-fem och Forshaga fick inte riktigt fast pucken i nĂ„got konstruktivt powerplay-spel.

Hattrick av ErkgÀrds

  I sista perioden kom islossningen för Skövde. Johan ErkgĂ€rds fullbordade ett hattrick nĂ€r han satte 7-4 i öppen kasse, men det var ett par andra mĂ„l som verkligen fick Billingehov att lyfta. NĂ€r SIK gjorde 6-2 i numerĂ€rt underlĂ€ge kom Jesper Hultman och ErkgĂ€rds tvĂ„-mot-noll (!) och vallade pucken mellan varandra fyra gĂ„nger innan ErkgĂ€rds satte pucken i tom kasse.
  Ă„ven 4-2 och 5-2 var lĂ€ckert dĂ€r 4-2 kom efter en smart passning bakĂ„t i banan av Mikael Persson-Riis, och dĂ€r mĂ„lvakten KĂ€llbom var helt chanslös.
  Efter att Forshaga reducerat till 6-4 var det utan att skapa nĂ„gon ytterligare farlighet, och det blev inte ens oroligt i slutet dĂ„ det tog sex sekunder för SIK att faststĂ€lla slutresultatet i tom bur efter tekning i egen zon efter 18.44.
- Det var mycket utvisningar i andra dÀr en del kÀndes mÀrkliga, men det var lika Ät bÄda hÄll och gjorde att det blev orytmiskt i spelet. Vi löste det och gjorde mycket mÄl i sista, och nÄgra snygga mÄl dessutom. Skönt att det lossnade offensivt, som det varit lite prat om.

SvÄrt att stÀlla om

  Ljunggren var mest nöjd med att laget lyckades stĂ€lla om efter en blek första period frĂ„n hemmalaget.
- Första glömmer vi gÀrna, och det kan vara svÄrt att vÀnda och börja jobba rÀtt, och vi bjuder vÀl inte pÄ nÄgot skönspel, men rÀddade poÀngen. JÀmfört med TranÄs senast var det inte lika hög skridskoÄkning, men dÄ förlorade vi pÄ straffar. Det hÀr var inte lika bra, men skönt att fÄ en trea. Mycket som ramlar av axlarna pÄ spelarna förhoppningsvis, sÀrskilt som vi fick till nÄgra bra kombinationer och snygga mÄl.
  SIK fick ocksĂ„ fart pĂ„ pucken i sina powerplay och fick bra utdelning (50%), samtidigt som man spelade 1-2 i boxplay. Fem-mot-fem behöver SIK dock fortfarande hitta lite enklare lösningar, och vĂ„ga utmana mot kassen mycket hĂ„rdare. Samtidigt var det lite för Ă€ngsligt i backspelet utan puck, dĂ€r man föll ner lite för snabbt och lĂ€mnade farliga ytor Ă„t motstĂ„ndaren i det egna slottet. SIK behöver vara lite kyligare och försöka boxa ut bĂ€ttre.
- Alla poÀng Àr viktiga och det gÀller att vara pÄ tÄ varje match. PoÀngen tar vi med oss och ska jobba upp lÀgstanivÄn nu för att ta poÀng oftare, lovade Ljunggren avslutningsvis.
  Fler bilder frĂ„n matchen hittar du hĂ€r.

Nyhetsbild

Jesper Hultman jublar efter Johan ErkgÀrds kvitteringspuck till 2-2.

Nyhetsbild

Oskar Back pĂ„ första parkett nĂ€r Max Örnskog lyfte in 1-0.

Nyhetsbild

Adam Rundqvist fixar 3-2-ledning i powerplay.

Nyhetsbild

Henrik TÄng i frilÀge, men Oliver KÀllbom styr undan.

Nyhetsbild

Emil AlengÄrd i fint lÀge.