Referat

SIK malde ner Kumla

Fick retroaktiv utdelning i andra

  KUMLA. Skövde IK tog andra raka segern i HockeyEttan VĂ€stra genom att slĂ„ normalt hemmastarka Kumla HC med 4-2 (0-0, 3-1, 1-1). Bakom segern lĂ„g en gedigen laginsats, dĂ€r SIK inte tummade pĂ„ nĂ„got, vare sig i försvar eller i anfall. Det var heltaggat, och i första perioden var övertaget tydligt, men dĂ„ uteblev utdelningen. Den kom rejĂ€lt i andra istĂ€llet med tre snabba mĂ„l, och SIK hade dĂ€rmed bĂ€ddat fint för en bortaseger.
- En stabil match och en stabil laginsats. BÀsta insatsen borta mot Kumla som jag varit med om, sa trÀnaren Fredrik Ljunggren nöjt efter slutsignalen.

Av: Micke DĂ€rth

  SIK dominerade som sagt första perioden. Laget höll bra tempo bĂ„de i försvaret och i anfallen, och det goda pucktempot i egen zon skapade förutsĂ€ttningar för flera bra uppspel som kunde avslutas med skott pĂ„ mĂ„l. Dock var avsluten lite för Ă€rliga i första perioden, samtidigt som lĂ€gena var ganska klara med fri sikt för mĂ„lvakten Tim Harrysson.
- Vet inte om man kan sÀga det nÀr det bara stÄr 0-0, men jag tycker vi dominerade första perioden kraftigt. DÄ Àr det lurigt nÀr man inte fÄr utdelning, och de fick ju 1-0 i powerplay ocksÄ i andra, men vi visade hÀrlig karaktÀr och fick utdelning ganska snabbt de tre mÄlen vi gjorde, funderade Ljunggren.
  Chanserna i första tillskrevs bland annat Max Örnskog, Adam Rundqvist, Anton Gustavsson och Albin Lindgren. TvĂ„ av dem fick retroaktiv utdelning i andra perioden istĂ€llet.

LedningsmÄl för Kumla

  SIK inledde inte riktigt lika starkt första fem-sex minuterna av andra perioden som de spelat i första, och Kumla tillĂ€ts lyfta upp spelet, och hade lite mer puck inledningsvis. Deras spel i numerĂ€rt överlĂ€ge var bestĂ€mt med bra, snabba passningar och ett skott utifrĂ„n som Marcus Melin inte hade fri sikt pĂ„. DĂ€r och dĂ„ hade det kunnat ge SIK motlut inte minst mentalt, men laget visade styrka och kom igen snabbt.
  Endast fem minuter efter Kumlas ledningsmĂ„l tog Erik RosĂ©n tag i pucken vid egen blĂ„, och avancerade diagonalt genom mittzonen, rundade vĂ€nsterbacken pĂ„ utsidan och slog in pucken framför mĂ„l. DĂ€r stormade Max Örnskog och Robin Klasson pĂ„ kassen, men de behövde inte röra pucken, för det tog pĂ„ den andre backens klubba och förbi Harrysson.
  20 sekunder senare dundrade Albin Lindgren in 2-1 för SIK förbi en skymd hemma-keeper, och SIK tog ett rejĂ€lt grepp om matchen.

Hultman syddes

  TyvĂ€rr för SIK tvingades Jesper Hultman utgĂ„ efter 5.04 i andra perioden. Ett skott frĂ„n Albin Lindgren tog rakt pĂ„ örat pĂ„ Hultman, som fick Ă„ka till sjukhuset och sy igen ett öppet sĂ„r. Hultman var dock tillbaka pĂ„ lĂ€ktaren lagom till tredje perioden och kunde njuta av sitt lags insatser pĂ„ isen.
  Robin Klasson gick in i kedjan med Johan ErkgĂ€rds och Mikael Persson-Riis och var en fullgod ersĂ€ttare pĂ„ den platsen.
  Ni kanske skulle bĂ€nkat Hultman tidigare?
- Ja, vi fÄr ta med oss den, skojade Ljunggren om den ganska oseriöst stÀllda frÄgan.
  VĂ€ndningen blev sedan Ă€nnu starkare dĂ„ Oskar Back skar in framför mĂ„let dĂ€r det var som mest trafik, och returen blev liggande framför Harrysson. Till slut letade sig den ut pĂ„ andra sidan dĂ€r Max Örnskog kunde raka in den. Returtagningen var nĂ„got SIK gjorde riktigt bra i matchen.

Bra kontroll

- Överlag i andra och tredje perioden kanske vi inte Ă€ger puck lika mycket, men jag tycker vi hade bra kontroll pĂ„ grejerna, och vi hade alltid en trea med hem och vi har pratat om hur viktigt det Ă€r, det var vi sĂ€mre pĂ„ hemma senast.
- Sen hade vi bÀttre passningsspel och hade nÄgra riktigt fina kombinationer i mittzonen, fortsatte Ljunggren berömmande.
  RosĂ©ns kraftfulla framstöt banade vĂ€gen för SIK i matchen, och efter att laget fixat 4-1 i tredje perioden kĂ€ndes det kassaskĂ„pssĂ€kert. Kumla kom i enstaka anfall, men fick inte riktigt fast pucken i Skövdes zon.
  Mikael Persson-Riis skyfflade in fyran efter en skottretur av Johan ErkgĂ€rds, Persson-Riis som var nĂ€ra att sĂ€tta fyran redan i andra perioden, men hans tysta avslut frĂ„n vĂ€nsterkanten tog dĂ„ i ribbans överkant.

Icing
 eller? NÀ 

  SĂ„vĂ€l Adam Rundqvist som Anton Tano var nĂ€ra att göra 5-1 efter det, och de tillresta SIK-supportrarna började nog rĂ€kna hem poĂ€ngen. Men ett misstag av den ena linjemannen skapade en mĂ„lchans Ă„t hemmalaget. Erik RosĂ©n var tydligt först pĂ„ pucken i en icing-situation, men valde Ă€ndĂ„ att slĂ„ av den. RosĂ©n tappade pucken till Marcus Viitanen som kunde kliva in framför Melin i eget majestĂ€t och slĂ„ in sin egen retur i öppet mĂ„l.
  SIK protesterade sĂ„klart, men det hjĂ€lpte föga. Huvuddomaren Janne Asserholt hade i alla fall den goda smaken att be om ursĂ€kt för domslutet efter matchen, nĂ„got som bekrĂ€ftades av trĂ€nare Ljunggren.
- En solklar icing, och sÄ fick vi en utvisning emot oss direkt efterÄt, men dÄ tÀckte vi skott i boxen och sen hade vi full koll, tycker jag.
- BÄde spel och poÀng var bra idag, och bÀst var att vi hade trean med hem hela matchen utan att vi tappade tryck framÄt, avrundade SIK-trÀnaren.
  Vattenkrig vĂ€ntar pĂ„ söndag dĂ„ VĂ€stervik kommer pĂ„ besök. StĂ„plats pĂ„ lĂ„ngsidan ombedes ta med sydvĂ€st och lĂ€mpliga skor.