Referat

SIK malde ner Kumla

Fick retroaktiv utdelning i andra

KUMLA. Skövde IK tog andra raka segern i HockeyEttan Västra genom att slÃ¥ normalt hemmastarka Kumla HC med 4-2 (0-0, 3-1, 1-1). Bakom segern lÃ¥g en gedigen laginsats, där SIK inte tummade pÃ¥ nÃ¥got, vare sig i försvar eller i anfall. Det var heltaggat, och i första perioden var övertaget tydligt, men dÃ¥ uteblev utdelningen. Den kom rejält i andra istället med tre snabba mÃ¥l, och SIK hade därmed bäddat fint för en bortaseger.
- En stabil match och en stabil laginsats. Bästa insatsen borta mot Kumla som jag varit med om, sa tränaren Fredrik Ljunggren nöjt efter slutsignalen.

Av: Micke Därth

SIK dominerade som sagt första perioden. Laget höll bra tempo bÃ¥de i försvaret och i anfallen, och det goda pucktempot i egen zon skapade förutsättningar för flera bra uppspel som kunde avslutas med skott pÃ¥ mÃ¥l. Dock var avsluten lite för ärliga i första perioden, samtidigt som lägena var ganska klara med fri sikt för mÃ¥lvakten Tim Harrysson.
- Vet inte om man kan säga det när det bara står 0-0, men jag tycker vi dominerade första perioden kraftigt. Då är det lurigt när man inte får utdelning, och de fick ju 1-0 i powerplay också i andra, men vi visade härlig karaktär och fick utdelning ganska snabbt de tre målen vi gjorde, funderade Ljunggren.
  Chanserna i första tillskrevs bland annat Max Örnskog, Adam Rundqvist, Anton Gustavsson och Albin Lindgren. TvÃ¥ av dem fick retroaktiv utdelning i andra perioden istället.

Ledningsmål för Kumla

SIK inledde inte riktigt lika starkt första fem-sex minuterna av andra perioden som de spelat i första, och Kumla tilläts lyfta upp spelet, och hade lite mer puck inledningsvis. Deras spel i numerärt överläge var bestämt med bra, snabba passningar och ett skott utifrÃ¥n som Marcus Melin inte hade fri sikt pÃ¥. Där och dÃ¥ hade det kunnat ge SIK motlut inte minst mentalt, men laget visade styrka och kom igen snabbt.
  Endast fem minuter efter Kumlas ledningsmÃ¥l tog Erik Rosén tag i pucken vid egen blÃ¥, och avancerade diagonalt genom mittzonen, rundade vänsterbacken pÃ¥ utsidan och slog in pucken framför mÃ¥l. Där stormade Max Örnskog och Robin Klasson pÃ¥ kassen, men de behövde inte röra pucken, för det tog pÃ¥ den andre backens klubba och förbi Harrysson.
  20 sekunder senare dundrade Albin Lindgren in 2-1 för SIK förbi en skymd hemma-keeper, och SIK tog ett rejält grepp om matchen.

Hultman syddes

Tyvärr för SIK tvingades Jesper Hultman utgÃ¥ efter 5.04 i andra perioden. Ett skott frÃ¥n Albin Lindgren tog rakt pÃ¥ örat pÃ¥ Hultman, som fick Ã¥ka till sjukhuset och sy igen ett öppet sÃ¥r. Hultman var dock tillbaka pÃ¥ läktaren lagom till tredje perioden och kunde njuta av sitt lags insatser pÃ¥ isen.
  Robin Klasson gick in i kedjan med Johan Erkgärds och Mikael Persson-Riis och var en fullgod ersättare pÃ¥ den platsen.
  Ni kanske skulle bänkat Hultman tidigare?
- Ja, vi får ta med oss den, skojade Ljunggren om den ganska oseriöst ställda frågan.
  Vändningen blev sedan ännu starkare dÃ¥ Oskar Back skar in framför mÃ¥let där det var som mest trafik, och returen blev liggande framför Harrysson. Till slut letade sig den ut pÃ¥ andra sidan där Max Örnskog kunde raka in den. Returtagningen var nÃ¥got SIK gjorde riktigt bra i matchen.

Bra kontroll

- Överlag i andra och tredje perioden kanske vi inte äger puck lika mycket, men jag tycker vi hade bra kontroll på grejerna, och vi hade alltid en trea med hem och vi har pratat om hur viktigt det är, det var vi sämre på hemma senast.
- Sen hade vi bättre passningsspel och hade några riktigt fina kombinationer i mittzonen, fortsatte Ljunggren berömmande.
  Roséns kraftfulla framstöt banade vägen för SIK i matchen, och efter att laget fixat 4-1 i tredje perioden kändes det kassaskÃ¥pssäkert. Kumla kom i enstaka anfall, men fick inte riktigt fast pucken i Skövdes zon.
  Mikael Persson-Riis skyfflade in fyran efter en skottretur av Johan Erkgärds, Persson-Riis som var nära att sätta fyran redan i andra perioden, men hans tysta avslut frÃ¥n vänsterkanten tog dÃ¥ i ribbans överkant.

Icing… eller? Nä…

SÃ¥väl Adam Rundqvist som Anton Tano var nära att göra 5-1 efter det, och de tillresta SIK-supportrarna började nog räkna hem poängen. Men ett misstag av den ena linjemannen skapade en mÃ¥lchans Ã¥t hemmalaget. Erik Rosén var tydligt först pÃ¥ pucken i en icing-situation, men valde ändÃ¥ att slÃ¥ av den. Rosén tappade pucken till Marcus Viitanen som kunde kliva in framför Melin i eget majestät och slÃ¥ in sin egen retur i öppet mÃ¥l.
  SIK protesterade sÃ¥klart, men det hjälpte föga. Huvuddomaren Janne Asserholt hade i alla fall den goda smaken att be om ursäkt för domslutet efter matchen, nÃ¥got som bekräftades av tränare Ljunggren.
- En solklar icing, och så fick vi en utvisning emot oss direkt efteråt, men då täckte vi skott i boxen och sen hade vi full koll, tycker jag.
- Både spel och poäng var bra idag, och bäst var att vi hade trean med hem hela matchen utan att vi tappade tryck framåt, avrundade SIK-tränaren.
  Vattenkrig väntar pÃ¥ söndag dÃ¥ Västervik kommer pÃ¥ besök. StÃ¥plats pÃ¥ lÃ¥ngsidan ombedes ta med sydväst och lämpliga skor.