Referat

Dramatik nÀr SIK störde topplaget

Tano sköt resolut hem bonuspoÀng

  Topplaget VĂ€sterviks IK gĂ€stade pĂ„ söndagen Billingehov och hade före kvĂ€llens drabbning förlustnollan intakt, men Skövde IK som har en uppĂ„tgĂ„ende trend och spelat allt bĂ€ttre senaste tiden lĂ€t sig inte skrĂ€mmas av det, trots ett tidigt underlĂ€ge. SIK hĂ€mtad i kapp, vĂ€nde och tappade. Men via tvĂ„ kvicka forwards sĂ„ vĂ€nde de igen och tog matchen till förlĂ€ngning som knappt hann starta innan SIK fixade hem bonuspoĂ€ngen. Matchen slutade 4-3 (1-1, 1-1, 1-1, 1-0) efter förlĂ€ngning efter tre raka oavgjorda perioder i en svĂ€ngig match som aldrig riktigt satte sig.
- Vi vann tvÄ hÀrliga poÀng i alla fall. Ska vi börja i den Ànden sÄ Àr det alltid skönt att kvittera sÄ sent som vi gör, och att vi ocksÄ tar bonuspoöngen. Det fÄr vi vara glada för, sa en harmonisk Fredrik Ljunggren, efter de tvÄ tunga poÀngen.

Av: Martin Gustavsson

Foto: Ulrik Heedman

  VĂ€stervik har bĂ„de överraskat och imponerat i serieupptakten med idel segrar och kom till Skövde med gott sjĂ€lvförtroende. Skövde som i sin tur har inlett lite svajigare, men kan visa upp en rakt uppĂ„tgĂ„ende formkurva lĂ€t sig inte skrĂ€mmas utav det. Men VĂ€stervik inledde bĂ€st och tog ocksĂ„ tidigt ledningen med 1-0 redan efter et par minuter, med en puck som framför mĂ„l styrdes in i Marcus Melins högra hörn. Melin som i kvĂ€ll fick vakta kassen dĂ„ Pierre Svensson inte var i speldugligt skick i sviterna av halsont och förkylning. Som backup till Melin fanns juniorlöftet Christofer Khalaf som fick nöja sig med att sköta bĂ„sdörren och vara med och kĂ€nna pĂ„ a-lagshockey för första gĂ„ngen i matchsituation.

Femtio-femtio i första

  Första halvan av första perioden fĂ„r tillskrivas bortalaget, inte bara sett till ledningen, utan Ă€ven att de hade mest puck och bĂ€st chanser. Men spelet vĂ€gde över i sista halvan nĂ€r SIK tog för sig mer och kom in i grejerna pĂ„ riktigt. Laget fick nĂ„gon spelvĂ€ndning med sig, men farten saknades och det rann ut i sanden. Skövdebacken Henrik TĂ„ng skickade i den elfte minuten i vĂ€g ett rappt skott som dock plockades av duktiga Andreas Hookana i VIK-buren. SIK skapade annars inte mycket, och de hade fasligt svĂ„rt att ta sig in pĂ„ mĂ„l sett till första tio.
  Men ungefĂ€r dĂ€r vĂ€gde vĂ„gskĂ„len över till hemmalaget. I samma minut kom matchens första utvisning, nĂ€r Patric BjĂ€lkander sĂ„g en onödig crosschecking frĂ„n Ziga Grahut pĂ„ Emil AlengĂ„rd i försvarszon, som inte lĂ„ngt senare följdes upp av Ă€nnu en VIK-utvisning.

Rosén fortsÀtter bomba

  I fem mot tre-spelet som följde behövde SIK inte lĂ„ng tid pĂ„ sig för att mĂ„lmĂ€ssigt komma in i matchen, nĂ€r Erik RosĂ©n frĂ„n backplats Ă„terigen dunkade in ett hĂ€rligt skott. Samma RosĂ©n fick ocksĂ„ en spelvĂ€ndning mot sig nĂ„got senare, i fem mot fyra-spelet som följde, men RosĂ©n bröt passningen mellan Simon Mitman och Fredrik Asplund och avvĂ€rjde det.
  Ă„ven bortalaget fick chansen i powerplay, men trots Joacim Hedblads dirigerande och fina spelsinne sĂ„ försvarade SIK sig bra.
- I första perioden tycker jag inte att vi vinner tillrÀckligt mycket kamper för att vi ska kunna vara med och tÀvla riktigt. Men sen fÄr vi ett mÄl i fem mot tre, sÄ dÄ Àr det skönt att vi har 1-1 med oss, summerade Ljunggren första perioden, som ocksÄ menade att den stundtals motiga första delen av matchen berodde pÄ att laget gick in lite halvhjÀrtat i nÀrkamperna.

Hultman fick revansch

  Den andra perioden var inte lika lĂ€ttanalyserad, Ă€ven om den precis som den föregĂ„ende var lite böljande till en början, och med ett hyfsat tidigt mĂ„l. Den gĂ„ngen var det SIK som fick mĂ„ljubla, nĂ€r Jesper Hultman fixade 2-1. VIK hade före mĂ„lsituationen en ribbtrĂ€ff pĂ„ andra sidan isen, som i stĂ€llet gav en kontring till SIK. Hultman fick pucken pĂ„ offensiva blĂ„linjen, men lyckades inte överlista Hookana. Men Hultman fick alltsĂ„ revansch, och det nĂ€r SIK i istĂ€llet hade en puck i jĂ€rnet, som till sist hamnade hos Hultman som fick pucken över mĂ„llinjen.

Dramatiskt i mitten av andra

  SIK fick efter mĂ„let ocksĂ„ ett ett nytt numerĂ€rt överlĂ€ge, nĂ€r Simon Mitman fick 2+10 drygt en halv minut senare. Men nĂ„got mĂ„l blev det inte för SIK. Faktum var att VĂ€stervik var lite hetare. Bland annat stal Jacob Tenemyr pucken av Johan ErkgĂ€rds bakom SIK-kassen och var nĂ€ra att trĂ„ckla in den, en annan VĂ€stervik-spelare lyfte en puck över mĂ„l i en dubbelchans sedan Melin sĂ„g ut att ha varit överspelad, och mitt i perioden sĂ„ ljöd brandlarmet och publik och spelare ombads utrymma arenan. Ett kort avbrott utan fara, och spelarna fick tidigt i spelarkorridorren klart för sig att de inte behövde gĂ„ ut. Publiken likasĂ„, men de uppmanades Ă€ndĂ„ via speakern att fullfölja utrymningen.
  NĂ€r spelet vĂ€l kom i gĂ„ng igen kvitterade VĂ€stervik tĂ€mligen omgĂ„ende, och trots mĂ„let sĂ„ begĂ€rde Mattias Karlin i VIK-bĂ„set timeout bara tvĂ„ minuter senare.

VIK kom tillbaka

  SIK fick mot slutet av den andra akten Ă„terigen chansen i powerplay, men nĂ€rmare Ă€n ett par tunga skott av i tur och ordning Albin Lindgren, Johan ErkgĂ€rds och Erik RosĂ©n kom det inte mĂ„l, och matchen var helt öppen inför den tredje rundan, som dock blev lite tillknĂ€ppt och intetsĂ€gande inledningsvis. Att det var jĂ€mt och tillknĂ€ppt och viktiga poĂ€ng pĂ„ spel mĂ€rktes tydligt. De fysiska duellerna blev lite fler, och kĂ€nslorna var stundtals heta sĂ„vĂ€l pĂ„ lĂ€ktaren som is.
  Bland annat satte de bĂ„da FĂ€rjestadbekantingarna Henrik TĂ„ng och Adam Rundqvist in lite kropp, och nĂ€r den senare Ă„kte ut för en hög klubba kunde VIK Ă„terigen ta ledningen genom en riktig mörsare bakom Melin, och poĂ€ngen sĂ„g ut att glida i vĂ€g med bussen till ostkusten. Men SIK gav inte upp, trots att klockan tickade i vĂ€g i snabb takt. SIK-ledningen planerade att lyfta ut Melin ur kassen och ta en timeout med tvĂ„ minuter kvar, men avvaktade och tur var vĂ€l det, för med bara 1,30 kvar av matchen i det lĂ€get sĂ„ kvitterade hemvĂ€ndaren Mikael Persson-Riis till 3-3. Max Örnskog hade ocksĂ„ en puck inne som han jublade för, men slutsignalen hade redan ljudit i det lĂ€get.
  Ljunggren var sĂ„klart mycket glad över den sena kvitteringen.

Tanos första seriemÄl kom lÀgligt

  Matchen gick till förlĂ€ngning, men av de fem möjliga minuterna rĂ€ckte det med tio sekunder innan skridskoskicklige och speedige Anton Tano resolut punkterade matchen via ribban bakom stackars Hookana och glĂ€djen bland SIK-spelarna efter segermĂ„let vittnade om att de tvĂ„ poĂ€ngen i stort sett var lika mycket vĂ€rd som en trepoĂ€ngsseger.
  SIK följde alltsĂ„ upp senaste, och första, hemmasegern frĂ„n förra söndagen med en övertidsvinst, och den vunna bonuspoĂ€ngen mot ett topplag kan bli otroligt viktig nĂ€r serien ska summeras i december.
- PoÀngen Àr jÀkligt hÀrliga, och sÀttet vi vinner pÄ till slut Àr riktigt skönt, menade Fredrik Ljunggren, som hÀrnÀst hoppar in i bussen och Äker till Lindesberg pÄ onsdag. SIK Àr som sagt i god form, och det fysiska spelet i matchen mot VÀstervik resulterade inte i nÄgra allvarligare blessyrer. I och med de tvÄ poÀngen och övriga resultat i kvÀllens omgÄng upp pÄ fjÀrde plats i tabellen, och trots fint höstvÀder sÄ bevittnades matchen av strax över tusen ÄskÄdare. SIK har hittat spelet, och publiken verkar ha börjat hitta tillbaka till Billingehov. Det enda man kan önska efter en sÄdan hÀr match Àr att publiken fÄr lite blandning i musikvalet och lite att klappa i takt till.
    Fler bilder frĂ„n matchen hittar du hĂ€r.

Nyhetsbild

Marcus Melin imponerade mellan stolparna, och stod för flera klassrÀddningar i andra perioden.

Nyhetsbild

Erik Rosén var en jÀtte i försvaret, och fixade kvitteringen till 1-1.

Nyhetsbild

Jesper Hultman har vÀnt till 2-1 och VÀsterviks Eric Backman kan bara konstatera faktum.

Nyhetsbild

Det tuffade till sig i andra perioden.

Nyhetsbild

Anton Tano försöker trycka sig in framför mÄl. Inget mÄl den gÄngen, men Tano satte 4-3 i sudden efter endast tio sekunder.