Referat

Storvinst över Vimmerby

Hockeypropaganda av SIK i andra

  Skövde IK visade var skĂ„pet skulle stĂ„ nĂ€r toppkandidaten Vimmerby HC gĂ€stade Billingehov, ett lag som SIK haft stora problem att ta tre poĂ€ng av sedan laget kom tillbaka till ettan. SIK fick det mesta att stĂ€mma perfekt i matchen, och seglade ivĂ€g till en rĂ€ttvis 6-1-seger (2-1, 2-0, 2-0).
- Vi har en bra trend just nu, spelet sitter mer och mer och vi tar poÀng, tycker vi visar det idag, sa en nöjd trÀnare, Fredrik Ljunggren.

Av: Micke DĂ€rth

  SIK:s prestation i andra perioden Ă€r nĂ„got som endast kan beskrivas som rent och skĂ€rt hockeygodis för hemmapubliken. Och det mĂ€rktes att de 1107 trivdes pĂ„ lĂ€ktarna, dĂ„ spontana applĂ„der dundrade i takt i hallen. Och det var vĂ€lförtjĂ€nta sĂ„dana, och det var uppskattande applĂ„der Ă€ven nĂ€r SIK vann tillbaka puckar lika mycket för snygga passningar eller spelkombinationer, och laget mĂ„ste ha kĂ€nt stödet i ryggen.
  I första perioden utkristalliserades annars en vĂ€ldigt oviss tillstĂ€llning. Vimmerby skapade bra tryck stundtals och det sĂ„g ut att bli en besvĂ€rlig söndagseftermiddag för hemmalaget, men SIK visade egentligen redan i första bytet att de var stridsberedda till sista blodsdroppen, dĂ„ SIK mönstrade en lite annorlunda uppstĂ€llning med Robin Klasson och Oskar Back tillsammans, alldeles sĂ€kert i syfte att gĂ„ in och smĂ€lla pĂ„ lite och se till att laget var med frĂ„n start.
  Och Ă€ven om trycket frĂ„n Vimmerby stundtals kĂ€ndes oroande skapade egentligen inget av lagen nĂ„gra riktigt heta mĂ„lchanser under den första kvarten. NĂ„gra spelare hamnade i bra lĂ€gen, men utan skymning eller backup pĂ„ returerna. Och egentligen var första delen av matchen en eloge till tvĂ„ starka försvar som jobbade likartat med att trycka ut motstĂ„ndarna intill sargerna och hĂ„lla rent framför eget mĂ„l.
- I första var det lite fram och tillbaka, de gjorde ettan och det var framförallt deras första femma som skapade tryck pÄ oss, de var riktigt bra, men egentligen de enda giftiga sÄ de fick vi se upp med.

Vimmerbys första-line giftig

  Kedjan med centern Jakob Karlsson och vingarna Markus Palmberg och Anton Holmberg snurrade bort hemmaförsvaret ett par vĂ€ndor innan de lyckades spela backen Jesper Eriksen fri i slottet, och Eriksen kunde passera en överspelad Pierre Svensson i SIK-mĂ„let.
  SIK replikerade dock knappt tvĂ„ minuter senare. I powerplay styrde listige Johan ErkgĂ€rds spelet frĂ„n högersidan och SIK stĂ€llde upp hot överallt som satte ordentlig press pĂ„ Vimmerbys boxplay. Och nĂ€r de en kort stund tappade markeringen pĂ„ Robin Klasson i mitten försökte ErkgĂ€rds nĂ„ honom med en passning, men en försvarare hann dit och lyfte pĂ„ klubban i rĂ€tt ögonblick, men styrde istĂ€llet med egen skridsko in pucken mellan benen pĂ„ mĂ„lvakten Marcus Evertsson.
  SIK fick nytt powerplay bara tvĂ„ minuter efter det första, och Ă„terigen var det förstauppstĂ€llningen med ErkgĂ€rds som regissör som ordnade mĂ„l för hemmalaget. SIK-centern fintade med blicken pass upp till backplats, men lade istĂ€llet kort in i mitten dĂ€r Klasson kunde placera in pucken i bortre hörnet. Hur elegant som helst.
- Vi var effektiva i powerplay i slutet och det var skönt att vi fick med oss 2-1 i paus.

SIK-dominans

  I andra perioden dominerade sedan SIK, och kanske var Vimmerby lite förslagna av det faktum att de spelade match mot TranĂ„s i fredags. De sĂ„g riktigt tröttkörda ut periodvis och förmĂ„dde inte stĂ„ emot SIK som vann puck överallt, och hemmalaget Ă„kte mer eller mindre sönder gĂ€sterna. Mellan femte och sjunde minuten var det konstant press i Vimmerbys zon och hemmalaget imponerade med sin frenesi i skridskoĂ„kningen dĂ€r de dels hela tiden kom ikapp puckföraren, dels Ă„kte ifrĂ„n sin markering nĂ€r laget sjĂ€lvt hade puck. Publiken i Billingehov myste.
  SIK fick rĂ€ttmĂ€tig utdelning ocksĂ„ i form av tvĂ„ mĂ„l. Max Örnskog hittade med ett sidledspass Oskar Back i vĂ€nstra delen av slottet, och Back sköt direkt förbi en maktlös Evertsson i Vimmerby-kassen.
  4-1 kom efter att SIK fullstĂ€ndigt malt ner gĂ€sterna i skridskosulorna, och dĂ€r Jesper Hultman och Oskar Back inledningsvis avslutat med tunga avslut, innan Emil AlengĂ„rd snodde pucken av en trött försvarare, vĂ€nde om och hittade backen Henrik TĂ„ng pĂ„ andra sidan centrallinjen. TĂ„ng trĂ€dde in pucken elegant, men hade lika gĂ€rna kunnat spela tillbaka pĂ„ bortre stolpen dĂ€r röda spelare stod helt omarkerade med öppet mĂ„l. Vimmerby orkade inte med Skövde i andra perioden.

Timeout

  Det insĂ„g trĂ€naren Tomas Sandlin ocksĂ„, som försökte gjuta mod i sitt manskap, men kanske framförallt ge dem en chans till att bli av med lite syra i benen, och tog timeout efter 4-1-mĂ„let.
- Andra perioden Àr jÀttebra. Vi satte press och fick utdelning pÄ det, och det kom av farten vi hade. Det var skönt att ha 4-1 inför sista, sa en nöjd Fredrik Ljunggren, som inte riktigt ville ta till överord om den fina prestationen i mittenakten.
- Vi slÀppte vÀldigt fÄ chanser bakÄt i andra och skapade en hel del.
  I slutperioden inledde SIK lite avvaktande, och givetvis gjorde gĂ€sterna ett rejĂ€lt försök att ta igen nĂ„got av försprĂ„nget för hemmalaget. Och de hade mycket puck under de första tio minuterna av perioden, och SIK blev lite passiva i försvarsspelet. SĂ€rskilt vid linjerna slĂ€ppte hemmalaget till ytor som de tidigare i matchen stĂ€ngt igen, och Vimmerby kunde trampa in i zonen för att skapa tryck mot SIK-mĂ„let. Första heta lĂ€get kom efter 4.50 dĂ„ Simon Dahl höll sig framme efter en pass i sidled, men mĂ„lvakten Pierre Svensson följde med fint och tĂ€ppte till i rĂ€tt lĂ€ge. SIK föll orovĂ€ckande tidigt ner djupt i egen zon i början av perioden, och Fredrik Ljunggren valde att ta sin timeout efter knappt Ă„tta minuter.

För tidigt att spela av matchen

- Spelet i tredje blev lite annorlunda, kÀndes som vi tidigt skulle spela av matchen istÀllet för att fortsÀtta spela med fart. Vi tog timeout för att Äter bli lite rejÀlare och det handlade mer om att repetera och pÄminna om det. Tyckte vi hade bra koll efter det.
  Vimmerby vaskade fram ytterligare en het chans i tredje vĂ€rd namnet, men backen Jacob Isaksson som fick öppet mĂ„l serverat fick se Svensson pĂ„ nytt vinna kampen efter en kvick sidledsförflyttning.
  IstĂ€llet kunde SIK skicka in 5-1 och 6-1 för att faststĂ€lla slutresultatet. BĂ„da mĂ„len i powerplay.
  5-1 ordnade Max Örnskog pĂ„ retur efter skott frĂ„n Adam Rundqvist, Rundqvist i sin tur fint assisterad av Emil AlengĂ„rd bakom ryggen.
  6-1 kom i spel fem-mot-tre sedan SIK parkerat i anfallszonen mest hela tiden. Jesper Hultman försökte sig pĂ„ ett skott innan mĂ„let föll, men trĂ€ffade utsidan av buren. NĂ€r han lite senare fick en diagonal genomskĂ€rare pĂ„ bladet av Johan ErkgĂ€rds valde Hultman ett sidledspass till Mikael Persson-Riis som kunde raka in pucken i öppen bur. Snyggt sĂ„ det förslĂ„r.
- Sett till 60 minuter var detta vÄr bÀsta match, med ett effektivt powerplay. Vi fick powerplay för att vi Äkte mycket och fick utdelning ocksÄ för att vi har flera skickliga spelare i den spelformen.

Tuffa bortamatcher vÀntar

  PĂ„ frĂ„gan om hur det kĂ€ndes att slĂ„ normalt svĂ„rslagna Vimmerby skojade Ljunggren:
- Det har inte varit lÀtt, men det var dÀrför vi tog hit Rundqvist och TÄng sÄ vi kunde slÄ dem.
- Nej, men Vimmerby har ju öst in mÄl och hade vÀl sex mÄl i snitt och de gjorde ett idag, och vi har pratat mycket om att vi har fart i spelet, men vi slÀppte inte mycket bakÄt. Vi hade bra backchecking och Àven om de var pÄ vÀg att vÀnda pÄ oss sÄ Äkte vi ikapp dem, avslutade en nöjd trÀnare.
  SIK har tvĂ„ bortamatcher hĂ€rnĂ€st pĂ„ programmet, och vad det verkar pĂ„ förhand tvĂ„ riktigt kluriga sĂ„dana i Surahammar och Arboga. SIK fĂ„r ta med sig farten till VĂ€stmanland nĂ€sta vecka, helt enkelt.
  Hela laget ska ha plus för sin insats, alla var verkligen med och bidrog, men lite extra plus förtjĂ€nar Ă€ndĂ„ skicklige playmakern Johan ErkgĂ€rds och backen Albin Lindgren som glĂ€nste lite extra pĂ„ isen denna söndag.