Referat

SIK tog hem arbetsseger

AlengÄrd visade vÀgen i tredje

  SURAHAMMAR. Utan att spela sitt bĂ€sta spel för sĂ€songen lyckades SIK sno Ă„t sig alla tre poĂ€ng nĂ€r laget gĂ€stade Surahammars IF, och med liten marginal; 2-0 (0-0, 0-0, 2-0). Det var ett svĂ„rforcerat hemmalag som spelade vĂ€ldigt konsekvent i sitt försvarsspel som gjorde att SIK hade svĂ„rt att fĂ„ igenom skotten, och laget hade inte mindre svĂ„rt att komma in och slĂ„ pĂ„ nĂ„gra returer. En mĂ€rklig matchbild pĂ„ sĂ„ sĂ€tt, dĂ€r SIK stod emot Surahammars forcering i slutet och Adam Rundqvist kunde förpassa pucken i öppen bur efter 19.50.
- Det var en lurig match, och den satte sig inte riktigt. Mycket spel fram och tillbaka och de var svÄrspelade, tyckte trÀnaren Fredrik Ljunggren.

Av: Micke DĂ€rth

  Det rĂ€cker ju att vinna med ett mĂ„l, men det blev en riktig nagelbitare för publiken, som inte var större Ă€n 249 sjĂ€lar stor. Den handfull tillresta fans frĂ„n Skövde var de enda som fick jubla dock, och sett enbart till rena mĂ„lchanser var kanske inte det var mest rĂ€ttvist, men SIK Ă€r inne i en bra trend, och att vinna matcher trots att inte spela pĂ„ hundra procent Ă€r starkt oavsett motstĂ„nd.
- Skönt att vi kunde lösa upp knutarna nÀr vi inte gör vÄr bÀsta match.
  SIK hade till matchen utökade skadebekymmer, dĂ„ Anton Zell stannade hemma efter att ha fĂ„tt en smĂ€ll pĂ„ trĂ€ning och befarad hjĂ€rnskakning. Anton Lundh frĂ„n juniorlaget ersatte, men fick inte sĂ„ mycket speltid i den tillknĂ€ppta matchen.

IntetsÀgande

  Den första perioden kan man dela upp i fyra bitar. De första fem minuterna satte SIK prĂ€geln pĂ„, nĂ„got man ocksĂ„ pratat om före att gĂ„ hĂ„rt de första bytena. Men det dog ut och de nĂ€rmaste tio minuterna efter det flöt mer eller mindre bara pĂ„, utan nĂ„gra heta mĂ„lchanser eller utvisningar. Det blev en del bök intill sargerna, men ocksĂ„ mycket spel i korridorerna. SIK försökte hitta snabba spelvĂ€ndningar, men nĂ€r Surahammar tĂ€ckte ytor förnĂ€mligt tvingades gĂ€sterna till svĂ„ra diagonalpassningar och tappade tempo.
  Efter dessa tio minuter med lite intetsĂ€gande hockey sprattlade Surahammar till och skapade lite lĂ€gen efter att ha kommit in framför Pierre Svensson i SIK-mĂ„let. Bland annat hade rutinerade Jarno Pikkarainen en lurig styrning som Svensson klarade.
  Sista tvĂ„ minuterna lyfte SIK spelet pĂ„ nytt och fick lite tryck, men utan att skapa nĂ„got riktigt vasst att skriva hem om.
- En ganska intetsÀgande period som kÀndes sömnig, tyckte SIK-trÀnaren.
- Vi försökte sÀtta prÀgel pÄ matchen, men vi hade svÄrt att fÄ till lÄnga anfall och gav bort lite puckar för att vi jobbade för mycket en och en, fortsatte Ljunggren.

Stark inledning av hemmalaget

  I andra perioden skapades det lite mer mĂ„lchanser och Peter Mattsson i hemmalaget hade den första. Mattsson och kvicksilvret Ludwig Björklund trampade ifrĂ„n gĂ€sterna i samband med ett byte och kom tvĂ„-mot-en med Pierre Svensson. Björklund la över till Mattsson som lyfte över öppet mĂ„l. Den dittills vassaste chansen.
  Surahammar hade mitt i perioden ett bra powerplay, med bra spel under första minuten dirigerat av Pikkarainen, men SIK spelade bra i boxplay och vann mĂ„nga lösa puckar under den andra halvan av utvisningen.
  För SIK:s del var det ocksĂ„ frĂ€mst en het möjlighet som fastnade pĂ„ nĂ€thinnan, nĂ€r Anton Tano kom fri men lyfte över pĂ„ passning frĂ„n Emil AlengĂ„rd.
  SIK fick chansen i powerplay ocksĂ„, men dĂ€r fastnade laget betĂ€nkligt jĂ€mfört med senaste matchen hemma mot Vimmerby.
- Det blev lite lÀgre pucktempo Àn senast och vi sköt i tÀcken hela tiden. Vi hade behövt öka pucktempot för att komma ifrÄn dÀr de tÀckte skott.

LĂ€ngre anfall

  SIK hade en del bra, lite lĂ€ngre anfall i andra perioden, men kom inte riktigt till avslutslĂ€ge, trots att man snurrade bort markeringen nĂ„gra gĂ„nger. Surahammar var fortsatt svĂ„rforcerade.
- Vi fick lite lÀngre anfall, men de tÀckte otroligt mycket skott. Om vi sköt 13 pÄ mÄl sÄ tog nog lika mÄnga i tÀcket, och det var svÄrt att komma till mÄlchans, och vi pratade efter andra perioden att inte vÀnda om vid ingÄng i anfallszonen utan skjuta och sÀtta press.
  Det Ă€r vĂ€l inget understatement att sĂ€ga att det var precis vad Emil AlengĂ„rd gjorde. Efter en rĂ€d pĂ„ vĂ€nsterkanten skickade han ivĂ€g en puck pĂ„ mĂ„l, mest kanske för att fĂ„ en retur ut mot andra sidan dĂ€r Adam Rundqvist kom, men pucken letade sig in i mĂ„l via mĂ„lvakten Simon S:t Cyrs plockhandske. Lite av en mĂ„lvaktstavla, men det var i sĂ„ fall Surahammar-keeperns enda misstag i matchen.
- Vi ville sÀtta mer puckar pÄ mÄl och skapa lite kaos.
- Efter mÄlet tycker jag vi backade av lite för mycket och de fick ta vÄr blÄlinje och skÀra in i slottet lite för enkelt, tyckte Ljunggren vidare.

Nervigt

  Det blev lite av en nervpĂ€rs för publiken, dĂ€r Pierre Svensson briljerade bĂ„de en och tvĂ„ gĂ„nger och hade hjĂ€lp av stolpen vid ett tillfĂ€lle dĂ€r han var helt bortspelad. Bara dryga minuten efter AlengĂ„rds ledningsmĂ„l fick Alexander Halling öppet mĂ„l, och skickade till synes in den, och började till och med jubla, men pucken tittade ut pĂ„ andra sidan efter att ha trĂ€ffat stolpen. Helt öppet mĂ„l hade Halling, som sĂ€kert inte drömmer nĂ„gra vackra drömmar om Skövde IK inatt.
  Ludwig Björklund var nĂ€ste hemmaspelare att söka nĂ€tet bakom Svensson, skar in snyggt frĂ„n högerkanten och SIK-mĂ„lvakten fick tĂ€nja pĂ„ benen ett par gĂ„nger för att hĂ„lla mĂ„let fritt frĂ„n pĂ„hĂ€lsning.
  SIK redde ut anstormningen efter det och spelade ganska jĂ€mt ett tag. NĂ„gra chanser vaskades ocksĂ„ fram, och Emil AlengĂ„rd hade sĂ„nĂ€r kunnat öka pĂ„ ledningen nĂ€r han kom fri efter 11.46, framspelad av Anton Tano. Men hans kvicka dragningar mot bortre stolpen lurade inte S:t Cyr som följsamt avvĂ€rjde.

TÄng utvisad för höfttackling

  NĂ€r Henrik TĂ„ng sedan visades ut efter 15.45 för en tripping, efter att ha satt in en perfekt höfttackling, vĂ€drade hemmapubliken morgonluft. Surahammar etablerade spel till att börja med, men SIK stressade snyggt i boxplay och tvingade hemmalaget att börja om flera gĂ„nger. Riktigt bra spel i boxplay.
  Efter 18.45 kom den karakteristiska timeouten frĂ„n Johan Rauch i hemmabĂ„set och de lyfte ut S:t Cyr direkt. De fick ett par tekningschanser i anfallszonen, innan SIK lyckades lyfta kort ur egen zon, och dĂ€r kunde Adam Rundqvist avvĂ€pna en motstĂ„ndare och flĂ€ska in pucken i öppen bur.
  Det var en lĂ„ng minut för SIK-fansen

- En hÀrlig kÀmpaseger dÀr varje byte inte var bra, men skönt med tre poÀng i en svÄr bortamatch, avslutade Ljunggren nöjt.

SkadelÀget ljusnar?

  SIK har en ny, tuff bortamatch pĂ„ söndag dĂ„ laget Ă„ker till Arboga. SkadelĂ€get hoppas SIK-trĂ€naren dĂ„ ska se lite bĂ€ttre ut och det finns hopp om att Anton Karlsson ska bli tillgĂ€nglig dĂ„. Ser det bra ut för Anton Zell, dĂ€r man följer hjĂ€rntrappan, kan han ocksĂ„ bli aktuell för spel.
  Lite extra plus till Anton Lindgren, Erik RosĂ©n och Henrik TĂ„ng som fick slita extra mĂ„nga minuter, och gjorde det riktigt bra.