Referat

Straffar avgjorde tight derby

Anton Lindgren sköt SIK till Ätta raka

  Kaffe kaka. Ja, ni vet. Hemsidans Per-Erik Odh brukar rĂ€kna i inför reportagen, men idag var det inte lĂ„ngt borta att sviten med segrar avslutades. GrĂ€storps IK brukar göra bra matcher i Billingehov, och Ă€ven denna gĂ„ng bröstade laget upp sig och krigade sig till oavgjort efter full tid. Efter en ovanligt tam förlĂ€ngning – bĂ„da lagen verkade slut bĂ„de fysiskt och mentalt – var backen Anton Lindgren den enda som fick jubla efter nĂ„gon av de fem straffarna. Avslutet var resolut i pilsnerhöjd, och SIK tog bonuspoĂ€ngen i och med 5-4 (1-2, 2-2, 1-0, 0-0, 1-0).
- Vi vann i alla fall, inledde Fredrik Ljunggren presstrÀffen efter matchen.
- Alltid skönt att kÀnna att vi vunnit, Àven om det spelmÀssigt fanns mer att önska, fortsatte SIK-trÀnaren.

Av: Micke DĂ€rth

  SIK inledde inte alls med sĂ„ mycket energi som de gjort de senaste hemmamatcherna, och de drygt 1100 pĂ„ lĂ€ktarna hade nog stĂ€llt kraven lite högre Ă€n att först nĂ€r fjĂ€rde formationen fick sitt första byte efter 2.30 sĂ„ lyfte SIK spelet rejĂ€lt upp i anfallszonen och skapade lite tryck. Det var mycket slarv i passningsspelet och Ă„kningarna var inte riktigt synkade.
  Sen om det bara berodde pĂ„ SIK Ă€r svĂ„rt att sĂ€ga, men GrĂ€storp sĂ„g till att hĂ„lla SIK pĂ„ utsidan och gjorde det svĂ„rt för hemmalaget att skapa press. Det var egentligen inte ett enda lĂ„ngt anfall i första perioden och inte mĂ„nga vassa avslut heller.
- Vi tryckte mycket pÄ energi och att ta intiativ i matchen nÀr vi pratat de senaste dagarna, för GrÀstorp brukar vara svÄra nÀr de Àr hÀr. De har bra offensivt skickliga spelare, Àr inte lika bra i egen zon och dÀr ville vi nog vara mer.

Inte nöjda

  Varken han eller laget var speciellt nöjda med spelet i den första perioden.
- Första perioden kÀnns som en trÀningsmatch under juluppehÄllet, och vi var inte riktigt intresserade och Äkte och vÀntade. Det Àr ingen bra ingÄng i en match, och det Àr svÄrt att vÀnda pÄ sen.
  Det Ă€r trots allt nĂ„got SIK varit ganska duktiga pĂ„, att stĂ€lla om och spela noggrannare och med bĂ€ttre skridskoĂ„kning och aggressivitet, och det blev Ă€ndĂ„ successivt bĂ€ttre under matchens gĂ„ng, men GIK gjorde allt för att trasa sönder eventuella anfallsförsök och anammade enkelt spel i egen zon med mycket sarg ut i mittzonen.
  SIK tog ledningen med 1-0 genom Oskar Back, som frĂ„n vĂ€nstersidan i anfallszonen fick bra trĂ€ff pĂ„ ett skott som letade sig upp i bortre krysset. Lite av ett slumpmĂ„l dĂ„ Back egentligen inte hade nĂ„gra alternativ Ă€n att lĂ€gga pucken pĂ„ mĂ„l dĂ„ SIK var mitt inne i ett byte, men inte desto sĂ€mre avslut för det.

Snabb replik

  GrĂ€storp svarade dock direkt, endast 13 sekunder senare hade spelskicklige Stanislav Polodna utjĂ€mnat efter en stark forcering mot Pierre Svensson i SIK-mĂ„let.
  Det var nĂ€stan som publiken drog ett djupt andetag och tĂ€nkte: ”Jaha, det ska bli en sĂ„n kvĂ€ll ikvĂ€ll”.
  Och egentligen var det inget som motsade det i första perioden. Spelet böljade vĂ€ldigt mycket fram och tillbaka under en period, nĂ€rkamperna var fĂ„ och SIK hade svĂ„rt att behĂ„lla intensitet och kreativitet över röda linjen i anfallsriktningen.
  Back var nĂ€ra att bli tvĂ„mĂ„lsskytt en och en halv minut efter GrĂ€storps kvittering, och skrinnade runt sin back pĂ„ vĂ€nsterkanten, men avslut kom lite för nĂ€ra och kunde motas undan av Robin Andersson i gĂ€sternas kasse. Back hade ett par medspelare spelbara framför mĂ„l, men valde att avsluta sjĂ€lv.
  GrĂ€storp hade inte jĂ€ttemĂ„nga chanser, men skapade ett par giftiga chanser i slutminuterna av första perioden. En retur passerade framför nosen pĂ„ Carl Lundmark, som hade helt öppet mĂ„l, efter 18.56, men den förre SIK-forwarden fick jubla halvminuten senare dĂ„ Carl-Johan Svensson gav gĂ€sterna ledningen efter att ha blivit elegant serverad en puck mellan SIK:s back och forward vid offensiva blĂ„ av Jesper Sellin, och fri med Pierre Svensson lyfte han obesvĂ€rat in pucken.

Lovande start i andra

  Det var inte den starten SIK ville ha pĂ„ derbyt, och starten pĂ„ andra sĂ„g riktigt lovande ut. Passningarna började hitta bladen, och Mikael Persson-Riis framspelning till Johan ErkgĂ€rds satt perfekt pĂ„ tejpen för ett direktskott och SIK hade dĂ€rmed utjĂ€mnat.
  Andra perioden blev lite ruffigare med lite mer tuffa nĂ€rkamper, men domaren David Gustavsson verkade ha trĂ€ningsvĂ€rk i högerarmen för han lĂ€t spelarna göra upp för det mesta. GrĂ€storp verkade tjĂ€na mest pĂ„ det, för de verkade inte bry sig stortartat om hur deras eget spel sĂ„g ut. SIK dĂ€remot ville gĂ€rna hitta ett fint pass bakĂ„t, eller Ă„tminstone ett extra pass istĂ€llet för att gĂ„ pĂ„ snabba avslut och jobba pĂ„ returerna. De skapade Ă„tminstone lite hetare chanser i andra, och lagets powerplay efter 12.01 var riktigt vasst, och lĂ€gena radade upp sig dĂ„ första uppstĂ€llningen var inne hela tvĂ„minutaren, men det bĂ€sta var spelet fram till chanserna och avsluten inte av samma dignitet, tyvĂ€rr.

Rundqvist nÀtade

  SIK tog ledningen i svallvĂ„gorna av det numerĂ€ra överlĂ€get, och en retur letade sig ut pĂ„ högersidan vid bortre stolpen och dĂ€r kunde Adam Rundqvist forcera in pucken.
- Vi höjde oss i andra och vi tryckte ner dem rejÀlt i powerplay, men sen fÄr de göra tvÄ snabba pÄ slutet och det kÀnns olyckligt. Vi pratade bara om att gÄ ut och höja energin och höja karaktÀren pÄ matchen inför andra perioden.
  SIK fick vara i ledningen i en minut och 25 sekunder denna gĂ„ngen innan Hugo Johansson stötte fram direkt efter en tekning till höger om Pierre Svensson, och efter att ha fintat ner SIK-mĂ„lvakten kunde han retfullt lyfta in pucken i öppet mĂ„l.
  LedningsmĂ„let kom i slutminuten dĂ„ GrĂ€storp utnyttjade ett numerĂ€rt överlĂ€ge. SIK hade pucken bakom eget mĂ„l, men Niklas Bunnstedt och Lars Andersson jobbade in den framför mĂ„l dĂ€r mĂ„lskytten Jacob Bertilsson fick en gata och pricksköt in 3-4.

SvÄrt att Àndra karaktÀren

  SIK replikerade sedan direkt i tredje genom Anton Tano som sköt in returen frĂ„n Henrik TĂ„ngs skott frĂ„n blĂ„linjen i öppen kasse, men dĂ€r stannade alla försök att göra fler mĂ„l under ordinare tid plus förlĂ€ngning. Sista tio lĂ„g SIK pĂ„ hĂ„rt för ett avgörande, och det var ett par-tre halvhyfsade avslut som kanske hade kunnat leta sig in, men det var fasligt mycket som gick förbi ramen ocksĂ„ denna afton.
  BĂ€sta lĂ€get att avgöra under ordinarie tid i tredje perioden hade nog Albin Lindgren, som dök ner pĂ„ en puck mitt i slottet, men SIK-backen fick ingen lyckad trĂ€ff pĂ„ pucken.
  I förlĂ€ngningen var det som sagt inget av lagen som stack ut precis. Det kĂ€ndes som tankarna var tömda, och matchen gick till straffar. DĂ€r visade Anton Lindgren hur man bĂ€st slĂ„r en straff och SIK tog tvĂ„ pinnar, GrĂ€storp vĂ€lförtjĂ€nt en.
- Det Àr svÄrt att Àndra karaktÀren pÄ en match nÀr man börjar förlora tekningar och nÀrkamper, men jag tycker ÀndÄ att vi gör det helt okej att kunna kriga till oss tvÄ poÀng, tyckte Ljunggren.
- Det krÀvs en prestation för att göra mÄl pÄ straffar ocksÄ och vi fortsÀtter vinna. Starkt att vi nötte pÄ och det kÀndes i bÄset att alla ville gÄ för det, det var hÀrligt driv.
  Derbyveckans första drabbning Ă€r dĂ€rmed över. Nu vĂ€ntar tvĂ„ till, först J20 mot Mariestad i Billingehov pĂ„ fredag och pĂ„ söndag vĂ€ntar A-lagsderby mot samma motstĂ„ndare i Katrinhallen.
- DÄ bör vi vara bÀttre Àn idag, konstaterade Ljunggren avslutningsvis.