Referat

SIK gick pÄ knock

Drömstart bÀddade för tre poÀng

  MARIESTAD. Formstarka Skövde IK avslutade derbyveckan med en skön trepoĂ€ngare mot kombattanten Mariestad BoIS HC med 3-2 (2-0, 1-1, 0-0) nĂ€r halva serien nu Ă€r avklarad, och SIK parkerar pĂ„ en fin tredjeplats. I och med segern i derbyt sĂ„ drog de Ă€ven ifrĂ„n Mariestad rejĂ€lt och har nu nio poĂ€ng ner till BoIS.
  Derbyt var som brukligt tufft och tight, men det slutade alltsĂ„ med en viktoria för Skövdelaget, som dĂ€rmed har tagit poĂ€ng mot seriens alla lag, utöver premiĂ€rförlusten i BorlĂ€nge.
  SIK började mycket bra, men BoIS kom igen och skapade lite nerv i matchen, men SIK höll ut efter en vĂ€l genomförd slutperiod, Ă€ven om hemmalaget bara var en hĂ„rsmĂ„n frĂ„n att kvittera genom Filip Thörnqvist i slutsekunderna.
- JÀttebra start. Vi ville köra frÄn start och jobba pÄ dem, och jag tycker vi gör en bra första halva innan de tar timeout och kommer in i det och jÀmnar ut det, sÀger Fredrik Ljunggren medan spelarna Àr pÄ vÀg i understÀllen ut pÄ isen för att tacka de medresta supportrarna.

Av: Martin Gustavsson

  BoIS brukar komma ut hĂ„rt, och Fredrik Ljunggren visste precis hur de skulle möta motstĂ„ndet i Katrinhallen. En bra start pĂ„ matchen dĂ€r SIK Ă€gde det mesta och via fart och bra passningsspel hamnade SIK tidigt i ledningen. Max Örnskog, kanske lagets mest positiva vĂ€rvning, passade Alfred Sjöman, som slĂ€ppte tillbaka till Jönköpingskillen som kunde skicka in ettan. Dessförinnan hade kedjan med Johan ErkgĂ€rds, Mikael Persson-Riis och Jesper Hultman haft ett jĂ€ttebra anfall, som ”Jeppe” lyfte över kassen.
  Hultman fick dock revansch. Efter en dubbelutvisning som följdes upp med en utvisning för Skövdefostrade hemmabacken Filip Blomqvist sĂ„ dunkade (eller Smackebonk! som den vĂ€lrenommerade bloggaren Johan Svensson/Mr Madhawk hade skrivit) Hultman in 2-0, assisterad av nĂ€mnda kedjekamrater.

Lyckad timeout

  SIK bjöd pĂ„ en riktigt hĂ€rlig hockey, samtidigt som Mariestad sĂ„g ut att vara blekare Ă€n vanligt. Karl Helmersson tog ocksĂ„ en tidig timeout, bara nĂ„gra minuter efter 0-2, i direkt anslutning till en jĂ€ttechans för Oskar Back, framspelad av Örnskog.
  Timeouten blev lyckad. Spelet jĂ€mnade ut sig, och frĂ„n sittplats sĂ„g det ut som att BoIS tog över allt mer.
  Och den ökade spelkvaliteten frĂ„n hemmalaget betalade sig. I slutet av första perioden fick BoIS mĂ„ljubla i powerplay-spel, deras andra försök i numerĂ€rt överlĂ€ge. MĂ„lskytt blev Lucas Larsson, som har en förmĂ„ga att hitta nĂ€t mot just Skövde IK. Lagen och publiken gick till pausvila med kĂ€nslan av att BoIS sena reducering var viktig för matchen och psykologiskt viktig, men SIK chockstartade i andra perioden med att utöka ledningen genom Adam Rundqvist redan i det första bytet. Ett matchavgörande mĂ„l skulle det visa sig. SIK hade hela tiden ett mĂ„lmĂ€ssigt försprĂ„ng som var för svĂ„rt att ta i kapp.

Mer BoIS

  Andra perioden gick mer till hemmalaget, som Ă€gde det mesta av spelet, och det avspeglade sig Ă€ven i skottstatistiken som de vann lika klart som SIK vann i den första. Mittperioden var lite stökigare med en hel del utvisningar Ă„t bĂ„da hĂ„ll, och det gav lite mer öppen hockey och möjligheter till mer fart och större spelytor. Och nĂ€r BoIS Ă„terigen reducerade till 2-3, Ă„terigen i powerplay, efter en stökig situation framför mĂ„l, genom duktige yngligen Erik Olsson sĂ„ fick bĂ„de hemmalaget och publiken rejĂ€lt med brĂ€nsle och Ă„ngade pĂ„. Erik Olsson var ett hot, Jonas Pontusson och Tony Söderman var som vanligt farliga att ge puck, och den kortvĂ€xte och snabbe Daniel Erlich försökte hugga tag i puckar för att snabbt stĂ€lla om. Men marginalerna var inte pĂ„ Mariestads sida, samtidigt som Pierre Svensson i SIK-kassen gjorde ett gott dagsverke med snabba förflyttningar och returer i ofarliga lĂ€gen.
- Andra tycker jag vi bjuder pÄ lite för mycket. NÀr vi har puck sÄ vÄrdar vi den inte tillrÀckligt.
- Vi kastar in lite puckar bakom ryggen och sÄ dÀr, fortsatte Ljunggren.

Kontrollerat stÀllningskrig

  Tredje perioden blev precis det stĂ€llningskrig som man kunde förvĂ€nta sig av matchbilden. Mariestad lĂ„g pĂ„ för en snabb och nödvĂ€ndig kvittering samtidigt som SIK gjorde en bra slutperiod och bevakade matchen utan att förivra sig. BoIS fick ocksĂ„ drömlĂ€ge redan frĂ„n nedslĂ€pp i tredje dĂ„ Adam Rundqvist Ă„kt ut 19.59 in i andra perioden. Filip Thörnqvist hade tidigt en jĂ€ttechans pĂ„ högra stolpen, men Svensson var snabb i sidled, och backen Marcus Green hade ett par backskott som inte var ofarliga. Men Svensson och hans uteförsvar stod för en solid insats, och SIK vann lite fler lösa puckar. I powerplay i mitten av tredje hade SIK bud pĂ„ att kunna stĂ€nga matchen med ett fjĂ€rde mĂ„l flera gĂ„nger om. NĂ€rmast var skicklige Johan ErkgĂ€rds, som först styrde en puck frĂ„n Erik RosĂ©n över, möjligen via en BoIS-klubba, och strax före Daniel Bertovs utvisning löpt ut fick SIK tryck i anfallszon och spelade runt innan Johan ErkgĂ€rds vid vĂ€nstra cirkeln tog ett par skĂ€r in och skickade i vĂ€g pucken i nĂ€rmsta kryssribban och rakt ut.
  BoIS gjorde ett sista frest och tog ut Andreas Ollikainen, och med endast fem skĂ€lvande sekunder kvar sĂ„ hade BoIS kvitteringslĂ€ge, men Pierre Svenson gick ned i ett matchvinnande, majestĂ€tiskt spagat och strĂ€ckte ut hela sin kropp sĂ„ att pucken inte skulle kunna trilla in.
  Ă„r det ett kollektivt bra jobb, eller Ă€r det nĂ„gon lagdel dĂ€r du tycker ni Ă€r bĂ€ttre?
- Kollektivt bra. Det Àr ett samlat försvar vi har utan att tappa fart. Framför allt i första och tredje tycker jag vi har bra fart framÄt och hemÄt.
  Ljunggren var sjĂ€lvklart nöjd med segern och volymen pĂ„ segerlĂ„ten var uppskruvad nĂ„got extra hack just efter den hĂ€r segern med tanke pĂ„ motstĂ„ndet.
- Det Àr hÄrt och tÀtt, och en rolig match att spela, och vi har ett hÀrligt gÀng supportrar med oss som driver pÄ, pÄ ett fantastiskt sÀtt, berömde Ljunggren.

UppehÄll vÀntar

  Nu vĂ€ntar ett sex dagar lĂ„ngt uppehĂ„ll innan serien vĂ€nder och Skövde tar emot BorlĂ€nge HF pĂ„ hemmais. Det enda lag som alltsĂ„ lyckats sno tre poĂ€ng av SIK sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt.
  Ljunggren vill helst spela vidare direkt sĂ„klart, Ă€ven om han tycker att det förestĂ„ende uppehĂ„llet inte Ă€r lika onödigt lĂ„ngt som det varit tidigare sĂ€songer.
- Vi har en stigande kurva och det ska vi fortsÀtta ha, sÀger Ljunggren och menar att de ska trÀna pÄ bra i veckan och hoppas att uppehÄllet ska ge lite extra tid för Emil AlengÄrd och Anton Zell att repa sig. Anton Tano fick rejÀlt ont efter att ha tÀckt skott och Äkte av isen med smÀrtor i höger arm eller axel i derbyt, men Äterkom i spel nÄgot senare, sÄ det finns lyckligtvis inga nya skador att rapportera om.
  Ă„r det otacksamt att möta ett lag som BorlĂ€nge pĂ„ bortaplan i första omgĂ„ngen innan man vet hur de stĂ„r sig?
- Det handlar nog inte sÄ mycket om att det var BorlÀnge, utan det att vi nog inte visste riktigt var vi sjÀlva stod efter en liten brokig försÀsong, menade Ljunggren.