Referat

Utklassningssiffror på Hovet

SIK vände underläge 1-3 till 9-3

Skövde IK gick pÃ¥ knock hemma mot Borlänge HF, och Oskar Back stakade ut vägen när han efter 1.14 skickade upp 1-0 i nättaket efter en furiös start av SIK. Sedan kom det lite grus i maskineriet dÃ¥ Borlänge vände till 1-3 pÃ¥ tvÃ¥ och en halv minut. Under den perioden hade SIK svÃ¥rt att fÃ¥ delaktighet frÃ¥n hela laget i försvarsspelet, men när Johan Erkgärds direktsköt in 4-3 efter 7.11 i andra perioden gick redan gästerna pÃ¥ knäna.
- En rolig lördag. Klart vi är nöjda med bra utdelning och bra flyt i spelet, sa tränaren Fredrik Ljunggren nöjt efter 9-3 (2-3, 4-0, 3-0).
- I alla fall i två perioder, tillade han med en snett leende.

Av: Micke Därth

De drygt 1800 pÃ¥ läktarna var med pÃ¥ noterna inledningsvis och jublet efter Backs ledningsmÃ¥l var högst i Ã¥r i Billingehov. Passningen frÃ¥n Anton Lindgren var ocksÃ¥ i den högre skolan precis som Backs distinkta avslut. En genomskärare diagonalt genom mittzonen, skickligt exekuterad.
  SIK inledde stenhÃ¥rt mot Borlänge och tryckte tillbaka gästerna. Men mellan minut fyra och sju poppade det nog upp bÃ¥de ett och tvÃ¥ frÃ¥getecken i publikhavet, när Borlänge gick upp i 3-1-ledning. Vad hände egentligen där?
- Vi fick en fantastiskt bra start, och sen kom några mål i tät följd. Tycker vi hade bra åkningar och var intresserade av att sätta press, men vi var inte lika intresserade på att spela i försvarszonen. Vi krånglade till det för oss, tyckte Ljunggren.
  Klart att tränaren är kritisk till en sÃ¥dan vändning, men samtidigt mÃ¥ste Borlänges smarta instick i slottet, som blev väldigt effektiva under tvÃ¥ och en halv minut, lovordas. MÃ¥len kom frÃ¥n nära hÃ¥ll i slottet, och ett par av dem pÃ¥ returer frÃ¥n Marcus Melin som säkert vill dra tillbaka klockan vid nÃ¥got av mÃ¥len. Det var en stark replik pÃ¥ SIK:s ursinniga start pÃ¥ matchen, och det blev ett helt nytt mentalt läge för hemmaspelarna.

Enkelt spel i powerplay

Samtidigt ska man komma ihÃ¥g att Borlänge hade ett powerplay efter nio minuter - där SIK spelade bra i boxplay – men utdelning där, och 1-4 i baken, det hade kunnat bli en tuff resa. Istället kunde Max Örnskog reducera efter 14.18 i numerärt överläge efter enkelt, och effektivt passningsspel. Oskar Back spelade till Anton Tano i vänstra rundeln, och Tano hittade Örnskog framför mÃ¥l som i sin tur skickade in en isare vid bortre stolpen.
  Johan Erkgärds briljerade i offensiven och fick priset som matchens lirare där poängen trillade in i period tvÃ¥ och tre (tre mÃ¥l och tvÃ¥ assist), men det var framförallt spelare som Anton Lindgren och Robin Klasson som drev upp tempot i SIK i andra och tredje perioden, där även Oskar Back bör nämnas. Lindgren och Klasson förlorade knappt en enda närkamp, och var dessutom smarta i spelet med puck när de vunnit den. Deras klart bästa insats i SIK-tröjan den här säsongen.
- Lindgren var bäst på banan idag, går in i varje duell med 110 procent och vann allt, berömde Ljunggren.

Två mål i boxplay

Lindgren lÃ¥g ocksÃ¥ bakom tvÃ¥ mÃ¥l i numerärt underläge (!) i andra perioden, som var del av vändningen av matchen. Före 3-3-mÃ¥let hade han läge att lägga en lÃ¥ng diagonal puck mot Jesper Hultman en bit upp i mittzonen, men vände tillbaka, drog pÃ¥ sig markering, och slog sedan ut pucken rakt vid sargen istället till Johan Erkgärds som kom tvÃ¥ mot en med Hultman. Erkgärds höll kyligt i pucken till exakt rätt läge och la över ett fint sidledspass som Hultman kunde stöta in i öppet mÃ¥l.
  Knappt fyra minuter senare hade SIK vänt, och denna gÃ¥ng genom ett hÃ¥rt direktskott av Johan Erkgärds frÃ¥n halvdistans. Robin Klasson var stark uppe vid blÃ¥linjen dÃ¥ han fick bända loss pucken frÃ¥n tvÃ¥ motstÃ¥ndare innan han kunde spela vidare till Hultman. Hultman Ã¥tergäldade sidledspasset han fÃ¥tt vid 3-3 och Erkgärds kanon var det inget fel pÃ¥.
  Drygt fem minuter senare gjorde Erkgärds sitt andra mÃ¥l i matchen pÃ¥ en ny tvÃ¥-mot-en-kontring efter att Anton Karlsson klivit fram i rätt läge i mittzonen och trampat runt sin försvarare pÃ¥ vänsterkanten. Erkgärds sköt enkelt fram SIK till 5-3.

Hultman rundade målvakten

Därefter hamnade SIK i sitt andra numerära underläge i andra perioden efter 14.29, och 40 sekunder senare hade SIK ökat till 6-3 efter en viljeÃ¥kning frÃ¥n Hultman. Förarbetet stod Anton Lindgren för, som i en tuff närkamp i ena sarghörnet fick fram pucken till Erik Rosén, som spelade kort till Hultman pÃ¥ vänsterkanten. Hultman hade varit inne i 35 sekunder och sÃ¥g sliten ut, men trampade runt forwarden som försvarade och vek in framför Niklas Lerbrink. Lerbrink sÃ¥lde sig billigt genom att lägga sig ner snabbt, och Hultman kunde runda honom och lägga pucken i öppet mÃ¥l. Roséns ursinniga forecheck i början av det numerära underläget är ocksÃ¥ värt en extra ros, snacka om start och stopp!
- Bra utdelning i powerplay och så två i boxplay. Vi blev noggrannare i spelet med puck i andra och de chanser de fick tycker jag vi gav dem på våra egna misstag när vi tappade pucken på fel ställe. Men när vi vårdade pucken kontrollerar vi matchen bra.
  Borlänge trycktes tillbaka i andra perioden och orkade inte mobilisera nÃ¥got vettigt i powerplay heller. TvÃ¥ baklängesmÃ¥l i tvÃ¥ möjliga powerplay är ju allt annat än bra, men de gick pÃ¥ knäna redan efter sju-Ã¥tta spelade minuter av andra perioden. SIK gick hÃ¥rt i skridskoÃ¥kningen och i det läget var det lätt att förstÃ¥ varför laget tagit tio raka segrar i serien. Det rÃ¥der harmoni i laget, man reser sig efter en motgÃ¥ng, och när alla jobbar lika hÃ¥rt skapar de hÃ¥rt tryck pÃ¥ motstÃ¥ndaren. I slutet av andra orkade Borlänge inte ens transportera puck under den sista tredjedelen av isen.

Svettig räddning av Melin

En riktigt bra chans hade de dock i andra dÃ¥ mÃ¥lskytten Nils Eriksson fick tag i en retur framför Marcus Melin, men dÃ¥ svarade SIK-mÃ¥lvakten med en mäktig parad, och efter de olyckliga minuterna i första perioden höll Melin tätt resten av matchen. Starkt av lagledningen att ha tÃ¥lamod när tre sÃ¥ snabba baklängesmÃ¥l föll och behÃ¥lla Melin pÃ¥ isen, och starkt av Melin att komma tillbaka trots att han sÃ¥g lite darrig ut efter Borlänges vändning. Ljunggren valde inte ens en timeout utan litade pÃ¥ sitt manskap och fortsatte att peppa.
  Det fanns en grym vilja att vända matchen i andra perioden och i tredje kontrollerade SIK händelserna pÃ¥ ett behagligt sätt för hemmapubliken som mer eller mindre kunde luta sig tillbaka och bara njuta av en trevlig lördagskväll pÃ¥ Hovet.
  Robin Klasson styrde in Johan Erkgärds hÃ¥rda passning i powerplay fram till 7-3, Anton Lindgren sköt in 8-3 frÃ¥n distans bakom en skymd Jon Baston – Baston som ersatte Lerbrink efter 6-3-mÃ¥let i andra perioden – och Erkgärds avslutade mÃ¥lskyttet via en försvarares skridsko efter 15.39.
  Närmast ett tvÃ¥siffrigt resultat var Oscar Forsmark knappt tre minuter frÃ¥n slutet, men Baston hade axeln ivägen vid första krysset.
- Det känns väldigt harmoniskt i laget, det var ingen panik när Borlänge vände och alla pratade positivt i båset där spelarna var väldigt delaktiga. Det kändes bra, berättade Ljunggren avslutningsvis.