Referat

Brant uppförsbacke efter mardrömsstart

TAIF drog i väg till 4-0 efter åtta minuter

TRANÅS. Det blev ingen rolig afton i Bredstorpshallen i Tranås på onsdagen. Skövde IK var inte med i matchinledningen och Tranås AIF kunde på några röda minuter glida i väg till en fyramålsledning redan efter åtta minuter, och till sist skrevs siffrorna till 5-3 (4-1,1-0,0-2) inför 518 vittnen, bland dem en del bekanta Skövdeansikten. Fredrik Ljunggren hade av förklarliga skäl lätt att hålla sig för skratt efter matchen, och var påtagligt upprörd över lagets insats, när den så omtalade förlustfria sviten nu är bruten.
- Första perioden är under all kritik!, rasade Fredrik Ljunggren efter att ha kommit ut från ett kort samtal med spelarna som fick rannsaka sig själva.

Av: Martin Gustavsson

Matchen började ganska öppet med böljande spel och lagen bytte en hel del puck med varandra, men när Tranås efter 5,27 gjorde 1-0 bakom Marcus Melin så var det bara början på ett kollektivt ras.
Mellan 1-0 och 4-0 gick det inte ens två minuter!
  Det var Anton Lindström som inledde målskyttet som direkt följdes av 2-0 genom Adam Johansson. Tranås tryckte fast gästerna i egen zon och på retur tryckte Johansson in pucken. Om inte det var illa nog så kom 3-0 bara 20 sekunder senare, och då var matchklockan bara uppe på 6,23. Melin styrde ett skott med sitt vänstra ben, men inte bättre än att Eric Gustafsson fick rejäl lucka och kunde skicka in trean. Ljunggren tog direkt timeout och bytte ut Melin mot Pierre Svensson för att väcka laget, som för andra matchen i rad tidigt släppte in tre mål i första perioden. Senast, mot Borlänge, stod dock Melin kvar i kassen, men den här gången blev det en kort match för den unge målvakten.
Pierre Svensson som kom in fick dessvärre inte hålla nollan speciellt länge, för redan minuten efter så satte Mjölbykillen David Bremer 4-0, sedan Tranås brutit pass på offensiv blå och Bremer tagit emot ett pass i sidled på vänsterkanten, som hittade nätet.
- Vi spelade med huvudet under armen och tror att det ska lösa sig, men det gör det ju inte och Tranås kommer ut hårt på oss, och det var vi förberedda på.
- Jag är besviken på att vi startar på samma sätt igen, det är samma visa som Borlänge senast, och det reder man inte ut hur många gånger som helst, sa Fredrik Ljunggren bestämt.

Viktig reducering

SIK fick visserligen in en för matchen viktig reducering till 1-4 med dryga halvminuten kvar till första pausvilan, genom Mikael Persson-Riis, som högt i slottet, framspelad av Adam Rundqvist skickade in ettan, och målet gav såklart lite andrum.
  Fredrik Ljunggren lämnade båset med raska steg när paussignalen ljöd, och han hade nog ett och annat att säga i omklädningsrummet.
- Alla vet ju att vi gör en riktigt dålig första period, så det är väl inte så mycket att orda om, menade Ljunggren efteråt, som dock menade att det är just varför de hamnar i en sådan tuff situation i matchinledningen för andra matchen i rad som måste redas ut och stävjas. För SIK:s del handlade det om att nollställa skallarna och försöka tänka bort vad som stod på matchtavlan, och börja om från början och skapa goda vanor på nytt, och det såg de ut att ha gjort.

Pigg start på andra

För SIK kom ut och inledde andra perioden på ett mycket bättre sätt. Gästerna satte genast tryck på motståndarkassen och bland annat Johan Erkgärds hade ett par bra chanser redan i de första minuterna, och kort därefter Alfred Sjöman som kom ensam med Emil Jidskog i hemmakassen, som dock plockades enkelt.
  Men när SIK-backen Anton Karlsson åkt ut för en tripping intill TAIF-båset så räckte det med fem sekunder i numerärt överläge för Tranås att göra 5-1, ett mål som skulle visa sig vara minst ett för mycket.
  6-1 var inte heller långt borta, när en puck bakom Pierre Svensson sakta gled mot mål, men Albin Lindgren räddade pucken med klubban nära mållinjen i det tomma målet.
  Tranås var inte chanslösa, och hade bra fart matchen igenom tack vare sin skridskoskickliga trupp och vassa anfallshockey. Dessutom verkar forne SIK-backen Robin Johansson trivas på sin ”hemmaplan” när han nu är tillbaka i svartgult.
  SIK drog på sig alldeles för många utvisningar i sista halvan av matchen, vilket gjorde att de tappade rytm och hamnade i obalans. Även om spelet jämnat ut sig något så var Tranås fortfarande i klart övertag och publiken njöt i fulla drag. Så som matchen utvecklade sig så kunde man tro att det var Tranås som hade tio raka utan förlust och som skuggade Västervik i tabelltoppen. Tranås kontrollerade matchen och hade en betryggande ledning att bara bevaka, och gå fram när tillfälle gavs.

SIK fick nytt hopp

Men ska man hitta något gott med den här matchen, vilket inte Ljunggren ville göra kort inpå matchslut, så var det den tredje perioden som SIK startade bra, och också vann, genom två snabba mål som skapade lite nerv i matchen.
- Vi inleder bra med två snabba mål, men sen drar vi på oss för många utvisningar och onödiga utvisningar, och det hänger väl ihop med att vi inte riktigt är här, sa Ljunggren besviket.
  2-5 gjorde Robin Klasson redan i det första bytet, och när hemmalaget kort därpå var för många på isen så fick SIK chansen i powerplay, och då ringde det tämligen omgående, när Albin Lindgren hittade ner till Adam Rundqvist vars skott styrdes in av Emil Alengård. SIK knappade in ytterligare, och då vädrade luft. Men då var det ju det här med de många och onödiga utvisningarna som kom i vägen.
  SIK slet dock bra i boxplay, och bland annat redde de ut tre mot fem i hela 1,55 sedan Henrik Tång och Johan Erkgärds med bara fem sekunders mellanrum åkt ut för varsin crosschecking, samtidigt som Pierre Svensson gjorde en bra tredjeperiod mellan stolparna och stängde till. Notabelt är också att Emil Alengård äntligen var tillbaka i spel igen efter en lång frånvaro.
  SIK får nu en nedstämd och dyster bussresa hem till Skaraborg igen, och sedan tränar laget torsdag och lördag innan Forshaga väntar på bortaplan nu på söndag, ett Forshaga som SIK besegrade med 7-3 på hemmaplan efter viss möda innan målen ramlade in i kassen. Det var i och med den segern som SIK sedan dess var obesegrade “ fram till i kväll.