Referat

Brant uppförsbacke efter mardrömsstart

TAIF drog i vÀg till 4-0 efter Ätta minuter

  TRANÅS. Det blev ingen rolig afton i Bredstorpshallen i TranĂ„s pĂ„ onsdagen. Skövde IK var inte med i matchinledningen och TranĂ„s AIF kunde pĂ„ nĂ„gra röda minuter glida i vĂ€g till en fyramĂ„lsledning redan efter Ă„tta minuter, och till sist skrevs siffrorna till 5-3 (4-1,1-0,0-2) inför 518 vittnen, bland dem en del bekanta Skövdeansikten. Fredrik Ljunggren hade av förklarliga skĂ€l lĂ€tt att hĂ„lla sig för skratt efter matchen, och var pĂ„tagligt upprörd över lagets insats, nĂ€r den sĂ„ omtalade förlustfria sviten nu Ă€r bruten.
- Första perioden Àr under all kritik!, rasade Fredrik Ljunggren efter att ha kommit ut frÄn ett kort samtal med spelarna som fick rannsaka sig sjÀlva.

Av: Martin Gustavsson

  Matchen började ganska öppet med böljande spel och lagen bytte en hel del puck med varandra, men nĂ€r TranĂ„s efter 5,27 gjorde 1-0 bakom Marcus Melin sĂ„ var det bara början pĂ„ ett kollektivt ras.
Mellan 1-0 och 4-0 gick det inte ens tvÄ minuter!
  Det var Anton Lindström som inledde mĂ„lskyttet som direkt följdes av 2-0 genom Adam Johansson. TranĂ„s tryckte fast gĂ€sterna i egen zon och pĂ„ retur tryckte Johansson in pucken. Om inte det var illa nog sĂ„ kom 3-0 bara 20 sekunder senare, och dĂ„ var matchklockan bara uppe pĂ„ 6,23. Melin styrde ett skott med sitt vĂ€nstra ben, men inte bĂ€ttre Ă€n att Eric Gustafsson fick rejĂ€l lucka och kunde skicka in trean. Ljunggren tog direkt timeout och bytte ut Melin mot Pierre Svensson för att vĂ€cka laget, som för andra matchen i rad tidigt slĂ€ppte in tre mĂ„l i första perioden. Senast, mot BorlĂ€nge, stod dock Melin kvar i kassen, men den hĂ€r gĂ„ngen blev det en kort match för den unge mĂ„lvakten.
Pierre Svensson som kom in fick dessvÀrre inte hÄlla nollan speciellt lÀnge, för redan minuten efter sÄ satte Mjölbykillen David Bremer 4-0, sedan TranÄs brutit pass pÄ offensiv blÄ och Bremer tagit emot ett pass i sidled pÄ vÀnsterkanten, som hittade nÀtet.
- Vi spelade med huvudet under armen och tror att det ska lösa sig, men det gör det ju inte och TranÄs kommer ut hÄrt pÄ oss, och det var vi förberedda pÄ.
- Jag Àr besviken pÄ att vi startar pÄ samma sÀtt igen, det Àr samma visa som BorlÀnge senast, och det reder man inte ut hur mÄnga gÄnger som helst, sa Fredrik Ljunggren bestÀmt.

Viktig reducering

  SIK fick visserligen in en för matchen viktig reducering till 1-4 med dryga halvminuten kvar till första pausvilan, genom Mikael Persson-Riis, som högt i slottet, framspelad av Adam Rundqvist skickade in ettan, och mĂ„let gav sĂ„klart lite andrum.
  Fredrik Ljunggren lĂ€mnade bĂ„set med raska steg nĂ€r paussignalen ljöd, och han hade nog ett och annat att sĂ€ga i omklĂ€dningsrummet.
- Alla vet ju att vi gör en riktigt dÄlig första period, sÄ det Àr vÀl inte sÄ mycket att orda om, menade Ljunggren efterÄt, som dock menade att det Àr just varför de hamnar i en sÄdan tuff situation i matchinledningen för andra matchen i rad som mÄste redas ut och stÀvjas. För SIK:s del handlade det om att nollstÀlla skallarna och försöka tÀnka bort vad som stod pÄ matchtavlan, och börja om frÄn början och skapa goda vanor pÄ nytt, och det sÄg de ut att ha gjort.

Pigg start pÄ andra

  För SIK kom ut och inledde andra perioden pĂ„ ett mycket bĂ€ttre sĂ€tt. GĂ€sterna satte genast tryck pĂ„ motstĂ„ndarkassen och bland annat Johan ErkgĂ€rds hade ett par bra chanser redan i de första minuterna, och kort dĂ€refter Alfred Sjöman som kom ensam med Emil Jidskog i hemmakassen, som dock plockades enkelt.
  Men nĂ€r SIK-backen Anton Karlsson Ă„kt ut för en tripping intill TAIF-bĂ„set sĂ„ rĂ€ckte det med fem sekunder i numerĂ€rt överlĂ€ge för TranĂ„s att göra 5-1, ett mĂ„l som skulle visa sig vara minst ett för mycket.
  6-1 var inte heller lĂ„ngt borta, nĂ€r en puck bakom Pierre Svensson sakta gled mot mĂ„l, men Albin Lindgren rĂ€ddade pucken med klubban nĂ€ra mĂ„llinjen i det tomma mĂ„let.
  TranĂ„s var inte chanslösa, och hade bra fart matchen igenom tack vare sin skridskoskickliga trupp och vassa anfallshockey. Dessutom verkar forne SIK-backen Robin Johansson trivas pĂ„ sin ”hemmaplan” nĂ€r han nu Ă€r tillbaka i svartgult.
  SIK drog pĂ„ sig alldeles för mĂ„nga utvisningar i sista halvan av matchen, vilket gjorde att de tappade rytm och hamnade i obalans. Även om spelet jĂ€mnat ut sig nĂ„got sĂ„ var TranĂ„s fortfarande i klart övertag och publiken njöt i fulla drag. SĂ„ som matchen utvecklade sig sĂ„ kunde man tro att det var TranĂ„s som hade tio raka utan förlust och som skuggade VĂ€stervik i tabelltoppen. TranĂ„s kontrollerade matchen och hade en betryggande ledning att bara bevaka, och gĂ„ fram nĂ€r tillfĂ€lle gavs.

SIK fick nytt hopp

  Men ska man hitta nĂ„got gott med den hĂ€r matchen, vilket inte Ljunggren ville göra kort inpĂ„ matchslut, sĂ„ var det den tredje perioden som SIK startade bra, och ocksĂ„ vann, genom tvĂ„ snabba mĂ„l som skapade lite nerv i matchen.
- Vi inleder bra med tvÄ snabba mÄl, men sen drar vi pÄ oss för mÄnga utvisningar och onödiga utvisningar, och det hÀnger vÀl ihop med att vi inte riktigt Àr hÀr, sa Ljunggren besviket.
  2-5 gjorde Robin Klasson redan i det första bytet, och nĂ€r hemmalaget kort dĂ€rpĂ„ var för mĂ„nga pĂ„ isen sĂ„ fick SIK chansen i powerplay, och dĂ„ ringde det tĂ€mligen omgĂ„ende, nĂ€r Albin Lindgren hittade ner till Adam Rundqvist vars skott styrdes in av Emil AlengĂ„rd. SIK knappade in ytterligare, och dĂ„ vĂ€drade luft. Men dĂ„ var det ju det hĂ€r med de mĂ„nga och onödiga utvisningarna som kom i vĂ€gen.
  SIK slet dock bra i boxplay, och bland annat redde de ut tre mot fem i hela 1,55 sedan Henrik TĂ„ng och Johan ErkgĂ€rds med bara fem sekunders mellanrum Ă„kt ut för varsin crosschecking, samtidigt som Pierre Svensson gjorde en bra tredjeperiod mellan stolparna och stĂ€ngde till. Notabelt Ă€r ocksĂ„ att Emil AlengĂ„rd Ă€ntligen var tillbaka i spel igen efter en lĂ„ng frĂ„nvaro.
  SIK fĂ„r nu en nedstĂ€md och dyster bussresa hem till Skaraborg igen, och sedan trĂ€nar laget torsdag och lördag innan Forshaga vĂ€ntar pĂ„ bortaplan nu pĂ„ söndag, ett Forshaga som SIK besegrade med 7-3 pĂ„ hemmaplan efter viss möda innan mĂ„len ramlade in i kassen. Det var i och med den segern som SIK sedan dess var obesegrade – fram till i kvĂ€ll.