Referat

Lagseger tog SIK pÄ vinnarspÄret igen

Forshaga jagade Ànda in i kaklet

  FORSHAGA. Skövde IK repade sig snabbt efter den tunga bortaförlusten i TranĂ„s i onsdags och krigade hem tre viktiga poĂ€ng i svĂ„rspelade Ängevi Ishall mot Forshaga IF inför dryga 170 besökare i Hockeyettan VĂ€stra.
  Skövde tog ledningen, men Forshaga jagade SIK matchen igenom och kvitterade SIK:s ledning tre gĂ„nger om, och matchen lĂ€t sig inte avgöras förrĂ€n i matchens absoluta slutskede nĂ€r Emil AlengĂ„rd kunde lĂ€gga pucken i tom kasse och faststĂ€llde slutresultatet till 5-3 (1-0,2-2,2-1) och SIK fick Ă„terigen segerjubla.
- Ja, det Àr en riktig kÀmpaseger i dag! Vi krigar pÄ och det Àr vÀldigt sköna poÀng. Stundtals ger vi bort lite för mycket puck i dag, men klart jag Àr nöjd, sa en glad Fredrik Ljunggren efterÄt.

Av: Martin Gustavsson

  Skövde IK fick slita hĂ„rt redan frĂ„n start uppe i VĂ€rmland. Emil AlengĂ„rd fick redan i första minuten sitta fyra minuter efter en hög klubba som genererade blodvite och SIK var redan före matchen lite sargat pĂ„ ordinarie spelare, framför allt pĂ„ backsidan, dĂ„ Anton Lindgren och Anton Zell inte var i spelbart skick, vilket gjorde att Albin Lundh fick följa med upp.
  Men SIK krigade pĂ„ i boxplay och Pierre Svensson i mĂ„let fick en svettig start och storspelade inledningsvis, dĂ„ Forshaga tryckte pĂ„, samtidigt som SIK hade svĂ„rt att lyfta ut puckarna över blĂ„linjen.
- Det Àr klart att det Àr tungt att fÄ spela med fyra man i fyra minuter sÄ tidigt, men jag tycker att vi reder ut det bra, kommenterade Ljunggren den tunga starten.
  Men SIK tog ledningen med 1-0 kort efter att laget blivit fem mot fem igen, efter ett snyggt anfall. Adam Rundqvist drog upp ett anfall och som via Mikael Persson-Riis skott och retur hamnade hos Robin Klasson pĂ„ bortre stolpen som kunde sĂ€tta pucken högt bakom Jonas Westerlund. Efter det viktiga öppningsmĂ„let sĂ„ fortsatte lagen att turas om att anfalla, och Forshaga hade flera bra lĂ€gen, bland annat genom Erik Byström Johansson som framför mĂ„l svarade för en styrning i farligt lĂ€ge, som dessbĂ€ttre gick högt över, och Linus Engqvist hade ett jĂ€ttelĂ€ge i den trettonde minuten i en snabb omstĂ€llning, men sköt över.

Backtapp tidigt i andra

  I den andra perioden, som SIK sĂ„g ut att fĂ„ inleda med ett lĂ„ngt powerplay, men i en situation vid sargen sĂ„ fick lagkapten Erik RosĂ©n ut knĂ€et pĂ„ en FIF-spelare i fart som fick en rejĂ€l luftfĂ€rd. RosĂ©n skickades av isen med 5+20 för den förseelsen, och dessbĂ€ttre blev ingen skadad, men Forshagaspelaren var snabbt uppe pĂ„ benen igen och han och hans lagkamrater tog hand om RosĂ©n.
- Han kommer in sent, och jag sÀger ingenting om utvisningen, men jag tycker inte det ska vara en femma, sÀger Ljunggren.
- Han reser pÄ sig efter tre sekunder och ska vara med och slÄss.
  NĂ€mnas i sammanhanget kan att RosĂ©n sĂ€nktes i den första perioden för en liknande incident bakom förlĂ€ngd mĂ„llinje, och blev liggande en stund, utan Ă„tgĂ€rd frĂ„n domare Ludwig Pettersson.
  NĂ€r Forshaga dĂ„ blev fem man sĂ„ lyckades de ocksĂ„ kvittera till 1-1 genom backen Kristoffer MyhrĂ©n.
  Men SIK repade snabbt mod och tog Ă„ter ledningen med 2-1 i spel fem mot fem av Johan ErkgĂ€rds, som tog ett skĂ€r in frĂ„n kanten och stĂ€nkte in tvĂ„an. Viktigt med tanke pĂ„ det tunga tappet av backklippan Erik RosĂ©n. SIK spelade allt bĂ€ttre efter ledningsmĂ„let och hade bĂ„de lĂ€ngre anfall och bud pĂ„ fler chanser. Laget jobbade hĂ„rt och anföll med fem man och försvarade sig med fem man hem. En av de bĂ€ttre chanserna fick Max Örnskog, i mitten av perioden nĂ€r Henrik TĂ„ng frĂ„n backplats la pucken ner mot mĂ„l och hittade fram till Örnskog, som dock inte fick bett pĂ„ pucken.

Forshaga kvitterade igen

  Ă„ven Forshaga hade sina chanser, bland annat genom Daniel Odhe som sköt i skĂ€ret i bra lĂ€ge pĂ„ högerkanten, men pucken gick en bra bit utanför Pierres högra sida.
  Men till sist kom kvitteringen, ett lurigt skott som frĂ„n blĂ„linjen intill bĂ„sen tog pĂ„ tvĂ„ skridskor och in vid bortre stolpen pĂ„ en stĂ€lld Pierre Svensson. Surt för SIK som dittills spelat bra och borde fĂ„tt ordentligt hĂ€ng, men Forshaga krigade pĂ„ och gav sig aldrig. Det gjorde dock inte SIK heller, som en och en halv minut frĂ„n slutet tog ledningen för tredje gĂ„ngen i matchen, strax efter att Forshaga blivit fem man igen efter att ha spelat tvĂ„ minuter numerĂ€rt underlĂ€ge för en interference.
  Max Örnskog tog ner pucken och frĂ„n kortsargen skickade han in pucken och Oskar Back kunde framför mĂ„l sĂ€tta trean.
- Andra perioden Àr bÀttre Àn den första tycker jag. Vi tappar en del puckar i mittzon, menade Ljunggren.

Forshaga hade vittring

  Men i tredje perioden började hemmalaget bĂ€st och hade redan i inledningen ett jĂ€ttelĂ€ge, men inget mĂ„l dĂ€r. Men Forshaga jobbade sig till en tredje kvittering efter 4,47 genom Kristoffer MyhrĂ©n som gjorde sitt andra för kvĂ€llen, en puck som studsade pĂ„ Pierre och in, som efter mĂ„let fick göra flera viktiga ingripanden, nĂ€r Forshaga jagade för att ta ledningen i jakten pĂ„ poĂ€ng i matchen.
SIK var stundtals rejÀlt pressade och Ljunggren tog en timeout i den sjunde minuten. Klokt beslut, dÄ det inte var mycket som stÀmde för SIK, som sÀkert var trötta som det jagade byte de var. Det hÀngde ett hemmamÄl i luften, och Ljunggren ville att spelet skulle bli lite mer strukturerat, och det blev ocksÄ bÀttre, Àven om det var fortsatt övervikt Ät Forshaga ytterligare nÄgra minuter. Men i den femtonde minuten kom 4-3, genom Mikael Persson-Riis, som pÄ Albin Andersson smarta passning frÄn backplats snett inÄt i anfallszon, skickade in ledningsmÄlet.
  Forshaga försökte, de tog timeout med tre minuter kvar, och ytterligare en minut senare lyfte de ut Westerlund, och med bara sekunder kvar av matchen satte Emil AlengĂ„rd det avgörande 5-3 i den tomma buren, efter att Oskar Back förtjĂ€nstfullt bitit fast pucken i kortsargen i anfallszon, med fyra rödklĂ€dda hemmaspelare pĂ„ sig. AlengĂ„rd fick tag i pucken och fick in pucken pĂ„ andra sidan kassen och SIK fick Ă€ntligen ta död pĂ„ en match som levde Ă€nda till dess.

Arbetsseger bÀddade för seger

  Tre sköna poĂ€ng efter en riktig arbetsseger dĂ€r alla bidrog, och Oskar Back, Albin Andersson, och kedjan med Adam Rundqvist, Mikael Persson-Riis och Robin Klasson förtjĂ€nar att nĂ€mnas extra, men alla ska ha del i segern, för det var en ett krig frĂ„n början till slut, och en kollektiv laginsats som bĂ€rgade de tre poĂ€ngen. Det var en hel del kloka beslut och viktiga tekningsvinster i viktiga skeden i slutet av matchen.
  Nu vĂ€ntar Kumla hemma pĂ„ onsdag, som bara ligger en poĂ€ng efter TranĂ„s över strecket, och sju poĂ€ng upp till Skövde IK som ligger trea, tvĂ„ poĂ€ng efter Vimmerby och VĂ€stervik. Nu hoppas vi att SIK kan börja bygga upp pĂ„ en ny rad med matcher utan förlust i jakten pĂ„ Allettan.
- Stundtals ger vi bort lite för mycket puck i dag, men klart jag Àr nöjd med matchen, sa Fredrik Ljunggren.