Referat

Tidiga mĂ„l sĂ€nkte SIK – igen!

Men Hansen var ett utropstecken

  VÄSTERVIK. Det blev en trĂ„kig start för Skövde IK i Plivit Trade-hallen i den sextonde omgĂ„ngen av Hockeyettan VĂ€stra mellan tvĂ„an Skövde IK och tabelltrean VĂ€sterviks IK, som förlorade mot TranĂ„s sĂ„ sent som i fredags, och TranĂ„s brĂ„kar en hel del med topplagen i serien. Det gav SIK chansen att dra ifrĂ„n VĂ€stervik, men sĂ„ blev det inte och VĂ€stervik vann med 5-3 (3-0,0-1,2-2), efter att snabbt fĂ„tt SIK i brygga, och trots att det blev match av det hela sĂ„ kunde VIK avgöra med sista mĂ„let i tom kasse. Fredrik Ljunggren var sjĂ€lvklart nedstĂ€md efterĂ„t:
- De fick tre mÄl frÄn ingenstans egentligen, som de inte behövde jobba för. Vi Àr för snÀlla framför mÄl pÄ tvÄ av dem, kommenterade coachen.

Av: Martin Gustavsson

Foto: Martin Gustavsson

  Skövde IK som saknade tvĂ„ tunga backpjĂ€ser i Erik RosĂ©n och Henrik TĂ„ng, (och sedan tidigare Ă€ven Anton Zell), fick Ă„terigen en tung inledning i en viktig bortamatch, denna gĂ„ng mot VĂ€stervik. Redan efter 2,22 satt 1-0 till hemmalaget genom Fredrik Asplund och bara dryga minuten senare satt 2-0 efter virrigt och alldeles för tamt agerande i egen zon.
  Ljunggren tog timeout och spelet jĂ€mnade ut sig nĂ„got, men bara tillfĂ€lligt, dĂ„ VIK hann med Ă€ven 3-0 innan ens halva perioden hade passerat. MĂ„let skickade Erik Gustafsson in och tankarna gick till bortamatchen mot TranĂ„s nyligen, dĂ€r SIK tidigt slĂ€ppte till ett stort underlĂ€ge, men SIK fick stopp pĂ„ blödningen efter trean.
- Det grundar sig vÀl inte riktigt i samma saker som tidigare, utan vi tappar lite markeringar framför mÄl.

Klar VIK-dominans

  SIK hade otroligt svĂ„rt att hitta in i anfall och fick spendera mycket tid i egen zon. VĂ€stervik hade bud pĂ„ fler mĂ„l, men dessbĂ€ttre gick mĂ„nga skott utanför mĂ„lburen.
  Först i slutet av perioden fick SIK en radda av lĂ€gen, dĂ€r först Albin Andersson tog pucken och skar in pĂ„ kassen, och bara nĂ„got senare ett bra försök av Johan ErkgĂ€rds som tog avslut utifrĂ„n och Ludvig Engsund kunde inte nypa den i plockhandsken. Men SIK hade inte marginalerna med sig. Inte ens nĂ€r Jesper Hultman frĂ„n sargen spelat fram Mikael Persson-Riis som fick frilĂ€ge gick det vĂ€gen. Han hanns upp och blev stoppad före avslutet. Hemmapubliken njöt av underhĂ„llningen och delar av publiken bjöd pĂ„ stĂ„ende ovationer. Det var troligtvis en av de bĂ€sta insatserna som beskĂ„dats av hemmapubliken under den hĂ€r sĂ€songen. 568 personer hade letat sig till den intima, men trevliga ishallen och det Ă€r en otroligt svag siffra för att vara ett lag som aspirerar pĂ„ att vinna serien, i det toppmöte det faktiskt var.
- Första perioden vinner vi alldeles för lite nÀrkamper och vi slÀpper mittzon lite för enkelt, vilket gör att de fÄr lÄnga anfall pÄ oss, tyckte Fredrik.

DrömlÀge med fem mot tre

  Andra perioden var betydligt jĂ€mnare och SIK fick tidigt ett drömlĂ€ge att komma in i matchen mĂ„lmĂ€ssigt nĂ€r de fick spela fem mot tre i nĂ€ra en och en halv minut, efter tvĂ„ raka hemmautvisningar i egen zon. Skövde lyckades dock inte förvalta det och skapa ovanligt lite chanser. En av de bĂ€ttre stod Johan ErkgĂ€rds för, med ett bra skott som dock gick rakt pĂ„ mĂ„lvakten. Passningen till ErkgĂ€rds svarade Adam Hansen för.
  SIK förde det mesta av spelet, och VĂ€sterviks chanser uppstod frĂ€mst vid snabba omstĂ€llningar dĂ„ och dĂ„. En farlig sargstuds i kortplanket bakom Pierre Svensson höll ocksĂ„ pĂ„ att stĂ€lla till det.  
  Men SIK kom att reducera med sex minuter kvar av perioden genom Jesper Hultman, som framspelad av Persson-Riis och Hansen kunde skicka in ettan. Och Ă€ven om VĂ€stervik hade ytterligare en bra chans i slutet av Filiph Engsund som fick en passning pĂ„ kanten i höjd med offensiva blĂ„ och skar in med nĂ„gra lĂ€ckra dragningar. Men SIK vann perioden med enda mĂ„let.
- Vi fÄr 3-1 med oss in i vilan och vi kÀnner oss ganska starka med det, men vi Àr alldeles för snÀlla framför mÄl, menade Ljunggren och Äsyftade att laget endast mÀktade med ett fÄtal avslut trots stundtals bra spel, och dessutom det lÄnga fem mot tre-lÀget.

Krig

  Tredje perioden blev mest ett krig, och Ă„terigen tvĂ„ raka hemmautvisningar gav SIK god chans att kunna skapa nĂ„got mer mĂ„l. Men VĂ€stervik försvarade sig bra och slet kollektivt vilket gjorde att SIK hela tiden fick börja om. Men i det andra numerĂ€ra överlĂ€get sĂ„ kom Ă€ntligen en reducering till 2-3. Oskar Back fick i samma anfall fyra försök, och pĂ„ det fjĂ€rde sĂ„ satt den, frĂ„n sin position i den vĂ€nstra tekningscirkeln. Back hann dessutom med att pricka ribban innan dess, och SIK visste att de historiskt sett har lyckats göra bra avslutningar mot VĂ€stervik. Men glĂ€djen blev kortvarig. Simon Mitman kontrade in 4-2, snabbt Ă„kande pĂ„ högerkanten och prickade in pucken via ribban in bakom Svensson.
  Skövde krigade pĂ„ och ville inte ge sig, och med tre minuter kvar sĂ„ kom ytterligare en reducering, den gĂ„ngen ett snyggt backskott frĂ„n Adam Hansen som letade sig in bakom Engsund, och SödertĂ€ljelĂ„net hade kunnat fĂ„ iklĂ€da sig hjĂ€lterollen, men nĂ€rmare kom laget inte. Robin Klasson Ă„kte ut med 1,59 kvar av tredje, och chanserna minskade avsevĂ€rt för SIK. De lyfte trots det ut Svensson ur kassen, men det resulterade bara i ytterligare ett baklĂ€ngesmĂ„l.

Lyckad debut

  Skövdes inlĂ„nade back Adam Hansen gjorde efter en enda trĂ€ning sin första match i den nya omgivningen och sin första match i division ett, och det mĂ€rktes att SIK kommer fĂ„ nytta av honom och att han Ă€r van vid ett högre tempo. Han spelade klokt, slog fina pass och var bra pĂ„ skridskorna.
- Grabbarna har varit schyssta, det Àr bara lite svÄrt med namnen, menar han.
  Att han sjĂ€lv gjorde en stark insats med ett mĂ„l och en assist, med bud pĂ„ flera, var inte mycket vĂ€rt i dag:
- Det handlar om att ta poÀng, och de fick sina mÄl i början, sa han och tillade:
- Jag försökte spela enkelt, det Àr lÀtt att man blir lite överambitiös nÀr man kommer ner, men jag försökte spela mitt spel och spela enkelt, sa 20-Äringen.
- Spelar man dÄligt i början sÄ blir man straffad. Det gÀller att spela i 60 minuter, kommenterade han den tunga starten.
  VĂ€stervik tog i och med segern sig förbi bĂ„de Skövde och Vimmerby och intog förstaplatsen, nĂ€r det nu Ă„terstĂ„r sex matcher av grundserien, varav fyra hemmamatcher. HĂ€rnĂ€st mot Lindlöven pĂ„ onsdag. Ett bra avslutningsschema för SIK i det fortsatta tabelltoppsracet, som trots allt bara Ă€r tvĂ„ poĂ€ng efter VĂ€stervik.

Nyhetsbild

Adam Hansen - lÄn frÄn SödertÀlje - blev matchens lirare i SIK mot VÀstervik.