Referat

SIK vinnare i missarnas match

Laget vägrar förlora två i rad

Det blev tre sköna poäng hemma mot Lindlövens IF i den sjuttonde omgÃ¥ngen av  Hockeyettan Västra, med 3-1 (0-1, 1-0, 2-0) inför 999 Ã¥skÃ¥dare. Och även om det var toppen mot botten sÃ¥ blev det ingen promenadseger för Skövde IK. Trots ett massivt spel- och skottövertag sÃ¥ avgjordes det inte förrän i slutet av tredje perioden. Lindlöven-mÃ¥lvakten Henrik Hjerpe hade god hjälp av sin mÃ¥lbur i dag, för inte mindre än fem puckar tog i mÃ¥ljärnet. Men segern innebar inte bara tre poäng, utan även att man fortsätter att studsa tillbaka direkt efter en förlust.

Av: Martin Gustavsson

SIK började piggt, men trots det sÃ¥ var det Lindlöven som tog ledningen, och det genom en bjudning av mÃ¥lvakten Pierre Svensson som gick ut i vänstra tekningscirkeln och bara skulle lägga ner pucken bakom mÃ¥l. Men pucken gick rakt till Joakim Olsson Fromell som stod vid kortplanket, och som kunde servera Johan Persson som enkelt kunde skicka in pucken i sÃ¥ gott som öppet mÃ¥l.
  Före mÃ¥let hade SIK bland annat ett (förvisso resultatlöst) powerplay, där de spelade bra och hade ett par vassa chanser. Men efter mÃ¥let var det mest Lindlöven som spelade enkelt och med bra fart, och gick pÃ¥ chans, bland annat genom Max Lalander som tog ett bra skott utifrÃ¥n.
- Jag tycker vi startar hyfsat piggt. Kanske inte den där riktiga hettan som man vill ha, men ändå någorlunda okej, menade Fredrik Ljunggren, även om han inte var helt nöjd.
- Vi åker mest och tittar och väntar på att det ska hända något.

Påtvingat målvaktsbyte

SIK tvingades till ett mÃ¥lvaktsbyte inför den andra perioden, sedan Pierre Svensson stämplat ut efter en kollision i första perioden. Dessutom hade Johan Erkgärds insjuknat före matchvärmningen och fick Ã¥ka hem.
  SIK kontrollerade den andra perioden, vilket även avspeglade sig i skottstatistiken (17-6), och hade omgÃ¥ende en mycket bra chans av Max Örnskog som frÃ¥n vänster gick in mot mÃ¥l och sköt, men prickade stolpen. Innan dess hade Anton Lundh ett bra skottförsök.
  Men SIK fick till sist nätrassel. I mitten av andra perioden sköt Albin Lindgren en puck som via lite studs pÃ¥ Max Örnskog damp ner i mÃ¥l bakom Henrik Hjerpe i Lindesbergslagets mÃ¥l och det var ett mÃ¥l som matchen verkligen behövde.
  Andra perioden var annars en kavalkad av fina chanser för SIK med flera ramträffar, bland annat genom hemmadebuterande lÃ¥net Adam Hansen som med ett bra skott prickade insidan av bortre stolpen i slutet av perioden och nÃ¥gra sekunder senare ännu en gÃ¥ng i samma byte. Men det här var missarnas match. Klara lägen fanns det gott om, men pucken ville bara inte in.
- Andra perioden blir lite bättre, framförallt med kedjan Örnskog-Sjöman (Alfred)-Back (Oskar). Det är de som drar i gång det, menade Ljunggren, och tillade:
- Men den är bättre, det känns som att vi tröttar ut dem.

SIK tog över och kontrollerade

Ja, Lindlöven kroknade märkbart, och Skövde som tog över matchen mer och mer sÃ¥g ut att gÃ¥ mot en seger trots allt, men trots flera fina, och givna mÃ¥lchanser, sÃ¥ hölls LIF-kassen nÃ¥gorlunda fredad. Bland chanserna fanns Jesper Hultmans och Mikael Persson-Riis spelvändning, där Hultman valde att ta avslutet själv och prickade ribbans underkant, Oskar Back som slet Ã¥t sig en puck bakom mÃ¥l och serverade Max Örnskog som sköt utanför redan i periodinledningen, eller Albin Lindgrens jättechans vid mÃ¥lvakten Hjerpes högra stolpe.  Men det här var inte de klara chansernas match, det var snarare tillfälligheterna och vikten av att stÃ¥ framför mÃ¥l.
- Vi bränner ganska klara målchanser i tredje perioden kan jag tycka, menade Ljunggren.
- Men vi växer in i matchen och i tredje perioden tycker jag vi har det mesta av spelet.

Och äntligen!

2-1 kom strax efter Lindgrens miss, ett backskott som träffade Jesper Hultman och styrdes in i mÃ¥l.
SIK malde pÃ¥ samtidigt som Lindlöven fortsatte se trötta ut, men mÃ¥len sÃ¥g ut att utebli. Lindlöven hade nÃ¥gon ströchans, men Melin som fick ersätta i mÃ¥l gjorde en stabil insats.  Och en minut frÃ¥n slutet av tredje perioden, när gästerna tagit ut sin mÃ¥lvakt, sÃ¥ kunde Oskar Back Ã¥ka in med segermÃ¥let.
  Tre poäng efter hÃ¥rt slit och med namnkunniga spelare pÃ¥ frÃ¥nvarolistan, som alltsÃ¥ blev fler med Erkgärds blixtinsjuknade och Pierres huvudvärk.
  I och med segern klev SIK upp pÃ¥ andra plats i tabellen, och pÃ¥ lördag väntar ett toppmöte mot svÃ¥ra Vimmerby i tigerkulan. Vimmerby har revansch att kräva, och de har bra statistik mot SIK framförallt pÃ¥ hemmais, sÃ¥ det blir en nöt att knäcka för Ljunggren och hans gäng. 15 poäng kvar att fightas om.
    Fler bilder frÃ¥n matchen hittar du här.

Nyhetsbild

Oskar Back sätter en fin slutpunkt på matchen med mål i tom bur.

Nyhetsbild

Pierre Svensson fick utgå efter en smäll i första perioden.

Nyhetsbild

Marcus Melin fick hoppa in och höll nollan.

Nyhetsbild

Robin Klasson rev och slet hela matchen.

Nyhetsbild

Oskar Back drev på i det fysiska spelet och fick med sig lagkompisarna efter en sömnig avslutning på första perioden.