Referat

Förlust trots stark kÀmpainsats

SIK kan inte vinna i Vimmerby

  VIMMERBY. Det har hunnit bli en trĂ„kig ovana nu. Skövde IK har jĂ€ttesvĂ„rt att vinna mot Vimmerby i deras schweinkallehalle, och trots en mycket stark kĂ€mpainsats och mĂ„nga fina lĂ€gen att kvittera hemmalagets ledning i sista perioden fick laget Ă„ka tomhĂ€nt hem till Skövde efter förlust 2-4 (0-1, 1-1, 1-2).
- Extra surt nÀr vi gör en sÄ heroisk insats dÀr vi offrar oss mycket och mÄlen de gör kÀnns lite enkla. Vi stÀllde upp för varandra och det blev kanske lite desperat i slutet dÄ vi inte riktigt har kylan att trycka dit puckarna, sa trÀnaren Fredrik Ljunggren efter slutsignalen utanför ett deppande omklÀdningsrum.

Av: Micke DĂ€rth

  Matchen var helt jĂ€mn i den första periaoden, dĂ€r kanske Ă€ndĂ„ SIK var lite rejĂ€lare i spelet med puck och dĂ€r hemmalaget bara tillĂ€ts en knapp handfull anfall under nĂ„gon lĂ€ngre tid med pucken under kontroll. SIK startade piggt och hade efter ett par minuter vaskat fram tvĂ„ riktigt fina lĂ€gen att ta ledningen, först genom Alfred Sjöman som sĂ„nĂ€r hade kunnat raka in en sidledspassning frĂ„n Max Örnskog som starkt vunnit pucken pĂ„ vĂ€nstersidan. Marcus Evertsson i hemmamĂ„let var med i förflyttningen. Detta efter endast 20 sekunders spel.
  En liknande parad tvingades mĂ„lvakten till efter 1.43 dĂ„ SIK inledningsvis kom tre-mot-en, och dĂ€r Adam Rundqvist fick pucken i sidled frĂ„n Emil AlengĂ„rd, men Ă„terigen tĂ€ckte Evertsson förtjĂ€nstfullt.
  IstĂ€llet tog hemmalaget ledningen efter 5.14 och nĂ€r det hĂ€nde kĂ€ndes det bĂ„de snöpligt och orĂ€ttvist. SIK tappade markeringen pĂ„ Simon Dahl i vĂ€nsterlĂ€ge och det rĂ€ckte för att han skulle kunna mĂ„tta sitt direktskott förbi en chanslös Marcus Melin i SIK-mĂ„let.

Bra powerplay

  SIK svarade dock med ett riktigt bra powerplay knappt tre minuter senare, dĂ€r gĂ€sterna tvingade hemmalaget att göra sitt yttersta i boxen, men SIK saknade udden i avsluten. Johan ErkgĂ€rds var nĂ€rmast ett mĂ„l med ett direktskott frĂ„n högerkanten som plockades av Evertsson.
  Sista fem minuterna tog Vimmerby över lite mer efter en period dĂ€r SIK dominerat spelet med puck och försvarat sig starkt. Hemmalaget fick ganska billigt med sig en andra utvisning pĂ„ Anton Lindgren nĂ€r SIK redan hade Anton Karlsson pĂ„ utvisningsbĂ€nken, och Vimmerby fick chansen i hela 1.37 i spel fem-mot-tre. SIK imponerade dock storligen i boxplay och gav egentligen bara Vimmerby dĂ„liga lĂ€gen att ta avsluten pĂ„ och bröt tre-fyra gĂ„nger efter uppoffrande spel av trean som var inne. SIK fick slita ont nĂ€r tvĂ„ backar satt utvisade eftersom förutom skadade Anton Zell, Mattias Gudmundson, Henrik TĂ„ng och Erik RosĂ©n Ă€ven Albin Lindgren fĂ„tt kasta in handduken pĂ„ grund av sjukdom.
- Vi gjorde det jÀttebra och spelade som vi kommit överens om innan. Tyckte inte det kÀndes rÀttvist att de ledde efter en jÀmn första period, men livet Àr inte alltid rÀttvist.
- Sen fick mÄnga slita i boxplay i andra perioden, sÀrskilt backarna och det var frustrerande för jag tyckte inte vi var vÀrda sÄ mÄnga boxplay, fortsatte Ljunggren diplomatiskt.

Ensidig bedömning

  Nej, domaren Daniel Erikssons bedömningar i andra perioden gĂ„r sĂ€kert att diskutera, men det leder ingen vart. Men det Ă€r inte svĂ„rt att förstĂ„ frustrationen hos trĂ€naren dĂ„ SIK-spelarna Ă„kte ut för saker som hĂ€nde i nĂ€stan varje byte, och hade det varit konsekvent bedömning pĂ„ slashing och tacklingar sĂ„ hade nog bĂ„sena bredvid sekretariatet varit vĂ€lfyllda hela matchen. Vi kan bara konstatera att det var en vĂ€ldigt juste och sportslig match frĂ„n bĂ„da lagen, men det drabbade SIK onödigt hĂ„rt.
  SIK redde dock ut alla boxplay med den Ă€ran, men mycket kraft spenderades samtidigt eftersom laget var kort om folk till matchen.
  GĂ€sterna inledde andra perioden genom att retroaktivt – och lite billigt – kvittera till 1-1. Adam Hansen skickade in som det sĂ„g ut en passning framför mĂ„let, men den tog pĂ„ en försvarares skridsko och gick i mĂ„l istĂ€llet.
  Vimmerby tog sedan över spelmĂ€ssigt tack vare alla utvisningar och sĂ„g naturligtvis till att utnyttja det enda riktigt stora misstaget SIK-laget gjorde i andra perioden. Vimmerby vĂ€nde spelet i egen zon samtidigt som bĂ„da backarna var pĂ„ byte och Markus Palmberg stod kvar och tjuvade mellan röda och blĂ„ linjen. Fri med Melin fintade han elegant skott och la pucken i öppet mĂ„l.

2+10*2

  Lite trist att det kom just dĂ€r nĂ€r SIK gjort en sĂ„ stark insats försvarsmĂ€ssigt i andra perioden. Den avslutades för övrigt med att Oskar Back Ă„kte ut 2+10 för checking from behind (sade speakern, det stod checking to the head pĂ„ swehockey, hemsidans anm.) och det var precis vad Anton Karlsson fĂ„tt i slutet pĂ„ första perioden. JĂ€ttetungt sĂ„klart för SIK, och frĂ„gan hur mycket utvisning det var i Oskar Backs tackling. En av linjemĂ€nnen fick tydligen hybris av situationen och diskuterade fram utvisningen med domaren. Det sĂ„g ut som en juste tackling axel mot axel, dĂ€r utgĂ„ngen blev lite trĂ„kig nĂ€r Vimmerby-spelaren slog i sargen vid avbytarbĂ„set.
  I slutperioden gjorde SIK en stark forcering första tio för att utjĂ€mna. Vimmerby inledde dock piggast och Jim Nordh hade sĂ„nĂ€r kunnat öka pĂ„ till 3-1 efter ett lĂ„ngt och jobbigt anfall för gĂ€sterna, men Melin var med pĂ„ noterna.
  Sedan var det tvĂ„ gĂ„nger Jesper Hultman i den femte minuten. Först kom han fri efter en suverĂ€n spelvĂ€ndning, men Evertsson hĂ€ngde med i dragningen. Bara sekunder senare hittade Mikael Persson-Riis in med en puck till Hultman pĂ„ nytt, men Ă€ven denna gĂ„ngen höll Evertsson tĂ€tt utmed isen.

MĂ„l i tom kasse

  Efter knappt Ă„tta minuter hade Johan ErkgĂ€rds tvĂ„ skott strax utanför och just nĂ€r SIK verkligen höll pĂ„ att samla ihop till en kvittering kom en snabb spelvĂ€ndning som mer eller mindre sĂ„g ut som en halvchans till att börja med. Men mĂ„lskytten Nicklas Strid – bror till förre SIK-spelaren Fredrik Strid – fick Melin att sĂ€tta sig lite för tidigt och sköt över axeln in pucken i första krysset.
  SIK kom tillbaka genom Oskar Back som slagskottade in Robin Klassons tappade dragning efter ett ihopslag en bit in i anfallszonen. DĂ€refter försökte SIK trycka pĂ„ och tog timeout efter 17.46.
- Vi pratade om att vi skulle plocka Melin sÄ fort det blev lÀge, förklarade Ljunggren.
  Just nĂ€r det lĂ€get uppenbarade sig gick Oskar Back in vid första stolpen och förlorade pucken nĂ€r mĂ„lvakten Evertsson stod emot inbrytningen och Melin som var halvvĂ€gs ut till bĂ„set försökte hinna tillbaka, men förgĂ€ves. Anton Holmberg kunde sĂ€tta pucken i tom bur.
- Vi kÀnde oss jÀttestarka inför tredje och vi var nÀra pÄ mÄnga returer och fick flera halvchanser som vi inte riktigt fÄr slÄ pÄ. Det ville sig inte, sa Ljunggren besviket.
  Marcus Melin fick rĂ€dda en straff i slutminuten ocksĂ„, men SIK hade egentligen ingen farlighet efter Vimmerbys 4-2 och Ă€nnu en gĂ„ng fick SIK Ă„ka poĂ€nglöst hem frĂ„n östra SmĂ„lands mylla.