Referat

Storseger i kontrollerad match

TvÄ bra perioder rÀckte mot Surahammar

  Skövde IK tog i den nittonde omgĂ„ngen emot Surahammars IF, ett nĂ„got obekant lag för Skövdepubliken, och den vĂ€stra Hockeyettans mest mĂ„lsnĂ„la lag. Och det var en match som SIK var minst en klass bĂ€ttre i frĂ„n början till slut. Trots att Surahammar kvitterade Skövdes 1-0 ledning sĂ„ var det aldrig nĂ„got snack och SIK rann i vĂ€g till en komfortabel seger med 7-2 (3-1,3-0,1-1) och hela 40-15 i skott, efter framför allt tvĂ„ riktigt bra perioder, dĂ€r de hade hela 6-1 inför den tredje och sista perioden. En bra laginsats dĂ€r samtliga spelare deltog pĂ„ ett föredömligt sĂ€tt.
- Det blev en komfortabel seger till slut och vi gör tvÄ bra perioder, och en ganska bekvÀm period, sÄ kan vi sammanfatta det, summerad Fredrik Ljunggren insatsen, och syftade pÄ den tredje som den bekvÀma.

Av: Martin Gustavsson

  Publiken i Billingehov fick valuta för entrĂ©pengen i kvĂ€ll. Det var en för publiken vĂ€lsmakande tillstĂ€llning som gav tre sköna poĂ€ng efter den senaste poĂ€nglösa matchen i Vimmerby. SIK öppnade mĂ„lskyttet tidigt genom Max Örnskog, som snett framför mĂ„l klippte in pucken bakom Simon S:t Cyr i Surahammarkassen, snyggt framspelad av Alfred Sjöman som stod bakom kassen.  
  SIK Ă„ngade pĂ„, och bara nĂ„gra minuter efter mĂ„let sĂ„ hade SIK ett mycket snyggt anfall genom Sjöman och Oskar Back, men Back fick pucken pĂ„ mĂ„lvakten.
  SIK Ă€gde spelet, de fick stora ytor att Ă„ka pĂ„ och perioden var snabbt avverkad och helt i publikens smak. Men trots den klara dominansen sĂ„ fick gĂ€sterna in en tidig kvittering, nĂ„got slumpartad av Patric Ålebo via ramen.
  Men SIK kom snabbt tillbaka och 2-1 kom efter halva perioden genom Johan ErkgĂ€rds, framspelad av Jesper Hultman, som pricksköt in ledningsmĂ„let.
  Och nĂ€r Mikael Persson-Riis utökade ytterligare till 3-1, elegant framspelad av ErkgĂ€rds med en minut och fyra sekunder kvar av första perioden sĂ„ njöt publiken till fullo.
- Jag tycker vi kontrollerar det vÀldigt, vÀldigt bra, och att de fÄr 1-1 kÀnns olyckligt. Men sen fÄr vi med oss nÄt mÄl till dÀr innan vilan, sÄ det kÀnns skönt. Men pÄ det stora hela sÄ spelar vi ut dem, om man fÄr sÀga sÄ, menade Fredrik Ljunggren.

Fortsatte pÄ inslagen vÀg

  Dominansen fortsatte i andra perioden som Skövde vann med klara 3-0.
  4-1 gjorde Jesper Hultman tidigt nĂ€r han rann igenom hela banan. Men redan i inledningen av perioden hade han ett jĂ€ttelĂ€ge nĂ€r Johan ErkgĂ€rds hittat ”Jeppe” pĂ„ bortre stolpen, men S:t Cyr plockade pucken lĂ€ckert. Dessutom hade SIK ett powerplaylĂ€ge, eftersom gĂ€sterna fĂ„tt ett lagstraff. Hultman gjorde Ă€ven 5-1 i slutet av perioden, och mĂ„let kom precis nĂ€r Anton Tano suttit av en tvĂ„minutersutvisning, och den snabbskrinnande norrlĂ€nningen fick en puck frĂ„n Adam Hansen och satte fart mot mĂ„l, gick runt kassen och försökte lĂ€gga in den köksvĂ€gen, men Hultman dök upp pĂ„ bortre stolpen.
  Med mindre Ă€n tvĂ„ minuter kvar smackade Adam Hansen in 6-1 frĂ„n blĂ„linjen, i uppstĂ€llt spel under en utvisning för bortalaget. Hansen Ă€r dĂ€rmed pĂ„ sina fyra matcher i SIK-kostymen uppe pĂ„ hela fem poĂ€ng, och han har inte gĂ„tt poĂ€nglös ur en enda match sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt. Skaplig utdelning minst sagt!

Matchen avgjord

  Med den klara 6-1 ledningen inför tredje var det mer eller mindre avgjort, och Surahammar, som precis som Skövde, saknade etablerade spelare, bland annat frĂ„n allsvenskan rutinerade Jarno Pikkarainen som gĂ„r skadad efter en otĂ€ck tackling för ett par omgĂ„ngar sedan, hade sĂ„ lĂ„ngt varit tĂ€mligen uddlösa. Skövde visste hur de skulle möta dem och chanserna som slĂ€pptes till var lĂ€ttrĂ€knade. En reducering till 2-6 genom Anders RomegĂ„rd som pĂ„ mer eller mindre egen hand tog sig in pĂ„ högerkanten och sprĂ€tta upp reduceringen sĂ„ blev det aldrig speciellt nervöst. NĂ€r Surahammar drog pĂ„ sig tvĂ„ raka utvisningar sĂ„ hade de inget att sĂ€tta emot nĂ€r Skövde i fem mot tre gjorde 7-2 och definitivt förseglades den vĂ€stmanlĂ€ndska kistan genom Emil AlengĂ„rd, som pĂ„ passning frĂ„n Adam Rundqvist ganska enkelt kunde raka in pucken.
- Vi drog ner lite pÄ tempot, och framför allt sÄ höll vi i pucken lite lÀngre Àn vad vi gjorde i de tvÄ första, sade en trots allt nöjd SIK-trÀnare, och tillade:
- NÀr vi mötte dem borta sÄ var det ett lÄgt tempo, och det ville vi inte ha i dag, utan vi ville skruva upp det med passningstempo och skridskoÄkning, och det tycker jag att vi gör.

SIK kan bli klara för Allettan pÄ söndag

  SIK ligger i och med omgĂ„ngens resultat pĂ„ en tredjeplats, pĂ„ samma poĂ€ng som fyran TranĂ„s, och de bĂ„da lagen ligger i sin tur Ă„tta poĂ€ng över strecket, och har bara tre poĂ€ng upp till ettan VĂ€stervik nĂ€r tre omgĂ„ngar och tolv poĂ€ng Ă„terstĂ„r. Skövde har ett bra lĂ€ge sett till det Ă„terstĂ„ende programmet, med tvĂ„ hemmamatcher och en bortamatch i GrĂ€storp kvar att avverka. Allt i egna hĂ€nder med andra ord, och det enda lag som fortfarande utmanar Skövde, TranĂ„s och Vimmerby Ă€r BorlĂ€nge. Mariestad och Kumla har med sina 30 poĂ€ng elva poĂ€ng upp, och fĂ„r förbereda sig för fortsĂ€ttningsserien.
- Vi har ett jĂ€ttebra lĂ€ge. Men vi Ă€r inte klara, kommenterade en harmonisk SIK-coach nĂ„got leende.  
  IFK Arboga vĂ€ntar hemma pĂ„ söndag, och Skövde IK spelar i rött matchstĂ€ll, upplysningsvis.