Referat

Storseger i kontrollerad match

Två bra perioder räckte mot Surahammar

Skövde IK tog i den nittonde omgången emot Surahammars IF, ett något obekant lag för Skövdepubliken, och den västra Hockeyettans mest målsnåla lag. Och det var en match som SIK var minst en klass bättre i från början till slut. Trots att Surahammar kvitterade Skövdes 1-0 ledning så var det aldrig något snack och SIK rann i väg till en komfortabel seger med 7-2 (3-1,3-0,1-1) och hela 40-15 i skott, efter framför allt två riktigt bra perioder, där de hade hela 6-1 inför den tredje och sista perioden. En bra laginsats där samtliga spelare deltog på ett föredömligt sätt.
- Det blev en komfortabel seger till slut och vi gör två bra perioder, och en ganska bekväm period, så kan vi sammanfatta det, summerad Fredrik Ljunggren insatsen, och syftade på den tredje som den bekväma.

Av: Martin Gustavsson

Publiken i Billingehov fick valuta för entrépengen i kväll. Det var en för publiken välsmakande tillställning som gav tre sköna poäng efter den senaste poänglösa matchen i Vimmerby. SIK öppnade målskyttet tidigt genom Max Örnskog, som snett framför mål klippte in pucken bakom Simon S:t Cyr i Surahammarkassen, snyggt framspelad av Alfred Sjöman som stod bakom kassen.
  SIK ångade på, och bara några minuter efter målet så hade SIK ett mycket snyggt anfall genom Sjöman och Oskar Back, men Back fick pucken på målvakten.
  SIK ägde spelet, de fick stora ytor att åka på och perioden var snabbt avverkad och helt i publikens smak. Men trots den klara dominansen så fick gästerna in en tidig kvittering, något slumpartad av Patric Ålebo via ramen.
  Men SIK kom snabbt tillbaka och 2-1 kom efter halva perioden genom Johan Erkgärds, framspelad av Jesper Hultman, som pricksköt in ledningsmålet.
  Och när Mikael Persson-Riis utökade ytterligare till 3-1, elegant framspelad av Erkgärds med en minut och fyra sekunder kvar av första perioden så njöt publiken till fullo.
- Jag tycker vi kontrollerar det väldigt, väldigt bra, och att de får 1-1 känns olyckligt. Men sen får vi med oss nåt mål till där innan vilan, så det känns skönt. Men på det stora hela så spelar vi ut dem, om man får säga så, menade Fredrik Ljunggren.

Fortsatte på inslagen väg

Dominansen fortsatte i andra perioden som Skövde vann med klara 3-0.
  4-1 gjorde Jesper Hultman tidigt när han rann igenom hela banan. Men redan i inledningen av perioden hade han ett jätteläge när Johan Erkgärds hittat ”Jeppe” på bortre stolpen, men S:t Cyr plockade pucken läckert. Dessutom hade SIK ett powerplayläge, eftersom gästerna fått ett lagstraff. Hultman gjorde även 5-1 i slutet av perioden, och målet kom precis när Anton Tano suttit av en tvåminutersutvisning, och den snabbskrinnande norrlänningen fick en puck från Adam Hansen och satte fart mot mål, gick runt kassen och försökte lägga in den köksvägen, men Hultman dök upp på bortre stolpen.
  Med mindre än två minuter kvar smackade Adam Hansen in 6-1 från blålinjen, i uppställt spel under en utvisning för bortalaget. Hansen är därmed på sina fyra matcher i SIK-kostymen uppe på hela fem poäng, och han har inte gått poänglös ur en enda match så här långt. Skaplig utdelning minst sagt!

Matchen avgjord

Med den klara 6-1 ledningen inför tredje var det mer eller mindre avgjort, och Surahammar, som precis som Skövde, saknade etablerade spelare, bland annat från allsvenskan rutinerade Jarno Pikkarainen som går skadad efter en otäck tackling för ett par omgångar sedan, hade så långt varit tämligen uddlösa. Skövde visste hur de skulle möta dem och chanserna som släpptes till var lätträknade. En reducering till 2-6 genom Anders Romegård som på mer eller mindre egen hand tog sig in på högerkanten och sprätta upp reduceringen så blev det aldrig speciellt nervöst. När Surahammar drog på sig två raka utvisningar så hade de inget att sätta emot när Skövde i fem mot tre gjorde 7-2 och definitivt förseglades den västmanländska kistan genom Emil Alengård, som på passning från Adam Rundqvist ganska enkelt kunde raka in pucken.
- Vi drog ner lite på tempot, och framför allt så höll vi i pucken lite längre än vad vi gjorde i de två första, sade en trots allt nöjd SIK-tränare, och tillade:
- När vi mötte dem borta så var det ett lågt tempo, och det ville vi inte ha i dag, utan vi ville skruva upp det med passningstempo och skridskoåkning, och det tycker jag att vi gör.