Referat

Nu Àr SIK klart för Allettan

Storseger mot Arboga sÀkrade platsen

  Skövde IK har kĂ€nts klara för Allettan sedan nĂ„gra omgĂ„ngar tillbaka, men dĂ„ bara i teorin. Nu Ă€r de klara i praktiken ocksĂ„, och trĂ€naren Fredrik Ljunggren kĂ€nde en viss nöjsamhet över att slippa svara pĂ„ frĂ„gan om de var klara för Allettan som han fĂ„tt de senaste matcherna:
- Folk har pratat om det sedan serien vÀnde nÀstan, men det Àr sÄ klart jÀtteskönt och vi har haft ett bra lÀge under lÄng tid, men vi har hela tiden bara pratat nÀsta match, nÀsta match, det Àr dÀr vÄrt fokus har legat, sa trÀnaren ödmjukt.
  IFK Arboga IK hade inte mycket att sĂ€tta emot SIK denna söndagseftermiddag. Inte ens fullt lag, faktiskt, och det utnyttjade hemmalaget fram till 8-2 (4-1, 1-0, 3-1).

Av: Micke DĂ€rth

  I realiteten var matchen över redan efter 13 minuters spel lite drygt. DĂ„ hade SIK bankat in 4-0 i baken pĂ„ Arboga som gav ett mycket oinspirerat och uppgivet intryck under de första femton minuterna i Billingehov. SIK gick pĂ„ starkt – lika starkt som de gjort de senaste matcherna pĂ„ Hovet – och 4-0 var nĂ€stan smickrande siffror för gĂ€sterna. Förutom de fyra mĂ„len missade Anton Gustavsson nĂ€mligen att stöta in pucken vid stĂ€llningen 3-0 och efter en formidabel framspelning i sidled framför fötterna pĂ„ mĂ„lvakten Viktor Östlund av Mikael Persson-Riis. ”Gus” fick revansch pĂ„ sig sjĂ€lv och det missade upplagda lĂ€get i den tredje perioden dĂ„ han fick en ny chans.
  Dessutom hade Jesper Hultman ett snĂ€rtigt avslut som tog resan tillbaka ut via insidan av stolpen, elegant framspelad av Johan ErkgĂ€rds. Även Adam Rundqvist hade ett vinande avslut strax utanför stolpen i numerĂ€rt underlĂ€ge mellan trean och fyran.

Klasson styrde

  Ettan kom efter 2.20. SIK spelade i powerplay och Albin Lindgren sköt frĂ„n kanten ett skott som styrdes in av Robin Klasson framför mĂ„let.
  2-0 kom efter att Emil AlengĂ„rd frĂ€nt vunnit en kamp vid högra sidan och skickat in en vĂ€l avvĂ€gd passning till Rundqvist som fick in pucken via Östlund.
  3-0 bjöds SIK pĂ„ efter att Hampus Gustavsson spelat upp pucken bakom eget mĂ„l pĂ„ bladet till Anton Tano. Tano avslutade snyggt genom att sprĂ€tta upp pucken i första krysset.
  SIK avstyde dĂ€refter ett boxplay genom att sjĂ€lva ha pucken i tvĂ„ minuter
 FrĂ„gan Ă€r om vi ens sett det i Billingehov förut? Nej, Arboga bjöd sannerligen inte pĂ„ mycket till motstĂ„nd inledningsvis.
  Knappa minuten efter att SIK blivit fulltaligt gjorde laget 4-0 istĂ€llet. Albin Lindgren skickade in ett tyst avslut i pilsnerhöjd efter en lyckad tekningsvariant med platsbyte mellan honom och Emil AlengĂ„rd.
- Vi satte tonen frÄn start och vi hade femton riktigt bra minuter. Sen blev vi lite bekvÀma, men efter den starten orkade de inte ta sig in i det, tyckte Ljunggren.

Arboga-reducering

  Sista fem fick Arboga Ă„tminstone ha pucken lite mer och fick till en reducering och kvitterade ocksĂ„ i tekningsvarianter. Romans Semjonovs fick öppet mĂ„l efter Kory Bakers öppnande passning och Marcus Melin hade inte en chans i SIK-mĂ„let.
  Andra och tredje perioderna blev lite avslagna, men tĂ€nde till dĂ„ och dĂ„ nĂ€r anfallshungern slog till i hemmalaget. DĂ€remellan kĂ€ndes det som att SIK försökte bjuda publiken pĂ„ det lilla extra mest hela tiden, och det blev lite överdrivet med grĂ€dde och för lite mos. I ett byte kunde det bli lite för mĂ„nga passningar och i nĂ€sta för fĂ„. Det gjorde att tempot sjönk betĂ€nkligt och det gjorde ocksĂ„ att Arboga fick lite bĂ€ttre lĂ€gen, men de hade ingen större lycka med avsluten som kanske inte var av bĂ€sta kvalitet heller.
- Vi spelade kontrollerat och det var bra arbete hela matchen.

TĂ„ng tillbaka

  SIK gjorde enda mĂ„let i andra perioden. Mikael Persson-Riis spelade kort ut ur egen zon till Johan ErkgĂ€rds som i sin tur flippade fram pucken till Jesper Hultman (missar han en enda mottagning just nu?) som fri med Östlund gjorde processen kort med ett resolut avslut.
  Henrik TĂ„ng var Ă„ter i spel efter nĂ„gra matchers uppehĂ„ll pĂ„ grund av skada. Han klev av inför tredje perioden, men det var mest av sĂ€kerhetsskĂ€l.
- Ja, han spelade bara tvÄ perioder som en sÀkerhetsÄtgÀrd, men lÀmnade klartecken att trÀna fullt imorgon.
- I övrigt Àr Rosén (Erik) igÄng och cyklar, och Zell (Anton) har gÄtt pÄ is i tvÄ dagar, men han har haft en lÀngre frÄnvaro sÄ han har en bit kvar fysiskt, meddelade Ljunggren vidare.
  I matchen saknades ocksĂ„ lĂ„net frĂ„n SödertĂ€lje, Adam Hansen, som glatt hemmapubliken de senaste matcherna.
- Han blev Äterkallad till SödertÀlje efter trÀningen i fredags, sÄ vi fÄr se vad som hÀnder. Han skulle trÀna idag och spela imorgon. Som trÀnare tycker jag han gjorde ett jÀttebra intryck pÄ kort tid och har varit fantastiskt bra, men jag har inte koll pÄ hur det blir framöver.

Oklart med Hansen

  Hemsidan kontrollerade med sportgruppen som bekrĂ€ftade Ă„terkallelsen, men att inga hinder ska finnas för att han kan dyka upp i de tvĂ„ avslutande matcherna mot GrĂ€storp och Mariestad. SödertĂ€lje hade inför matchen imorgon skador pĂ„ backsidan och behövde fylla pĂ„ med Hansen.
  I slutperioden ökade Hultman pĂ„ till 6-1 genom en rökare i krysset, men hur vackert det Ă€n var sĂ„ var det Anton Lindgren som stal stjĂ€rnglansen genom en mycket tjusig framspelning. FrĂ„n mittzonen lobbade han över motstĂ„ndarna och fristĂ€llde pĂ„ sĂ„ vis Hultman.
- Specialpass av ”Linkan” med kĂ€nsla. Kul att bjuda pĂ„ sĂ„nt, log trĂ€nare Ljunggren.
  I slutperioden fick Ă€ven Anton Gustavsson och Victor WĂ€nghult sprĂ€cka sina mĂ„lnollor i seriespelet. ”Gus” genom att pressa in Robin Klassons fina framspelning bara tolv sekunder efter Arbogas andra reducering, och WĂ€nghult efter en snabb dragning framför mĂ„l framspelad av Adam Rundqvist som ensam vĂ€nde bort hela Arboga-laget medan övriga SIK-spelare var pĂ„ byte.
- Nu kan vi dra upp trÀningen lite, men det blir ingen social coachning frÄn vÄr sida i de tvÄ sista matcherna. Vi vill vinna dem och vinna serien, Àven om vi inte har det senare i egna hÀnder.