Referat

Avslaget om Skaraborg?

SIK fÄr ladda om till Allettan

  Skövde IK avslutade serien med tvĂ„ plumpar i protokollet med tvĂ„ raka derbyförluster. I avslutningen av serien bjöds det pĂ„ ”Slaget om Skaraborg” i Billingehov, men mycket till slag blev det inte. GĂ€stande Mariestad sĂ„g till att vinna de viktigaste kamperna pĂ„ isen och var dessutom hundraprocentiga i de tre numerĂ€ra överlĂ€gen de fick och gick segrande ur en i underhĂ„llningssynpunkt medioker hockeymatch med 4-2 (1-1, 2-0, 1-1).
- De var tyvÀrr hetare Àn oss och derbyn Àr speciella matcher som man vill vinna, sa en besviken Fredrik Ljunggren efter sista slutsignalen i Hockeyettan VÀstra.

Av: Micke DĂ€rth

Foto: Ulrik Heedman

  SIK inledde annars vĂ€ldigt piggt och framĂ„t i natten. De som trotsat det underkylda regnet – imponerande 1647 personer – fick se ett hemmalag som satte hĂ„rd press pĂ„ gĂ€sterna och Ă„tervann mycket puckar. SĂ„ mycket till chanser skapades dock inte, och trots att SIK sĂ„g ut att kontrollera bĂ„da Ă€ndarna av isen pĂ„ ett bra sĂ€tt fick de ingen riktig spets pĂ„ sitt spelövertag. LedningsmĂ„let kom efter en elegant kombination av Adam Rundqvist och Emil AlengĂ„rd dĂ€r de slĂ€ppte pucken till varandra i ett tvĂ„-mot-tvĂ„-lĂ€ge och den senare var sist pĂ„ pucken med en styrning in under Andreas Ollikainen.
- Vi startade piggt offensivt sett och jobbade bra, vann mycket puckar och satte press och var jobbiga för dem. Det saknades lite i hemgÄngen dÀr jag tycker de fick mittzonen lite för lÀtt, men en helt okej period, tyckte Ljunggren.
  Det skulle visa sig vara hemmalagets bĂ€sta tjugominutare denna derby-kvĂ€ll, och första smolken i bĂ€garen kom efter att SIK sjĂ€lva dragit ner tempot de satt upp i ett vĂ€ldigt lĂ„ngsamt powerplay. I samma ögonblick som gĂ€sterna blev fulltaliga kunde Erik Olsson kontra pĂ„ högerkanten. NĂ€r han skar in framför mĂ„l och sĂ„nĂ€r rundat Pierre Svensson i SIK-mĂ„let hakades han upp i sista stund och avslutet uteblev. Olsson kĂ€mpade till sig pucken i vĂ€nstra sarghörnet och frispelade istĂ€llet Daniel Bertov vid bortre stolpen som kunde överlista Svensson som fick en lĂ„ng förflyttning.
- Olyckligt med det sena mÄlet, de fick energi med sig i vilan, och i andra perioden var vi för slarviga med pucken och blev lÀttlÀsta. De lÄg före oss samtidigt som vi satte varandra i taskiga situationer, förklarade Ljunggren.

Stark inledning av BoIS

  Mariestad inledde perioden klart starkast och fick med sig sitt första powerplay efter 3.10. Albin Lindgren Ă„kte ut för en hög klubba som orsakade blodvite hos Filip Thörnqvist och Mariestad dĂ€rmed fyra minuters numerĂ€rt överlĂ€ge. Det tog en stund att utnyttja det, och SIK spelade av de första tvĂ„ minuterna pĂ„ ett bra sĂ€tt. Men nĂ€r vĂ€l BoIS fick fast SIK i uppstĂ€llt spel sĂ„g det ganska vasst ut. Henrik TĂ„ng tvingades till exempel rĂ€dda tvĂ„ puckar pĂ„ vĂ€g över linjen i mĂ„lgĂ„rden bakom Svensson innan Tony Söderman efter 6.43 kunde ge gĂ€sterna ledningen i matchen. Avslutet frĂ„n Söderman var kanske inte kvĂ€llens skarpaste projektil frĂ„n vĂ€nsterbacksplats, men det var vĂ€lplacerat, och det var hyfsat med trafik framför mĂ„let.
  GĂ€sterna behöll ett ganska klart grepp om matchen och spelade betydligt aggressivare Ă€n hemmalaget. SIK blev ganska söliga med pucken ur egen zon, med lite för svĂ„ra passningar och det kryddades med soloĂ„kningar som strandade gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng i mittzonen. Mariestad försvarade sig vĂ€l.

Timeout

  Efter 12.04 fick Ljunggren nog och tog timeout för att vĂ€cka lite liv i ett dĂ„ ganska hĂ„glöst SIK, och Ă€ven om reaktionen inte blev omedelbar var i alla fall de avslutande sex minuterna helt okej bortsett frĂ„n de sista sjĂ€lvande sekunderna. Johan ErkgĂ€rds hade bland annat ett skott i stolpens insida efter att SIK vĂ€nt ut och in pĂ„ gĂ€sternas försvar i slutet av ett numerĂ€rt överlĂ€ge.
  SIK sĂ„g ut att gĂ„ till pausvila med 1-2 i baken efter att ha lyft ut pucken ur egen zon efter 19.45 och spel med en man mindre. Mariestad vĂ€nde dock spelet snabbt och Erik Olsson gick runt sin back pĂ„ högerkanten och vispade upp en backhand mycket elegant i första krysset. Fyra sekunder frĂ„n paussignal.
- Vi var inte pÄ tÄ i spelet med puck och fel i position utan puck, och spelet med puck förstörde för oss. Vi hann aldrig försvara oss ordentligt, grymtade Ljunggren.
- Samtidigt höjde de energin och fick vinna tillbaka puckarna, fortsatte SIK-trÀnaren som var missnöjd över de tre utvisningar laget drog pÄ sig i matchen:
- Vi var pÄ vÀg att klara av vÄrt boxplay, men de fick kliva runt vÄra tvÄ backar och göra mÄl. Tyckte vi hade koll, och det gjorde ju inte saken bÀttre med det sena mÄlet.
- Jag tycker utvisningarna de gjorde mÄl pÄ var ganska klantiga, och det var vÄra backar ocksÄ dÀr vi redan innan matchen hade det tufft, sÄ det gjorde inte saken bÀttre.

Tufft pÄ backsidan

  SIK har haft en lĂ„ng period av ett brandskattat försvar och i slutet pĂ„ serien har de som slitit vĂ€ldigt ont under matcherna inte riktigt orkat mobilisera den kraft som krĂ€vs. Det Ă€r kanske tur att matcherna inte har gĂ€llt nĂ„got placeringsmĂ€ssigt i slutomgĂ„ngarna. Den stora frĂ„nvaron har ocksĂ„ satt sina spĂ„r pĂ„ trĂ€ningarna.
- I fredags var vi elva stycken (och 15 i lördags, hemsidans anm.), sen har de vÀl fyllts pÄ under mÄndag-tisdag, och framförallt pÄ backsidan Àr inte alla uppe i matchtempo.
  GlĂ€djande dock att Anton Zell var tillbaka pĂ„ isen, om Ă€n nĂ„got ringrostig och nu var kanske inte backspelet sĂ„ utmĂ€rkande negativt, det var lite mellanmjölk över insatsen överlag, och Pierre Svensson i mĂ„let som inte stĂ„tt pĂ„ ganska lĂ€nge sĂ„g ocksĂ„ ganska rostig ut och lĂ€mnade mycket returer. DĂ€r spelade dock SIK sitt bĂ€sta försvarsspel för kvĂ€llen och var duktiga pĂ„ att fĂ„ undan returerna och det var inte mĂ„nga Mariestad fick slĂ„ pĂ„.

Back hittade rÀtt

  SIK försökte forcera i tredje perioden och startade lovande. Sen blev det under en femminutersperiod lite gott och blandat igen innan SIK spelade sig till ett fint lĂ€ge för Albin Lindgren i powerplay. Skottet kom direkt, men Ollikainen var med i förflyttningen och höll pucken sĂ€kert.
  Reduceringen kom istĂ€llet minuten senare dĂ„ Max Örnskog hittade Oskar Back i högra tekningscirkeln med ett instick och Back hittade första krysset. Mer roligt Ă€n sĂ„ blev det dock inte för SIK som fick se Erik Olsson sĂ€tta sin andra puck för kvĂ€llen efter att ha dribblat sig fram och behĂ€rskat lyft in 2-4 bakom Svensson.
- Tredje var bÀttre Àn andra, men Mariestad försvarade sig bra, tyckte Ljunggren.
  TvĂ„ derbyförluster svider i slutet av serien som SIK Ă€ndĂ„ genomfört förtroendeingivande. SjĂ€lvklart kĂ€nns backsituationen prekĂ€r, men laget har samtidigt nĂ€sta tvĂ„ veckor pĂ„ sig, med avbrott för lite julledighet, att slipa formen inför Allettan.
- Vi har redan börjat förbereda oss trÀningsmÀssigt, och vi har gjort en bra grundserie Àven om man kÀnner sig lite lÄg just nu. Jag tycker vi har ett bra spel att bygga vidare pÄ och vi hoppas fÄ tillbaka sÄ mÄnga som möjligt. Det ska bli inspirerande att spela Allettan som Àr en tuff serie, bÀsta serien av de tvÄ, tycker jag, med idel tuffa matcher och bara hÀrliga hockeyfester.
  Med sig i Allettan kommer SIK fĂ„ med sig Skövde-fostrade Alexander Johansson frĂ„n Tibro IK, samtidigt som Victor WĂ€nghult gĂ„tt i motsatt riktning i en lĂ„neaffĂ€r. Johansson debuterade mot Mariestad och sĂ„g stark ut i Ă„kningen, och Ă€ven om det inte var lĂ€tt för honom att hitta rĂ€tt i positionerna med en gĂ„ng visade han Ă€ndĂ„ fina kvalitĂ©er.

Ingen oro

  Fredrik Ljunggren kĂ€nner ingen oro inför Allettan med tanke pĂ„ avslutning av serien med tvĂ„ raka förluster:
- I grunden Àr vi starka och har ett spel att bygga vidare pÄ och kan kÀnna trygghet i det vi gör. Nu gÀller det att plocka fram de positiva bitarna och se framÄt.
  Laget trĂ€nar pĂ„ bĂ„de med fys och pĂ„ is fram till den 20 december, och trĂ€ningen Ă„terupptas med dubbla pass pĂ„ annandag jul för att sĂ€tta fart pĂ„ blodomloppet.
- Det Àr ju samma förberedelsetid för alla lagen och vi har varit för att spela i mellandagarna och det Àr ett förslag frÄn klubbarna frÄn början. Vi hoppas pÄ bra drag pÄ lÀktarna nÀr folk Àr hemma.
  Hockeyettan VĂ€stra
 Slut.
  Allettan nĂ€sta!

Nyhetsbild

Trots en pigg inledning tappade SIK skÀrpan efterhand.

Nyhetsbild

Det var en del heta dueller, men den riktiga nerven infann sig aldrig.

Nyhetsbild

SIK försökte forcera pÄ slutet, men gick bet.